Přijde jim to "typicky české"?

28. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Bydlíte v ghetu, pracovní příležitost žádná, vzdělání žádné, majorita Vás má za podčlověka a vyžírku... kriminalita a další patologické jevy jsou dle mého názoru jen přirozeným vyvrcholením....

Se zájmem si v posledních dnech pročítám na BL diskusi o rasismu v ČR, píše Přemysl Košut.

Myslím že integrace Romů do většinové společnosti je v vzhledem k českému rasismu a netoleranci dnes už nemožná.

Snad tím, že jsme byli totalitou uzavřeni dlouhou dobu mimo migrační proudy a nemáme zde všechny ty Turky, Albánce, Marokánce atd., a nejsme tudíž zvyklí na odlišnosti a respekt k jiné kultuře. Nebo to je pouze česká malost a xenofobie, prvoplánové řešení problému a nechuť vůbec k dialogu.

Malým CZ-nacismem jsou zasaženy bohužel i děti. Viděl jsem na vlastní oči, kdy asi desetiletý chlapec před zraky otce nadával vietnamskému chlapci do žluté špíny, tatínek se potutelně usmíval a tiše souhlasil.

Další kapitolou je třeba šikana občanů zemí bývalého SSSR cizineckou policií. Ponižující kontroly, kdy cizinecký policista v civilu a s viditelnou pistolí u pasu i několikrát do měsíce chodí za Ukrajincem do práce, údajně kontrolovat, zda náhodou dotyčný nepracuje jinde na černo.

Tolerance většinové společnosti k holým lebkám. V prodejně s hudebními nosiči si každý může bez problému zakoupit CD s nahrávkou neonacistické skupiny Orlík nebo Operace Artaban. Když se zeptáte průměrného občana, nepřijde mu třeba na Danielu Landovi nic nenormálního, či zvláštního, maximálně Vám řekne, že to je vlastenec...

Pokud bude vláda jako jediné řešení těchto složitých a dlouhou dobu neřešených problémů používat represivní orgány, jak to vidíme dnes, docílí jenom pozvolného vyhrocení situace. Zatím veškeré kroky které dělají, jdou na ruku extremistům. Nebuďme potom překvapení, když v Libereckém kraji vyhraje volby DS nebo nějaký podobný malý Hitler. ( Zde se můžeme zamyslet nad otázkou, jestli to není účel. V poslední době vidíme stále zvyšující se mediální zájem o lidi typu "Bátora" proč zrovna teď ? )

Stát musí činit jen to, aby těmto lidem na okraji společnosti dal alespoň elementární perspektivu. To je dle mého názoru jediné možné řešení. Zatím dělají to, že se jim snaží vzít i to poslední pivo a párek... Představte si jak strašně to musí být demotivující. Bydlíte v ghetu, pracovní příležitost žádná, vzdělání žádné, majorita Vás má za podčlověka a vyžírku... kriminalita a další patologické jevy jsou dle mého názoru jen přirozeným vyvrcholením....

Na Vaši otázku, jak mohou normální lidi, bez ohledu na barvu kůže, v takto nacistickém prostředí žít? Proč se proti tomu slušní lidé rázně nepostaví? Bych odpověděl jednoduše. Přijde jim to normální, jednoduché a typicky ČESKÉ !

0
Vytisknout
9052

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2011