Britský policejní stát:

Británie trestně stíhá aktivistku, která si dovolila upozornit, že porotci mají plnou svobodu obžalovaného osvobodit

19. 9. 2023

čas čtení 6 minut

68letá Trudi Warnerová je stíhána za "pohrdání soudem" poté, co protestovala před londýnským soudem

Připad Trudi Warnerové dokazuje, že role porot je terčem útoků a je oslabována. Je životně důležité, aby porotci měli právo  svobodně vykonávat svou roli
Sociální pracovnice v důchodu, která před soudním procesem s protestujícími proti klimatickým změnám držela plakát o právech porotců, je stíhána generálním prokurátorem za "pohrdání soudem".

Rozhodnutí o stíhání 68leté Trudi Warnerové přišlo v době, kdy vyšlo najevo, že policie samostatně vyšetřuje nejméně 12 osob pro podezření z pokusu o maření výkonu spravedlnosti za držení podobných nápisů před londýnským soudem.

Warnerová, která na začátku tohoto roku držela před korunním soudem v  Londýně nápis o právech porotců, byla dopisem informována, že bude stíhána za pohrdání soudem, což potvrdil generální advokát Michael Tomlinson KC, ministr vlády a konzervativní poslanec za Mid Dorset a North Poole. Případ se bude projednávat u Nejvyššího soudu.

 
Protestovala poté, co soudce uvalil na obžalované v sérii klimatických procesů omezení, která jim znemožnila zmínit se během procesu o změně klimatu, izolaci, energetické chudobě nebo o jejich motivaci k protestům.  Lidskoprávní organizace Liberty označila tato omezení za "hluboce znepokojující".

Několik osob, které soudcovy restrikce ignorovaly, bylo uvězněno za pohrdání soudem. Amy Pritchardová a Giovanna Lewisová, které byly obě uvězněny na sedm týdnů poté, co ignorovaly rozhodnutí soudce nezmiňovat se ve svém projevu k porotě o klimatických změnách, se proti svému odsouzení za pohrdání soudem odvolávají.

Warnerová, která byl svědkem některých soudních jednání, seděla před korunním soudem v  Londýně a držela v ruce ceduli s nápisem: "Porotci: máte absolutní právo zprostit obžalovaného viny podle svého svědomí."

Byla předána k řízení o pohrdání soudem, kde soudce vrchního soudu předal případ Tomlinsonovi, aby rozhodl, zda bude pokračovat v řízení o pohrdání soudem, nebo ji obviní z pokusu o zvrácení výkonu spravedlnosti. Minulý čtvrtek napsal Warnerové, že se rozhodl stíhat ji za pohrdání soudem.

V současné době probíhá samostatné vyšetřování obvinění z pokusu o maření výkonu spravedlnosti, které se týká nejméně 12 lidí, kteří v květnu stáli před korunním soudem ve vnitřním Londýně a drželi transparenty. Vyšetřování, které vede oddělení pro vyšetřování trestných činů proti veřejnému pořádku, je v počáteční fázi.

Těchto 12 osob obdrželo dopisy od specializovaného oddělení Metropolitní policie pro boj s veřejným pořádkem, v nichž se uvádí: "Nedávno jste byli identifikováni jako účastníci incidentu před korunním soudem ve vnitřním Londýně ..., při kterém jste seděli před soudem a drželi plakát s nápisem: 'Právo porotců - vynést rozsudek podle svého přesvědčení', a to na místě, kde se svědci i porotci účastnící se soudních jednání ... nemohli vyhnout jejich spatření."

Dopis dále pokračoval: "V dopise se píše, že  "To může představovat trestný čin podle obecného práva, kterým je pokus o zvrácení výkonu spravedlnosti."

Tim Crosland, právník a jeden z těch, které vyšetřuje Metropolitní policie, uvedl: "Je to neskutečné. Na jedné straně je to děsivé, protože taková je situace v této zemi v současné době, a na druhé straně mám pocit, že odhalujeme něco pravdivého o situaci, o extrémní represi, která se v této zemi v současné době děje v souvislosti s lidmi, kteří hájí vládu k odpovědnosti ... a o represi, která se děje u soudů kolem procesů s lidmi, kteří odhalují vládní lži, a o tom, jak zoufale se stát snaží zabránit tomu, aby porota v těchto klimatických případech vynesla rozsudek o nevině."

Vyšetřování bylo zahájeno poté, co soudce Silas Reid v létě předal generálnímu prokurátorovi 24 lidí, kteří v květnu protestovali před jeho soudem. Skupina v květnu uspořádala dvoudenní protest před korunním soudem ve vnitřním Londýně a držela transparenty s nápisy: "Porotci mají absolutní právo zprostit obžalovaného viny podle svého svědomí."

Scotland Yard uvedl: "V pátek 21. července obdržela Metropolitní policie obvinění z maření výkonu spravedlnosti v souvislosti s činností před korunním soudem ve vnitřním Londýně v pondělí 15. května. Probíhá vyšetřování, zatím nedošlo k žádnému zatčení."

Mluvčí Úřadu generálního prokurátora uvedl:  "Pohrdání soudem je závažná záležitost a pravomoc vydat rozhodnutí o zahájení řízení se používá střídmě. Při vyšetřování možných případů pohrdání soudem posuzují policisté, zda je splněn důkazní test pro konkrétní formu pohrdání soudem.

" V tomto případě právní úředníci zvažovali, zda jde o úmyslné jednání, které narušuje nebo vytváří reálné riziko narušení výkonu spravedlnosti, a zda je ve veřejném zájmu zahájit řízení pro pohrdání soudem.

"Můžeme potvrdit, že generální prokurátor se rozhodl zahájit řízení proti Trudi Warnerové ve veřejném zájmu, nyní to bude záležitost soudu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2668

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2023