Bývalý americký velvyslanec odsouzen za špionáž pro Kubu

15. 4. 2024

čas čtení 1 minuta
Bývalý americký diplomat byl odsouzen k 15 letům vězení za špionáž pro Kubu trvající celá desetiletí. Incident byl nazván "jednou z nejrozsáhlejších a nejdéle trvajících infiltrací americké vlády".

Bývalý americký diplomat Victor Manuel Rocha vedl po desetiletí dvojí život. Zatímco pracoval pro americkou vládu, sloužil také jako špion pro Kubu.

Rocha byl v pátek odsouzen k 15 letům vězení poté, co se přiznal k tomu, že jednal jako nelegální zahraniční agent, a zaplatí pokutu 500 000 dolarů (469 000 eur). V rámci dohody s prokurátory je také povinen zveřejnit podrobnosti o své spolupráci s kubánskou rozvědkou.

Americké ministerstvo spravedlnosti to označilo za "jednu z nejrozsáhlejších a nejdéle trvajících infiltrací americké vlády".

Co Rocha dělal jako špión pro Kubu

Třiasedmdesátiletý Victor Manuel Rocha byl zatčen před šesti měsíci ve svém domě v Miami na základě obvinění, že se nejméně od roku 1981 podílel na "tajné činnosti" ve prospěch Kuby.

Rocha tajně podporoval kubánskou vládnoucí komunistickou stranu a prováděl špionáž proti Washingtonu po více než čtyři desetiletí, a to nejen jako americký velvyslanec v Bolívii v letech 2000 až 2002, ale také během dvacetileté kariéry na ministerstvu zahraničí.

"Po většinu svého života žil pan Rocha ve lži," řekl David Newman, vysoký představitel národní bezpečnosti na americkém ministerstvu spravedlnosti, a dodal, že Rochův život byl po desetiletí životem zrady a podvodu.

Podle trestního oznámení se Rocha dokonce chlubil: "To, co jsme udělali... Je obrovské. Víc než grandslam." Tyto komentáře byly učiněny tajnému agentovi FBI, který se představil jako zástupce kubánské zahraniční zpravodajské služby.

Mnoho otázek ohledně Rochovy spolupráce s Havanou nemusí být nikdy zodpovězeno, uvedli američtí představitelé.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

USA | Kuba
1
Vytisknout
1137

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2024