V Libyi roste zuřivost nad počtem obětí katastrofálních záplav. Libyjci žádají o vyšetřování

15. 9. 2023

čas čtení 6 minut
Generální prokurátor požádal o vyšetřování kvůli obvinění, že byla ignorována varování před nebezpečným stavem dvou přehrad.

Libyjský generální prokurátor byl vysokými politiky požádán, aby zahájil naléhavé vyšetřování katastrofálních záplav, které zabily desítky tisíc lidí, včetně obvinění, že místní úředníci zavedli zákaz vycházení v noci, kdy udeřila bouře Daniel.

Libyjský Červený půlměsíc odhadl počet mrtvých na více než 11 000 osob a téměř 20 000 osob se stále pohřešuje, což je zatím nejvyšší odhad z oficiálního zdroje. Uvedl, že téměř 2 000 těl smetly záplavy do moře.

 

 
Představitelé přístavního města Derna včetně starosty Abdulmenama al-Ghaithiho se domnívají, že mohlo zahynout 20 000 lidí. Potvrzeno bylo nejméně 5 500 mrtvých.

Mnoho z nich bylo pohřbeno do hromadných hrobů, ale jedním z hlavních nedostatků ve městě jsou kromě pitné vody také pytle na mrtvoly, které jsou nutné k zabránění šíření nemocí z nepohřbených těl. Záchranným týmům se podařilo dostat do města a prohledávají trosky a ruiny, které po sobě zanechaly záplavy.

Výzva k vyšetřování přišla odděleně z obou stran země rozdělené mezi soupeřící východní a západní správu: Předseda libyjské prezidentské rady Mohamed al-Menfi na východě země a prozatímní premiér vlády v Tripolisu Abdel Hamid Dabaiba. Menfí řekl, že chce, aby vyšetřování "pohnalo k odpovědnosti všechny, kteří udělali chybu nebo zanedbali zdržení se jednání nebo přijali opatření, která vedla ke zhroucení městských přehrad".

Libye je již několik let rozpolcená mezi paralelními administrativami, ale generální prokurátor Al-Siddiq Al-Sour je jedním z mála zbývajících úředníků, jehož pravomoci údajně platí pro celou zemi.

Hromadí se hněv ohledně toho, zda byla ignorována varování o stavu obou přehrad, ohledně toho, že se po občanské válce v Libyi v roce 2011 nepodařilo najít nové dodavatele na údržbu přehrady, a ohledně nedostatečných pokynů vydaných policií a bezpečnostním ředitelstvím v noci, kdy došlo k povodni.

Turecká firma Arsel měla smlouvu na práce na přehradách z roku 2007, ale po vypuknutí bojů v roce 2011 Libyi opustila a už se nevrátila. Část z částky 39 milionů dinárů vyčleněné na údržbu přehrady v roce 2003 si později ministerstvo vodních zdrojů vzalo zpět. Po odchodu firmy ze země byly její stroje ukradeny a staveniště se přestalo využívat, jak vyplývá z informací, které byly sděleny Dabaibovi na schůzce s ministerstvem.

Jakékoli vyšetřování by muselo prozkoumat okolnosti, které vedly k zatčení hlavního kandidáta na vítěze komunálních voleb v Derně, v důsledku čehož byly volby plánované na září zrušeny a město zůstalo pod kontrolou vojenských úředníků. V Derně se vystřídala řada různých správních orgánů, ale celkově je oblast pod kontrolou Libyjské národní armády, kterou vede autoritářský generál Chalífa Haftar a jeho synové.

Mezinárodní pomoc začala do města proudit ve středu odpoledne, po zpoždění částečně způsobeném přerušením přístupu k internetu a neprůjezdnými silnicemi. Záchranářům se ve středu podařilo z trosek vyprostit celkem 39 lidí, včetně celé rodiny. O tom, kde se nacházejí osoby, které potřebují zachránit, informovaly sociální sítě včetně Facebooku.

Objevují se obvinění, že představitelé bezpečnostního ředitelství Libyjské národní armády se možná snaží zakrýt, že když v noci na neděli udeřila bouře Daniel, její představitelé vystoupili v televizi a vydali pokyn občanům, aby místo evakuace zůstali ve svých domovech v rámci zákazu vycházení.

Wolfram Lacquer, německý odborník na Libyi, nicméně uvedl, že se zdá být jasné, že se místní policie v neděli sešla se starostou, když se bouře blížila, a že poté byly z dodávek po celém městě vysílány zprávy vyzývající k evakuaci oblastí, které by mohly být zasaženy, ale výzva se mohla setkat s neochotou.

Podle něj se ukázalo, že na hrázi nejbližší městu nebyla od roku 2011 prováděna žádná údržba a peníze, které na ni byly vyčleněny, nebyly využity. Mnoho zahraničních dodavatelů se po roce 2011 do Libye nevrátilo, protože buď uplatňovali nároky na odškodnění, nebo nepovažovali zemi za bezpečnou.

"Již nyní můžeme vidět, že hlavní političtí protagonisté - soupeřící vlády a Haftar - vynakládají velké úsilí na formování veřejného mínění o tom, kdo reaguje a poskytuje pomoc. Menfi například vyzval k tomu, aby vyšetřování příčin zřícení přehrady zakrylo veškeré důkazy o bránění pomoci, která se dostala do Derny," uvedl Lacquer.

Jádro dvou hrází z kameniva je tvořeno zhutněnou hlínou a boky jsou z kamenů a skal. Přehrada Al-Bilad, která se nachází asi 1 km jižně od centra města, má kapacitu asi 1,5 milionu metrů krychlových, zatímco přehrada Abu, která se nachází asi 13 km jižně od první přehrady, má kapacitu asi 22,5 milionu metrů krychlových.

V Derně byla pláž poseta majetkem vyplaveným z domů přívalem vody, který se rozvířil rychlostí, jak se voda valila ze Zelených hor do řeky.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci povodně vyhnaly z Derny nejméně 30 000 lidí a poškodily nebo zničily mnoho přístupových cest do Derny. Místním úřadům se podařilo některé cesty zprůjezdnit a humanitární konvoje mohly do města vjet.

Do Libye dorazily záchranné týmy z Egypta, Tuniska, Spojených arabských emirátů, Turecka a Kataru.  Turecko posílá loď s vybavením, a zřídí dvě polní nemocnice, zatímco Egypt sestavil téměř armádu záchranných vozidel, která před přesunem přes hranice defilovala před prezidentem země Abdalem Fattáhem as-Sísím.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3498

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2023