České pravici může prospět jen drtivá prohra ve volbách

4. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Před rokem jsem psal o tom, že Věci veřejné mají být rozpuštěny a že jejich další přítomnost ve vládě představuje ohrožení ústavního pořádku ČR a vyprodání politiky soukromému ekonomickému projektu "obálkové demokracie" Víta Bárty.

Dnes se zdá, že to konečně pochopily i větší vládní strany ODS a TOP09, které před rokem upřednostnily vlastní zájmy před ústavností a zájmem veřejným.

Málokdo asi pochybuje o tom, že předčasné volby, o nichž mluví Petr Nečas i Miroslav Kalousek, vyhraje ČSSD (pokud k nim vůbec dojde, ale Kalouskova tvrdá slova na adresu Věcí veřejných už asi nepřipouštějí jinou možnost).

Možná stejně drtivě jako Robert Fico na Slovensku a možná se bude i naše ČSSD po volbách chovat stejně velkoryse a státnicky jako nyní Fico na Slovensku.

Proč mají bankéři právo rozhodovat o tom, kdo zaplatí za ekonomickou krizi v Evropě

4. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Asi jste zatím nikdy neslyšeli jména Charles Dallara a Josef Ackermann, píše v deníku Guardian Aditya Chakrabortty. Oba patří k nejvlivnějším vysokým bankéřům na světě. Dallara pracoval za Ronalda Reagana na americkém ministerstvu financí. Ackermann je generálním ředitelem Deutsche Bank. Při vyjednávání o záchraně eura a při rozhodování o budoucnosti Řecka zastupovali Mezinárodní finanční institut.

Několik slov k navrhované důchodové reformě

4. 4. 2012 / Tomáš Fiala

čas čtení 6 minut

Pokud by skutečně byla pravda, že klesající počet ekonomicky aktivních občanů nedokáže uživit rostoucí počet seniorů, pak by muselo dojít ke zhroucení současného společenského systému, žádná důchodová reforma by tomu nemohla zabránit.

Pracuji téměř 30 let na katedře demografie VŠE. Protože za jeden z hlavních důvodů nutnosti důchodové reformy je uváděn demografický vývoj, cítím se být osloven článkem a otázkami pana Jaroslava Obermajera ze včerejších Britských listů ZDE.

Důvodová zpráva k vyjádření Fóra alternativ k návrhu zákona o majetkovém narovnání státu s církvemi (k tzv. církevním restitucím)

4. 4. 2012

čas čtení 17 minut

Fórum alternativ, které se za účasti více než desítky subjektů konalo v Praze 24. března 2012, nesouhlasí s vládním návrhem zákona o majetkovém narovnání státu s církvemi (tzv. církevními restitucemi). Výhrady máme jak proti rozsahu a formě samotného majetkového vyrovnání, tak proti způsobu legislativního projednávání návrhu zákona, které vláda Petra Nečase zvolila.

Jak www.ihned.cz manipulují se čtenáři

4. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Posílám zachycenou obrazovku, na které je krásně vidět, jak www.ihned.cz večer 3.4.2012 manipulují se svými čtenáři. V pravé části stránky uvádí průzkum preferencí politických stran, ve kterém čistě náhodou jedna chybí (KSČM), píše Radek Chyczyi.

Ministr nesplnil slib, protesty proti ACTA pokračují

4. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Pirátské strany

Dnes od 16 hodin proběhne další demonstrace proti ACTA. Kontroverzní smlouva míří do evropského parlamentu a český ministr průmyslu a obchodu stále nesplnil své sliby. Piráti se ACTA pokusí zastavit koordinovaným postupem po celé Evropě.

Dnešní shromáždění proti ACTA vyrazí v 16:45 průvodem z Václavského náměstí a skončí v 18 hodin u Evropského zastoupení v Praze v Jungmannově ulici. K protestům se připojuje i Pirátská strana, i když tuto demonstraci nepořádá. Protest osobně podpoří i předseda Pirátů Ivan Bartoš.

O co jde v cause Bém II

Mezi námi darebáky

3. 4. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 16 minut

V článku "Mezi námi zloději" (BL 30. 3. 2012) mne jeho autor Jiří Jírovec obvinil, že mi "jde o podporu establishmentu a místo skutečné analýzy obsahu odposlechů a případně vztahů BIS s vládou předkládá obraz vedoucí rychle ke konspirativním teoriím". Chtěl bych jej touto cestou ujistit, že mi nejde ani o podporu establishmentu, k němuž jsem značně kritický, ani o obhajobu Béma či Janouška. Cílem článku bylo upozornit na nesrovnalosti verze, která je veřejnosti předkládána. A především na fakt, že pokud přijmeme způsob práce, který předvedla Mladá fronta Dnes, dodavatel údajných odposlechů, tak se potom nemůžeme divit, že jsme nevědomky dali souhlas k nástupu nové formy zločinné diktatury paramilitárních jednotek, kterými jsou některé tzv. "bezpečnostní agentury".

Tzv. odposlechy Béma s Janouškem jsem se pokoušel poctivě analyzovat a hledat v nich důkazy o trestné činnosti obou pánů. Jak jsem napsal již v minulém článku "O co jde vlastně v cause Bém" (BL 28. 3. 2012), tak jsem v nenašel nich žádné důkazy, které by jednoznačně a nade vší pochybnost prokazovaly -- tak jak to požaduje Trestní zákoník a Trestní řád -- spáchání trestného činu.

Kalouskův termín "solidární příspěvek" je hodně velký eufemismus

3. 4. 2012 / Ema Rousová

čas čtení 5 minut

Ministr financí pan Kalousek v poslední době mluví o tzv. solidárním příspěvku, což má být zvýšení daně z příjmů fyzických osob nad stropy sociálního a zdravotního pojištění. Ukážeme si, že tzv. "15% rovná daň" není ani patnáctiprocentní ani rovná, a pokud by se měla dorovnat, musela by se zvýšit sazba daně ze superhrubé mzdy právě v pásmech nad stropy základů pro sociální a zdravotní pojištění.

Nejprve pár slov k historii "rovné daně":

Do konce roku 2007 byla v České republice daň z příjmů fyzických osob progresivní podobně jako ve většině států EU. Pokud vím, byla v Evropě rovná daň zavedena na Ukrajině, v Rusku, na Slovensku, v Estonsku, Litvě, Lotyšsku, Albánii, Rumunsku, Bulharsku, Srbsku a Černé Hoře. Naopak v Německu, ve Francii, Velké Británii a dalších vyspělých státech Evropy je daň progresivní a nikdo by si tam rovnou daň zavést nedovolil.

Televize BBC: Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou?

Bude regulace lobbingu paskvil? Vláda rozhodne ve středu

4. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Ve středu 4. dubna bude vláda jednat o analýze možností regulace lobbingu, kterou zpracoval úřad vicepremiérky pro boj s korupcí Karolíny Peake. Analýza předkládá různě přísné varianty řešení klíčových částí budoucího zákona, z nichž vláda vybere ty, ze kterých se bude vycházet při přípravě paragrafovaného znění. Podle EPS analýza poskytuje vládě možnost rozhodnout se jak pro uspokojivou formu regulace lobbingu, tak pro polovičatý paskvil.

Frankfurt a co dál?

2. 4. 2012 / Vendula Prokůpková

čas čtení 5 minut

"Nechceme zachránit kapitalismus, ale překonat ho" je heslo, které posledního březnového dne zaznělo ve více než třicítce evropských měst. 31. březen byl vyhlášen jako Evropský den proti kapitalismu. Dle organizátorů byla sobotní akce předvojem další vlny protestů, které jsou plánovány na polovinu května.

Je krátce po 14. hodině odpoledne a před frankfurtským hlavním nádražím se schází na 5000 demonstrantů z celého Německa i zahraničí. Z improvizovaného pódia často zaznívá téma "Řecko", avšak vyjádření solidarity s Řeky zdaleka není jediným podnětem k tomuto shromáždění.

Spojené státy vyvíjejí bezpilotní letadla na jaderný pohon

2. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Američtí vědci vypracovali plány na novou generaci bezpilotních letadel na jaderný pohon, která budou schopna létat nad vzdálenými oblastmi světa po dlouhé měsíce, aniž by bylo zapotřebí je doplnit novým palivem.

"Jsou to hodně děsivé vyhlídky," konstatoval Chris Coles z organizace Drone Wars UK, která vede kampaň proti rostoucímu užívání bezpilotních letadel pro vojenské i civilní účely. "Bezpilotní letadla jsou o hodně míň bezpečná než normální letouny a často havarují.

Nové MapyHazardu.cz odhalují nezákonnosti Ministerstva financí

4. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva sdružení Brnění

Občanské sdružení Brnění představilo novou podobu Map Hazardu. Mapy ukazují všechna porušení zákona o loteriích, kterého se dlouhodobě dopouští Ministerstvo financí pod vedením Miroslava Kalouska (TOP 09). Do map je zaneseno 70 000 hazardních přístrojů v celé republice, které Kalouskův úřad povolil. Každý si může najít svou obec a zjistit, zda je v ní hazard povolen v souladu se zákonem.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Vysvětlí nějaký odborník, jak je tomu skutečně s českou důchodovou reformou?

2. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

Protože nechápu smysl důchodové reformy, chtěl bych se na Vás, které považuji za zkušené a inteligentí a současně i velice slušné lidi, obrátit s několika dotazy. Myslím si, že odpověď by zajímala i řadu dalších čtenářů, píše Jaroslav Obermajer.

Tak za prvé bych se rád zeptal, jakou část vybraného pojistného (spoření) na svoji vlastní činnost spotřebuje státní správa sociálního zabezpečení a jakou část spotřebují soukromé penzijní společnosti tvořící tak zvaný druhý pilíř. V některých zemích prý něco podobného již skvěle funguje.

Pesticidy: Ohýbání evropských pravidel otevírá brány pro již zakázané chemikálie

4. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

V rámci procesu schvalování pesticidů členské státy Evropské unie a Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO) v masovém měřítku tolerují "díry" v bezpečnostních datech. K takovému závěru došla organizace PAN Europe, když analyzovala jeden z hlavních systémů pro udělování výjimek, který regulátoři nazývají "resubmission" - opětovné předložení pesticidů ke schválení. Ve vzorku 10 pesticidů opětovně předložených schválení se v 10 případech ukázalo, že kvůli chyběj&iac ute;cím údajům nebylo možné provést hodnocení rizik pro životní prostředí. V osmi z 10 hodnocených případů nebylo kvůli chybějícím datům dokončeno hodnocení rizik pro spotřebitele. V případě pesticidu bromuconazol bylo dokonce považováno za přijatelné 5 děr v bezpečnostních datech. Taková rozhodnutí vystavují neznámým rizikům životní prostředí i zdraví lidi. Přitom podle evropské směrnice 91/414 musí být provedeny všechny požadované studie toxicity a podobné "díry" v datech nejsou vůbec povoleny.

POZVÁNKA:

Zraněný ráj

4. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Vernisáž fotografické výstavy "Zraněný ráj" fotografa Václava Vašků se koná 5. dubna 2012 od 18:00 hod. v komunitním centru Inbáze, Legerova 50, Praha 2.

Sběratelé příběhů postaví "koncentrační tábor" uprostřed Prahy

4. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

Na Karlově náměstí v Praze vyrostou v květnu letošního roku obří kulisy koncentračního tábora jako výstavní objekt připomínající 70 let od atentátu na říšského protektora Heydricha. Výstavu pořádá POST BELLUM, nezisková organizace, která jedenáct let zaznamenává vzpomínky pamětníků, a která vybudovala obdivuhodnou sbírku čítající skoro dva tisíce mnohahodinových záznamů, tisíce fotografií a vzpomínkových textů uložených na www.pametnaroda.cz.

Konec nemocí se blíží

3. 4. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 16 minut

Je-li vám více než 50 roků, berte pravidelně statiny a dětský aspirin. Zahoďte vitaminy, jakoby to byla zapálená cigareta. Není-li v obchodě naprosto čerstvá zelenina, kupte si raději zmraženou. Noste pohodlné boty. Jezte každý den ve stejnou dobu a podobně choďte pravidelně spát. Neseďte bez přestávky 4 hodiny nebo déle, ale snažte se být neustále v pohybu (když nespíte). Dejte se očkovat proti chřipce. Ze všeho se nejvíce vyhýbejte zánětům, protože ty nám zkracují život.

Zády k masám

3. 4. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 7 minut

Kdysi existovalo heslo "Čelem k masám". Bylo to svým způsobem přiznání, že tehdejší vůdcové již nepochodují s masami, ale pořád je, byť z tribuny, alespoň trochu vnímají. Současní papalášové se ani nenamáhají předstírat, že nejsou odtrženi od těch, jimž vládnou. Jenže ono jim vlastně nic jiného nezbývá. Heslům o utahování opasků, která se linou z blahobytně naducaných úst politiků, těžko někdo věří. Ztratili schopnost spoluobčany oslovit. A když mluví, tak hloupě.

President Klaus ve svém článku k odposlechům volá Dále od Hradu dále, ať se nestane neštěstí nenadálé. Musí být opravdu, ale opravdu znepokojen, když dodává "Čo bolo, bolo, terazky som presidentom":

27604

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Školu mi stále vybírají soudruzi

3. 4. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Pražská televize Metropol se ve své reklamní kampani (která je -- vzhledem k tomu, že probíhá na dveřích pražského metra -- tu a tam přelepena jinou reklamou) připojila k propagandistickému oblbování mládí národa, v rámci něhož se už tisknou i příručky pro žáky základních škol, v nichž se píše, aby děti nevěřily babičkám a dědečkům, když jim budou říkat, že minulý režim měl i své kladné stránky, a vysvětlují, proč jsou babičky a dědečkové hlupáci.

Na reklamní otázku: "Mluví ti do výběru školy rodiče. Co kdyby ti JÍ (spisovně česky JI) vybírali soudruzi?" může dnešní teenager odpovědět: "Dnes už nejsem při přijetí na školu kádrován podle postojů svých rodičů, ti mi ale školu vybírají podle toho, zda mají na to mě na ní udržet. Na výběr mojí školy mají pořád zásadní vliv soudruzi, ti bývalí; z ODS a dalších pravicových stran, které prosazují školné a orwelizující reformu školství.

Názorné poučení

3. 4. 2012 / Jan Polívka

čas čtení 4 minuty

Jan Ámos Komenský by měl z českých politiků radost. Ve svém nejslavnějším pedagogickém díle Didaktika magna zdůrazňuje zásadu názorného vyučování, doplňuje ji mj. i poučením, že vyučování by mělo probíhat i zábavnou formou, která činí učivo pro žáka srozumitelnějším a přitažlivějším. Obě tyto zásady velké didaktiky naplňují naši představitelé od samého počátku restaurace českého kapitalismu vrchovatě.

Čin pana Smetany není zločin

3. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Upozorňuji pana Pence, že čin p. Smetany je přečinem, nikoliv zločinem, tzn. šaškování se schvalováním trestného činu je mimo mísu.

Schvaluji, ale trestné to není. píše Jan Potměšil.

Na pomoc veřejné bezpečnosti

2. 4. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

S pácháním grafických prací na plakátech politických stran, za něž byl odsouzen Roman Smetana, se podle reakcí ztotožňuje velká část veřejnosti.

Pachatel Smetana ale drze neuposlechl výzvy okresního soudu v Olomouci k nástupu trestu, v práci dal výpověď a nyní je po něm vyhlášeno celostátní pátrání. Policie současně žádá občany, aby veškeré informace k hledané osobě sdělili na linku 158.

Co dělá nadbytečný cukr vašemu mozku

2. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Přejídání, špatná tvorba vzpomínek, poruchy učení, deprese - to vše nedávno zveřejněný výzkum spojuje s nadměrnou spotřebou cukru. To vše také poukazuje na problém, jemuž teprve začínáme rozumět: Co přídatný cukr dělá s našimi mozky.

Budoucnost Evropy: Pracující chudoba?

2. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Když Melissa Dos Santos na konci dne opouští své zaměstnání, vrací se domů na neobvyklé místo: Do malého přívěsu na tábořišti 60 kilometrů severně od Paříže, kde přebývá řada lidí sotva schopných obstarat si to nejnutnější. Melissa nesehnala jinou práci než pokladní v supermarketu a její přítel je metařem. Nemohou si tedy dovolit vlastní bydlení a stali se marginály.

Co (ne)devastuje demokracii v České republice

2. 4. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 19 minut

Pokud by se člověk začetl do článků, které varují lidi před vším možným zlem, jež ohrožuje demokracii v České republice, mohl by nabýt dojmu, že hlavním ochráncem demokracie v Čechách a na Moravě je Václav Klaus. Ten se opakovaně nechal slyšet, čím vším je podle něho demokratický systém napadán. A že toho není málo. Obočí pana presidenta se mohutně zvedalo ve chvíli, kdy president republiky neuspěl u Městského soudu v Praze ve sporu s justičním čekatelem Petrem Langerem, jenž byl pro hlavu státu na soudce jednoduše moc mladým. Ani Nejvyšší správní soud nevyhověl stížnosti pana presidenta na verdikt soudu městského, a to pana Klause roztrpčilo natolik, že v tomto počínání viděl útok na svá práva: "Napadený rozsudek brání občanu Václavu Klausovi ve výkonu ústavní funkce prezidenta republiky. V případě bránění v tomto výkonu má nejenom občan Václav Klaus, ale i každý občan České republiky, právo postavit se na odpor". Přitom se měl pouze do 6 měsíců rozhodnout, zda Petra Langera soudcem jmenuje, či nejmenuje, a neprotahovat déle jeho období nejistoty.

Co kdysi znamenalo -- vzdělání...

2. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

O navrhovaném privatizování veřejného vysokého školství se v poslední době namluvilo mnoho, o probíhajících deformách středního a základního méně, o vzdělání se neřeklo zhola nic.

Při pročítání Homérovi Iliady v překladu Otmara Vaňorného jsem byl zasažen a ohromen doslovem skoro stejně jako samotným textem. A protože si myslím, že tím nejvíce chybějícím v současných "diskuzích" je naslouchání, uvádím Vaňorného doslov, který je ho více než hoden, píše Filip Timingeriu.

Výsměch demokracii a občanům

2. 4. 2012

čas čtení 4 minuty

Hnutí za přímou demokracii zásadně odmítá vládní návrh zákona o celostátním referendu.

Tento návrh zcela popírá články Ústavy ČR, podle nichž je lid zdrojem veškeré státní moci, kterou vykonává prostřednictvím státních orgánů (čl.2/1), nebo moc vykonává přímo (čl. 2/2).

35696