Kaddáfího manželka a tři děti uprchly do Alžírska

29. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Alžírské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že Kaddáfího manželka Safia, dcera Aisha, synové Mohammed a Hannibal přicestovali do Alžírska. Vstoupili na alžírské území v 8.45 ráno v pondělí. Uvedla to státní tisková kancelář APS. Alžírsko odmítá uznat novou vládnoucí garnituru v Libyi. Jeho vládci sledují se znepokojení pád autokratických režimů v severní Africe za poslední půlrok. Alžírské úřady před několika měsíci potlačily pokus o povstání, podobný jako v Tunisku. Libyjští vzbouřenci konstatovali, že považují rozhodnutí Alžírska poskytnout Kaddáfího rodině přístřeší za agresi. Požadují, aby Alžírsko příslušníky Kaddáfího rodiny vydalo do Libye. Není známo, kde se vyskytuje Muammar Kaddáfí. Podle nepotvrzených zpráv byl jeden z jeho Kaddáfího synů usmrcen při přestřelce nedaleko Bani Walid.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Když "vlastenci" zpívají českou hymnu, mrazí mě v zádech

29. 8. 2011 / Josef Banom

čas čtení 3 minuty


Deutschland, Deutschland über alles, zpívali němečtí vojáci svou hymnu, když 1.září 1939 napadli Polsko. Byli to vlastenci. Nebáli se položit své životy pro svou vlast. Co na tom, že přitom padli i jiní. Nebyli přece Němci...

Historie nás učí, že nejhorší násilné činy jsou ty, které se násilnicí snaží omluvit vyšším principem. V případě muslimských a křesťanských extremistů je jím náboženství. V případě rasistů a neonacistů je to vlastenectví. Rasisté využívají jinak chvályhodné vlastnosti, jakou je láska k vlasti k tomu, aby zahráli na známou xenofobní notu a vyvolali v lidech strach před těmi, které považují za nepřítele. V případě Čechů jsou těmi nepříteli nepřizpůsobiví Romové. A nyní se zdá, že nejen ti nepřizpůsobiví.

Romy nezaměstnáváme

29. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Na článek Tomáše Koloce, v němž dva Romové, kteří celý život tvrdě pracovali a nyní žijí v nezáviděníhodných sociálních podmínkách, hledají zaměstnání, přišly dvě reakce. Obě záporné.

Pryč s ošklivými kojeňáky, aneb nebudeš Elizabeth, budeš Sára

29. 8. 2011 / Anna Čurdová

čas čtení 12 minut

Když se řekne baby boom, asi si někteří z nás vybaví americký film o hodně úspěšné a zaneprázdněné podnikatelce (bývalá partnerka Woodyho Allena Diane Keaton), která "zdědí" po tragicky zemřelém bratranci Andrewovi malé, sotva roční děvčátko -- Elizabeth. Nevím proč, ale vždy, když se začne hovořit o baby boomu, vybaví se mi tento film (USA, 1987, režie Charles Shyer). A vždy, když se začne hovořit o "podpoře tradičních rodin" a likvidacích dětských domovů, kojeneckých ústavů a všech zařízení, kde se o děti starají profesionální sestry a vychovatelky, se mi pak vybaví jedna ze stěžejních scén filmu - hlavní hrdinka se po sérii průšvihů rozhodne dát dítě k adopci. Cestou k sociální úřednici malé Elizabeth vysvětluje, jak ji nová rodina bude mít ráda a vše bude prima. Scénář romantické komedie ale chce a potřebuje jinou zápletku.

TRIPOLIS:

Britský televizní tým zachránil devět mužů před popravou

28. 8. 2011

čas čtení 3 minuty



Po celém Tripolisu vychází najevo svědectví, že vojáci Kaddáfího režimu v posledních dnech před jeho kolapsem popravovali zajaté osoby. Na jednom místě bylo nalezeno více než 50 spálených mrtvol.

Jenže zpravodajský tým televize Channel Four News zjistil, že vražit neváhají ani stoupenci nového režimu. Viz svědectví níže, které je také zaznamenáno v přiložené videoreportáži.

Sotva jsme prošli bránou do vojenské základny Khamis v jižní části Tripolisu, když začalo peklo, píše reportér Alex Thomson z Channel Four News podle reportáže, odvysílané ve zpravodajství v neděli večer.

Najednou se objevili vzbouřenečtí vojáci. Strkali před sebou a bili devět černošských mužů. Zjevně byli přesvědčeni, že to jsou "Kaddáfího žoldáci". Nebyli schopni to nijak dokázat. Tvrdili, že jim zkonfiskovali zbraně, ale neměli je.

Muži byli zjevně v hrůze.

"Prosím vás," žádali nás, "prosíme, neodcházejte. Nenechávejte nás tady. Oni nás zabijí."

Midžráhí nalezen na pokraji smrti

29. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Muž, který byl odsouzen za bombový atentát na americké letadlo, které havarovalo v prosinci 1988 v Lockerbie, byl nalezen v komatu v luxusní vile v severním Tripolisu. Abdelbaset al Midžráhí se občas z komatu probouzí a zůstává naživu pouze za pomoci kyslíku a kapačky, sdělují jeho příbuzní, kteří svědčili o tom, že vilu vykradli plenitelé a odnesli si všechny jeho léky.

Midžráhího našel reportér televize CNN Nic Robertson. Uvedl: "Tento muž je na prahu smrti." Midžráhího syn Khaled sdělil reportérovi: "Není tu žádný lékař, nikoho nemůžeme konzultovat a nemám telefonní číslo na nikoho."

Hurikán, svátky, Mitchum a několik dalších poznámek

29. 8. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 4 minuty

1.

Pojem brainwashing asi zná každý, zpopulárněl v roce 1951, když jej autor Edward Hunter použil v názvu své knihy Brainwashing in Red China, kde popisoval Maovy metody při přebírání moci.

Nejznámější využití této techniky "vymývání mozku" bylo za korejské války, kdy čínští experti obraceli naruby mysli válečných zajatců. Četl jsem o tom zajímavé věci. Nejsnáze se mozky vymývaly a naruby obracely nábožensky založeným Američanům, skoro vůbec to nešlo se skeptickými Brity. Je zřejmě jednodušší nahradit jedno dogma druhým, než přesvědčit někoho s vlastním názorem.

Hurikán, nadlidi, Belgie a Romové

29. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Tři poznámky ke Koenigsmarkovým poznámkám při pondělí.

  • "Hurikán" v New Yorku. Jsou Američani nadlidi? Napadlo vás při sdělování až hysterického zpravodajství o tom, že kdesi za oceánem, (tedy: v New Yorku! trochu zapršelo a trochu zafoukal vítr, že si snad televizní reportéři opravdu myslí, že jsou Američani nadlidi? Hurikán Irene zahájil svou cestu v karibské oblasti - a velmi tvrdě tam postihl tamější ostrovy. Viděli jste na svých televizních obrazovkách JEDINOU MINUTU zpravodajství o tom, co se dělo tam? Anebo věděli jste, že v přesně tutéž dobu ničí jihovýchodní Asii silný tajfun? Jistě, velké části Ameriky byly zaplaveny a postiženy, ale co jinde? Posledlost reportérů chodníky v New Yorku mi připomněla epizodu z Hřebejkova filmu Musíme si pomáhat, v němž německý nacista vážně vysvětluje českému občanu Čížkovi, že jeden německý život má hodnotu života dvaceti Slovanů a stovky židů.
  • "Přechodové dny mezi svátkem a víkendem v západních zemích. Ale v zemích, jako je Belgie -- mají tam spoustu katolických svátků -- existují tzv. "přechodové dny" - tzn. když je svátek ve čtvrtek a v pátek by se mělo pracovat, pátek se automaticky stává také volným dnem. V Británii zase, padne-li například vánoční svátek na sobotu či na neděli, občan má náhradní volný den v pondělí, protože přece o volný den přijít nemůže, jen proto, že padl na víkend.)
  • Mají Romové odpovědnost za kriminální činy, které spáchali jiní Romové? Vůbec ne. Jak to přesvědčivě vysvětlil Josef Bánom. A očekávat, že "by si to měli vyřídit mezi sebou", je vytváření nepřípustné kolektivní viny. Myslím, že ani Alex Koenigsmark ani já se nebudeme cítit osobně odpovědní, když bílý skinhead okrade nějakou babičku a nepůjdeme mu dát osobně do huby. Ani Alex Koenigsmark ani já se necítíme osobně odpovědni za hrubý, neuvěřitelný protiromský rasismus, který v těchto dnech projevují někteří běloši v Čechách.

Ve jménu demokracie -- jak kdo, jak kde

29. 8. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Aktuálně.cz (26.08.2011) zveřejnili zprávu, že japonský premiér Naoto Kan oznámil svou rezignaci na post předsedy vládní Demokratické strany Japonska (DPJ),a že současně rezignuje rovněž na funkci předsedy vlády. Důvod: Popularita čtyřiašedesátiletého Kana klesla na rekordní minimum. Řeč čísel je v tomto případě tou korouhvičkou, která ukazuje směr dalšího možného (ne)působení tohoto politika v jeho vrcholných funkcích. Znamená to, že čísla jsou silně mínusová a politik-demokrat je si vědom své politické odpovědnosti a současně nepsané demokratické zásady a jak mu ukládá jeho politická a demokratická čest, ze své funkce a úřadu dobrovolně odchází. Nic nového pod sluncem, takové odchody či rezignace jsou ve světě běžné. Na rozdíl od nás.

Romští manželé hledají práci

27. 8. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 3 minuty

K probíhající debatě o romské menšině v České republice přináším jeden příběh zakončený prosbou.

Znám dva manžele, kteří žijí v nejmenovaném východočeském městě poblíž Hradce Králové. On je osmapadesátiletý Rom, jí je třicet osm a je Romka jen po jednom z rodičů (tato drobnost v České republice vůbec není marginální, neboť takový člověk má výhodu, že na něm jeho původ tzv. není vidět). Oba jsou křesťané, docházejí do jednoho místního protestantského sboru a jsou co do dodržování desatera (a také co do pracovitosti) jedni z jeho nejlepších členů (vím to, protože tam příležitostně také docházím). Pro účely svého církevního sboru založili rodinou hudební skupinu, která hraje a zpívá na bohoslužbách.

Libyjská Prozatímní národní rada nevydá Midžráhího

28. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

  • Vzbouřenecká Národní prozatímní rada v Libyi nevydá Abdelbaseta al Midžráhího zpět do Británie do vězení. MIdžráhí byl odsouzen za to, že údajně spáchal atentát r. 1988 na americké letadlo, které vybuchlo nad skotským městem Lockerbie. Byl odsouzen ve Skotsku do vězení, ale skotská vláda ho nedávno z humanitárních důvodů pustila do Libye - Midžráhí trpí rakovinou prostaty a měl žít jen několik měsíců. Někteří Američané požadují, aby po pádu Kaddáfího režimu byl Midžráhí vrácen do skotského vězení, anebo dokonce postaven v USA znovu před soud. Národní prozatímní rada v Libyi to nyní odmítla. Midžráhí na Západ vydán nebude.
  • Plukovník Muammar Kaddáfí nabídl libyjským vzbouřencům vyjednávání ohledně vytvoření prozatímní vlády. Loajalističtí bojovníci jsou vytlačování na předměstí Tripolisu a vzbouřenecké jednotky se připravují na ofenzívu do diktátorova domovského města Sirte. Moussa Ibrahim, mluvčí Kaddáfího režimu, zatelefonoval v sobotu večer do newyorské kanceláře Associated Press a uvedl, že Kaddáfí si přeje, aby jeho syn Al-Saadi vedl rozhovory s Národní prozatímní radou. Vysoký činitel Rady reagoval slovy, že vzbouřenci nebudou s Kaddáfím vyjednávat, dokud se nevzdá.

    Zdroj: ZDE

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Pro Bátoru - za svobodu a právo

29. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva

Iniciativa "Pro Bátoru -- za svobodu a právo" (www.probatoru.cz) pořádá 1. září 2011 od 17:00 hodin krátké představení divadelní skupiny Sluníčko, protestující proti útokům na předsedu Akce D.O.S.T. pana Ladislava Bátoru, aby kultivovaným, ale jasným způsobem reagovala na nehoráznou mediální a politickou kampaň, jež dnes míří nejen na Ladislava Bátoru, ale na celou Akci D.O.S.T. a konzervativní hodnoty, jež zastává. Happening se koná před kostelem Panny Marie Vítězné v Karmelitské ulici v Praze.

Akce je zároveň připomínkou úspěšné manifestace, konané na stejném místě 1. září 2010, protestující proti zavádění povinné sexuální výchovy a jiných sociálně inženýrských programů do základních škol. Sběr podpisů, vyjadřujících souhlas s prohlášením iniciativy, započal v neděli 28. srpna.

Michal Semín

mluvčí iniciativy

PRŮBĚŽNÉ ZPRAVODAJSTVÍ

Studentské protesty v Chile, hurikán Irene, Palestina, sex s neandrtálci...

28. 8. 2011

čas čtení 5 minut

  • Izrael očekává, že drtivá většina zemí OSN bude hlasovat pro podporu palestinského státu, vyplývá z telegramu velvyslance Izraele v OSN,kterého citoval Haaretz. Česko slíbilo Izraeli, že bude hlasovat proti přijetí Palestiny do OSN... Odmítavý postoj k přijetí Palestiny zaujmou ještě USA, Německo, Itálie a Nizozemsko. V současné době existuje 193 členských států OSN.
  • Jeden ze tří dospělých v USA trpí obezitou. Jeden ze čtyř ve Velké Británii a Austrálii. Sedm z 10 na Tongu. Žádné vládě v žádné zemi se podařilo vypořádat se s epidemií obezity. V současné době se odhaduje, že 1.500 milionů dospělých a 170 milionů dětí má vážné problémy s nadváhou. Tato epidemie je odpovědná za 2% a 6% výdajů na zdravotnictví všech zemí.
  • Smrt teenagera během masové demonstrace v Santiagu de Chile ve čtvrtek večer přilila olej do ohně již tak napjaté atmosféry složité politické a společenské situace v Chile zjitřené dvoudenní generální stávkou proti prezidentovi Sebastiánu Piñerovi . Mladík 16, zemřel v nemocnici poté, co byl střelen do hrudi. Matka požaduje spravedlnost. Konflikt dosáhl takového bodu, že prezident Sebastián Piñera včera dal pokyn ke zvratu vládní strategie, a souhlasil, že povede diskusi na Moneda Palace se všemi zúčastněnými stranami k vyřešení vzdělávacích problémů, které demonstranti vyžadují pro studenty.Dvoudenní generální stávka se nesla pod heslem "1800 hodin pro vzdělání", což symbolizuje počet milionů dolarů v této zemi za rok, které by měly být vydané na financování veřejného školství.
  • V sobotu v 12:30 došlo ve Venezuele v severovýchodním Punto Fijo k zemětřesení o síle 4,7 .
  • Hugo Chávez přišel v sobotu kolem 22:00 do vojenské nemocnice Carlose Arvela, aby podstoupil třetí fázi chemoterapie.
  • Tajné dokumenty MI5, vydané britským Národním archivem, odhalily detaily o tom, jak britská vláda pod vedením Winstona Churchilla svrhla zvolenou vládu Britské Guayany v převratu z roku 1953, protože se Británie bála jejího levicového vůdce Cheddi Jagana a jeho americké manželky Janet, kteří vedli britskou kolonii "do náruče Sovětského svazu". Jagan a Janet společně založili Pokrokovou lidovou stranu (PPP) v kampani za práva pracujících a nezávislost na Británii.
  • Až 1 milion lidí muselo opustit pouze pobřeží Jersey. Doprava začala na východním pobřeží stagnovat . Asi 9000 letů bylo z postižených letišť zrušeno. V New Yorku, veškerá MHD má být uzavřena až v pondělí. Síla hurikánu se snížila, ale silný déšť zvyšuje riziko povodní 1 milion lidí je bez proudu poté, co Irene způsobila výpadky Starosta New Yorku Bloomberg naposledy přesvědčuje ty, kteří žijí v nízko položených pobřežních oblastech, k evakuaci z důvodů vlastní bezpečnosti.
  • Francouzští socialisté se obávají návratu Dominique Strauss-Kahna. Francouzská socialistická strana se sešla na svém zasedání na nábřeží La Rochelle . "Jestli chce strana vyhrát příští rok prezidentské volby, bude muset zůstat Strauss-Kahn v dostatečné vzdálenosti," konstatoval 50-letý krajský zastupitel z venkova v jihozápadní Francii.
  • 18 lidí bylo zabito a 26 zraněno při sebevražedném bombovém útoku na vojenské akademii v Alžírsku.
  • Palestinský prezident Mahmúd Abbás se setkal o víkendu s komisařkou EU pro zahraniční věci Catherine Ashtonovou , aby diskutovali o nadcházející možnosti uznat samostatný palestinský stát v OSN.
  • Vědci tvrdí, že malárii přenášející komáři v některých částech Afriky mizí, ale vědci si nejsou jisti, proč.
  • Kanada se rozloučila s Jackem Laytonem (61), vůdcem levicové Nové demokratické strany (NDP), který zemřel na rakovinu prostaty, státním pohřbem za přítomnosti ministerského předsedy Stephena Harpera , generálního guvernéra, zástupců politických stran a veřejnosti.
  • Výzkumníkům v Large Hadron Collider (LHC) se nepodařilo najít důkazy o tzv. "supersymetrických" částicích. Tvrdí to vědci na setkání Lepton Photon science meeting v Bombaji.
  • Jacíkoliv "Afričané tmavší pleti" zažívají nyní v Libyi smrtelné nepřátelství. Stovky migrujících subsaharských dělníků se zoufale snaží uniknout z Tripolisu a dalších měst Libye, neboť je libyjští Arabové podezřívají, že jsou Kaddáfího "žoldáci" . Kaddáfímu totiž v boji pomohly jednotky Africké legie, kterou vytvořil a vyzbrojil z bojovníků kmenů v Sahelu. Ke Kaddáfímu se také přidali bojovníci kmene Tuaregů z Mali, z Alžírska a Nigeru .
  • Pět kandidátů na japonského premiéra poté, co Naoto Kan odstoupil vzhledem k událostem ve Fukušimě: Ministr zemědělství Michihiko Kano, 69, bývalý ministr dopravy a infrastruktury Sumio Mabuchi, 51, ministr financí Yoshihiko Noda, 54, ministr obchodu Banri Kaieda (favorit volby), 62.
  • Tři Egypťané se zúčastnili teroristických útoků na jižní Izrael, píše Ha'aretz. Všichni tři byli členové extremistické islámské skupiny, jeden z nich utekl z egyptského vězení během revoluce proti Husni Mubarakovi.
  • Sex s neandrtálci posílil lidskou imunitu..., informují vědci
  • Indický protikorupční aktivista Anna Hazare přestal hladovět po 288 hodinách poté, co indický parlament přijal jeho návrhy na protikorupční zákon.
(Průběžné zpravodajství připravil Štěpán Kotrba)

Další neuvěřitelně rasistické výroky od čtenářů

Kdy se budou v ČR zavádět plynové komory a koncentrační tábory?

28. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Skutečně připominající hitlerismus:

Není žádný důvod proč by se státotvorné evropské národy (mezi které patříme) měly nechat pohltit etniky na nižší úrovni které se akorát nejlépe umí rozmnožovat, píše Miroslav Lovecký.

Raději si místo pseudohumanistického blekotání představte model soužití s etnikem IQ tykve ...píše anonym.

Jak mohou normální lidi, bez ohledu na barvu kůže, v takto nacistickém prostředí žít? Proč se proti tomu slušní lidé rázně nepostaví?(JČ)

Panika z dospělých lidí na amerických dětských hřištích i jinde, kde jsou děti

29. 8. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 4 minuty

Město New York to bere s dětskou bezpečností opravdu vážně. V červnu dala tamní policie pokutu dvěma ženám za to, že jedly koblihy na lavičce jednoho z dětských hřišť. Ne snad proto, že by dávaly dětem špatný příklad tím, že se živily tučným jídlem, i když další pár žen na blízké lavičce živící se koblihy dostal pokutu také. Ty čtyři ženy, které si koupily koblihy v donut shopu přes silnici od hřiště, se provinily proti stejnému městskému nařízení jako sedm mužů loni v zimě, kteří na lavičkách hráli šach.

Extrémně pravicový proizraelský cirkus přivandroval do Jeruzaléma

29. 8. 2011 / Jiří Kalát

čas čtení 6 minut

Do Svatého města přijel člověk, jehož pravicová americká stanice Fox News propustila ze svých služeb, jelikož i pro její vysílání byl příliš extrémistický a přes 400 inzerentů začalo stahovat své reklamy. Prezidenta Obamu nazval rasistou, oběti z norského ostrova Utoya přirovnal k hitlerjugend a stanové izraelské hnutí pro změnu označil za komunisty spolupracující islamistickými organizacemi. Přesto má na svých facebookových stránkách přes dva miliony fanoušků. Nekriticky milující a podporující Izrael, americký komentátor, Glenn Beck. Společně s ním přišli podpořit radikální myšlenky například i jeruzalémský starosta Nir Barkat či americký herec Jon Voight.

Konečně laciná válka

28. 8. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 15 minut

Začnu oklikou. Kdysi jsem stál před problémem, jak dosáhnout povýšení lidí ve své pracovní skupině. Potíž byla v tom, že to šlo "nahoru" přes čtyři manažérské úrovně, z nichž ani jedna neměla ponětí o tom, co vlastně děláme. Po několika částečných nezdarech jsem pochopil, že oni to ani nechtějí. Na každé úrovni šlo jen o to, aby znění návrhu odsahovalo formulace, jimž budou o patro výš rozumět -- a srozumitelnost že zajistí slova zvaná "buzzwords". To jsou slova či spojení, která dávno ztratila svůj původní význam, ale je těžké proti nim něco namítat, nemá-li člověk vypadat jako blbec.

Soud poskytl pankrácké pláni v Praze ochranu před výškovými komerčními paláci

27. 8. 2011 / Petr Kužvart

čas čtení 8 minut

V průběhu srpna 2011 byly doručeny a staly se pravomocnými dva důležité rozsudky Městského soudu v Praze jako soudu správního (sp.zn. 10 Ca 62/2009 ze 12.5. 2011 a sp.zn. 10 Ca 61/2009 ze 30.5. 2011). Byla zrušena územní rozhodnutí na záměry "EPOQUE Pankrác - hotel" (v mluvě prostonárodní přezdívaný "prostřílená plechovka") a "EPOQUE Pankrác - bytový dům" (lidem přezdívaný "véčko" nebo také "Fau für Viktoria"), obojí při ulici Milevské. Jde jednak o zásadní posun ve snahách o komerční výstavbu stále dalších výškových objektů na chráněném horizontu při pohledu z Pražské památkové rezervace (což soustavně kritizovala česká památkářská veřejnost i UNESCO), ale při obou příležitostech soud vyložil některé stěžejní právní otázky podstatně širšího významu a dopadu.

Autor působí jako právník, především v ekologických kauzách a v kauzách zaměřených proti developerům a investorům. Jeho -- informované -- svědectví je postojem jedné strany, zaangažované v tomto konfliktu. (Red.)

Jak dopadne jednání v OSN o suverenitě Palestiny?

29. 8. 2011 / Josef Liška

čas čtení 3 minuty

Tento týden se opět sešla Rada bezpečnosti OSN, aby její zástupci diskutovali o žádosti vrcholných představitelů palestinského lidu. V situaci, kdy na Blízkém východě opět dochází k eskalaci násilí a vzrůstá napětí, vznikl nový reálný návrh na palestinskou nezávislost. Tento mírový návrh Palestinců získává podporu na celém světě. Jejich země by měla být 194. státem ve Společenství národů.

Klaus o Romech v sobotním Právu

27. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

  • V severních Čechách je neklid. Vyvřela tam násilnými činy neřešená otázka soužití majority a Romů. Vláda tam posílá těžkooděnce. Co o tom soudíte?
  • Je to strašně nepříjemné, že to nastává u nás. Že vzniká tato parcelizace naší společnosti. Mám hrůzu z toho, že ne všechno z těchto pár hrůzných konkrétních případů je skutečně autentické. Že jsou to převzaté vzory z televizních zpráv, kdy děsivé akce v té či oné zemi světa vidí strašlivé skupinky lidí. Cítím to jako umělé v našem civilizačním okruhu, v našich tradicích, v našich návycích, v našem typu uvažování. Tím méně to umím složitě interpretovat. Děsí mě to. Jsem určitě v rámci české společnosti tím, kdo se Romů více zastává než kritizuje a kdo se v drtivé většině rozhovorů se svými přáteli, známými a tak dále staví do role toho, který se zlobí na silácké výroky většinové české společnosti vůči našim romským spoluobčanům. Tuto věc chci říci zcela jednoznačně.

    Právo 27. srpna 2011, str. 4

    Mezi námi sociálními fašisty

    27. 8. 2011 / Karel Dolejší

    čas čtení 2 minuty

    Na výzvu České strany sociálně demokratické, jejího starosty a senátora Sykáčka, se v pátek odpoledne v Rumburku sešlo protiromské shromáždění. Akce se zúčastnili též představitelé organizace "Občanský odpor" spolupracující s ultrapravicovými a rasistickými skupinami. Představitele zmíněného uskupení Josefa Mašína podle Aktuálně.cz na pódium pozval a během vystoupení vedle něj stál poslanec Jaroslav Foldyna.

    Univerzitní školné vysoké školy zničí

    27. 8. 2011 / Jan Čulík

    čas čtení 2 minuty

    Na titulní straně čtvrtečních Literárních novinách brojí proti univerzitnímu školnému ve článku "Vzdělání, nebo ledvina" Kateřina Kňapová a Ondřej Slačálek známým, konvenčním, poněkud unaveným levicovým způsobem, který nikdo neposlouchá - v podstatě argumentují, že se univerzitním školným studenti příliš zadluží, v dnešní době je mezi absolventy vysokých škol nezaměstnanost, je to neférové, atd. atd.

    DVOJÍ METR:

    IDnes: "Lidé protestovali proti Romům"

    27. 8. 2011

    čas čtení < 1 minuta

    Na Šluknovsku protestovali lidé kvůli napjaté situaci. Část davu napadla i dům Romů. Dav se opakovaně snažil proniknout k domům obývaných Romy. Zadržen byl i aktivista proromského sdružení. Podle policie provokativně fotil.

    Zdroj: ZDE

    (Tak nám tu svými, doufejme jen neobratnými formulacemi, jaksi navozuje IDnes pro lidového čtenáře, že "Romové nejsou lidi", že... JČ)

    VYVÁŽENOST A NESTRANNOST PARLAMENTNÍCH LISTŮ:

    "Romští rasističtí agresoři" a "takzvaní pravicoví extremisté"

    27. 8. 2011

    čas čtení < 1 minuta

    Na severu Čech ve šluknovském výběžku se stupňuje napětí mezi většinovým českým obyvatelstvem a nepřizpůsobivou romskou minoritou kvůli brutálním rasistickým útokům Romů na Čechy (sic!!) v poslední době. Redakce ParlamentníchListů.cz oslovila politiky, zda je romským rasistickým agresorům a takzvaným pravicovým extremistům měřeno stejným metrem, a pokud ne, zda to nemůže vyvolávat další konflikty."

    Zdroj ZDE

    Romové JSOU Češi

    27. 8. 2011 / Jan Čulík

    čas čtení 4 minuty

    Brutální rasistické vylučování Romů ze společnosti, které v současnosti provádí značná část médií v ČR, je naprosto nepřijatelné. Česko na to dojede, protože se tím vyloučí ze světového společenství civilizovaných národů. Je naprosto nepřípustné vytvářet přehrady "Romové" a "Češi" nebo "rasističtí Romové" a "údajní pravicoví agresoři" ("údajní pravicoví agresoři" už etnicky kupodivu definováni nejsou), nebo dokonce kontrasty typu "lidé" a "Romové".

    Kromě mezinárodního tlaku si tím Česká republika uměle vytvoří skutečně vážný, etnický spor, který může vyústit v nezvládnutelné násilí.

    Kdo se chová asociálně či kriminálně, musí být potrestán jako jednotlivec, padni nebo padni. Jenže v důsledku toho, jak se chovají média a někteří politikové, to začíná být už nemožné. Romové budou mít zřejmě obrovské množství materiálu o diskriminačním zacházení, s nímž budou moci jít k mezinárodním institucím.

    Vzhledem k tomu, že politické poměry v Čechách už nejméně čtyři sta let určují cizinci, nezdá se, že to pro českou většinu z dlouhodobé perspektivy dopadne zrovna dobře. I ze strategického hlediska není toto chování české většiny tedy zrovna nejinteligentnější. Rasistické výstřelky v médiích a mezi politiky jsou zjevné a snadno zdokumentovatelné. Je to nebezpečné.

    Cikány dnes nikdo nevezme do zaměstnání

    27. 8. 2011 / Josef Vít

    čas čtení 2 minuty

    Cikáni jsou slušní lidé, píše Josef Vít. Když jsem ještě bydlel paneláku, byli moji sousedé také cikáni. A vycházeli jsme spolu dobře. Když jsme se potkali, pozdravili jsme se a prohodili pár slov. Proto také vím, jaké měli platy. Ten můj soused bral tehdy 6000 korun, když já jako inženýr jsem měl sotva dva tisíce. Jenže zatímco já seděl v kanceláři, on pracoval celý den s krumpáčem a lopatou na výkopech ve městě. Jeho žena měla vždy prádlo čistoskvoucně bílé - mnohem lepší než většina bílých žen. Druhý cikán měl jen osmnáct stovek, protože to byl číšník v restauraci a služby vždycky byly a jsou špatně placené.

    "Nepřizpůsobiví" se nestěhují sami od sebe

    28. 8. 2011

    čas čtení 1 minuta

    Je důležité uvědomit si, že "nepřizpůsobiví" do problémových regionů nemigruji sami od sebe s očekáváním, že se těm budou mít lépe než jinde, ale jsou tam migrováni z bohatších regionů, aby tam uvolnili lukrativní nemovitosti. Tedy proces, který směřuje k tomu, aby se z některých regionů staly "regiony pro přizpůsobivé", už tady probíhá a těm, kteří žijí v regionech, které ekonomické zájmy vybraly za regiony pro nepřizpůsobivé, se to - pochopitelně - nelíbí.

    Paradoxní je to, že za tento jev jsou "viněni" ti, kteří jsou v podstatě jeho obětí, resp. předmětem.

    Možnost ošetřit chování některých podnikatelů/podnikavců zákonem je však poněkud sporná, píše Tomáš Peltan.

    Pozn. JČ: To je otázka. Všechno jde, když se chce. Například v Británii je legislativa výrazně na straně nájemníků a v podstatě nelze nájemníka z bytu vystěhovat. Pokud vím, i v ČR byla dosud legislativa relativně silně na straně nájemníků.

    Přijde jim to "typicky české"?

    28. 8. 2011

    čas čtení 3 minuty

    Bydlíte v ghetu, pracovní příležitost žádná, vzdělání žádné, majorita Vás má za podčlověka a vyžírku... kriminalita a další patologické jevy jsou dle mého názoru jen přirozeným vyvrcholením....

    Se zájmem si v posledních dnech pročítám na BL diskusi o rasismu v ČR, píše Přemysl Košut.

    Myslím že integrace Romů do většinové společnosti je v vzhledem k českému rasismu a netoleranci dnes už nemožná.

    Snad tím, že jsme byli totalitou uzavřeni dlouhou dobu mimo migrační proudy a nemáme zde všechny ty Turky, Albánce, Marokánce atd., a nejsme tudíž zvyklí na odlišnosti a respekt k jiné kultuře. Nebo to je pouze česká malost a xenofobie, prvoplánové řešení problému a nechuť vůbec k dialogu.

    Malým CZ-nacismem jsou zasaženy bohužel i děti. Viděl jsem na vlastní oči, kdy asi desetiletý chlapec před zraky otce nadával vietnamskému chlapci do žluté špíny, tatínek se potutelně usmíval a tiše souhlasil.

    Další kapitolou je třeba šikana občanů zemí bývalého SSSR cizineckou policií. Ponižující kontroly, kdy cizinecký policista v civilu a s viditelnou pistolí u pasu i několikrát do měsíce chodí za Ukrajincem do práce, údajně kontrolovat, zda náhodou dotyčný nepracuje jinde na černo.

    Tolerance většinové společnosti k holým lebkám. V prodejně s hudebními nosiči si každý může bez problému zakoupit CD s nahrávkou neonacistické skupiny Orlík nebo Operace Artaban. Když se zeptáte průměrného občana, nepřijde mu třeba na Danielu Landovi nic nenormálního, či zvláštního, maximálně Vám řekne, že to je vlastenec...

    Pokud bude vláda jako jediné řešení těchto složitých a dlouhou dobu neřešených problémů používat represivní orgány, jak to vidíme dnes, docílí jenom pozvolného vyhrocení situace. Zatím veškeré kroky které dělají, jdou na ruku extremistům. Nebuďme potom překvapení, když v Libereckém kraji vyhraje volby DS nebo nějaký podobný malý Hitler. ( Zde se můžeme zamyslet nad otázkou, jestli to není účel. V poslední době vidíme stále zvyšující se mediální zájem o lidi typu "Bátora" proč zrovna teď ? )

    Stát musí činit jen to, aby těmto lidem na okraji společnosti dal alespoň elementární perspektivu. To je dle mého názoru jediné možné řešení. Zatím dělají to, že se jim snaží vzít i to poslední pivo a párek... Představte si jak strašně to musí být demotivující. Bydlíte v ghetu, pracovní příležitost žádná, vzdělání žádné, majorita Vás má za podčlověka a vyžírku... kriminalita a další patologické jevy jsou dle mého názoru jen přirozeným vyvrcholením....

    Na Vaši otázku, jak mohou normální lidi, bez ohledu na barvu kůže, v takto nacistickém prostředí žít? Proč se proti tomu slušní lidé rázně nepostaví? Bych odpověděl jednoduše. Přijde jim to normální, jednoduché a typicky ČESKÉ !

    Situace v boji s rakovinou není tak bezútěšná

    27. 8. 2011 / Vladimír Wagner

    čas čtení 11 minut

    V pátečních Britských listech napsal Boris Cvek příspěvek s velmi bezútěšným obrazem boje s rakovinou. Myslím, že jeho popis dané problematiky je velmi zúžený a značně nerealistický. Jedná se o velmi závažný problém, se kterým se v životě setkává téměř každý z nás ať už u sebe, ve své rodině nebo u známých. A opravdu si zaslouží seriozní diskuzi. Nejsem sice odborníkem v medicínských oborech. Mnohem fundovaněji by o problémech s léčením rakoviny mohl napsat například můj jmenovec Petr Wagner. Protože se však velmi intenzivně využívají v diagnostice rakoviny i v boji proti ní jaderné metody, dovolil bych si přece jen na příspěvek Borise Cveka reagovat.

    V Londýně sílí antipatie proti policii, poté, co usmrtila tři civilisty

    27. 8. 2011

    čas čtení 1 minuta

    V pondělí se má v londýnské čtvrti Notting Hill uskutečnit pravidelný výroční multikulturní festival. Očekává se účast až milionu lidí. Na místě mají být tisíce policistů.

    Přicházejí však zprávy, že v londýnských komunitách sílí antipatie proti britské policii, poté, co policisté za posledních dvanáct dní usmrtili tři muže, buď elektrickým paralyzátorem nebo k smrti došlo po použití pepřového spreje.

    Policie usmrtila v městě Barrow-in-Furness sedmavacetiletého kulturistu, v městě Widnes pětadvacetiletého ligového hráče rabgy a v Boltonu třiapadesátiletého řidiče nákladního automobilu. Všichni tři muži v posledních dvanácti dnech zemřeli po použití elektrického paralyzátoru, anebo pepřového spreje.

    Čelný činitel londýnské policie informoval, že četní obyvatelé Londýna vyjádřili nad těmito úmrtími značné znepokojení a poukázali na to, že úmrtí, přestože k nim došlo na severu Anglie, vyvolaly v Londýně značné napětí.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    LIBYE:

    Vzbouřenci vraždí v libyjském hlavním městě

    27. 8. 2011

    čas čtení 2 minuty

    Zabíjení bylo nelítostné, píše sobotní britský deník Independent.

    Docházelo k němu v provizorní nemocnici, ve stanu jasně označeném symboly islámského půlměsíce. Někteří mrtví byli na nosítkách, připojeni na kapačky. Jiní byli v zadní části sanitky, která se stala terčem střelby. Pár jich bylo na zemi, zjevně se snažili odplížit se do bezpečí, když se začalo střílet.

    V horku se rozkládaly mrtvoly asi třiceti mužů. Mnoho z nich mělo ruce svázané za zády, buď pouty z umělé hmoty anebo provazem. Jedna měla do úst nacpaný šátek. Téměř všechny oběti byli černoši.

    Wikileaks o Janu Urbanovi v Iráku

    26. 8. 2011

    čas čtení 5 minut

    SIPDIS

    E.O. 12958: N/A

    TAGS: EAID PREL SCUL EZ IZ JO KPAO

    Tento záznam je výňatkem z původní depeše. Kompletní text původní depeše není k dispozici.

    Téma: Český aktivista Jan Urban o iráckých novinářích, projekty na ochranu Iráku

    Předmět: UNCLAS PRAGUE 001343

    Reference: Prague 1198

    16. září 2005

    1. Shrnutí: Poloff se setkal s českým novinářem/aktivistou Janem Urbanem po jeho návratu z Ammánu v Jordánsku, kde řídil výcvik pro 40 iráckých novinářů v rámci programu financovaného National Endowment for Democracy, americkou Národní nadací pro demokracii. Urban řekl, že by chtěl pokračovat s dalšími programy, včetně zácviku ve Svobodné Evropě v Praze. Urban také informoval velvyslanectví o českém úsilí zachránit irácké kulturní poklady, program, jehož součástí je americká vojenská pomoc.

    Jsou senioři překážkou přistávací dráhy?

    25. 8. 2011 / Anna Čurdová

    čas čtení 4 minuty

    Panenské Břežany, malebná obec na severním okraji Prahy. Je známá tím, že z jejího dolního zámku vyjel na svoji poslední cestu říšský protektor Reinhard Heydrich.

    Málo se ví, že v Panenských Břežanech jsou zámečky dva. Ten, kde sídlil Heydrich a který byl dlouhodobě devastován Výzkumným ústavem kovů. A je snad zázrak, že ještě stojí.

    Quo vadis, homo sapiens

    25. 8. 2011 / Miloš Pick

    čas čtení 29 minut

    Po více než dvaceti letech převratných změn u nás i ve světě nadešel čas se ohlédnout, odkud a kam kráčíme (Pick/2011).

    An English translation of this article is in CLICK HERE

    Americká recese

    26. 8. 2011 / Štěpán Steiger

    čas čtení 6 minut

    Recese je podle dostupných, i ekonomických "mírnější krátkodobý pokles ekonomické aktivity". (Termín "mírnější" je přitom věcí výkladu.) Co znamená taková "recese" v životě prostého občana, o tom se můžeme přesvědčit ve Spojených státech, údajně nejbohatší zemi světa a jediné supervelmoci. Předem pro jasnost musíme konstatovat, že krize -- což je "pokles ekonomické aktivity, který trvá nejméně dvě po sobě jdoucí čtvrtletí" (definice slovníků) -- byla ve Spojených státech prohlášena za skončenou v létě 2009.

    Sčítání obyvatel se v USA provádí každých deset let. Z loňského vyplynulo, že v letech 2005 -- 2009 poklesla průměrná hodnota majetku americké domácnosti o 28% - což představuje v dolarech částku 27.000. Přitom nejméně 20% domácností -- v absolutních číslech 62 miliony -- nemá majetek žádný. Podle téhož zdroje žilo v roce 2009 43,6 milionu Američanů v chudobě To je 14,3 všeho obyvatelstva. Od roku 2008 tnto počet stoupl o 4 miliony. Ovšem Národní akademie věd (National Academy of Science), která na rozdíl od Úřadu pro sčítání lidu (Census Bureau) má ve svých měřítcích také proměnné životních nákladů, dospívá k číslu 17,3%, tj. 52,765.000.

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL za červenec 2011

    7. 8. 2011

    čas čtení 1 minuta

    V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

    30402