Rusko: "Sibiřané jsou internacionalisté"

18. 9. 2023

čas čtení 1 minuta
Mnoho pozorovatelů předpokládá, že ti, kteří bývají nazýváni Sibiřany, jsou v drtivé většině etnickými Rusy - a postaví se za Moskvu proti snahám neruských národů východně od Uralu a jinde, které usilují o větší autonomii nebo dokonce úplnou nezávislost. Ale tento pohled je špatný, říká Taťána Vincevskaja.

Sibiřané jako ona sama, produkt smíšeného "rusko-polského" a něneckého manželství, jsou "internacionalistické nátury". Nechtějí, aby jedna etnická skupina dominovala nad druhou a podporují ty, kteří usilují o nezávislost jako způsob, jak se tomu vyhnout.

"Etnická" Moskva představuje absurdní dědictví bolševismu, jehož je už dávno na čase se zbavit. Co je nezbytné, je vytvoření normální federace, jako jsou ty v USA, Kanadě a jinde - založené nikoli na principu krve, ale na dohodě mezi regiony.

Na etnickém složení jejich obyvatelstva nezáleží. Sibiřané mohou usilovat o autonomii a "národnost" jako mnohonárodnostního obyvatelstva, a stejně tak jiní. To je důvod, proč sibiřská vlajka má takovou podobu, jakou má - odráží americké hvězdy a pruhy. A tak může federalismus fungovat.

Pokud se proti tomu Moskva postaví, více regionů bude chtít nezávislost. Bez ohledu na to, zda jejich obyvatelstvo bude klasifikované jako příslušníci toho či onoho státu.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2815

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2023