Bakala jako gauner

29. 4. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Vrchní soud v Praze s konečnou platností rozhodl, že o panu Zdeňku Bakalovi se v souvislosti s jeho podvodným jednáním vůči nájemníkům asi 45 tisíc bytů bývalé těžební společnosti OKD smí říkat, že "se chová jako gauner". V roce 2008 Lubomír Zaorálek na tiskové konferenci v Ostravě pronesl právě s ohledem na Bakalovo podvodné jednání tuto větu: "Pan Bakala se chová jako gauner." Zdeněk Bakala mohl celou věc nechal zapadnout jako politickou rétoriku levicového politika a dnes by si na uvedenou větu asi nikdo už nevzpomněl. Bakala však chtěl po Zaorálkovi vymoci omluvu soudní cestou, což se mu stalo osudným, neboť soudy se postavily na stranu Zaorálka, který podle nich prostě jenom řekl veřejně pravdu.

Cituji:

"Podle předsedy senátu Karla Podolky Bakala veřejně slíbil převedení bytů především na jejich nájemce i s časovým horizontem a částkami za prodej, později slib nesplnil a navíc ho popřel. Proto nelze Zaorálkovi vytýkat použití příměru."

Bakala sdílel podnikatelské aktivity s Karlem Schwarzenbergem: dříve spolu provozovali likérku Becherovku, potom Bakala po Schwarzenbergovi koupil týdeník Respekt a patří mezi sponzory TOP09, ODS i VV. Nyní můžeme vidět snahu Karla Schwarzenberga udržet vládní koalici u moci z nového úhlu pohledu, neboť za touto koalicí stojí jméno jemu blízkého Zdeňka Bakaly. Podle informací MF Dnes z 31. března 2011 Zdeněk Bakala dal stranám současné vládní koalice 28,5 milionů Kč. VV od Bakaly dostaly prý 6 milionů Kč a TOP09 7,5 milionů Kč - u obou stran byl zrovna Zdeněk Bakala prý nejštědřejším sponzorem. ODS potom inkasovala od velkorysého a jistě nezištného dárce, jehož chování vůči obyčejným občanům lze podle českých soudů veřejně označovat za "chování gaunera", 15 milionů Kč. Asi každý velmi snadno pochopí, proč se TOP09 i ODS po Schwarzenbergově osobní intervenci u nominálního premiéra nakonec velmi snadno smířily s půjčkovou demokracií Víta Bárty a s prokorupční a protispolečenskou orientací pokračující vlády Václava Klause, kterou obsluhuje prezidentova loutka Petr Nečas.

0
Vytisknout
21131

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2011