BRITÁNIE:

Liberální demokrati omezí přehnané platy a prémie ředitelů podniků

19. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Vince Cable, britský liberálnědemokratický ministr pro podnikání, sdělí v pondělí liberálnědemokratickému výročnímu sjezdu, že jeho strana v britské vládě dá zaměstnancům soukromých podniků a jejich akcionářů právo zastavit astronomický růst platů ředitelů soukromých firem. Je to součástí Cableova projektu "odpovědného kapitalismu" a úsilí znovu získat ztracenou podporu veřejnosti.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Sociálně demokratická iluze

19. 9. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 7 minut

Sociální demokracie byla na svém vrcholu v období od roku 1945 do konce šedesátých let. Tehdy představovala ideologii a hnutí prosazující využívání zdrojů státu k určité redistribuci ve prospěch většiny obyvatelstva. Dělo se tak různými konkrétními způsoby: výstavbou dalších vzdělávacích a zdravotnických zařízení; zárukami celoživotní úrovně příjmů pomocí programů na uspokojování potřeb skupin "bez placeného zaměstnání", zejména dětí a seniorů; a také pomocí programů na minimalizaci nezaměstnanosti. Sociální demokracie slibovala stále lepší budoucnost pro příští generace, svým způsobem trvalý růst národních i rodinných důchodů. To vše dostalo název stát blahobytu nebo sociální stát. Byla to ideologie odrážející názor, že kapitalismus lze "reformovat" a dát mu lidštější tvář.

Nostalgickým keynesiánům

19. 9. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Sociálně demokratické ideologii, jejíž čas s neschopností zareagovat na světovou krizi v roce 2008 definitivně vypršel, v rovině ekonomické teorie odpovídal keynesianismus. Tak jako se v politice chvílemi verbálně oprašuje úctyhodný, leč všude bez výjimky postupně demontovaný model poválečného sociálního státu, slýcháme z úst sympatizujících ekonomů jako například Paul Krugman stále dokola obehranou neokeynesiánskou písničku: Za našich mladejch let býval svět jako květ, bejvávalo dobře.

Romy do práce prostě nechceme

19. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Pracuji v Azylovém domě, kde je dobrá třetina klientů Romů. Už nekolikrát (naposledy dnes - 18.9.) se stalo, že u dveří někdo zazvonil s tím, že shání chlapy na práci, ostatně to se tam děje poměrně často. Když mi dotyčný říkal, co od případných pracovníků potřebuje, hned se v hlavě pátral, kdo z ubytovaných by se na práci hodil: Věk přes třicet, věděl bych; rozumný a spolehlivý, věděl bych; čistý trestní rejstřík, věděl bych. "Ale žádnej černej." Po této větě se mi jednak udělalo z dotyčného nevolno a druhak jsem nevěděl, koho bych mu doporučil, protože nikdo "bílej" by zbytku jeho požadavků nevyhovoval, píše Martin Saf:

Odborář Dufek po jednání tripartity:

Máme shodné požadavky s podnikateli

19. 9. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 9 minut

Na pátek 16. září svolala Outsidermedia (www.outsidermedia.cz) do jedné pražské restaurace "neformální pressklub" na němž by se členové nezávislých médií a blogů (pozvání byli ale i žurnalisté z velkých médií, z nich se však dostavil jen redaktor ČTK) mohli setkat s předsedou Asociace svobodných odborů Bohumírem Dufkem den po posledním jednání tripartity.

Ruská firma chce postavit "vesmírný hotel"

19. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Ruská společnost Orbital Technologies plánuje v roce 2016 postavit "vesmírný hotel" a od roku 2030 nabízet zájemcům cestu k Marsu. Experti tvrdí, že je to technicky proveditelné, ale velice drahé.

Neumíme vidět svět, ve kterém žijeme

19. 9. 2011 / Hynek Hanke

čas čtení 3 minuty

Nedokážeme vidět svět a nedokážeme mu rozumět, protože je příliš blízko. Jako jednotlivci jsme jím tak pohlceni, tak zaujati svým vlastním bezprostředním okolím, že máme jen velmi mlhavou představu o tom, jaký vlastně je. Jak se mění. Jací jsou tu lidé a jak žijí? Na čem jim záleží?

Řecko zostřuje úsporná opatření

19. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Řecko v neděli přijalo obtížné rozhodnutí a aby se v říjnu vyhnulo hrozící platební neschopnosti, oznámilo, že hodlá plně dosáhnout rozpočtových cílů pro roky 2011 a 2012, napřesrok se přestane zadlužovat a začne produkovat rozpočtové přebytky. Neuvedlo však žádné konkrétní dodatečné úsporné opatření, které má v úmyslu zavést.

Pozitivní diskriminace -- ano nebo ne?

19. 9. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 12 minut

Prezident V. Klaus se až příliš "odvázal", když na adresu nepokojů na severu Čech prosazuje, že "tady musí stát nemilosrdně zasáhnout silou, aby tyto nepokoje skončily"! Podle této razance se můžeme domnívat, že by snad byl ochoten pro potlačení nepokojů nasadit i tanky.V podstatě jej vůbec nezajímají příčiny, lidské osudy a život občanů, který je již delší dobu sužován sociálními problémy jak občanů bílých, kteří jsou bez práce, stejně jako problémy občanů romského etnika, jejich nezaměstnanost včetně jejich poměrně malého zájmu o práci a u kterých se vše násobí jejich složitou přizpůsobivostí a nebezpečnou trestnou činností.

"Romský" problém: Opravdu máme naslouchat komunálním politikům a přehlížet jejich zodpovědnost?

19. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

S velkým znepokojením jsem sledoval debatu o situaci sociálně vyloučených mezi političkami Peake, Němcovou a Benešovou, které braly jako "slovo svaté" názory, činy a požadavky komunálních politiků. Z komunální politiky a s romskou kartou vzešel dřívější předseda KDU-ČSL Jiří Čunek nebo kontroverzní poslankyně ODS Řápková.

Brdský zázrak

19. 9. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Nikoliv, nejedná se o zjevení přízraku Arizonské pěnice v nadživotní velikosti na místě činu, ani o omluvu Mirka Topolánka obyvatelům regionu. Za jakýsi zázrak je nicméně možno považovat fakt, že představitelé brdských obcí, kteří se v minulosti nejvíce snažili udělat ze sebe a z celého území terč prvního jaderného úderu, nyní velmi halasně bojují za zřízení Chráněné krajinné oblasti Brdy...

Dominique Strauss-Kahn: Sex s pokojskou byl mým morálním selháním

19. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Dominique Strauss-Kahn zdůraznil v rozhovoru ve francouzské televizi, že pokojskou v newyorském hotelu k ničemu nenutil, ani se k ní nechoval agresivně, že mezi nimi došlo ke konsensuálnímu sexu, avšak přiznal, že se provinil "morálním selháním".

Pokojská Nafissatou Diallo, svobodná matka z Guineje, podle něho "lhala o všem". "To se píše ve zprávě prokurátora, musíte si ji přečíst pozorně."

"To, co se stalo bylo nejen nevhodné, ale bylo to selhání: selhání vůči mé manželce, mým dětem, mým přátelům, ale také selhání vůči francouzskému lidu, kteří ve mně vložili svou naději ve změnu."

Na dotaz, zda za sex s pokojskou zaplatil, uvedl Strauss-Kahn: "Ne."

Na dotaz, jak se cítil, když ho newyorská policie předvedla veřejnosti v poutech, řekl: "Měl jsem strach. Měl jsem opravdu velký strach. Když jste v takovém ničivém stroji (americkém soudnictví), máte pocit, že vás rozdrtí a usmrtí. Cítil jsem se ponížen a nebyl jsem schopen říci jediné slovo. Zažil jsem násilnou zkušenost."

Někteří komentátoři ve Francii psali, že se Strauss-Kahn stal obětí spiknutí. Na to odpověděl: "Uvidíme. Uvidíme."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Taliban po deseti letech okupace NATO Afghánistánu provádí suverénní útoky v Kábulu

19. 9. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Blíží se další kulaté výročí. Uplyne deset let od protiprávní americké invaze do Afghánistánu, která byla na popud Washingtonu dodatečně posvěcena Radou bezpečnosti OSN v rámci mezinárodní koalice sil NATO. Úspěchy NATO jsou cudně zamlčovány či milosrdně zamlžovány, a to z jednoduchého důvodu -- je jich jako šafránu. Naopak Taliban nabývá na síle, jak ukazují jeho bojové aktivity uplynulých dní v Kábulu.

Rusko pořádá strategické manévry

19. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Nejdůležitější vojenské cvičení v letošním roce, strategické manévry s názvem Centr-2011, dnes začínají na území Ruské federace, Kazachstánu, Tádžikistánu a Kyrgyzstánu. Aktivní fáze potrvá až do 26. září. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

Proč Romy nezaměstnat?

18. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Investovat do sebepropagace nácků a rasistů, to je směr vedoucí k sebevraždě této společnosti.

Patrik Banga na stránkách www.romea.cz přišel s názorem, který jsem ještě neslyšel a který se mi zdá velmi trefný.

Místo milionů korun utracených za policejní zásahy (kdy už beztak ohrožený druh "český policista v akci" je stáhnut z místa svého běžného působení do bojů proti rasistům a náckům) by bylo dobré tyto miliony korun využít pro sociálně vyloučené lidi a nabídnout jim za ně práci na zvelebování měst. Ostatně je známo, že to, o co se sami staráte a co zvelebujete, k tomu přilnete, zejména pokud je vám v tom umožněno lidsky důstojně žít, což by vyžadovalo, aby chudí a sociálně vyloučení měli možnost žít opravdu v sociálních bytech s nájmem nižším, než je tržní nájem obvyklý okolo, nemluvě o tržním nájmu v centru Prahy.

Traktér u Vopičky

18. 9. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 6 minut

Hostinec U Vopičky je nenápadné místo, skryté za rohem ve vedlejší uličce na Malé Straně, nepříliš navštěvované cizinci. Proto se v něm schází ponejvíce stálá společnost. Tvoří ji Hamánek, který pěstuje nutrie a jejich masem se většinou živí a zlé jazyky tvrdí, že jím i páchne, dále nezaměstnaný básník Šušma, prodavač ušanek z Karlovy ulice Penížek, který své chlebodárce upřímně nenávidí a raději by umrzl, než by si narazil na lysou hlavu své zboží; také zlý trafikant Olek Krákora, který by chtěl být prezidentem, ale nemůže, jelikož byl kdysi komunistou, pravidelným návštěvníkem je též Blahoslav Brejžek, který uvádí jako své zaměstnání "zástupce vedoucího mobilní hygienické jednotky", což, jak říká lidově Hamánek, znamená "závozník u hovnocucu".

PŘÍPAD JOHN BOK:

Ochránce nespravedlivě stíhaných před soudem VI

18. 9. 2011 / Zdeněk Jemelík

čas čtení 16 minut

V článku "Ochránce nespravedlivě stíhaných před soudem", uveřejněném 22. dubna 2011 na Britských listech, jsem uvedl čtenáře do problematiky procesu proti Johnu Bokovi, obžalovanému pro násilí na úřední osobě, kterou je strážník městské policie. Shodou okolností se ho měl dopustit v době, kdy se jako prezidentův nominant ucházel o zvolení veřejným ochráncem práv.

Firma Siemens ruší jadernou divizi

18. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Německý konglomerát Siemens chce zcela zrušit svou jadernou divizi. Tento krok je reakcí na březnovou havárii jaderné elektrárny v japonské Fukušimě a odráží postoje německých politiků i veřejnosti, vysvětlil v neděli výkonný ředitel Peter Loescher. Dlouho plánované joint venture s ruskou společností Rosatom bude rovněž zrušeno a spolupráce bude pokračovat výhradně v jiných oblastech.

Studie: Internet v knihovnách může stát méně než třetinu!

18. 9. 2011

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva České pirátské strany

Na přelomu července a srpna jsme upozornili [1] na fakt, že vláda hodlá bez náhrady zrušit Projekt internetizace knihoven. Proti tomu jsme se rázně postavili, zároveň jsme však vznesli požadavek na revizi smluv, které stát zavazují ročně platit bezmála 100 mil. Kč. Občanské sdružení Internet pro všechny ve své nedávné tiskové zprávě [2] prokázalo, že je možné celkové náklady snížit na méně než třetinu a často zajistit i bezplatné připojení od místních operátorů.

Lebeděv se pral v ruské televizi

18. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta



Bývalý agent KGB a nynější vlastník liberálního ruského listu Novaja gazeta a britských deníků Independent a Evening Standard, ruský oligarcha Alexander Lebeděv, zaútočil při diskusi v ruské televizi o globální ekonomické krizi fyzicky na oligarchu Polonského, který se vyjádřil, že by rád dal Lebeděvovi "do huby". Deník Guardian píše, že se sice možná Lebeděv chlubí tím, že poskytuje svým britským deníkům naprostou editoriální volnost, nicméně svému soupeři v diskusi tuto volnost neposkytl. Dal mu takovou facku, že Polonskij spadl ve studiu ze židle. Útokem prý Lebeděv prozradil svůj kágébácký původ, míní Guardian.

Zdroj: ZDE

Festival za demisi vlády

18. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

FESTIVAL ZA DEMISI VLÁDY, 21. 9. 2011, Praha - Klárov, 15 - 20 hod.

Pořádají : Iniciativa za demisi vlády, Už stačilo. Podporují: NAL, Hnutí za přímou demokracii, SDS, ProAlt, Alternativa zdola, Ne základnám a další.

BRITÁNIE:

Vládní liberální demokraté "budou bojovat proti konzervativním extremistům"

18. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Britští liberální demokraté se zapřísáhli v první den svého výročního sjezdu v Birminghamu, že se postaví proti "krutým" a "extremním" silám v Konzervativní straně a budou ochraňovat britský lid proti pravicové politice, která usiluje o prohloubení nerovnosti ve společnosti a o prospěch jen pro bohaté.

Šéf britských liberálních demokratů Nick Clegg ve svém sobotním projevu, který zahájil výroční sjezd, charakterizoval britské konzervativce, svého vládního koaličního partnera, jako "politické nepřátele", proti nimž je nutné přímo bojovat, pokud je to v národním zájmu.

Volby v Lotyšsku vyhrála proruská strana

18. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

V předčasných volbách v Lotyšsku zvítězila středolevicová strana podporovaná silnou ruskou menšinou, když získala takřka třetinu hlasů. Nicméně její nacionalističtí soupeři se mohou spojit, aby zabránili Straně národní harmonie (Tautas Saskaņas partija) v nástupu k moci.

Smrt na objednávku

K výročí smrti bývalého generálního tajemníka OSN Daga Hammarskjölda

17. 9. 2011 / Petr Schnur

čas čtení 12 minut

Pro ty nemnohé, kteří si ještě dovolí hloubat nad současným stavem OSN (někde mezi nečinností a válečnou kooperací s "humanitárními" aliancemi)), se vrátíme do roku 1961, k události odsouzené k zapomnění. Je možné, že dokáže objasnit něco z toho, co se nám na chování OSN -- a to nejen v aktuální libyjské kauze - zdá na první pohled nepochopitelné.

Město Varnsdorf jako nejodpornější lichvář

17. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Že by konečně novináři začali dělat svou práci ohledně bouřlivé situace ve šluknovském výběžku? Zatím pouze živili černobílé lidové báje o přizpůsobivých bílých (oni se bílí dokázali "přizpůsobit" ostatně i za nácků a udávat své sousedy gestapu, zatímco Romové byli v Čechách nacisty de facto vyhlazeni) a nepřizpůsobivých Romech. Jenže realita bývá vždy složitější, než se zdá ze stereotypů davového mínění. A ejhle, "těžce zkoušené" město Varnsdorf se podle včerejšího článku na Aktuálně.cz chová jako ten nejodpornější lichvář, zdírající nejchudší lidi nelidsky vysokými nájmy. Pro uvedení do problematiky cituji začátek článku "Nájem 20 000 za holobyt pro Romy. Přiměřené, říká město":

Romové platí statisíce za nájem v dezolátní ubytovně

Ve Varnsdorfu se v sobotu konala další protiromská demonstrace

17. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Ve Varnsdorfu se koná další ze série demonstrací kvůli soužití s Romy. Sešlo se zhruba 500 lidí, kteří po proslovech na náměstí vyrazili k romské ubytovně. Před ní dav zablokovala policie, která povolala do akce 300 mužů.

Zdroj: ZDE

Papež Benedikt "musí do Haagu před soud"

17. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Organizace zvaná Síť obětí katolických kněží předložila 13. září v Haagu Mezinárodnímu trestnímu soudnímu dvoru čtyřiaosmdesátistránkovou zprávu a 20 000 stran dokumentace obvinění, že papež a činitelé z Vatikánu tolerovali a umožňovali systematické utajování znásilňování a pedofilie, páchané katolickými kněžími po celém světě. Podle deníku New York Times je to dosud nejzávažnější pokus donutit papeže a vatikánské činitele k odpovědnosti za sexuální zneužívání dětí kněžími u mezinárodního soudu.

Podrobnosti ZDE

Benfordův zákon odhalí vládní falšování statistik

17. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Forenzní statistikové mají nástroj, jehož prostřednictvím lze odhalit vládní falšování statistik. Je to tzv. Benfordův zákon, neboli zákon prvních číslic. První číslice se v součíslí totiž vyskytují specifickým, nerovnoměrným způsobem. Jednička se vyskytuje asi v třiceti procentech případů, a další čísla se vyskytují s postupně stále menší pravděpodobností. Devítka se jako první číslo vyskytuje méně než v pěti procentech případů. Prozkoumat to můžete ZDE. Funguje to jen v případech, kdy zkoumáte čísla různých řádů.

V roce 2009 navrhl jeden ekonom z německé Bundesbanky, aby se prostřednictvím Benfordova zákona zkontrolovaly vládní statistiky ekonomických dat jednotlivých zemí a minulý měsíc byly výsledky tohoto zkoumání zveřejněny. Zkoumala se makroekonomická data všech zemí eurozóny. Největší podvody ve statistikách prokázalo Řecko. Každý si analýzu může zopakovat pro sebe, uvádí deník Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sir Tom Stoppard předloží v úterý skotskému parlamentu petici za zachování bohemistiky

17. 9. 2011

čas čtení 7 minut

Sir Tom Stoppard, věhlasný britský dramatik českého původu, předloží v úterý 20. září ve 14 hodin skotskému parlamentu v Edinburku petici více než 3300 osob, požadující od skotské vlády cílené financování centra pro studium České republiky, Polska a dalších středoevropských zemí na University of Glasgow. Taková cílená dotace existuje v Anglii, nikoliv však v současnosti ve Skotsku a vzhledem k tomu, že hlavním argumentem pro univerzitní strategii britských vysokých škol se nyní stalo čistě komerční uvažování, jazykové a kulturní kursy pro studium středovýchodní Evropy jsou ohroženy.

Ve 13 hodin vystoupí Sir Tom Stoppard před parlamentem před médii, do Edinburku se také chystá demonstrace stoupenců. Kdo jste ve Skotsku a považujete tuto záležitost za důležitou, přijďte prosím petici podpořit. V úterý v 10.30 odjíždí z University Avenue (Main Gate) na University of Glasgow do Edinburku na tuto akci autobus, který je účastníkům k dispozici zadarmo.

Další podrobnosti:

PŘÍPAD GUARDIAN

Ani s 51 miliony čtenářů si na sebe nevyděláte

17. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Deník Guardian zvyšuje cenu svého papírového vydání během týdne od pondělka o 20 procent na libru dvacet, tedy na cca 33 Kč. Zajímavé je, že přestože měl list na internetu během srpna 2011 jednapadesát milionů čtenářů, na provoz papírového vydání to nestačí. Velkou otázkou je, zda musí mít šéfredaktor listu Alan Rusbridger skutečně plat ve výši 455 000 liber ročně (přes milion Kč měsíčně) a provozní ředitel listu Andrew Miller 572 000 liber ročně (1,33 milionu Kč měsíčně). Čtenáři na fóru přičleněném k článku, v němž Rusbridger vysvětluje nutnost zvýšení ceny, jsou většinou relativně vstřícní, uznávají výjimečnou kvalitu listu, který provozuje v Británii od r. 1936 nezávislá nadace The Scott Trust, a doporučují, aby deník zavedl možnost dobrovolného předplatného pro své internetové vydání.

Tisíce lidí obsadí Wall Street

17. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Egypťané to udělali kvůli demokracii. Stejně tak lidé v Tunisku, Jemenu, Bahrajnu a Sýrii. Teď skupina aktivistů doufá, že také Američané začnou s vlastními protesty - ve formě protestu tisíců lidí na Wall Street.

Prolegomena polistopadové české literatury

14. 9. 2011 / Lubomír Machala

čas čtení 120 minut

Byť se literární historie pokud možno vyhýbá přímočarému uplatňování politických mezníků při periodizaci literárního dění, nelze ignorovat, že zejména v novodobé české literatuře se historické události a společenské změny bezprostředně projektovaly do literárního života a jeho výsledků v kvalitativních souvislostech. Během bezmála sta let od vzniku samostatného československého státu lze identifikovat několik etap (zpravidla dvacetiletých), které jsou ohraničeny politickými přeryvy a které se vyznačují dosti odlišnými podmínkami pro literární tvorbu i provoz.

Skandál, že ministr zahraničí spí i na zahraničních fórech

17. 9. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 2 minuty

Máme to ale opravdu vykutálenou vládu! Když zrovna populisticky neřádí Kalousek, Drábek nebo Heger, když rozzlobeně nehřímá (jako by) Nečas, tak na druhé straně nám v pokoji a míru (který si snad v duchu přeje a na jejich naplnění usilovně přemítá) podřímkává člověk na výsost důležitý, ministr zahraničních věcí ČR, jeho knížecí milost Karel Schwarzenberg.

Dítě pilotem mustangu

17. 9. 2011 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Legendární bojový letoun z 2. světové války P-51 Mustang se při závodech zřítil přídí k zemi. Pilotem byl údajně známý veterán 2. světové války, 74letý Jimmy Leeward.

Zdroj LIDOVKY

Jaké asi povědomí o nedávných dějinách má autor téhleté zprávy? Nečetl nikdy alespoň o tom, kolik je veteránům, kteří navštěvují květnové oslavy v Plzni? 2011 - 74 = 1937. Pilotovi by bylo v roce 1945 osm let. Co z takové zprávy vlastně platí? Asi jen to "údajně".

Pozn. ŠOK: Strojový překlad v rukou laika je sviňa. Veteránem 2. světové války je ten letoun, Mustang. James Kent "Jimmy" Leeward se narodil 21.října 1936. Jeho vášní bylo mimo bijáku létání na těchto strojích. Byl herec/pilot (Letci z Tuskegee, Na křídlech vážky, Tanečnice v oblacích, Amelia, Polda a bandidta, Bouřka nad Renem). Vlastnil "Air Ranch" na Floridě a s akrobatickým létáním začal v roce 1970.

Pozn. JČ: Titulek článku "Kolem létaly utržené končetiny, všude byla krev" dokazuje, že Lidovky nejsou než sprostý bulvár. Takhle slušné noviny nepíší.

John Bok usvědčen!

16. 9. 2011 / Radek Mikula

čas čtení 5 minut

Při včerejším hlavním líčení byl konečně vynesen rozsudek nad samozvaným tzv. ochráncem tzv. lidských práv a tzv. národnostních menšin.

Pětašedesátiletý John Bok se při procházce se psy a s pětiletým vnukem neváhal vyřítit z křoví na tříčlenou hlídku Městské policie Praha, která právě vykonávala kontrolu řidiče, který porušil dopravní předpisy, spolu s nezbytným prověřením totožnosti členů jeho rodiny, bližšího i vzdálenějšího příbuzenstva. Strážníci, kteří navíc právě v tento moment museli čelit neuctivému chování posádky vozu, jež je obvinila z rasismu jen proto, že jejím členům zdvořile doporučili vystěhování do Anglie, byli šokováni Bokovým divokým vzezřením a proudem nejsprostších urážek, kterými je začal okamžitě častovat.

Pět centrálních bank se snaží zabránit návratu globální ekonomiky do recese

16. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Pět centrálních bank - Federální rezervní systém, Bank of England, Evropská centrální banka, Japonská banka a Švýcarská národní banka - oznámilo koordinované úsilí zaměřené na pomoc globálnímu finančnímu systému, zatímco šéfka Mezinárodního měnového fondu varovala před "nebezpečnou" novou fází vývoje světové ekonomiky.

Proč Česko nepotřebuje AIPAC

16. 9. 2011 / Štěpán Steiger

čas čtení 6 minut

Nejdříve vysvětlení: AIPAC je zkratka neobyčejně silné -- jedné z nejsilnějších -- lobbyistické skupiny ve Washingtonu, American-Israel Political Affairs Committee. Skupina v průběhu let dokázala -- a dále dokazuje -- získat takový vliv na americkou zahraniční politiku, že cokoliv se týká Izraele, pod jejím tlakem jsou prosazovány izraelské zájmy. Ptáte se teď: proč Česká republika takovou lobby -- ve vztahu k Izraeli -- nepotřebuje? Odpověď je jednoduchá: I bez tohoto tlaku je zahraniční politika ČR pokud jde o Izrael (a celý středovýchodní region) zcela ve vleku izraelské politiky.

Sportovci mají mít podle novinářů protekci??

16. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Dnes na mne opět zapůsobilo přeceňování vrcholových sportovců v českých médiích, nyní dokonce na úkor zákonů a občanské společnosti vůbec. V rozhovoru s kapitánem plzeňského fotbalového mužstva se moderátor krátce po 10:00 na Radiožurnálu zeptal, zda mu současné úspěchy přinesly nějaké výhody jako např. odpuštění pokuty ze strany policistů. Kapitán naopak sdělil konkrétní případ, že dostal "botičku" a že musel zaplatit pokutu a až poté ho policisté požádali o podpisy jakožto podpisy "celebrity". Ten zvrácený způsob uvažování, že za nějaký profesní výkon by měl být člověk vyjmut díky libovůli obdivujících policistů ze zákonného pořádku platného v ČR, je tedy vlastní nikoli tomu fotbalistovi, ale moderátorovi veřejnoprávního média. Zajímalo by mne, zda by se zmíněný moderátor zeptal takového prof. Holého, který stojí za objevem a využitím nejúčinnějších antivirotik na světě (používaných i proti AIDS), zda mu vědecká práce, jež zachránila mnoha lidem život, přinesla výhodu nějakého odpuštění pokuty. Většinou když média informují o vědě, dělají to zcela nekompetentně, senzacechtivě a naivně, zatímco sport je zřejmě mnohem bližší celkovému rozhledu a chápavosti novinářů, a tak o něm referují se zapáleným srdcem fanouška a mozkem vymytým tímto zápalem.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

32196