Lavička

15. 9. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 1 minuta

Taková obyčejná lavička, jakých je v našich krásných městech hodně. Je průměrně opotřebovaná, nikoliv extrémně. Pokud si na ni sednete, riskujete přinejmenším nějakou žloutenku, nebo něco horšího.

Odborníci věští statisticky z celku, šarlatáni z části. V celku se vcelku ďábel neskrývá, ale v detailu. Podle takové lavičky šarlatáni například usuzují na stav demokracie a na vztah občanů k demokracii.

Lavička je počmáraná různými čarodějnickými klikyháky, magickými formulemi, nesmysly a označením drogových gangů. Při bližším pohledu na ní vidíme různé skvrny od nápojů a výměšky látkové přeměny (sliny, hleny, krev, moč, stolici, sperma aj.).

Okolí lavičky je také velmi zajímavé. Jsou tam různé odpadky, obaly, žvýkačky, občas použité prezervativy a injekční stříkačky, zátky od piva, nedopalky od cigaret, a také od trávy, které ráno sesbírávají žáci nedaleké základní školy. Odpadkové koše po roce 1989 od laviček zmizely. Pro zahraniční technické služby města se jejich provoz nevyplatí.

Máme svobodu a demokracii, pokud chcete, můžete si na tu lavičku sednout, a když nechcete, tak nemusíte. Ta lavička je veřejná, jako celá ta naše vykutálená demokracie. Pokud se vám v ní nechce žít, tak nemusíte. Nikdo vám nebrání umřít. Pokud se vám v ní chce žít, tak to si tedy dáte.

Podle toho jak se chováme k demokracii, můžeme usuzovat, že ji nenávidí jak bohatí, tak chudí občané. Je tím dána hlavní podmínka revolučního převratu k totalitě. Ujímají se jí digitální informační technologie, umělá inteligence a mimozemšťané. Těmi jsou přinejmenším lidé, kteří nežijí nohama na zemi.

2
Vytisknout
3048

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2023