Pochod solidarity s Gazou, neděle 13:00, Praha-Klárov

22. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Třetí celostátní pochod solidarity s Gazou – ke studentstvu se přidávají umělci

TZ Ne naším jménem!

Na neděli 24. března svolávají občanské iniciativy další velký Pochod solidarity s Palestinou v Praze, který začne v 13:00 na Klárově na Malé Straně. Pochod projde městem přes Mánesův most, Náměstí Jana Palacha, Staroměstským náměstím a bude ukončen na Náměstí Republiky. Velké lednové a únorové protesty pokořily hranici tisíc účastníků a poukazují na narůstající vlnu solidarity české společnosti s palestinským lidem, zejména s obyvateli pásma Gazy, kde lidé čelí brutální, bezprecedentní a neomluvitelné agresi ze strany státu Izrael. Počet civilních obětí v Pásmu Gazy už překročil 31 700 lidí, z toho více než 14 000 jsou děti.

 

Na protestu vystoupí jako řečníci představitelé občanských iniciativ, které protest pořádají, včetně iniciativy Ne naším jménem, Prague 4 Palestine Youth, Sdružení přátelé Palestiny a Palestinský klub. Vystoupí také zástupci kolektivu Food Not Bombs, umělkyně Yara Abu Aataya či zpěvák Tomáš Klus, který pro uctění památky zavražděných dětí v Gaze složil píseň.

Jakožto občané a lidé žijící na území České republiky vyjadřujeme jasný nesouhlas a znechucení nad postojem české vlády a politických představitelů. Jejich přetrvávající bezpodmínečná podpora státu Izrael a zavírání očí před lidským utrpením palestinských civilistů představuje v kontextu pokračujících masakrů páchaných izraelskou okupační armádou naprosté morální selhání.

Bombardování civilních cílů doprovází cynické a svou brutalitou šokující útoky na humanitární konvoje, které ještě víc prohlubují stávající humanitární katastrofu a riziko hladomoru pro 2,3 milionu obyvatel Pásma Gazy. Záběry z útoku, při kterém izraelské jednotky ostřelovaly dav poblíž konvoje s moukou, vzbudily ve světě zděšení. V Česku se však namnoze setkaly jen s vlnou apatie, příznačnou pro přístup českých politiků a médií k situaci v Palestině.

Důsledky izraelské agrese dopadají zejména na zranitelné skupiny obyvatelstva, jako jsou ženy, děti, senioři či lidé se zdravotním postižením. Humanitární a lidskoprávní organizace přinášejí zprávy, dle kterých ženy podstupují císařské řezy bez anestezie a používají plátno ze stanů místo menstruačního pomůcek, popisují případy pacientů s chronickými onemocněními, kterým se bez přístupu k léčbě a speciální výživě dramaticky zhoršuje stav, a přináší příběhy o dětských obětech této genocidy, jejichž počet se vymyká dosavadní zkušenosti. Dle OSN bylo doposud v Gaze za pouhých pět měsíců zavražděno víc dětí než ve všech světových konfliktech, které proběhly v letech 2019-2022.

Kroky izraelské armády v Pásmu Gazy jsou v jasnému rozporu s nařízeními Mezinárodního soudního dvora v Haagu, které jsou pro Izrael zavazující a nařizují mu ukončit veškeré operace genocidního charakteru.

Opět proto vyzýváme českou vládu, aby okamžitě ukončila svou bezpodmínečnou podporu Izraele, veškerou spolupráci zejména ve vojenském a bezpečnostním sektoru a vynaložila veškeré úsilí k vyřešení humanitární katastrofy v Gaze v souladu se závazky České republiky dle mezinárodního práva.

Slepá podpora Izraele nás činí spoluvinnými.

Ne naším jménem!

V Praze 22. března 2024


Ne naším jménem! Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě vznikla v březnu 2011 za účelem vyjádření nesouhlasu s návštěvou izraelského premiéra v České republice a proti možné vojensko-technické spolupráci České republiky a Státu Izrael. Pořádá veřejné akce s cílem upozornit českou veřejnost na často nekritický přístup české politické reprezentace ve vztahu k Izraeli a organizuje přednášky a besedy k blízkovýchodní problematice. Je součástí Evropské koordinace výborů a asociací za Palestinu (ECCP), která sídlí v Bruselu a sdružuje 42 organizací a iniciativ v Evropě. Členové ECCP vystoupili mj. na půdě Evropského parlamentu v panelu týkajícího obchodování EU s nelegálními izraelskými osadami.

http://ism-czech.org/iniciativa/
http://eccpalestine.org/

0
Vytisknout
1430

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024