Jsou senioři překážkou přistávací dráhy?

25. 8. 2011 / Anna Čurdová

čas čtení 4 minuty

Panenské Břežany, malebná obec na severním okraji Prahy. Je známá tím, že z jejího dolního zámku vyjel na svoji poslední cestu říšský protektor Reinhard Heydrich.

Málo se ví, že v Panenských Břežanech jsou zámečky dva. Ten, kde sídlil Heydrich a který byl dlouhodobě devastován Výzkumným ústavem kovů. A je snad zázrak, že ještě stojí.

Druhý zámeček shlíží na obec s kopce na kterém se Břežany rozprostírají, září svoji opravenou fasádou.Vyřazuje z něj pohoda, klid, obklopuje jej upravený park ve kterém je barokní Diezenhoferova kaple a domov v něm našli senioři z Břežan a blízkého okolí.

Nyní se však nad domovem důchodců vznáší otazník ohledně jeho další existence.

Nedaleko obce má vyrůst nové letiště a přímo nad zámečkem vede koridor pro přistávající letadla.A to je hlavní zřejmě hlavní důvod pro uzavření domova a stěhování důchodců. Jenže -- o letišti není rozhodnuto a o existenci domova důchodců rozhoduje krajské zastupitelstvo, krajská sociálně demokratická vláda, jak se pánové a dámy s oblibou říkají, již příští týden.

Ale jak to tak bývá, ne všem se rozhodnutí sociálních demokratů líbí, bouří se Břežaňáci, bouří se zastánci Domova důchodců v Odoleně Vodě, kde založili občanské sdružení na podporu seniorů.Bouří se další politické strany., které ve svých programech mají spíše asociálníé než sociálno.Domov důchodců je totiž jediným podobným zařízením v okolí, senioři budou stěhováni daleko od svých rodin a blízkých, manželské páry jsou rozděleny, zhruba dvacítka zaměstnaců přijde o pracovní místa.

Jaké tedy mají sociálně demokratičtí a s nimi i komunističtí zastupitelé argumenty pro uzavření domova? Tím hlavním je nevyhovující prostředí, které údajně neodpovídá současným moderním trendům v péči o seniory.

Ale tento argument není vůbec podstatný, protože platí modifikované kdo chce psa bít -- prostě kdo chce domov zavřít, argument si vždycky najde. A středočeští sociální demokraté mají ve stěhování a rušení institucí tohoto typu zálibu (vzpomeňme na dětský domov v Pyšelích, také měl být uzavřen a děti přestěhovány).

Ale zpět do Břežan -- je třeba doplnit, že rekonstrukce domova důchodců by stála okolo čtyř milionů korun a projekt je hotový.

Muzeum, které zde chce kraj zřídit, bude také stát nějakou korunu.

Zalistovala jsem programem sociální demokracie, konec konců stále ještě jsem členkou této politické strany a podílela jsem se na přípravě a realizaci řady jejích programových dokumentů právě v sociální oblasti.

Nikde jsem nenašla, že strana bude uzavírat domovy jejichž lůžka jsou v dnešní době tak potřebná.

A zvláště pak v části okresu Praha - východ, kde jiné zařízení podobného typu není. Je chvályhodné, že jinde se kraj stará, ale seniorům z této části kraje jsou k ničemu seniorská lůžka na Příbramsku, Berounsku či Zdicku. Oni potřebují zařízení v blízkosti svých rodin.

Argument o stěhování a následné zvýšené péči rovněž neobstojí -- pokud přesadíte starý strom, málo kdy se chytí znovu. Obvykle umírá.

Ideovým nábojem sociálních demokratů všude ve světě je solidarita, humanita, empatie, pomoc bližnímu.

Kam se v tomto případě ztratila? Argumenty k uzavření domova jsou zástupné, demagogické a hloupé.

A v Břežanech si mezi tím podávají dveře zájemci o koupi zámečku -- byla by to dobrá investice, a to i s tím letovým koridorem, takové pěkné soukromé golfové hřiště by tam třeba mohlo být.Nebo třeba něco jiného až se ukáže, že muzeum je vysoce prodělečné.

Ale to už je moje spekulace, která vede k závěrečné otázce -- jsou senoři skutečně překážkou přistávací dráhy nebo jsou snad překážkou i jiným, dnes ještě skrytým zájmům?

Konec konců jeden z členů ČSSD, nyní s pozastaveným členstvím tvrdil, že sociální demokraté by se měli hlavně věnovat podnikatelům, nikoli péči o seniory a jejich třináctým důchodům. A protože tento "sociální demokrat" je blízkým rádcem středočeského hejtmana, je vidět, že jeho slova si sociálně demokratická středočeská "vláda" bere k srdci.

Anna Čurdová, bývalá poslankyně zvolená za ČSSD

0
Vytisknout
11040

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2011