Je Janoušek lobbista?

2. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

V časopisu Nature nebo Science čtu o lobbistech, dokonce také o lobbistech, kteří lobbují za vědu. Ty časopisy samotné mají do jisté míry účel lobbovat za vědu, prosazovat ji, dbát o zájmy vědecké komunity a prosazovat je ve veřejném prostoru. Lobbisté bývají často vysoce vzdělaní lidé, kteří prosazují v zásadě oprávněné zájmy různých ve společnosti klíčových skupin, třeba průmyslu nebo odborů, lékařů, pacientů atd. U Romana Janouška lze v jeho životopise na wikipedii těžko najít, jakou takovou skupinu vlastně jako údajný "lobbista" hájil. Zdá se, že hájil pouze své zájmy a vyvádění veřejných peněz do soukromých firem, s nimiž byl osobně spojený. Takovým lidem by se mělo říkat jinak než "lobbisté", a pokud jsou tak nazýváni v českých médiích, je to selhání těchto médií, které nedokážou pojmenovat věci pravým jménem. Výmluvný úvod do Janouškova životopisu lze najít ve zmíněné wikipedii:

"V červnu 1993 založil společně s Karlem Stejskalem, Josefem Regnerem a Ladislavem Dvořákem společnost Medea Real a stal se jejím jednatelem. V říjnu téhož roku založily Medea Real a Strojexport společnost Medea Kultur. V prosinci 1994 roce v souvislosti s Regnerovým odchodem Janouškův podíl v Medea Real vzrostl z 25 na 33 procent.

Český stát podle Nejvyššího kontrolního úřadu vydal v letech 1993-1996 zhruba půl miliardy korun na protidrogové programy, značná část skončila na účtech firmy Medea Kultur. Podle Mladé fronty DNES tomu mohlo napomoci i přátelství Romana Janouška s politikem ODS Pavlem Bémem, který měl na výběr firem určitý vliv."

Roman Janoušek

http://cs.wikipedia.org/wiki/Roman_Janou%C5%A1ek

0
Vytisknout
9617

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2012