Sdružení starých křivd

15. 12. 2010 / Boris Cvek

Až do včerejška jsem byl spíše příznivcem "Sdružení otců K213", v němž se spojili otcové, jimž je z různých důvodů zakázáno stýkat se s jejich dětmi. Je mi jasné, že během rozvodového řízení mohou vznikat nenávisti, že soudy mohou více přát matkám a že matky mohou snadno manipulovat své děti proti svým otcům.

Myslel jsem však, že smyslem existence "Sdružení otců K213" není boj proti matkám jejich dětí, ale boj o důstojnost jejich otcovství, a v tom je určitě nejlepší postup čekat na dospělost těch dětí. Tedy jednat celou dobu tak, aby dítě, až dospěje a začne se vymaňovat z manipulací matky, mohlo říci: on ten můj táta je vlastně dobrý člověk a bylo mu ublíženo tím, že mu zakázali se mnou se stýkat.

Včera jsem však v Radiožurnálu slyšel rozhovor s předsedou K213 Fialou a ředitelem gymnázia, kde studuje Fialův syn. Fiala na školu přišel se svými druhy odvolat ředitele školy, který prý neumožňoval otci býti seznámen s prospěchem jeho dítěte.

Tvrdil, že oni rozhodují o tom, jaký je výklad práva, čili mají v ruce soudní i exekutivní funkci, jsou žalobci, soudci i vykonavatelé trestu zároveň (obhájce u celého "procesu" netřeba).

Fiala si tím byl tak jistý, že jsem začal vážně pochybovat o jeho soudnosti. Celou dobu jsem však myslel, že Fiala má nějaký zásadní důvod, proč chce prospěch syna znát a že především jde o malé dítě ze sekundy nebo primy. Když pak ale ředitel řekl - a Fiala to nezpochynil - že Fialův syn je plnoletý a nepřeje si, aby jeho otec o jeho prospěchu věděl, začalo mi být jasné, že Fialovi nejde o vztah k synovi, nýbrž o staré křivdy, válku a sebeprezentaci na veřejnosti.

Že je to prostě magor, jehož bych nikdy nechtěl za otce. Poučení, které mi ze včerejší akce "Sdružení otců K213" a "argumentace" jeho předsedy v Radiožurnálu plyne, je toto: zdá se, že soudy vědí, proč některým rodičům zakazují po rozvodu kontakt s jejich dětmi.

Odkaz na informaci o události je ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 15.12. 2010