O co jde v cause Bém II

Mezi námi darebáky

3. 4. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 16 minut

V článku "Mezi námi zloději" (BL 30. 3. 2012) mne jeho autor Jiří Jírovec obvinil, že mi "jde o podporu establishmentu a místo skutečné analýzy obsahu odposlechů a případně vztahů BIS s vládou předkládá obraz vedoucí rychle ke konspirativním teoriím". Chtěl bych jej touto cestou ujistit, že mi nejde ani o podporu establishmentu, k němuž jsem značně kritický, ani o obhajobu Béma či Janouška. Cílem článku bylo upozornit na nesrovnalosti verze, která je veřejnosti předkládána. A především na fakt, že pokud přijmeme způsob práce, který předvedla Mladá fronta Dnes, dodavatel údajných odposlechů, tak se potom nemůžeme divit, že jsme nevědomky dali souhlas k nástupu nové formy zločinné diktatury paramilitárních jednotek, kterými jsou některé tzv. "bezpečnostní agentury".

Tzv. odposlechy Béma s Janouškem jsem se pokoušel poctivě analyzovat a hledat v nich důkazy o trestné činnosti obou pánů. Jak jsem napsal již v minulém článku "O co jde vlastně v cause Bém" (BL 28. 3. 2012), tak jsem v nenašel nich žádné důkazy, které by jednoznačně a nade vší pochybnost prokazovaly -- tak jak to požaduje Trestní zákoník a Trestní řád -- spáchání trestného činu.

Zády k masám

3. 4. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 7 minut

Kdysi existovalo heslo "Čelem k masám". Bylo to svým způsobem přiznání, že tehdejší vůdcové již nepochodují s masami, ale pořád je, byť z tribuny, alespoň trochu vnímají. Současní papalášové se ani nenamáhají předstírat, že nejsou odtrženi od těch, jimž vládnou. Jenže ono jim vlastně nic jiného nezbývá. Heslům o utahování opasků, která se linou z blahobytně naducaných úst politiků, těžko někdo věří. Ztratili schopnost spoluobčany oslovit. A když mluví, tak hloupě.

President Klaus ve svém článku k odposlechům volá Dále od Hradu dále, ať se nestane neštěstí nenadálé. Musí být opravdu, ale opravdu znepokojen, když dodává "Čo bolo, bolo, terazky som presidentom":

Je Janoušek lobbista?

2. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

V časopisu Nature nebo Science čtu o lobbistech, dokonce také o lobbistech, kteří lobbují za vědu. Ty časopisy samotné mají do jisté míry účel lobbovat za vědu, prosazovat ji, dbát o zájmy vědecké komunity a prosazovat je ve veřejném prostoru. Lobbisté bývají často vysoce vzdělaní lidé, kteří prosazují v zásadě oprávněné zájmy různých ve společnosti klíčových skupin, třeba průmyslu nebo odborů, lékařů, pacientů atd. U Romana Janouška lze v jeho životopise na wikipedii těžko najít, jakou takovou skupinu vlastně jako údajný "lobbista" hájil. Zdá se, že hájil pouze své zájmy a vyvádění veřejných peněz do soukromých firem, s nimiž byl osobně spojený. Takovým lidem by se mělo říkat jinak než "lobbisté", a pokud jsou tak nazýváni v českých médiích, je to selhání těchto médií, které nedokážou pojmenovat věci pravým jménem. Výmluvný úvod do Janouškova životopisu lze najít ve zmíněné wikipedii:

Konec nemocí se blíží

3. 4. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 16 minut

Je-li vám více než 50 roků, berte pravidelně statiny a dětský aspirin. Zahoďte vitaminy, jakoby to byla zapálená cigareta. Není-li v obchodě naprosto čerstvá zelenina, kupte si raději zmraženou. Noste pohodlné boty. Jezte každý den ve stejnou dobu a podobně choďte pravidelně spát. Neseďte bez přestávky 4 hodiny nebo déle, ale snažte se být neustále v pohybu (když nespíte). Dejte se očkovat proti chřipce. Ze všeho se nejvíce vyhýbejte zánětům, protože ty nám zkracují život.

Názorné poučení

3. 4. 2012 / Jan Polívka

čas čtení 4 minuty

Jan Ámos Komenský by měl z českých politiků radost. Ve svém nejslavnějším pedagogickém díle Didaktika magna zdůrazňuje zásadu názorného vyučování, doplňuje ji mj. i poučením, že vyučování by mělo probíhat i zábavnou formou, která činí učivo pro žáka srozumitelnějším a přitažlivějším. Obě tyto zásady velké didaktiky naplňují naši představitelé od samého počátku restaurace českého kapitalismu vrchovatě.

27604

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Školu mi stále vybírají soudruzi

3. 4. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Pražská televize Metropol se ve své reklamní kampani (která je -- vzhledem k tomu, že probíhá na dveřích pražského metra -- tu a tam přelepena jinou reklamou) připojila k propagandistickému oblbování mládí národa, v rámci něhož se už tisknou i příručky pro žáky základních škol, v nichž se píše, aby děti nevěřily babičkám a dědečkům, když jim budou říkat, že minulý režim měl i své kladné stránky, a vysvětlují, proč jsou babičky a dědečkové hlupáci.

Na reklamní otázku: "Mluví ti do výběru školy rodiče. Co kdyby ti JÍ (spisovně česky JI) vybírali soudruzi?" může dnešní teenager odpovědět: "Dnes už nejsem při přijetí na školu kádrován podle postojů svých rodičů, ti mi ale školu vybírají podle toho, zda mají na to mě na ní udržet. Na výběr mojí školy mají pořád zásadní vliv soudruzi, ti bývalí; z ODS a dalších pravicových stran, které prosazují školné a orwelizující reformu školství.

Frankfurt a co dál?

2. 4. 2012 / Vendula Prokůpková

čas čtení 5 minut

"Nechceme zachránit kapitalismus, ale překonat ho" je heslo, které posledního březnového dne zaznělo ve více než třicítce evropských měst. 31. březen byl vyhlášen jako Evropský den proti kapitalismu. Dle organizátorů byla sobotní akce předvojem další vlny protestů, které jsou plánovány na polovinu května.

Je krátce po 14. hodině odpoledne a před frankfurtským hlavním nádražím se schází na 5000 demonstrantů z celého Německa i zahraničí. Z improvizovaného pódia často zaznívá téma "Řecko", avšak vyjádření solidarity s Řeky zdaleka není jediným podnětem k tomuto shromáždění.

Problém se zdravotními registry se s novým zákonem prohlubuje, stát chce stále více osobních dat pacientů

2. 4. 2012

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva občanského sdružení Iuridicum Remedium, o.s.

Nový zákon nutí lékaře předávat státu citlivá osobní data mapující naše zdraví od narození až do smrti. Zdaleka přitom není jasné, podle jakých pravidel bude stát s daty nakládat. Dramaticky se tak prohlubuje problém se státními zdravotními registry, jejichž počet stále narůstá stejně jako objem dat v nich uložených. Ministerstvo zdravotnictví za ně již v minulosti získalo anticenu Big Brother Awards pro největšího úředního slídila. Řešit je bude i Ústavní soud.

Spojené státy vyvíjejí bezpilotní letadla na jaderný pohon

2. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Američtí vědci vypracovali plány na novou generaci bezpilotních letadel na jaderný pohon, která budou schopna létat nad vzdálenými oblastmi světa po dlouhé měsíce, aniž by bylo zapotřebí je doplnit novým palivem.

"Jsou to hodně děsivé vyhlídky," konstatoval Chris Coles z organizace Drone Wars UK, která vede kampaň proti rostoucímu užívání bezpilotních letadel pro vojenské i civilní účely. "Bezpilotní letadla jsou o hodně míň bezpečná než normální letouny a často havarují.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Vysvětlí nějaký odborník, jak je tomu skutečně s českou důchodovou reformou?

2. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

Protože nechápu smysl důchodové reformy, chtěl bych se na Vás, které považuji za zkušené a inteligentí a současně i velice slušné lidi, obrátit s několika dotazy. Myslím si, že odpověď by zajímala i řadu dalších čtenářů, píše Jaroslav Obermajer.

Tak za prvé bych se rád zeptal, jakou část vybraného pojistného (spoření) na svoji vlastní činnost spotřebuje státní správa sociálního zabezpečení a jakou část spotřebují soukromé penzijní společnosti tvořící tak zvaný druhý pilíř. V některých zemích prý něco podobného již skvěle funguje.

Kalouskův termín "solidární příspěvek" je hodně velký eufemismus

3. 4. 2012 / Ema Rousová

čas čtení 5 minut

Ministr financí pan Kalousek v poslední době mluví o tzv. solidárním příspěvku, což má být zvýšení daně z příjmů fyzických osob nad stropy sociálního a zdravotního pojištění. Ukážeme si, že tzv. "15% rovná daň" není ani patnáctiprocentní ani rovná, a pokud by se měla dorovnat, musela by se zvýšit sazba daně ze superhrubé mzdy právě v pásmech nad stropy základů pro sociální a zdravotní pojištění.

Nejprve pár slov k historii "rovné daně":

Do konce roku 2007 byla v České republice daň z příjmů fyzických osob progresivní podobně jako ve většině států EU. Pokud vím, byla v Evropě rovná daň zavedena na Ukrajině, v Rusku, na Slovensku, v Estonsku, Litvě, Lotyšsku, Albánii, Rumunsku, Bulharsku, Srbsku a Černé Hoře. Naopak v Německu, ve Francii, Velké Británii a dalších vyspělých státech Evropy je daň progresivní a nikdo by si tam rovnou daň zavést nedovolil.

Televize BBC: Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou?

Řešením je sociálně spravedlivý přístup k potřebám lidí

3. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Je na čase přestat hledat chyby v jednotlivostech a poukázat na podstatu společenských vztahů. Ta začíná na hranici životních zájmů a potřeb živého organizmu. Každý živý organizmus jedinec má potřeby, které mohou kolidovat s potřebami jiných živých jedinců, píše František Kadlec v reakci na článek Sandry Wain.

Podstata úprav společenských vztahů člověka se odvíjí od jeho podstatných životních potřeb prostoru a energie nezbytných k životu a jeho generačního pokračování. Přibližně od poloviny minulého století se silně projevují tendence tyto vztahy řešit kompromisy bez užívání násilí. Problém, na kterém řešení ztroskotává, tkví v  nerovnosti lidských jedinců. Pokud lze cokoli ve společenských vztazích řešit a vyřešit, je to řešení spočívající v sociálně spravedlivém přístupu všech lidských jedinců k jejich odůvodněným životním potřebám s přihlédnutím k jejich podílu na vytvářeném společenském produktu. Dosavadní řešení tohoto problému začínala vždy hledáním a poukázáním na nepřítele, pokračovala ideologickým ovlivňováním společenských mas a končila válkami nebo revolucemi, válka ani revolta nejsou hry, v nich prohrávají všichni, i vítězové. Nehledejme nepřítele, nehledejme původce chyb minulosti, chyby, které se staly, jsou historií, historii nelze měnit, lze se však poučit a chyby napravit. Poučujme se natolik, abychom dnešní společnost směrovali k vývoji všeobecně žádoucím směrem, aniž bychom bojovali s nepřítelem. Nespekulujme o společných zájmech lidských parazitů a hostitelů, ty zájmy po pravdě jsou a stále budou nespolečné, tedy rozdílné, přímo protichůdné odstraňme příčiny parazitizmu.

Čin pana Smetany není zločin

3. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Upozorňuji pana Pence, že čin p. Smetany je přečinem, nikoliv zločinem, tzn. šaškování se schvalováním trestného činu je mimo mísu.

Schvaluji, ale trestné to není. píše Jan Potměšil.

POZVÁNKA:

Konference/panelová diskuse Hospodářská situace ČR a její výhled

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Předseda Senátu pan Milan Štech pořádá dne 3. dubna ve spolupráci s Iniciativou ProAlt veřejnou konferenci/panelovou diskusi "Hospodářská situace ČR a její výhled". Cílem konference je umožnit prezentaci a srovnání širokého spektra názorů na tuto komplexní problematiku. Na konferenci vystoupí mj. Miroslav Singer, guvernér ČNB, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, prof. Vostatek z VŠFS, doc. Švihlíková z VŠMVV a Jiří Šteg z Iniciativy ProAlt. Konference začíná v 10.00 hod. a předpokládaný konec je cca 14.00 hod. Uskuteční se v hlavním jednacím sále Senátu, vchod A (z Valdštejnské ulice, naproti č.p. 8). Vzhledem k pravidlům vstupu do Senátu je nutné se při vstupu prokázat dokladem totožnosti a podrobit se bezpečnostní prohlídce.

Výsměch demokracii a občanům

2. 4. 2012

čas čtení 4 minuty

Hnutí za přímou demokracii zásadně odmítá vládní návrh zákona o celostátním referendu.

Tento návrh zcela popírá články Ústavy ČR, podle nichž je lid zdrojem veškeré státní moci, kterou vykonává prostřednictvím státních orgánů (čl.2/1), nebo moc vykonává přímo (čl. 2/2).

Co dělá nadbytečný cukr vašemu mozku

2. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Přejídání, špatná tvorba vzpomínek, poruchy učení, deprese - to vše nedávno zveřejněný výzkum spojuje s nadměrnou spotřebou cukru. To vše také poukazuje na problém, jemuž teprve začínáme rozumět: Co přídatný cukr dělá s našimi mozky.

Co (ne)devastuje demokracii v České republice

2. 4. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 19 minut

Pokud by se člověk začetl do článků, které varují lidi před vším možným zlem, jež ohrožuje demokracii v České republice, mohl by nabýt dojmu, že hlavním ochráncem demokracie v Čechách a na Moravě je Václav Klaus. Ten se opakovaně nechal slyšet, čím vším je podle něho demokratický systém napadán. A že toho není málo. Obočí pana presidenta se mohutně zvedalo ve chvíli, kdy president republiky neuspěl u Městského soudu v Praze ve sporu s justičním čekatelem Petrem Langerem, jenž byl pro hlavu státu na soudce jednoduše moc mladým. Ani Nejvyšší správní soud nevyhověl stížnosti pana presidenta na verdikt soudu městského, a to pana Klause roztrpčilo natolik, že v tomto počínání viděl útok na svá práva: "Napadený rozsudek brání občanu Václavu Klausovi ve výkonu ústavní funkce prezidenta republiky. V případě bránění v tomto výkonu má nejenom občan Václav Klaus, ale i každý občan České republiky, právo postavit se na odpor". Přitom se měl pouze do 6 měsíců rozhodnout, zda Petra Langera soudcem jmenuje, či nejmenuje, a neprotahovat déle jeho období nejistoty.

Na pomoc veřejné bezpečnosti

2. 4. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

S pácháním grafických prací na plakátech politických stran, za něž byl odsouzen Roman Smetana, se podle reakcí ztotožňuje velká část veřejnosti.

Pachatel Smetana ale drze neuposlechl výzvy okresního soudu v Olomouci k nástupu trestu, v práci dal výpověď a nyní je po něm vyhlášeno celostátní pátrání. Policie současně žádá občany, aby veškeré informace k hledané osobě sdělili na linku 158.

Společné zájmy hostitelů a parazitů

1. 4. 2012 / Sandra Wain

čas čtení 4 minuty

Po více jak dvaceti letech vývoje od plusu k mínusu se evropské národy, dokonce i včetně českého, pomalu zamýšlejí nad tím, že s tou demokracií není něco v pořádku. Již dávno totiž začala zapáchat náramnou totalitou.

POZVÁNKA:

Pietní akt za umrzlé bezdomovce

1. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Cílem akce je jednak uctění památky zesnulých v důsledku kritické sociální situace, jednak přispění k pokusu o jistou reformulaci vnímání problému bezdomovectví v širším veřejném prostoru. Pro naplnění prvního cíle je třeba zachovat pietní charakter akce, pro naplnění druhého je třeba akci co možná nejvíce medializovat. Bude-li bezdomovectví vnímáno veřejností jen jako "sociální problém" a nikoliv jako humanitární pohroma specifického druhu, bude veřejné mínění pravděpodobně vytvářet politický tlak na taková řešení, která budou odpovídat právě prvnímu pojetí, což by mohlo mít totalizující vliv na celou společnost. Ostrakizaci lidí v tíživé sociální situaci vnímáme v širším politickém kontextu jako jedno ze závažných rizik demokratického vývoje.

Umrznutí není jediným smrtelným rizikem pro člověka bez domova, ovšem pro veřejnost může mít silný symbolický charakter. Proto je akce zaměřena takto.

"Jsou opravdu blbí"

31. 3. 2012

čas čtení 7 minut

Tento pozoruhodný článek vydal v konzervativním deníku Daily Telegraph jeho komentátor Charles Moore. Povšimněte si, jak téměř stoprocentně platí i na Česko:

Když jsem poprvé slyšel na Sky News doporučení od Francise Mauda, člena britského kabinetu, "že bychom si měli všichni dát do garáže do kanistru trochu rezervního benzínu", přiznám se, že jsem nepanikařil. Jeho výroky se zdály trochu pošetilé, ale nechal jsem to být.

Zapomněl jsem, že slova ministrů týkající se bezprostředního problému, jako palivo nebo potraviny jsou jedinými výroky ministrů, jimž lidé věří. Bylo to jako když r. 1988 tehdejší konzervativní náměstkyně ministra zdravotnictví Edwina Currie řekla, že většina vajec je infikována salmonelou. Lidé tehdy přestali kupovat vajíčka. A poté, co Francis Maude doporučil, aby si lidi naplnili doma kanistry benzínem, začal národ obléhat benzínové čerpací stanice.

Nyní ale, když jsem se dověděl, jak celou věc v soukromí konzervativci vysvětlují, dostal jsem vztek. Ta soukromá informace zní takto: "Tohle je chvíle, kdy se můžeme zachovat jako Thatcherová. Aby porazila stávku horníků, udělala si zásoby uhlí. Když pak ke stávce došlo, přežila ji ve zdraví, a Labouristická strana, pošpiněná stávkou, byla ponížena. Takže až dojde ke stávce řidičů cisternových vozů, my ji přežijeme a Labouristická strana, která je v kapse odborového svazu Unite, který stávku řidičů chce organizovat, ponese za to vinu."

Nejvíce se uskromní bohatí?

30. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nepříjemně mne překvapil titulek článku v Hospodářských novinách "Jak dopadne zvýšení superhrubé mzdy na vaše peněženky. Nejvíce se uskromní bohatí." Je sice výmluvné, jak plyne z ve článku uvedené tabulky, že člověk s platem 100 tisíc měsíčně hrubého odvede státu asi 30 tisíc korun ze své mzdy, zatímco člověk s minimální mzdou (8 tisíc měsíčně) pouhých asi 500 korun. A tak by to mělo i být a mělo by se o tom vědět. Jenže pak je ukázáno, že člověk s tím vysokým platem po vládním zvýšení daní ztratí 1340 korun, kdežto člověk s minimální mzdou 108 korun. Nejsem si vůbec jist, zda ztráta 108 korun pro člověka, který vydělává asi 7500 korun měsíčně čistého, je méně bolestná než ztráta 1340 korun pro toho, kdo má čistého skoro 70 tisíc. Jak je známo už z evangelia: chudá vdova dala málo, ale dala nejvíce, protože dávala z malého majetku. Mluvit o tom, že se člověk "nejvíce uskromní", když mu odečteme 1340 korun ze skoro 70 tisíc korun, je strašně manipulativní a lživé.

Vládou připravovaná změna valorizace důchodů je nemorální

30. 3. 2012 / Miroslav Opálka

čas čtení 3 minuty

Příští rok bude zejména pro nízkopříjmové a zdravotně handicapované důchodce kritický. Plně se totiž nepokryje rychlý růst nákladů na živobytí z průběhu letošního roku. A k tomu se ještě přidá od 1. ledna 2013 nové zvýšení DPH (jak ve snížené, tak i základní sazbě o jeden procentní bod). Dynamika propadu kupní síly důchodů bude výrazně pokračovat. Ekonomičtí ministři koaliční Nečasovy vlády se navíc ve čtvrtek dohodli na návrhu změny způsobu valorizace důchodů. Přitom příjmy vysokopříjmových skupin občanů -- chráněnců vlády - zůstanou téměř nedotčeny.

Polozapomenutá "špinavá válka" v Argentině v rámci Operace Kondor

30. 3. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Dne 24. března si Argentinci a řada lidí v dalších jihoamerických státech připomněli 36. výročí vojenského převratu, kdy s kývnutím Bílého domu svrhli vládu Isabel Peronové neonacističtí generálové, kteří nato rozpoutali teror proti členům odborů, studentům, novinářům, marxistům a dalším. O sedm let později horor v Argentině skončil s děsivou bilancí několika desítek tisíc usmrcených a zmizelých osob. Odtajněné dokumenty Národního bezpečnostního archivu (USA) ukazují, že tehdejší ministr zahraničí Spojených států Henry Kissinger hledal způsoby, jak vražednou juntu podporovat. Masové vraždění v Argentině je třeba chápat v širší souvislosti tvrdých represí v Latinské Americe proti tamní "komunistické hrozbě" v 70. a 80. letech.

V Afghánistánu jsou žalářovány ženy za tzv. morální zločiny

30. 3. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 5 minut

Skupina na ochranu lidských práv Human Rights Watch vydala minulý týden v Kábulu zprávu o tom, že je v afghánských věznicích drženo přibližně čtyři sta žen a dívek, aniž byly usvědčeny z tzv. morálních zločinů, z nichž jsou obviněny. Jsou vězněny za útěk od rodiny, přestože se jedná o přestupek, který není podle afghánských zákonů zločinem -- na rozdíl od nemanželského pohlavního styku. Ve věznicích se to všechno srovná podle jednoho měřítka. 

33875