Apel Českého helsinského výboru na média, aby informovala o menšinách a jejich příslušnících odpovědně

28. 3. 2012

čas čtení 4 minuty

Média nedávno přinesla zprávu o exekuci na dům rodiny Anny Sivákové a Pavla Kudrika, na niž v dubnu 2009 ve slezském Vítkově zaútočili již odsouzení rasističtí žháři. Ze zprávy se vbrzku stala mediální kampaň. Tu využili hlasatelé netolerance k nenávistnému rasistickému napadání rodiny a těch, kteří jí pomáhají.

Všechny exekuce byly přitom zastaveny:

První dvě exekuce se podle Kumara Vishwanathana, předsedy sdružení Vzájemné soužití, které rodině pomáhá, týkaly údajného nesplácení zdravotního pojištění z konce 90. let (první exekuce) a penále (druhá). Jedna z nich byla uvalena na dům. Obě byly zastaveny, protože došlo k omylu. Anna Siváková prokázala, že v době, kdy údajně neplatila pojištění, nastoupila na mateřskou dovolenou - k chybě možná došlo proto, že tehdy měnila pojišťovnu.

O co vlastně jde v cause Bém?

28. 3. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 17 minut

Kromě nehody předního pražského magistrátního lobbyisty Romana Janouška noviny již několik dní rozebírají údajné odposlechy telefonních rozhovorů právě Janouška a bývalého primátora hlavního města Prahy Pavla Béma. Pro laika údajné záznamy vypadají opravdu fuj. Vytváří dojem, že pražský magistrát neřídí volení představitelé obce, ale nikým nevolený primátorův kamarád. Nechci na tomto místě zpochybňovat vliv pana Janouška nebo jeho kolegů na rozhodování orgánů hlavního města Prahy. Nehodlám zde polemizovat "o tom co všichni v Praze vědí, jak kmotři řídí magistrát". Nemám proto důkazy a proto tyto všeobecně známé informace nebudu opakovat a rozpatlávat. Zkusme se však na věc podívat pohledem zákona. Při znalosti zákona se celá věc jeví úplně jinak.

Masivní úvěry ECB nenastartovaly úvěrování pro soukromý sektor

28. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Banky v eurozóně se zdráhají půjčovat soukromému sektoru ohromné sumy levných peněz, které si nedávno vypůjčily u ECB. Ukazují to dnes zveřejněná data. Operace LTRO tedy navýšila likviditu ohrožených evropských bank a umožní jim eventuelně přežít řecký bankrot, avšak evropskou recesi neodvrátila.

Mladík zachráněn po 28 dnech na moři

28. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Osmnáctiletý Adrian Vasquez z Panamy, zaměstnanec přímořského hotelu, byl v neděli zachráněn ekvádorskou pobřežní stráží nedaleko Galapážských ostrovů. Vydali se s přáteli ve člunu na ryby, ale proud je zanesl na moře. Po osmadvaceti dnech, během nichž se živil syrovými rybami a pil dešťovou vodu, byl jediný, kdo přežil. Říká že vždycky věřil, že bude zachráněn.

Nevolíme ani tóninu

28. 3. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

V souvislosti se zveřejněním nahrávek rozhovorů panů Janouška a Béma a postupu policie poté, co se pan Janoušek dopustil trestného činu, jenž bude s největší pravděpodobností kvalifikován jako úmyslné ublížení na zdraví, se média soustředila především na hlavní protagonisty, tedy pány Janouška s Bémem. Osobně vnímám celou kauzu jako mnohem závažnější. Nejde totiž pouze o selhání jednotlivců v jinak skvěle fungujícím systému, ale o selhání systému jako takového.

Fikce a skutečnosti

28. 3. 2012 / Milan Dubský

čas čtení 3 minuty

Každý občan žije svůj život se svými každodenními problémy, starostmi, radostmi, plány a předsevzetími, zklamáními a překvapeními. Ty jsou pro každého dominantní a překrývají i ty velmi důležité události a děje, které ale skutečně ovlivňují a ovlivní jeho život. Denní tsunami zpráv, novinářských kachen, výroků politiků, skandálků nedůležitých celebritek, ze všech možných i nemožných sdělovacích kanálů, pak společně s politikou a některými jejími principály z toho udělají každodenní guláš. Je ochucován vším možným, aby byl stravitelný. Ale přese všechno má své pachutě a vyvolává začasté zvracení.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Proč by se i bohatí měli starat o stát, neboli O východisku z čistého šílenství?

28. 3. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Není překvapující, že existují bohatí lidé, kteří se nestarají o příjmy a služby státu. Kdo se může sám o sebe finančně postarat ve všech předvídatelných situacích lidského života, ten se vlastně nemusí starat o blahobyt svých spoluobčanů, ačkoli by to asi dělat měl -- a to nejen z toho důvodu, že není až do konce svých dnů svým bohatstvím zajištěn pro úplně každý případ. Pokud ale lidé, kteří potřebují pomoc a podporu ze strany státu, nebo ti, kteří by se mohli rychle sami ocitnout v takové situaci, záměrně veřejně viditelně nereagují na korupční zneužívání země, zpronevěry a tunelování, kter jdou i k jejich vlastní tíži, je to dost divné. Ale nejen v ČR i v SRN existuje dost lidí, kteří dávají přednost tomu zůstat doma, než aby protestovali, kteří volí spíše ty politiky a strany, kteří jednají proti zájmům národa a tím pádem i jejich vlastním zájmům.

Papež Benedikt se na Kubě modlil za "svobodu všech občanů"

28. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Papež Benedikt XVI se během návštěvy Kuby modlil k jejímu patronu za svobodu a obnovu země "pro dobro všech Kubánců". Komunističtí předáci ostrova rychle odmítly apel katolického pontifa, aby byly zavedeny reformy. Avšak Fidel Castro uvedl, že se s papežem rád setká. V úterý měl papež pětapadesátiminutovou schozku s prezidentem Raulem Castrem, bratrem Fidela Castra, který na Kubě vládne. Papež navrhl, aby se Velký pátek stal volným dnem. Nedostalo se mu žádné reakce, avšak mluvčí Vatikánu uvedl, že je přirozené, že vláda bude o takové žádosti uvažovat.

Papež také apeloval ve věci kubánských politických vězňů, zejména Alana Grosse, amerického podnikatele, který byl na Kubě odsouzen na 15 let do vězení za špionáž.

Papež ve svých modlitbách i projevech na Kubě hovořil o otázkách, které jsou vysoce citlivé pro kubánskou vládu. Kubánská vláda jeho požadavek reforem odmítla. Raul Castro uvedl, že otevření kubánského politického systému by znamenalo likvidaci kubánského socialistického projektu, protože každé alternativní politické straně by dominovali nepřátelé Kuby z Floridy a z jiných částí USA.

Kuba je nejméně katolickou jihoamerickou zemí. Většina Kubánců je sice formálně katolická, ale katolickou víru praktikuje méně než 10 procent obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Roman Janoušek a demokracie zvrhlá v ochlokracii

28. 3. 2012 / Václav Chyský

čas čtení 4 minuty

Těžké dopravní trestné činy Romana Janouška (media a policejní prezident Petr Lessy se o případu vyjadřují jako o dopravní nehodě) a neprofesonální postup pražské policie způsobily, že se sdělovací prostředky zaměřily také na rakovinné prorůstání špiček pražské administrativy hospodářskými gangstery.

Morální klima v naší společnosti je v naprostém pořádku

28. 3. 2012 / Jan Kadubec

čas čtení 16 minut

Aby soudnictví odpovídalo měřítkům současnosti, musí přece zloděje a lupiče povzbuzovat, odměňovat je a radit jim, ať se více snaží, ať dosáhnou v kradení a loupení vyšší úrovně, ať nezůstávají v tom primitivním stádiu. A přece takových poradenských thinktanků, tedy poradenských služeb na zdokonalování lupičství, je plno, snad v každém větším městečku.

Neustále jsme bombardováni výkřiky, že v dnešní době je zřetelně viditelný úpadek morálky. Ale vždyť to není pravda! Jakýpak úpadek morálky? Nevidím nic takového! Naopak! Důsledně pokračujeme v tradiční konservativní křesťanské morálce a ve slavných ušlechtilých tradicích morálního chování šlechty, církevních hodnostářů, intelektuálních elit a rentiérů. No a co více si přát? Přece je naprosto nesmyslné rozhořčovat se nad faktem, že se móresy těchto elit rozšířily i mezi prostý lid. Vždyť máme rovnost a demokracii, takže je to dokonce jakási samozřejmost, je to velmi dobré a vhodné vykročení vpřed k budování ještě lepší a kvalitnější svobodné liberální společnosti.

Francie / Alžírsko:

Vrah na skútru aneb Neznámá tvář Mohammeda Meraha

28. 3. 2012 / Josef Brož

čas čtení 4 minuty

Kdo u toho byl? Co jsme vlastně viděli? Šok z uplynulých dní, kdy televize odvysílala záběry o vraždách několika vojáků a úmrtí židovských dětí ve Francii, otřásla světem. "Byl to hluk v přímém přenosu," komentoval celou událost jeden z bloggerů.

Postřeh z Prahy

28. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Mám pro Vás jeden postřeh z Prahy. Včera jsem jel asi po měsíci kolem Pražského hradu Chotkovou ulicí. Brána do dolního Jeleního příkopu a taktéž oplocení v těch místech dostalo novou ozdobu. Žiletkový ostnatý drát. Jak říkám, asi tak měsíc jsem v těch místech nebyl, tak nevím přesně, kdy se tam objevil, každopádně se leskne novotou, takže dlouho to být nemůže, píše Jan Srp.

27597

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

AAAlma mater

28. 3. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Jako člověk staršího data narození pamatuju časopis Dikobraz, v němž vycházela rubrika "Kýho výra", zaměřená na tiskové chyby a jejich komentáře. Jednou se tam objevila agenturní zpráva, která byla uvozena údajem "(Bbberlín, ČTK)", což Výr lakonicky okomentoval jako "následky bourání zdi". Tvůrci této reklamy na mou mateřskou Univerzitu Hradec Králové se očividně inspirovali. V Hradci Králové se ale v poslední době žádná zeď nebourala, a tak se nabízí jiné vysvětlení. Moji kdysi domovskou akademickou obec (UU)UHK, která si tuto reklamu objednala a schválila ji, tvoří evolučně vykolejení potomci Tarzana a King Konga.

V Anglii docházelo loni v létě k nepokojům, protože je půl milionu rodin společností "zapomenutých"

28. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Po loňských srpnových násilnostech v anglických městech ustavila britská vláda panel analytiků, který zkoumal příčiny, proč se mladí Angličané podíleli na vypalování a vykrádání obchodů a domů. V úterý zveřejnil panel svou zprávu. Vyplývá z ní, že ke žhářství a násilnostem v anglických městech docházelo proto, že v zemi existuje půl milionu "zapomenutých rodin", jejichž příslušníci žijí zcela bez možnosti životní realizace a v podstatě mimo společnost. Příčinou násilností byla také špatná rodičovská výchova, neschopnost společnosti zabránit kriminalitě mladistvých a nedůvěra mladých lidí v policii.

Analýza varuje, že pokud vláda nepodnikne podstatné kroky k začlenění těchto lidí do společnosti, násilnosti se budou opakovat. Až 15 000 mladistvých, kteří se podíleli na násilnostech, patří k těm žákům, kteří mají špatné výsledky ve škole.

Vládní panel přijal řadu doporučení, mj.:

Američtí konzervativní právníci nechtějí schválit povinnost občana platit si zdravotní pojištění

28. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Obamova reforma amerického zdravotnictví je ohrožena konzervativními soudci u amerického Nejvyššího soudu.V úterý soudci vyjádřili znepokojení, že dva roky starý Obamův zákon o reformě zdravotnictví podstatně mění vztah občana a státu, protože stát má v rámci tohoto zákona nyní právo občana nutit, aby se něco koupil, totiž zdravotní pojištění.

Pokud americký Nejvyšší soud rozhodne, že taková občanská povinnost je neústavní, bylo by to vážnou ranou Obamově předvolební kampani a zlikvidovalo by to podstatný prvek jeho legislativy.

Americká vláda tvrdí, že téměř každý během života někdy potřebuje lékaře a nemocnice a že požadavek, aby si povinně platili zdravotní pojištění i mladí a zdraví lidé, snižuje náklady zdravotnictví na jednotlivého občana. Proto je v takovém případě zdravotní péče lidem přístupnější.

Avšak právníci v 26 amerických státech argumentují, že stát překročil své pravomoci, když požaduje, aby si zdravotní pojištění platil povinně každý občan.

Podrobnosti v angličtině ZDE

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Transformace sociálních služeb zlepšuje kvalitu života lidí s postižením

28. 3. 2012

čas čtení 8 minut

V článku Transformace ústavní péče jako nástroj k čerpání eurodotací? vyjadřuje Jiří Hrebenar řadu výhrad vůči procesu transformace sociálních služeb. Vzhledem k závažnosti tématu a obav, které s sebou transformace přináší, je třeba uvést na pravou míru věci, které ve svém článku uvádí. První nejpodstatnější: transformace sociálních služeb je kvalitativní změna ve způsobu poskytování péče lidem s postižením, která reaguje na poznatky o důsledcích ústavní péče a na požadavky, které na péči kladou lidé s postižením a jejich blízké osoby. Zatímco život v ústavu představuje hendikep, komunitní služby v běžném prostředí umožňují zachovat či rozvíjet sociální vazby každého člověka a výrazně zvyšují kvalitu jeho života. Transformační projekt MPSV navazuje na mnohaleté úsilí jednotlivců a organizací o změnu v přístupu k lidem s postižením -- evropské prostředky jsou přitom pomocníkem, nikoli impulzem změny. A transformací ústavní péče Česká republika naplňuje mezinárodní úmluvy, jimiž je vázána -- zejm. Úmluvu o právech osob se zdravotním postižením. Jak uvedla v Českém rozhlase ředitelka jednoho ze zařízení zapojených do projektu: "Nevymýšlíme nic nového. Pouze napravujeme omyl, který se stal v minulosti.", píše Milan Svěřepa z Národního centra podpory transformace sociálních služeb.

Kulatý stůl na téma Mluvme spolu o domácím násilí:

Ekonomické dopady domácího násilí

28. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva proFem

Násilí na ženách je vážným společenským problémem, který neustále nabírá na intenzitě, stále před ním však velká část veřejnosti i ústavních činitelů zavírá oči. A to i přesto, že s sebou nese velmi vysoké finanční náklady, které každoročně odčerpávají desítky milionů ze státního rozpočtu. Cílem dnešní diskuze je na tuto skutečnost poukázat a představit dílčí výsledky analýzy zabývající se ekonomickými dopady domácího násilí, kterou díky finanční podpoře Avon Cosmetics připravila společnost proFem.

Všichni jsme Cikáni

27. 3. 2012 / Oskar Krejčí

čas čtení 15 minut

Na počátku dnešních problémů bylo slovo. Hned po sametové revoluci jsme v tehdejším Česko-Slovensku začali říkat Cikánům Romové. Všichni věděli, že je to jazykově nekorektní -- v češtině i ve slovenštině slovo "Cikán" označuje širší etnikum-národ, jehož podskupinu-větev tvoří Romové. Zdůvodnění této změny bylo dvojjediné: označení požadoval londýnský sjezd Romů v roce 1971; slovo "cikán" bylo mnohými vnímáno pejorativně, jako synonymum slova "kriminálník". Nebylo tomu tak pro Johana Strausse, pro Karla Hynka Máchu, pro autory filmu Cikáni jdou do nebe. Ale mnohdy, mnohde a u mnohých tomu tak vskutku bylo a je.

Klaus: Krást se může, ale přicházet se na to nesmí

27. 3. 2012 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Svoboda a demokracie vyžadují morálku. Bez tohoto spojení nedává smysl. Je rozdíl mezi vzbouřenými otroky a svobodnými lidmi. Tedy měl by být. Je rozdíl mezi svobodnými lidmi žijícími na určitém území a korzáry beroucími vše co jim přijde do ruky bez sebemenšího ohledu na ostatní. A je vcelku jedno jestli v ruce drží meč nebo mobil nebo Porsche.

Odposlechy ničí demokracii? A jakou?

27. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Na pana prezidenta opravdu bezezbytku platí heslo "Co slovo, to perla." Vzpomínám to v souvislosti s výrokem, že odposlechy ohrožují demokracii. Ne, odposlechy, pokud jsou používány v záměru, v jakém mají být, opravdu demokracii neohrožují. Ohrožují ji ti, kteří na těch nahrávkách na demokracii přímo plivou, pohrdají jí a dělají si z ní lehkou děvu jen k tomu, aby se dostali ke svým korytům. Útočí na ni agenti BIS, a pokud vyjde najevo, že informace o situaci v Praze tato organizace věděla, měla by okamžitě projít očistou od lidí, kteří tyto informace zadržovali, píše student Filip Zachariaš a pokračuje:

Politické strany jsou tu proto, aby zakryly okrádání občanů

27. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Můj kamarád, podnikatel, mi při obědě řekl, jaké získal poučení z dnešního dění v našem státě. Myslím, že je to velice výstižný postřeh, a proto bych se o něj rád podělil se čtenáři Britských listů. Dal si do souvislosti Romana Smetanu a Romana Janouška. Roman Smetana byl normálním zaměstnancem, který platil daně, s nimiž zacházejí naši veřejní činitelé.

Vydělával si své peníze poctivou prací a měl pocit, že ho politické strany podvádějí, a proto politikům různých politických stran přimaloval na předvolebních plakátech tykadla. Celkem mírumilovná forma občanského protestu.

Mají něco i na prezidenta?

27. 3. 2012 / Petr Andreas

čas čtení 2 minuty

V Otázkách Václava Moravce 25. března naznačoval novinář Erik Best, že výzvědná síť ABL nebo BIS mohly pořídit daleko více tajných nahrávek, než můžeme tušit a než bylo zveřejněno. Vyvozuje to z toho, že určitá jména se v dosud známých odposleších objevují pouze selektivně. V této souvislosti je nápadné, že mnoho českých politiků se o zveřejnění nahrávek vyjadřuje jako o únicích a kritizují nikoli zachycené skutečnosti, nýbrž samotný fakt pořízení či zveřejnění nahrávky. Doveďme tyto úvahy -- ve spekulativní rovině -- dále.

Naposledy (v pondělí 26. března) se o nebezpečí zveřejnění nahrávek vyjádřil prezident Klaus. Od parlamentních voleb 2010 je na jeho chování zarážející, že drží ochranou ruku nad Bártou a VV, v nichž předtím viděl nebezpečí, a vyjadřuje se tak, jako by v budoucnu mohly být zveřejněny materiály o něm samotném.

OTEVŘENÝ DOPIS POSLANCŮM:

Zrušte návrh zákona o narovnání státu s církvemi

27. 3. 2012 / Lenka Procházková, Mojmír Grygar, Václav Dvořák

čas čtení 3 minuty

Vážené poslankyně a poslanci vládní koalice,

obracíme se na vás jako na zástupce, kteří byli zvoleni do sněmovny, aby vykonávali legislativní práci ku prospěchu občanů a v zájmu České republiky.

Nechceme, aby výsledky vaší práce poškodily širokou občanskou veřejnost, aby okleštily zásady demokratického humanismu a dostaly se do rozporu s požadavkem historické spravedlnosti. Nemůžeme se proto beze slov dívat na to, jak v posledních měsících se někteří z vás pokoušejí zrušit odkaz zakladatele našeho státu T.G.Masaryka tím, že hodláte schválit zákon, který má převést rozsáhlé státní majetky do soukromého vlastnictví římskokatolické církve a dalších šestnácti církví a náboženských společností. Náprava případných křivd, způsobených církvím v nedávné minulosti, se nemůže změnit v dar katolické církvi za staletá příkoří, která způsobovala českému národu a státu.

Kam se staršími lidmi

27. 3. 2012 / Jan Sláma

čas čtení 14 minut

Rád poslouchám v rádiu pořad "Jak to vidí". Vystupují tam zajímaví lidé. Vesměs ti, kteří něčeho dosáhli v nějakém oboru lidské činnosti. Jsou li tázáni na něco ze svého oboru, je zajímavé je poslouchat. Horší to už bývá, když jsou tázáni na problémy, které hýbou současností. Tu jsou slyšet soudy velmi různorodé. Některé mi připadají jakoby je trousil ředitel zemské poloosy, jiné zase tak naivní, že je vidět odtrženost mluvčích od reality. Když se pak přejde na problémy globálního charakteru, většinou se všichni zaseknou a nevědí kudy kam. Vesměs jsou názoru, že to tak dál nejde, že se musí něco stát,ale co to nikdo neví, nebo se bojí to říci nahlas. U některých jsou myšlenky podloženy ekonomikou a výrobou a u jiných spíše morálkou a duchovnem. Ovšem závěr roven nule nebo jen velká skepse.

Hierarchie zpupnosti

27. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Jinými slovy hodnotová stupnice panovačnosti, povýšenosti a arogance. Tak častá v historii a bohužel i v současnosti, nejen u vládnoucích mocných. Již dlouhou dobu se s touto lidskou vlastností střetáváme téměř denně. Ve většině případů je spojena s omezeností těch lidí, kteří povyšují své materiální bohatství na právo ovládat své spoluobčany. Jejich životním krédem je moc peněz, které získali velmi často podivnými machinacemi. A jejich počet lavinovitě narůstá, píše Vít Stanislav.

Podle Klause je demokracie formální

27. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Tom, že Václav Klaus prohlásil, že odposlechy ničí demokracii, to je zcela v souladu s jeho dlouhodobými hodnotovými postoji, z nichž plyne, že "demokracie" je pouze formální možnost občanů někoho si zvolit, kdo je tak jako tak okrade.

Proto Klaus miluje Rusko a nenávidí EU, proto kritizuje soudnictví a proto vystoupil proti statečnému úředníkovi Michálkovi, který čelil korupci.

Čeští lékaři proti desítkám zahraničních výzkumů

27. 3. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva České ženské lobby

Česká lékařská komora vydala 8. března stanovisko, podle kterého je "Plánovaný porod mimo zdravotnické zařízení je postupem v rozporu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy, tedy postupem "non lege artis". Členka České lékařské komory MUDr. Jana Tomasová Studýnková, PhD. Oponuje: "Stanovisko ČLK je zcela v rozporu se závěry všech mně známých zahraničních vědeckých studií týkajících se srovnání porodu mimo zdravotnické zařízení a porodu ve zdravotnickém zařízení. Je v rozporu i s doporučením Světové zdravotnické organizace vypracovaném v souladu se závěry výše zmíněných zahraničních studií a žádné české studie týkající se této problematiky nejsou dostupné." Ve stejný den upozornila Mezinárodní konfederace porodních asistentek (ICM) a Mezinárodní federace gynekologů a porodníků (FIGO) na kritickou situaci ohledně legislativního rámce práce porodních asistentek v některých evropských zemích. Vyzvala EU k zastavení kriminalizace práce porodních asistentek, která je spojena především s asistencí u porodu mimo zdravotnické zařízení.

Sedím za Romana Smetanu

26. 3. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Stáhněte si tyto nálepky a použijte jich

Zatímco David Hons alias Roman Týc v sobotu opustil pankráckou věznici, v níž měsíc seděl proto, že vyměnil skla na semaforech z nudných za veselejší, jiný Roman, Roman Smetana by si měl nejpozději dnes do 14-ti hodin jít sednout do olomoucké vazební věznice. Jak jsme již referovali, vyzývá ho k tomu tamní Okresní soud.

Fandím ženě, která měla odvahu postavit se proti Janouškovi

26. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V nedělních Otázkách V. Moravce zmínili Erik Best a František Bublan možnost, že únik nahrávek telefonátů Janouška a Béma může být varováním ze strany Víta Bárty a ABL, že pokud Bárta bude odsouzen, dojde k dalším únikům, které mohou kompromitovat dosud vlivné politiky (jako je třeba Petra Bendla).

Líbilo se mi, že oba měli odvahu nenechat se unést na laciné vlně odporu k Janouškovi, ale hovořili o fungování české politiky jako takovém.

Dokonce padla úvaha i o tom, že obrat prezidenta Klause k Věcem veřejným, které původně prý neměl rád, může být dána vydíracím potenciálem firmy ABL.

Měli bychom tu pak jakousi "demokracii", v níž téměř všichni slouží nekalým ekonomickým zájmům, vzájemně se vydírají a vycházejí z toho, že policie a justice se dají přes tyhle páky ovlivňovat.

Mladá fronta dokazuje, že se investice do holešovských hulvátů vyplatí

26. 3. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 5 minut

Takzvaná holešovská výzva vyvolala značnou vlnu reakcí, což samozřejmě není překvapivé, leč stává se zajímavým podnětem pro studium těchto reakcí. V zásadě jsou předem očekávatelné, podle toho, zač jsou autoři komentářů placeni.

Pozoruhodně perfidní komentář se nazýval nějak podobně jako "Šup do Vltavy aneb holešovská výzva je horší než každá vláda". Napsal to Karel Steigerwald, MfD, 20.3.2012. Je to text, který by mohl být uváděn v učebnicích žurnalistiky jako příklad, jak se výtečně zkomolí realita a smíchá koza s motejlem, až vznikne přesvědčivý, zdánlivě spravedlivý, pseudobjektivní a zcela nenápadně nápadný propagační text.

Citigroup: Nizozemsko už nepatří do jádra EU

26. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Nizozemsko disponující ratingem AAA, které bylo dosud spolu s Německem považováno za skutečně "jádrovou" zemi EU, bylo právě Jürgenem Michelsem ze společnosti Citigroup z tohoto exkluzívního klubu vyloučeno. Lze nyní očekávat, že během 3-6 měsíců budou tuto změnu v hodnocení následovat i ratingové agentury.

27596

Krnovské lesy opět ničí motorkáři

26. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Otevřený dopis paní starostce města Krnov

Vážená paní starostko,

začalo jaro a krnovské lesy jsou znovu terorizovány nelegálně motoristy, od motorkářů přes čtyřkolkáře po automobilisty. Do našeho ježnického lesa je omezen vjezd závorami se značkami zákazu vjezdu motorových vozidel. Tyto závory jsou ale často ležérně otevřené, protože lidem, kteří je odemkli a mají legální přístup do lesa, bylo zjevně zatěžko zastavit po vjezdu do lesa, vystoupit z auta a závoru znovu zamknout. Jak by se taky mohlo jinak stát, že jsem dnes v ježnickém lese kousek od závory vyfotil dvě obludné čtyřkolky (kolem 14:40), jejichž fotky zasílám? Motorová vozidla, pokud nemají výjimku, nesmějí do českých lesů vůbec vjet, jinak porušují zákon:

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2012

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 256 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2011 částkou 10 938 Kč, příjem z reklamy byl 9000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2012 částku 135 736.21 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

33664