Antisemitismus, antiizraelismus a nakonec ještě antinetanjahuismus

11. 4. 2012 / Jiří Kalát

čas čtení 5 minut

Tři výrazy, které vyjadřují názorové proudy, jenž se od sebe vzájemně liší, však často (nejenom) v českých médiích splývají v jeden. Německý nositel Nobelovy ceny za literaturu Günter Grass si dovolil napsat báseň (mimo jiné si také dovolil sloužit v nacistické armádě, podobně jako papež Benedikt XVI.) jenž kritizuje zahraniční politiku Benjamina Netanjahua vůči Iránu -- a najednou je na světě o antisemitu víc.

Evropské burzy byly znovu zasaženy panikou

11. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

V úterý znovu explodovala evropská dluhová krize. Burzy po celém kontinentu zachvátila vlna paniky. Hromadně se prodávaly akcie uprostřed obnovených obav v důsledku drastických škrtů ve Španělsku a v Itálii.

Nervózní klid, vládnoucí v Evropě od schválení řeckého záchranného balíčku v únoru, se rozplynul poté, co se finanční trhy zděsily nad nezvratnými důkazy, že se Evropa znovu propadá do recese a že sílí odpor veřejnosti proti škrtům v sociálních službách a zvyšování daní.

Kouří váš lékař, nebo je obézní?

11. 4. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 6 minut

Lékař je člověk jako každý jiný a tedy se také tak chová. Některý kouří, jinému velice chutná slivovice, další hraje tenis, jiný má zálibu v tučném vepřovém. Má to vliv na jejich pacienty? Nad tím se zamyslel Dr. James Aw, lékařský ředitel soukromé kliniky Medcan Clinic v Torontu. 

Svetr + brýle = politik?

11. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Čerstvé vydání Reflexu informuje o tom, že Čeští socani nosí vytahané svetry a brýle z antikvariátu. Po seznámení s touto mimořádně důležitou informací o pravděpodobných vítězích příštích voleb mě samozřejmě polil studený pot - protože starý svetr a cvikr po pradědečkovi, to je téměř tak strašné jako přijít na demonstraci neoholen. Estetika je součástí veřejného prostoru, a jelikož na českém politikovi jsou právě svetr a brýle odjakživa tím vůbec nejdůležitějším (vzpomeňme jen na mezinárodně letištního prezidenta!), nic víc už nemusí být řečeno.

Sarkozy se před volbami uchyluje k pravicovému populismu

11. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Obhájce křesla francouzského prezidenta Nicolas Sarkozy se před volbami stále více orientuje na jemu blízká stará známá témata: Bezpečnost, přistěhovalectví a autoritu. V posledních dvou týdnech kampaně se tak pokouší získat volice krajní pravice. V jeho těsném souboji s kandidátem socialistů Françoisem Hollandem může právě tento segment rozhodnout.

Kaddáfí bude souzen v Libyi

11. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Syn a předpokládaný dědic bývalého vládce Muammara Kaddáfího Sajf al-Islám Kaddáfí bude souzen v Libyi a rozsudek bude znám do poloviny června. Oznámily to libyjské úřady. Toto rozhodnutí se objevuje navzdory výzvám organizací na ochranu lidských práv, aby byl Kaddáfí předán Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu, protože existují obavy, že Libyi mu bude upřeno právo na spravedlivý proces.

Konec propagátora "Kulturní revoluce"

11. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Manželka bývalého vysoce postaveného funkcionáře Komunistické strany Číny Po Si-laje Ku Kchaj-laj byla obviněna z vraždy britského obchodníka Neila Heywooda. Samotnému Po Si-lajovi bylo pozastaveno členství ve straně. Oznámila to v úterý agentura Sin-chua.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Anketa Romano hangos:

Jak váš život ovlivnily vládní reformy?

11. 4. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 8 minut

Jaroslava Šimáková
Studentka oboru Management v kultuře, Brno.
Tohle je desetiletí vzdoru a tedy prosím promiňte trochu příkrého radikalismu: Celkově se jedná o zpackanou práci, ryba smrdí od hlavy a dokud bude vláda ČR ovlivňována technokratickým myšlením, bez schopnosti celistvého pochopení souvislostí a mezioborové/meziresortní spolupráce, nebudou výsledky přínosné pro nikoho. Tohle je nová doba, potřebuje nové systémy. Modernizaci prosím. Za dosavadní pozitivní dopad reforem považuji zejména odstoupení ministra Dobeše.

Prohlášení SPaS k podpoře demonstrace 21.4.

11. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Spojenectví práce a solidarity (SPaS), platforma sdružující ke spolupráci občanské iniciativy, sdružení a politické strany, vyjadřuje plnou podporu demonstraci 21. 4. 2012, kterou zaštítily odborové svazy. SPaS se dlouhodobě staví proti arogantní, asociální a zpupné politice Nečasovy vlády, a proto je odpor vůči tzv. reformám této vlády plně v souladu s našimi názory.

Domníváme se dále, že spolupráce v takto širokém rámci -- od odborů, po občanskou společnost až po politické strany -- je jedním z úhelných kamenů nutné společenské změny, která nemůže být vázána jen na demisi vlády a na vypsání předčasných voleb. Vítáme tedy nejen protestní aktivity, ale i formu, kterou se tak děje.

Ve čtvrtek 12. 4. se dožívá 85 let Jindřich Pokorný

11. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva Revolver revue

Jindřich Pokorný (nar. 12. dubna 1927 v Praze) se na kulturním a společenském životě v Čechách desítky let významně podílí nejen jako literární historik a překladatel, ale také jako iniciátor a účastník podstatných nezávislých aktivit -- v období tzv. normalizace se významně podílel na činnosti disentu, např. založil Kolegium pro podporu nezávislé vědy, umění a vzdělaní (1981), po listopadu 1989 mj. předsedal Nadaci R. M. Rilka.

Bez práva urážet ztrácí svoboda projevu význam

10. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Když Izrael zakázal Günteru Grassovi cestovat do této země, uplatnil vůči němu státní cenzuru, argumentuje v deníku Guardian Robert Sharp, činitel anglického PEN klubu. Státní cenzura byla proti němu zavedena čistě za to, co tento spisovatel napsal. To je nesprávné a je to potlačením svobody slova.

Cenzura může být legitimní, když autor vyvolává násilí nebo válku, ale Grassova báseň to nečiní. Jeho přestupkem bylo, že napsal něco, co mnoho lidí považuje za urážlivé (a v důsledku jeho osobní historie jako příslušníka Waffen SS) za hluboce necitlivé. Avšak to není důvod k cenzuře: svoboda projevu ztrácí význam bez práva urážet. A to neplatí pouze o kritice izraelské zahraniční politiky, ale o kritice a satiře i jiných států, náboženství i jednotlivců. Proto se my v anglickém PEN klubu stavíme proti zákonům kriminalizujícím pomluvu a rouhání na celém světě a také argumentujeme proti zákonům zakazujícím popírání holocaustu. V této věci souhlasíme s filozofem Pierrem Vidalem-Naquetem (jehož rodiče oba zahynuli v holocaustu). Naquet argumentuje, že "proti papírovému Eichmannovi musí člověk reagovat také papírem" a indický muslimský vědec Maulama Wahiduddin Khan zdůrazňuje, že "proti knize je nutno argumentovat knihou, proti prohlášení prohlášením". Jestliže Grass napsal polemickou báseň, izraelská literární komunita by měla reagovat vlastní poezií, měla by zparodovat a roztrhat Grassův text. Literární dialog, na rozdíl od rozhořčených prohlášení oficiálních mluvčích, je daleko inteligentnější způsob jak debatovat o těchto palčivých otázkách.

Zdroj v angličtině ZDE

Vize civilizovaného státu

10. 4. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 7 minut

Vize civilizovaného státu dosud stála - a snad nadále stojí - na předpokladu, že každá svobodně zvolená vláda se bude opírat o všechny své občany, malé i velké, starat se o jejich potřeby a zájmy a podle toho jejich - j e j i c h , nikoli svůj, stát spravovat. Současná česká vláda to bohužel neumí a snad ani dělat nechce. Vede ji parta, jež prohrála volby, hlavně díky odhalení její široké spolupráce s korupčníky a podvodníky, v koalici se dvěmi novými stranami, jejichž vznik stavěl právě na odhalení oné korupce, klientelizmu a podvodů. Slibovali fér hru a mnozí voliči jim uvěřili. Dnes je věřícím jasné, že se spletli, že ty nové strany také kradou a podvádějí zprava i zleva, ruku v ruce s onou poraženou partou, jež tuto nóbl koalici vede. Takové omyly se ale těžko rychle napravují. Vláda je dnes sotva v polovině svého mandátu a podle všech průzkumů ji věří dosud nejméně českých občanů v histórii. Na nápravu, pokud nějaká vůbec bude, si počkáme, za opravy nemravně zaplatíme.

Kauza Grass

10. 4. 2012 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Není lehké psát beztrestně cokoliv kritického o státu Izrael. Poslední kdo se o tom přesvědčil byl nositel Nobelovy ceny (prozatím?) Günter Grass.

Syrské jednotky střílely přes hranici na uprchlický tábor v Turecku

10. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Syrské jednotky zranily střelbou přes hranici do Turecka tureckého tlumočníka a nejméně dva syrské uprchlíky v uprchlickém táboře v Turecku. Byl to první takový útok od loňského léta, kdy Turecko začalo poskytovat útočiště tisícům syrských uprchlíků.

Turecký vládní mluvčí uvedl, že Turecko okamžitě protestovalo proti tomuto incidentu u syrského charge d'affaires a požadovalo, aby byla střelba zastavena.

Vatikán a hodnoty

10. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Že církve bývají velmi pokrytecké, na to jsem si už zvykl a ostatně velmi přesnén vystižení této mentality učinil už Moliére ve svém Tartuffovi (za což sklidil zaslouženou nenávist francouzské katolické církve). Nicméně že v době internetu bude papež poučovat svět o tom, co je dobro a co zlo, v době Velikonoc 2012, ani ne rok po tom, co irský parlament a irský premiér obvinili Vatikán z krytí pedofilních zločinů katolických kněží v Irsku a z bránění průběhu práva a rovnosti před zákonem, to je opravdu do nebe volající drzost.

Eurozóna: Návrh rozvodového vypořádání

10. 4. 2012

čas čtení 5 minut

KD│ Evropská centrální banka odvrátila katastrofu, když spustila masivní pomocnou operaci - jenže nic zásadního nevyřešila. Řecko bude možná potřebovat další restrukturaci dluhu; Portugalsko a Irsko možná rovněž. Španělsko a Itálie se teprve mohou ocitnout pod palbou. Bankovní krize jsou sotva kdy vyřešeny bez odstranění toxických aktiv nebo rekapitalizace. Eurozóně dosud chybí podstatné rysy měnových unií, jejichž odolnost prověřil čas; a plánované reformy mohou vystupňovat skryté fiskální, bankovní a vnější nerovnováhy, což by přineslo eurozónu spíše méně odolnou vůči regionálním šokům, napsali Arnab Das a Nouriel Roubini.

Německý export roste. Je tažen poptávkou mimo EU, zejména mimo eurozónu

10. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Německý export v únoru rostl již druhý měsíc v řadě. Ukazují to dnes zveřejněné oficiální údaje, podle nichž má pro největší evropskou ekonomiku stále větší význam poptávka mimo zadluženou eurozónu. Zásadní význam má export do USA, Británie a Číny. Nově dochází rovněž k částečnému oživení domácí poptávky.

Občané EU budou mít právo navrhovat nové zákony

9. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Minulý týden vznikla Evropská občanská iniciativa. Umožňuje občanům Evropské unie požadovat vytvoření nových zákonů EU, pokud dají dohromady milion podpisů celkem ze sedmi členských zemí EU. Je to malý, ale přesto významný krok k větší participativní demokracii v Evropské unii. I když Evropská komise nebude mít povinnost zavést nové zákony podle návrhů iniciativ, bude mít povinnost o návrzích "vážně uvažovat". Bude se konat slyšení v Evropském parlamentě, kde bude muset Evropská komise vysvětlit svůj postoj k novému návrhu. Evropská občanská iniciative zřejmě vyvolá intenzivnější veřejnou debatu o směru evropské politiky a dá občanům možnost přímo ovlivňovat politickou agendu EU. Některé občanské organizace se však obávají, že získání podpory z jiných evropských zemí a byrokratické požadavky budou nad síly obyčejných občanů, zejména proto, že žádost o vytvoření nového zákona se musí podat do jednoho roku. Kritikové poukazují na to, že z nové iniciativy budou mít zřejmě prospěch jen podnikatelští lobbisté.

Velké multinacionální organizace však zřejmě budou moci nové iniciativy využívat relativně snadno. Už v roce 2010 shromáždil Greenpeace milion podpisů požadujících zákaz geneticky modifikovaných plodin až do doby, než jejich dopad na lidský organismus zhodnotí nezávislá vědecká organizace. Vatikán zahájil iniciativu s cílem "chránit právo na život". Nejsou to zrovna kampaně, které by vycházely z iniciativy obyčejných občanů.

Někteří občané usilují o legalizaci homosexuálních sňatků po celé Evropské unii. Jiní chtějí zajistit univerzální přístup k vodě a kanalizaci a chtějí zabránit privatizaci vodáren a vodních zdrojů. Celá řada sociálních hnutí včetně Occupy požaduje zavedení garantovaného bezpodmínečného minimálního platu pro všechny občany, což by mělo odstranit chudobu a sociální rozdíly. Několik organizací prosazuje větší internetovou svobodu a požaduje odstranění kontroverzní direktivy EU o uchovávání internetových dat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Na Slavnost Zmrtvýchvstání Páně vylézají krysy z kanálu

8. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Katolíci dnes oslavují den, kdy podle jejich tradice Ježíš Kristus vstal z mrtvých. Při té příležitosti zveřejnil server Parlamentní listy - který má s parlamentem asi tolik společného co já s římskou kurií a ve skutečnosti je projektem z velké části Mazánkovým - článek Jana Žáčka Dali zabít Krista. Tento koncentrovaný výron antisemitismu v uvedeném periodiku znamená posun laťky beztak již notně pokleslého média někam do sedmého poschodí pod zem. Namísto zmrtvýchvstání Krista tu můžeme sledovat, jak z kanálu vystrkuje čumák krysa klerofašismu.

Grass: "Kritizuji politiku, vytvářející Izraeli stále více a více nepřátel"

8. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

Počítal jsem s prudkými reakcemi, ale nepočítal jsem, že se proti mně vytáhne se zraňujícím a paušalizujícím obviněním z antisemitismu. Nad tím jsem zklamán.Doufal jsem v objasňující debatu nad jistými oblastmi politiky současné izraelské vlády. O tom by se mohlo mnoho mluvit -- například o osidlovací politice na západním břehu Jordánu. Úmyslně jsem toto téma ve své básni nechal stranou a koncentroval se na doposud zalhávanou skutečnost, že Izrael je atomovou mocností. Stále ještě doufám, že se po jistém odstupu debata opět zvěcní," řekl Guenter Grass v rozhovoru se Sueddeutsche Zeitung a pokračoval:

8. duben -- Mezinárodní den Romů

8. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Kromě toho, že je dnes oslava vzkříšení Krista a triumfu bezbranného Boha, který se dal umučit z lásky k nám, nad smrtí a hříchem, připadá na dnešek (8. dubna) i Mezinárodní den Romů. Tento den byl ustanoven na setkání Světového romského kongresu v Polsku v roce 1990. Datum bylo zvoleno na počest prvního mezinárodního setkání Romů v Londýně 7.-12. dubna 1971.

Izrael prohlásil Güntera Grasse za nežádoucí osobu

8. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Slavného německého spisovatele Güntera Grasse prohlásili v Izraeli nežádoucí osobou poté, co vydal báseň, v níž varuje, že jaderný program izraelského státu je hrozbou "už tak křehkému světovému míru". Kontroverze ohledně básně pokračovala během víkendu. Grass uvedl, že neměl v úmyslu kritizovat Izrael, ale politiku jeho současné vlády, v jejímž čele stojí Binyamin Netanyahu.

V neděli použil izraelský ministr vnitra Eli Yishai zákon zakazující bývalým nacistům vstup do země k tomu, aby vyhlásil Güntera Grasse nežádoucí osobou za to, že "rozdmychává plameny nenávisti proti státu Izrael a jeho lidu".

Někteří izraelští komentátoři však zdůraznili, že Grass upozornil na důležitou věc: že kritika Izraele se běžně zkresluje tím, že se označuje za antisemitismus. Larry Derfner napsal: "Günter Grass řekl pravdu, měl odvahu, že ji řekl, měl odvahu, když přiznal, že byl členem Waffen SS jako teenager, a tím, že se vyslovil proti útoku Izraele proti Íránu, dělá Izraeli velkou službu, zatímco většina Izraelců a amerických židů následují Bibiho Netanyahua skokem z útesu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

32121