Američané usmrtili Usámu bin Ládina, oznámil prezident Obama

2. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Usáma bin Ládin, organizátor al-Kájdy a nejhledanější světový terorista od doby útoků z 11. září 2001 byl usmrcen při americké vojenské operaci, oznámil prezident Barack Obama.

V projevu k národu sdělil prezident Obama, že bin Ládin byl usmrcen včera večer při "cílené operaci" v Abbotabádu, v horském městě nedaleko Islamabádu.

Operace byla zahájena, když získaly americké výzvědné služby loni v srpnu údaje o tom, kde se bin Ládin nachází, a vyvrcholila akcí, na níž se účastnil "malý tým Američanů". "Po přestřelce bin Ládina usmrtili."

Žádní Američané při akci nezahynuli. Pákistánská spolupráce "nás k němu pomohla přivést", řekl Obama.

Američané podle amerických televizních stanic mají i bin Ládinovu mrtvolu.

V reakci na tuto zprávu se shromáždily stovky lidí před branami Bílého domu ve Washingtonu, zpívaly americkou národní hymnu a radovaly se.

Jakou má po bin Ládinově smrti budoucnost al-Kájda?

2. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Ortodoxním vedením al Kajdy byli vždycky bin Ládin a jeho egyptský společník Ajman al-Zavahrí a několik desítek společníků v Pákistánu, píše v deníku Guardian odborník na al-Kájdu Jason Burke. Al-Zavahrí je údajně stále naživu, avšak tento stárnoucí pediatr nemá bin Ládinovo charisma. Je to schopný ideolog, stratég a organizátor, ale nemůže se stát ohniskem pro aktivisty.

Vraždění bez soudu

2. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Oh jak úžasné a obdivuhodné. Tajemný Usáma byl zabit. Možná přesněji popraven. A s ním možná i několik dalších osob. Nebo ne? Kdo ví. A bez soudu. Máme se bát odvety? Kdo my? Snad ne třeba my Olomoučané? ptá se Jindřich Kania.

A já se opatrně a skromně ptám co na to právo, kupříkladu mezinárodní. Také se raduje nebo pláče?

Co kdyby třeba Kubánci sestavili komando a poslali ho na teroristu Posadu, který před lety sestřelil bombou vpašovanou na palubu kubánské civilní letadlo i s cestujícími? To by bylo něco. Asi by se Američané neudrželi a vyjádřili by pohoršení, protože Posada žije v Americe, snad v Miami.

Metody divokého západu v hollywoodském stylu se uplatňují na mezinárodní úrovni. Ale oni můžou, přece jsou to patentovaní demokraté. Jen zřejmě náhodou už v Iráku zahynulo po jejich intervenci více než milion obyvatel. Vtrhli do země a realizovali operaci k vynucení míru. To je štěstí a radost, že žijeme v takovém světě.

A naše milé rádiotelevize nám mydlí mozek. Každou čtvrthodinu slyšíme, že světem vládne radost, že nejhledanější muž světa už nežije.

Dnes budu usínat klidněji. Boj s terorizmem dosáhl významného úspěchu. Střílí se od pasu, bez soudu, tedy bez zbytečného zdržování. Jen asi deset let ho nějak nemohli najít, ale to už je napraveno, můžeme bouchat šampáňo. Ach jaké štěstí. Gratuluji všem.

Pyrrhovo vítězství

2. 5. 2011 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta


Mě zvedlo z postele těsně před odletem z Ameriky
řev oslavenců v ulicích a rázná chůze prezidenta k
mikrofonu
jedno lidské tělo je ve vlastnictví Říše
prošedivělý vous pečlivě zkoumán
a umyt bude vystaven v Bílém domě a nabídnut k
prozkoumání všem holičům přírodních zvířecích chlupů..
Další živočišný druh je vyhuben...

ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

V Londýně se konala velká demonstrace proti vládním škrtům

2. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Rozhněvaní Libyjci vypálili britské a italské velvyslanectví

2. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Rozhněvaný dav v neděli poté, co NATO bombardovalo sídlo Kaddáfího rodiny, zaútočil na západní velvyslanectví a kanceláře OSN v Tripolisu a vypálil je. Při útoku podle tvrzení Kaddáfího vlády zahynul druhý nejmladší syn Muammara Kaddáfího a tři jeho vnoučata. Rusko obvinilo západní alianci z překračování mandátu OSN, který autorizuje ochranu libyjských civilistů.

Jsou Spojené státy unaveny válčením?

2. 5. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

Spojené státy vedou v současnosti tři války na Středním východě -- v Afghánistánu, Iráku a nyní také v Libyi. USA mají základny po celém světě, ve více než 150 zemích. Mají v této chvíli napjaté vztahy s Íránem a Severní Koreou, přičemž nikdy nevyloučily vojenskou akci.

Česká televize považuje ČR za misijní území

2. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Už delší dobu lze pozorovat, že Česká televize si vzala k srdci prohlášení papeže, totiž že ČR je "misijním územím". Ke své nové úloze se ČT staví přičinlivě a vykonává ji (naštěstí) charitativně - bez nároku na církevní honorář placený za čas na obrazovce. Účast veřejnoprávní televize na misijní činnosti lze dokázat snadno, napsal čtenář Jan Kozák.

26709

POZVÁNKA:

Seminář "Po kapitalismu: ekonomická demokracie, sociální spravedlnost"

2. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Prof. David Schweickart na prvomájové akci v Praze =>

Pražská škola alternativ Vás zve na seminář na téma "Po kapitalismu: ekonomická demokracie, sociální spravedlnost", který se bude konat v pondělí 2. května 2011 od 17:30 hod. v hlavní budově Městské knihovny, Mariánské nám. 1, Praha 1.

Přednášku přednese prof. David Schweickart (Chicago), po ní bude následovat diskuse. Překlad do českého jazyka je zajištěn. Vstup volný.

___

Profesor filosofie David Schweickart patří mezi nejvýznamnější autory pojetí ekonomické demokracie. Jeho kniha "Po kapitalismu" (Rowman and Littlefield 2002) byla letos přeložena do slovenského jazyka.

ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

Rostou pochybnosti o smrti Kaddáfího syna

1. 5. 2011

čas čtení 4 minuty

  • Centrum libyjských vzbouřenců Bengází se raduje nad údajnou smrtí syna Muammara Kaddáfího, avšak podle televize Al Džazíra rostou pochybnosti, zda byl skutečně zabit. NATO konstatovalo, že útočí na vojenské cíle a nezaměřuje se na jednotlivce. Opoziční bojovníci na východě Libye poukazují podle televize Al Džazíra, že Kaddáfímu nelze věřit. V roce 1986 Kaddáfí tvrdil, že Ronald Reagan usmrtil leteckým úderem jeho dceru. Novináři však zjistili, že dítě, které zemřelo, nemělo s Kaddáfím nic společného a že ho Kaddáfí adoptoval až posmrtně. Saif al-Arab Kaddáfí je nejméně známý Kaddáfího syn. Nevystupuje na veřejnosti.
  • Spojené národy odsunují veškeré své mezinárodní zaměstnance z libyjského hlavního města Tripolisu poté, co pouliční dav zaútočil na jednu z jejích tamějších kanceláří. Budovy OSN a některá západní velvyslanectví se stala terčem útoků hněvivých davů poté, co letecký úder NATO údajně usmrtil syna plukovníka Kaddáfího. Většina západních velvyslanectví evakuovala své diplomaty z Tripolisu, když začaly letecké údery NATO.
  • Letecký úder NATO v Tripolisu "usmrtil nejmladšího syna Muammara Kaddáfího", uvedl mluvčí libyjské vlády. Podle zpráv přišel o život devětadvacetiletý Saif al-Arab Gaddafi a tři Kaddáfího vnuci. Kaddáfí byl v době leteckého úderu v budově, ale byl nezraněn. Několik Kaddáfího přátel a příbuzných bylo zraněno. Pokud se to prokáže, budou muset být vznášeny vážné otázky o jednání NATO v Libyi ve vztahu k rezoluci OSN č. 1973, píše týdeník Independent on Sunday. Cílem rezoluce totiž bylo "chránit civilisty a obydlená městská územi".

Bude dost těsta pro naše kaplany? *

2. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 9 minut

Francouzská řádová sestra Marie Simon-Pierre se uzdravila z Parkinsonovy choroby, což katolické církvi konečně otevřelo dveře k blahořečení polského papeže Karola Josefa Wojtyly -- Jana Pavla II. Nebýt sestry z kongregace Katolických sestřiček mateřství, zbožný polský národ by zajisté brzy poskytl dostatečné důkazy o zázračné moci svého papeže uzdravovat postižené nejen Parkinsonovou chorobou.

Jen další komplikace penzijní reformy

2. 5. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Titulkem mám na mysli prohlášení exministra dopravy Víta Bárty, že druhým pilířem důchodové reformy by měl být kromě komerčních fondů i státem garantovaný fond. Podle něj by tento fond sice nebyl pro klienty příliš výnosný, ale za to bezpečný.

Kauza Strategická průmyslová zóna (SPZ) Holešov

2. 5. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 11 minut

V poslední době se (místně) hodně přetřásá věc Strategické průmyslové zóny v Holešově. Je k tomu víc než dostatek důvodů. Poslední jednání v této věci se odehrálo dne 18. dubna 2011 na zasedání Zastupitelstva města v Holešově. Bylo velmi vzrušené a trvalo bezmála šest hodin. Závěr zasedání nebyl ani mastný, ani slaný, spíše všelijaký. Ale podívejme se na věc popořádku.

Správní rada Nadace Partnerství je znepokojena kroky nového vedení Národního parku Šumava

2. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Nadace Partnerství

V Národním parku Šumava se o uplynulém víkendu sešla správní rada nejvýznamnější české ekologické nadace -- Nadace Partnerství, která se zabývala i aktuální situací v našem největším národním parku. "Správní rada je znepokojena nekompetentními rozhodnutími a návrhy ředitele parku Jana Stráského na destruktivní zásahy v nejcennějších zónách národního parku i jeho veřejně opakovanými postoji vůči ochraně přírody a vyzývá ministra Chalupu, aby obsazoval tyto odborně manažerské pozice lidmi s odpovídající kvalifikací a vzděláním," tlumočí stanovisko správní rady její předseda Jiří Francek.

Londýnská policie použila během královské svatby proti nekonformním občanům taktiky někdejší komunistické Stb

1. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Londýnská policie zatýká anglického profesora antropologie v penzi:


Britští republikáni a celá řada dalších aktivistů si stěžují, že je během páteční královské svatby londýnská Metropolitní policie zadržela na až 24 hodin (úplně stejně, jako to dělávala komunistická policie v Československu před významnými výročími či před návštěvou západního politika v Praze) a po svatbě je propustila bez obvinění. Aktivisté to označují za orwellovské, znepokojující a protizákonné.

Republikánští aktivisté, kteří plánovali své veřejné akce přibližně ve vzdálenosti 1,5 km od Westminsterského opatství, kde se odehrávala královská svatba, byli vězněni v pátek v policejních celách po dobu 24 hodin po celém Londýně.

Z České televize se stalo Radio Maryja

1. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nevěřím svým vlastním očím! V průběhu Otázek Václava Moravce, diskusního pořadu na politická témata, klíčová pro veřejný zájem občanů ČR, jak to aspoň až dosud vždy bylo, běží přímý přenos mše ve Vatikánu (mše je celebrována samozřejmě v latině) v rámci procesu blahořečení Jana Pavla II.

Václav Moravec skoro nemluví a když už, tak jsou to slova o milionech věřících na Náměstí sv. Petra a zbožné sekundování kardinálu Vlkovi, vykládá obecně známé banality a který udělal jedině dobře, že do Vatikánu na tu frašku nejel.

Slibovaní politici (Jandák, Němcová...), kteří by se mohli bavit aspoň o nějakém veřejném zájmu, třeba o narovnání mezi státem a církvemi, nejsou vidět a veřejná televize slouží v této podobě jedné, minoritní, skupině obyvatel a úplně ignoruje veřejný zájem a nepříjemné otázky na povahu středověkého myšlení římské církve (pokud již se chce vůbec blahořečením Jana Pavla II. zabývat).

Z České televize se stalo Radio Maryja. Může to Václav Moravec a jeho nadřízení nějak vysvětlit veřejnosti? A budou někdy v přímém přenosu v Otázkách VM i obřady protestantských nebo pravoslavných, židovských nebo muslimských církví? Blahořečení Jana Pavla II. nemá nic společného s veřejným zájmem v tomto státě a jednou z povinností médií veřejné služby je tohle veřejnosti vysvětlit, pokud v tom veřejnost snad váhá a někdo ji chce opít prázdnou pompou.

Čelný britský komentátor "ochromen svým pokrytectvím"

1. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Andrew Marr, čelný politický komentátor a významný kritický partner v rozhovorech s čelnými politiky "ztratil důvěryhodnost" a nebude už schopen tvrdě vyslýchat politiky, argumentují britští pozorovatelé.

Marr, který pracuje pro televizi BBC, byl totiž před osmi lety nevěrný manželce a jeho milence se z tohoto poměru narodilo dítě, o němž se Marr domníval, že je jeho (pozdější test DNA prokázal, že tomu tak není). Ve snaze "ochránit svou rodinu a zachránit své manželství" Marr požádal soud o vydání tzv. soudního "superpříkazu", jimž soud médiím zakazuje o určité věci psát a zároveň zakazuje se zmínit i o tom, že byl takový zákaz vydán. Těchto nákladných soudních "superpříkazů" využívají především celebrity.

Marr se stal lovnou zvěří Iana Hislopa, šéfredaktora kritického britského čtrnáctideníku Private Eye. Hislop léta Marra pronásledoval, až ho donutil tento soudní superpříkaz zrušit. Hislop argumentuje, že od Marra, který se v televizi často ptá politiků na ty nejsoukromější záležitosti, bylo neuvěřitelně pokrytecké uvalit na média ve své vlastní věci náhubek. Novinář nikdy nic takového nesmí udělat, nemá-li ztratit důvěryhodnost.

VÁLKA V BRITSKÉ VLÁDĚ

Liberální demokraté apelují na veřejnost, aby znemožnila konzervativcům vyhrávat volby

1. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Ve čtvrtek 5.5. se v Británii bude konat referendum o tom, zda si voliči budou přát přejít od většinového volebního systému k tzv. "alternativnímu volebnímu systému", AV. Dosavadní většinový volební systém výrazně zvýhodňuje větší politické strany a často se v poslední době stává, že volby vyhrávají strany, proti nimž ve volbách hlasovalo až 70 procent obyvatelstva. Volební systém AV má být o něco demokratičtější.

Liberálnědemokratický ministr v konzervativně-liberálně demokratické vládní koalici Chris Huhne (ministr pro energetiku) apeloval důrazně na voliče, aby při čtvrtečním referendu vytvořili protikonzervativní koalici s cílem zbavit konzervativce moci. Nadcházející referendum je podle něho příležitostí pro "pokrokovou většinu" v Británii, aby podpořila změny a zabránila opakovaní "nejhorších výstřelků vlády Margaret Thatcherové".

OBSKURANTISMUS:

Monarchistické a čarodějnické divadýlko

1. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Je zajímavé, jak ještě v roce 2011, v době internetu, globalizace a míšení různých kultur, v době relativismu a stále neuvěřitelnějšího vědeckého pokroku, média i lidi zaujmou dvě události, které svým plným významem patří daleko do minulosti: svatba královského prince a blahořečení nějakého člověka.

Jenže dávno pryč jsou aliance oltáře a trůnu. Princ si bere obyčejnou dívku a na svatbu zve "mediální celebrity", jeho moc odvozená z rodového principu je mizivá a naprosto se ztrácí před mocí davů a zejména finanční a průmyslové oligarchie (jako republikán a příznivec buržoazních revolucí mám ale přece jen raději kapitalistickou oligarchii než klasickou monarchii toho typu, jaký představoval např. Ludvík XV.).

Strana, které nevadí neonacistické vazby ani Klausova protekce

30. 4. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Hloubku marasmu současné vlády, ovládané prezidentem Klausem, ukazují nové informace o Ladislavovi Bátorovi, jejž prezidentovo okolí vnutilo ministrovi školství (Josef Dobeš za Věci veřejné, který měl být na žádost premiéra odvolán z vlády, ale prezident Klaus premiérovo rozhodnutí zvrátil) jako ekonomického poradce.

Bátora je podle wikipedie původní socialista a národní socialista, který se přes výrazně pravicovou ODA (1993-2001) dostal až do prezidentovy antievropské strany Strany svobodných občanů (zde je od roku 2009).

Mezi lety 2001 a 2008 kandidoval do Sněmovny za Národní stranu a do Senátu za Suverenitu Jany Bobošíkové.

Podle čerstvých informací se Bátora pohyboval na neveřejných schůzkách českých neonacistů a ve své práci "Česká revue - Můj národ" chválí antisemitské dílo předního českého antisemity Rudolfa Vrby.

Bakala jako gauner

29. 4. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Vrchní soud v Praze s konečnou platností rozhodl, že o panu Zdeňku Bakalovi se v souvislosti s jeho podvodným jednáním vůči nájemníkům asi 45 tisíc bytů bývalé těžební společnosti OKD smí říkat, že "se chová jako gauner". V roce 2008 Lubomír Zaorálek na tiskové konferenci v Ostravě pronesl právě s ohledem na Bakalovo podvodné jednání tuto větu: "Pan Bakala se chová jako gauner." Zdeněk Bakala mohl celou věc nechal zapadnout jako politickou rétoriku levicového politika a dnes by si na uvedenou větu asi nikdo už nevzpomněl. Bakala však chtěl po Zaorálkovi vymoci omluvu soudní cestou, což se mu stalo osudným, neboť soudy se postavily na stranu Zaorálka, který podle nich prostě jenom řekl veřejně pravdu.

Anglická královská svatba vedla k odhalení nedostatků britské demokracie

29. 4. 2011

čas čtení 5 minut

Australský televizní pořad The Chaser, který plánoval satirický komentář během vysílání ceremonie dnešní královské svatby v Londýně, byl zrušen, protože bylo zjištěno, že anglická královská rodina si vymínila, že záběry ze svatby nesmějí být použity v žádném komediálním ani satirickém pořadu. (Ve čtvrtek večer silně ironizoval a satirizoval páteční svatbu například pořad televize Channel Four 10 O'Clock Live, ovšem to nebylo během vysílání královské svatby.)

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2011

12. 4. 2011

čas čtení < 1 minuta

V březnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 243 osob celkovou částkou 59 224.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2011 částku 160 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

36438