K volebním programům a tradičním volbám

8. 9. 2013 / Petr Novák

čas čtení 6 minut

Pan prezident Zeman nám sdělil, že mám číst volební programy stran. Tak jsem si pročetl volební programy jednotlivých politických stran.

Konkrétně ČSSD, KSČM, ODS a TOP09. Záměrně je píši za sebou abecedně. Bohužel mám pocit, že tyto programy nereflektují moc skutečnosti a věci, které běžného občana a voliče pálí. Já jsem se zaměřil na sociální oblast a to speciálně, co chtějí strany dělat s vzrůstající chudobou, lichvou a přehnanými pravomocemi exekutorů a jak řešit již vzniklé problémy..

Co se týká ČSSD, tak ta má na svých webových stránkách volební program. Je tam dokonce i ten bod, kde se píše, cituji:

Malá justiční trapnost

7. 9. 2013 / Richard Bébr

čas čtení 6 minut

Začátkem září 2012 otiskl deník MF Dnes několik článků o zatčeném MUDr. Rathovi. Podle mého názoru byly těmito články porušeny zákony ČR. Proto jsem podal trestní oznámení na redaktory MF Dnes. Vyřizování začalo u policie ČR, pak probíhalo všemi stupni Státního zastupitelství a dodnes není nijak věcně ukončeno (!). Dočkal jsem se však několika právních perel, které v neutěšené justiční šedi sice nic neřeší, ale zato aspoň trochu pobaví.

Moje přítelkyně Helenka a vzkaz pro čtenáře BL

6. 9. 2013 / Věra Říhová

čas čtení 11 minut

Navštívila jsem po roce svou přítelkyni Helenku, abych jí pogratulovala k svátku. Našla jsem jí ve zuboženém stavu, psychicky zlomenou a nemocnou. Její manžel Karel mi sdělil, že takhle zkolabovala v zaměstnání v důsledku přepracování a neustálé šikany.

Helenka má zničené nervy, neustálé tiky a škubání rukou jí dělají potíže se najíst. Takhle zničeného člověka jsem viděla jedinkrát v životě ještě v mládí, byl to strýc mého manžela, který nám přijel na svatbu. Strýc prošel tvrdým vyšetřováním v Bartolomějské a několika lety věznění. Nevím, z čeho byl tehdy obviněn, protože se o tom v rodině nemluvilo a všichni, kdo o něm něco bližšího věděli, již zemřeli, ale dnes už to není důležité.

STÍŽNOST RADĚ ČT NA REDAKTORY ČT

Bakalova česká televize aneb střet zájmů jako Brno

6. 9. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 18 minut

Dne 5. 9. 2013 vysílala Česká televize rozsáhlou sérii reportáží o situaci v OKD. Mj. v pořadu Události komentáře moderátor Martin Veselovský k tomuto tématu provedl interview s redaktorkou serveru Aktuálně.cz - serveru, vlastněném Zdeňkem Bakalou. Není vám na tom něco divného?

O pozoruhodně "levicovém" americkém akčním filmu

7. 9. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Povšiml jsem si v deníku Guardian, že recenzenti upozorňují na pozoruhodně "levicové" zaměření amerického filmu Elysium, Neilla Blomkampa, Jihoafričana, který žije v Kanadě. Ačkoliv se akčním americkým filmům normálně vyhýbám, šel jsem to zkontrolovat. A opravdu.

O celebritách, infantilitě a kognitivní uzavřenosti

6. 9. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Lehce snesitelné bytí Jiřího Mádla, aneb na pitomost veřejně známých lidí je nutno systematicky upozorňovat

Lidé, okolo kterých vznikne nějaký mediální zájem a kteří se prostřednictvím toho stanou objekty adorace, mají tendenci vracet se zpět ve vlastní ontogenezi. Stávají se zase dětmi, které řízená pochvala motivuje učit se základní životní principy, jako třeba hygienické návyky. Není divu, že dítě považuje za úspěch hodný pochvaly, když se mu podaří vyprázdnit se do nočníku a tedy rychle běží tento počin oznámit a vybrat si tak sladkou odměnu v podobě potlesku šťastných rodičů. Celebrity jsou na tom v podstatě stejně.

Sýrie, Írán a Hizballáh koordinují společnou reakci na americkou intervenci

7. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Sýrie, Írán a libanonské hnutí Hizballáh zřídily společnou operační místnost pro úzkou koordinaci v případě amerických náletů na Sýrii. Připravují se přitom na ty nejhorší možné varianty. Hizballáh mobilizuje "desetitisíce" svých bojovníků, sdělily politické a diplomatické zdroje libanonskému listu The Daily Star.

Proč bude intervence v Sýrii ilegální?

7. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

1) Nebylo nade vší pochybnost prokázáno, že útok z 21. srpna v syrské Gútě spáchal režim Bašára Asada. Intervenující USA naopak obešly nezávislé vyšetřování útoku ze strany OSN, nevyčkaly jeho výsledku a samy označily údajného viníka, ačkoliv pro tuto verzi nepředložily žádné veřejně dostupné důkazy a v dokumentech, kterými se snaží útok odůvodnit, se hovoří pouze o důkazech nepřímých. Část americké zpravodajské komunity se přitom přiklání k verzi, podle níž za chemickým útokem stáli povstalci usilující o zatažení USA do války.

Americké a britské špionážní agentury zničily soukromí a bezpečnost na internetu

6. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Americké a britské špionážní agentury úspěšně prolomily většinu šifrovacích nástrojů používaných stamilióny lidí k ochraně soukromí na internetu. Osobní údaje, transakce prováděné online a emaily jsou podle dokumentů zveřejněných Edwardem Snowdenem průběžně monitorovány. V rámci programu s náklady 250 milionů ročně umisťují výrobci softwaru do svých produktů tajně zadní vrátka, která umožňují tajným službám získat přístup k počítači a v něm umístěným údajům. Odborníci na bezpečnost konstatují, že takové programy "podkopávají základy internetu".

Zajímá někoho ve Washingtonu, co je na palubě všech ruských výsadkových plavidel ve Středomoří?

6. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Rusko má teď ve Středomoří pět, brzy šest velkých výsadkových plavidel. Otázka je, zda americké politické elity rozhodující o útoku na Sýrii vůbec zajímá, co mají tyto lodě na palubě.

Nabízí se samozřejmě hypotéza, že většinou půjde o náhradní vybavení pro Asada - za to, které bude zničeno během nadcházejících amerických náletů. Tedy spojovací systémy, radary, běžná pozemní výzbroj, kterou technologicky nepříliš pokročilá syrská armáda používá (tanky T-72, houfnice D-30, raketomety BM-21 atp.). Jedná se o starší vybavení, ne snad přímo šrot, ale ruská armáda přezbrojuje a zmíněných věcí, jichž má plné sklady, se tak jako tak bude zbavovat. Každá taková zbraň se vesměs dá pořídit za zlomek ceny jedné střely Tomahawk používané USA k jejímu zničení. Cynicky řečeno, dobrý obchod. - Jenže to nemusí být všechno.

Stratfor: Jak se Írán vyrovnává s americkou vojenskou akcí v Sýrii

6. 9. 2013

čas čtení 7 minut

KD│ Vládne všeobecné přesvědčení, že oslabená Sýrie by podkopala regionální vliv Íránu, ale vojenská intervence USA v této zemi může Teheránu ve skutečnosti prospět. Tamní vláda uplatňuje sofistikovanou strategii odpovědi na americký útok. Samozřejmě, v případě, že Spojené státy zahájí útok, Teherán aktivuje své militantní prostředníky v regionu, včetně Hizballáhu, ale bude také využívat niternou opozici Washingtonu vůči sunnitským džihadistům a islamistickým skupinám, aby všude získával ústupky.

PŘEDČASNÉ VOLBY:

Voličská alternativa, nebo jen dobře prodaný obal?

5. 9. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 14 minut

O hlasy českých občanů se budou v předčasných volbách 2013 ucházet celkem dva zřejmě nejvýraznější "nové" politické subjekty: Babišovo ANO, bude líp a Strana práv občanů-zemanovci, charakterizovaná blízkostí k prezidentu Miloši Zemanovi.

Bezpochyby by české politické scéně pomohlo oživení vznikem nějaké stabilní a opravdu nové(á) politické(á) hnutí, které(á) by opravdu rozvířilo(a) stojaté vody místní kartelové politiky.

Když systém onemocní

6. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Reforma má být obecně určitou zásadní dlouhodobou systémovou změnou, od níž se očekává nějaké zlepšení stávajícího stavu. Nečasův kabinet slovo "reforma" skloňoval snad ve všech pádech. V praxi však bylo vidět především "šetření", a to tam, kde redukce výdajů může dlouhodobě představovat značný společenský dluh. Například úspora na stavu policistů či hasičů s tím, že tito lidé si hledají další zaměstnání, aby jejich životní úroveň neklesala, může být pro společnost sebevražedná. Ztráty převyšují zisk.

Levicoví stínoví ministři na seminářích SPaSu

6. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Spojenectví práce a solidarity (SPaS) se rozhodlo s ohledem na konání předčasných parlamentních voleb pozměnit charakter svých pravidelných seminářů v Domě odborových svazů, aby v nich mohly před veřejností zaznít politické názory parlamentních politických stran, které se deklarují jako levicové a abychom tak přispěli k posilování levicového diskurzu.

Pro období září-říjen jsme vybrali čtyři termíny (čtvrtky) a čtyři následující témata a pozvali jsme stínové ministry ČSSD, KSČM a SPOZ. Do dnešního dne potvrdili účast panelisté z ČSSD a KSČM:

1. 12.9. -- Směřování české zahraniční politiky,její hodnoty, smysl i postoje ke konfliktním situacím za ČSSD Lubomír Zaorálek,za KSČM Jiří Maštálka

2. 26.9. - Jakou daňovou, důchodovou a zdravotní politiku podporujeme za ČSSD S.Němeček a R.Sklenák, za KSČM Soňa Marková

3. 10.10. - Jak podporovat sociální a lidská práva za ČSSD Michaela Marksová-Tominová, za KSČM Miroslav Opálka

4. 24.10. - Co chceme udělat pro ekonomické oživení ČR a zvýšení zaměstnanosti za ČSSD Jan Mládek, za KSČM Jiří Dolejš.

Všechny semináře začínají od 17:00 a budou se kromě prvního konat ve velkém sále Přítomnost v budově DOS, přístupném ze zadní strany budovy.


Ilona Švihlíková, Jan Kavan a Milan Neubert
Mluvčí SPaS

Jak přimět politický systém, aby se sám léčil a vyléčil

6. 9. 2013 / Josef Mrázek, Zdena Radičová

čas čtení 13 minut

Škod všeho druhu jsme v naší zemi v posledních desetiletích utrpěli hodně a tak bychom rádi poznali pocit, že se stát konečně dostal do dobrých rukou, že končí období pádu a společnost začíná prosperovat.

Po opakujících se devastujících vládách však zůstaly nejen zmíněné škody, ale také politický systém opevněný proti zásahům, které by vedly ke zlepšení. Stále narůstající část občanů včetně politiků si začíná uvědomovat, že nové volby uspořádané postaru nepřinesou natolik podstatné změny, aby se společnost uzdravila, a volají po systémových úpravách.

Útok na Sýrii krátce po 9. září - se souhlasem Kongresu, nebo bez něj

6. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ačkoliv prezident Barack Obama získal podporu klíčových představitelů obou komor Kongresu, ve Sněmovně reprezentantů, kterou ovládají republikáni, nemá přesto jasnou většinu - a jeho vyhlídky se nadále zhoršují. Podle některých interních informací je Obama rozhodnut obejít se v případě nutnosti pouze se souhlasem Senátu a na hlasování Sněmovny už nečekat. Senát má o připravené rezoluci - která v samotném textu namísto "chemických zbraní" zmiňuje "zbraně hromadného ničení" a mnozí se tedy ptají, zda se válečné pravomoci přidělené takto prezidentovi skutečně vztahují na Sýrii, nebo ještě na jinou zemi - hlasovat 9. září. Pokud má interní zpráva pravdu, útok lze očekávat hned krátce poté.

Můj Světový den darovaného oblečení

6. 9. 2013 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Dnes je světový den darovaného oblečení. Pamatuji se, jak na mě jako dítě v mé tehdy nejzamilovanější knize Neználek ve Slunečním městě působila pasáž, v níž si malíčci vyměňovali rukavičky, čímž se stávali bratry. Teprve později, když jsem se dozvěděl něco o tradičních rituálních náboženstvích, jsem pochopil, že tato pasáž měla svůj kořen ve východním rituálu vyměňování šatů mezi božími oddanými, aby věřícího požehnala i bratrova oddanost -- jeho originální způsob vztahování se k Duchu. Nevím čím to je, že tento zvyk přetrval do dnešních dnů už jen v podobě vyměňování dresů mezi sportovci.

KANADA

Parkovací poplatky u nemocnic jsou zřejmě protizákonné

5. 9. 2013 / Miloš Kaláb

čas čtení 2 minuty

Se zájmem sleduji informace o tom, jak se kde platí za zdraví. Většina nemocných i jejich návštěvníků v nemocnicích platí v Kanadě vysoké poplatky za parkování u nemocnice. V blízkém okolí nemocnic je záměrně zakázáno parkovat. Budova, v níž pracuji, je právě naproti nemocnice, a tedy si velice bedlivě hlídá svá parkoviště. Nejednou se mi v minulosti stalo, že po tom parkovišti chodili bezradně staří lidé, jejichž auto bylo odtaženo, píše Miloš Kaláb.

USA předem odmítají nálezy inspektorů OSN v Sýrii

6. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Zatímco Kongres debatuje o rezoluci autorizující použití síly v Sýrii, inspekce OSN na místě údajného útoku Washington odkázal do funkce jakési okrajové poznámky k tématu. Obamova administrativa tvrdí, že na nálezu expertů - očekávaném za méně než dva týdny - už nezáleží, a cituje své vlastní zprávy, podle nichž za útok na předměstí Damašku je zodpovědná syrská vláda. Pouze několik zákonodárců předložilo administrativě požadavek, aby počkala s rozhodnutím na výsledek inspekcí.

Syrští povstalci zaútočili na křesťanskou vesnici severozápadně od Damašku

6. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Syrští povstalci ve čtvrtek vedli útok na převážně křesťanskou horskou vesnici Malúla severně od Damašku. Jde o jedno z mála míst na světě, kde se dosud hovoří biblickou aramejštinou. Útok zvyšuje obavy syrských náboženských menšin z rostoucí role extrémistů mezi povstalci usilujícími o svržení prezidenta Bašára Asada.

K tématu Sýrie

6. 9. 2013 / Alexander Bačkovský

čas čtení 22 minut

Válka v Sýrii probíhá, má na svědomí více než 100 tisíc mrtvých, sedm milionů lidí, z 22 milionů obyvatel země, je v pohybu a opustilo své domovy, dva miliony se uchýlily do sousedních zemí. Tvrdit z jakékoliv strany, že jakýmkoliv zásahem dojde ke zbytečným ztrátám, svědčí o absenci logiky, či snad rozumu.

Anketa Romano hangos:

Jak hodnotíte význam "olašských králů"?

6. 9. 2013 / Pavel Pečínka

čas čtení 5 minut

Nedávno zemřel "olašský král" Ján Horvátko, předtím Ján Lipa a olašské velkorodiny se ohlíží po králi novém. Zajímalo nás proto, jak na tyto olašské snahy o vlastní reprezentaci pohlížejí ostatní.

Jiřina Šiklová, socioložka, publicistka, Praha
Nejsem Romka, tudíž nevím, kdo by mohl být romským králem. Nemám s nimi zkušenost a chápu to jen jako folklor.

Blízká poradkyně prezidenta Assada

Americká agrese proti Sýrii je protiprávní a neopodstatněná

5. 9. 2013

čas čtení 7 minut



Jon Snow: Nyní se vraťme do Sýrie, kde je ve studiu Bouthaina Shaaban, velmi blízká poradkyně prezidenta Assada. Paní doktorko, děkujeme, že jste si na nás dnes večer udělala čas. Očekáváte vy v Damašku, že americký Kongres bude hlasovat pro vojenský zásah v Sýrii?

Co znamená odklad útoku na Sýrii pro režim Bašára Asada?

5. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Když Spojené státy o víkendu odložily útok na Sýrii, poskytly tím Rusku čas vyslat do Středomoří několik válečných lodí. Ačkoliv je extrémně nepravděpodobné, že by se tyto lodě snažily zabránit pěti torpédoborcům třídy Arleigh Burke v ostřelování syrských cílů střelami s plochou dráhou letu Tomahawk, mohou plnit jiné úkoly, a nikoliv nedůležité.

Čechy: atmosféra neotesanosti, tuposti a podlosti

5. 9. 2013 / Jiří David

čas čtení 3 minuty

Udělal jsem jednoduchou záměnu v textu Thomase Bernharda (k rakouskému národnímu svátku 1977): místo Rakouska jsem dal Čechy a nestačil se divit, jak moc se nám to podobá a jak i čas vůbec nic nezastřel (naopak!), posuďte sami, píše umělec Jiří David:

Škola, ač je to paradox, vychovává blbce

5. 9. 2013 / Štěpán Cháb

čas čtení 7 minut

Vycházejme ze základního poznatku -- osobnost ve škole překáží, proto vychovává stádo. Pokud ve stádě začne jeden kus bučet, rozbučí se časem celé stádo. Proto je dítě neustále umlčováno a trestáno. Trestá se vědomostmi, vyčleňováním ze stáda a stigmatizováním. Pokud kantor nezvládá svou roli, napíše do žákovské knížky poznámku, kde se dovolává pomoci rodičů, kteří snad dítě zlomí tím, že mu dají zaracha, výprask nebo na dobu neurčitou zakážou dítěti počítač či televizi.

Před summitem v Petěrburgu: Papež František vyzývá k mírovému řešení konfliktu v Sýrii

5. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Před summitem skupiny G20 v Petěrburgu napsal papež František, který se o víkendu bude modlit za mír v Sýrii a rozjíždí diplomatickou iniciativu zaměřenou k tomuto cíli, osobní dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Mimo jiné v něm uvádí:

"Lídři G20 nemohou zůstat lhostejní k dramatické situaci milovaného syrského lidu, která trvá příliš dlouho, a dokonce existuje riziko, že přinese větší utrpení hořce zkoušenému regionu, který potřebuje mír. Přítomným lídrům, jednomu každému z nich, adresuji upřímnou výzvu, aby pomohli najít cestu k překonání konfliktních pozic a odložení marné snahy o vojenské řešení. Spíše ať je tu obnovený závazek hledat s odvahou a odhodláním mírové řešení cestou dialogu a jednání [zainteresovaných] stran, jednomyslně podporované mezinárodním společenstvím."

Co se odehraje na summitu v Petrohradě?

5. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Aspoň podle zasedacího pořádku se snaží Rusové, aby se Obama a Putin nepoprali, píše v deníku Guardian Ian Traynor. Na čtvrteční recepci v říšském Konstantinově paláci v Petrohradu byl zasedací pořádek přepracován, aby mezi Putinem a Obamou sedělo nejméně pět dalších politiků. "Putin má nahrbené držení těla, vystupuje jako znuděný školák v poslední lavici ve třídě," tak ho charakterizoval Obama. "Pracujeme, o některých otázkách se hádáme. Jsme lidi. Někdy se jeden z nás rozčílí," řekl Putin.

Před petrohradským summitem G20 se měl konat rusko-americký summit. Ten byl kvůli Snowdenovi zrušen. Stalo se to poprvé za posledních padesát let.

Kerry: Arabské země nám za invazi zaplatí

5. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ministr zahraničí USA John Kerry během středečního kongresového slyšení k syrské krizi oznámil, že arabské země nabídly platbu za americkou invazi do Sýrie, která by svrhla prezidenta Bašára Asada.

Na dotaz poslankyně Ileany Ros-Lehtinenové, kolik jsou ochotny zaplatit, Kerry odpověděl, že nabízejí pokrytí nákladů v plné výši.

"Fakticky, některé z nich řekly, že pokud Spojené státy jsou připraveny udělat celou věc tím způsobem, jako předtím na jiných místech, ponesou tyto náklady," řekl Kerry.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Mýty neoliberální ekonomiky

5. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Je tomu už více jak 30 let co Ronnie Reagan a Margaret Thatcher v dobré víře a pod vlivem svých tržně fundamentalistických poradců nastartovali neoliberální hospodářskou politiku. Metody, postupy a hodnocení na základě neoliberální ekonomiky ovšem nefungují a nemohou fungovat. Důkazem je řadu let nekončící celosvětová hospodářská recese a v některých regionech i krize. Je to zásadně z toho důvodu že dva hlavní pilíře neoliberální ekonomiky tržních fundamentalistů jsou mýty a bludy a tudíž na nich založené metody a postupy hospodářské politiky nemohou a nebudou nikdy fungovat. Je třeba široké veřejnosti jasně a stručně vysvětlit proč neoliberální ekonomika uplatňovaná zdejší pravicí, naposledy trojkoalice, nemůže zastavit jakoukoliv stagnaci, recesi a vyvést zemi z krize. Před podzimními předčasnými volbami je to mimořádně důležité, míní Jan Hekela.

Hulvátství je v Česku normou

5. 9. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 2 minuty

V roce 2002 jsem byl týden hospitalizován ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Byla to moje první (a bohudíky i poslední) zkušenost tohoto druhu. Protože jsem vykonával advokacii a musel denně dost věcí telefonem vyřizovat, potřeboval jsem na to určité podmínky. Například být sám. Z toho důvodu jsem si vzal "nadstandardní" pokoj.

Nadstandardním pokojem, jak se ukázalo, byl malý kamrlík hned vedle místnosti, kde byl příjem pacientů. Ve dne to moc nevadilo, ale v noci tam bylo dost hlučno. Okno, jak jsem byl poučen poté, co se mi ho nepodařilo otevřít, se neotvírá, protože je staré a když se otevře, nedá se pak lehce zavřít. Jelikož se mi nechtělo být v nevyvětrané komůrce, tak jsem denně prováděl cviky s otevřením a zavřením velkého okna a časem jsem ty zatuhlé panty rozhýbal. Na pokoji jsem měl malý televizor, rozbité rádio a telefon. Telefon nefungoval hned, trvalo den, než jej zprovoznili.

Nemocnice Vyškov: Máte podezření na akutní infarkt, pro nás je nejdůležitější, zda jste zaplatil za parkování

4. 9. 2013 / Daniel Sterzik

čas čtení 14 minut

Tatík jel ráno na montáž, už je mu šedesát, život na něj pomalu doléhá a po cestě se mu udělalo nevolno - tlak na hrudi, začaly mu mrtvět prsty. Patřičně se vyděsil, o to větší tlak měl na hrudi a o to víc necítil ruce, ale protože to neměl daleko k nemocnici, pomaličku dojel na vrátnici a požádal o pomoc. Kde má zaparkovat a kam k doktorovi.

Vrátná sice doktora nezavolala, ale zato ho poučila, že v areálu nemocnice se parkuje za peníze a pokud chce, může si zaparkovat venku na narvaném neplaceném parkovišti. Koho zajímá, že necítíte ruce a bojíte se infarktu... pořádek musí být. Tatík odmítl jakkoliv couvat, otáčet se s autem a hledat místo k parkování. Zajel tedy dovnitř a hned za vrátnicí měl řadu parkovacích míst zcela prázdných, určených pro doktory.

Putin varoval Spojené státy před vojenským zásahem v Sýrii: "Máme své plány"

4. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Vladimír Putin varoval USA před vojenskými akcemi v Sýrii. Uvedl, že Rusko má "plány", jak by reagovalo, pokud by k vojenskému zásahu došlo.

Americký prezident Barack Obama poprvé prezentoval v rámci kampaně Bílého domu získat na svou stranu skeptiky v Kongresu své plány na americké vojenské akce jako součást širší strategie, jejímž cílem je svrhnout Bashara al Assada.

Hrozba Západu zaútočit na Sýrii je idiotské gesto

4. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Důvodem, proč je útok na Sýrii na obou stranách Atlantiku tak nepopulární, nemá nic společného s neoimperiální arogancí, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins. Důvodem je, že je to špatný nápad. "Potrestat" diktátora za to, že vraždí vlastní lidi, prostě zavražděním dalších jeho lidí, se zdá být víc než kruté. Také je to stupidní. Nevede to nikam.

Veřejné mínění je možná špatný rádce pro detailní politiku státu. Avšak veřejné mínění se muselo vyrovnat s dvěma dlouhými válkami a obě dopadly špatně. V důsledku toho jsou vedoucí politikové v Londýně a ve Washingtonu (a možná i v Paříži) dostatečně nervózní na to, aby předali rozhodování svým parlamentům. V Británii bylo výsledkem odmítnutí.

Negativní vize budoucnosti

4. 9. 2013 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

U vizí nepožadujeme vůbec žádnou reálnost. Přesto dobře víme, že realita vize často překonává. Za klasický příklad nám obvykle slouží Jules Verne. Novodobým případem může být naše privatizace, která překonala všechny naše představy a zkolektivizovala, rozkradla a rozprodala všechno, co šlo i nešlo.

Zbraně hromadného ničení, "nekonvenční zbraně" a jazyk války

4. 9. 2013

čas čtení 6 minut

Píše se také o tom, že možná hlavním účelem útoku na Sýrii je vyslat signál úplně jinému hráči: Íránu. To neznamená, že se chystají psát na bomby nějaké zprávy, to by bylo k ničemu, protože by ty zprávy po výbuchu bomb byly nečitelné. Znamená to bombardovat Sýrii jako varování Íránu, že Spojené státy nedopustí, aby Írán vyvíjel své vlastní "nekonvenční zbraně". To zní opravdu chytře. Je jen škoda, že bombardovat určité lidi proto, aby to udělalo dojem na jiné lidi, to je víceméně definice terorismu.

Pro moderní americkou kulturu, která je založena na náboženství neustálého vykolejování a neustálých inovací, je podivné, že "nekonvenční zbraně" jsou odsuzovány, píše v deníku Guardian Steven Poole. Zdá se, že v oboru zabíjení lidí je originální uvažování nepřijatelné. A tak temné zneužívání výrazu "nekonvenční zbraně" se v posledních dnech stalo jedním z rétorických leitmotivů argumentu, že by západní mocnosti měly zaútočit na Sýrii. Pokud na Sýrii nezaútočíme, uvedl Barack Obama, dovolíme "syrskému prezidentu Assadovi, aby mu prošlo vraždění dětí nekonvenčními zbraněmi".

Politikům nevadí, že náklady na zdravotnictví uvalují na nejslabší a nejchudší členy společnosti

4. 9. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Zrušení i další omezování poplatků připraví nemocnice o další peníze

Vláda proto teď přemýšlí, co s poplatky udělá. Mnoho možností nemá a ČSSD to dobře ví. "Bude volit mezi tím, že nebude žádný poplatek, anebo alespoň nějaký. Na počtu dnů, za které se bude platit, myslím, nakonec trvat nebudou," je přesvědčen předseda sociálnědemokratického senátního klubu Petr Vícha. Ministru [zdravotnictví] Holcátovi se požadavek [zrušit poplatky] nelíbí. "Já s tím určitý problém mám," řekl a vyčíslil, že poplatky loni přinesly do zdravotnictví 5,5 miliardy korun. "Akceptujeme, že se sníží dávka na 60 korun, ale kdyby se to limitovalo ještě dále 30 dny, ztráty budou dost výrazné a zisk malý," dodal.

Zdroj: ZDE

Je naprosto obscénní, pane Holcáte, vydělávat na zdravotnictví vydíráním starých, chudých a nemocných lidí. V nemocnicích jsou především důchodci. Jen opravdu hnusná vláda financuje zdravotnictví vydíráním starých, nemocných a chudých lidí. Ve skutečném kapitalismu, ve Velké Británii, se v nemocnicích žádné poplatky neplatí. Za recepty se vůbec neplatí ve Skotsku, v Anglii jsou od platby za recepty osvobozeny:

  • osoby, které dosáhly věku 60 let
  • osoby mladší 16 let
  • osoby ve věku 16-18 let, pokud jsou tu studenti
  • těhotné ženy, ženy do jednoho roku po porodu, ženy s certifikátem osvobozujícím je od placení poplatku
  • osoby s určitým chronickým onemocněním, jimž byl vydán certifikát osvobozující je od placení poplatku
  • osoby v nemocniční péči
  • osoby, které dostávají nějaký druh sociální nebo důchodové podpory a jejich partneři

Protože slušná společnost neuvaluje své náklady na své nejslabší a nejnemohoucnější občany. Je to hanba.

Hra o školství

4. 9. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Tři D jako symbol

Jedním ze základních indikátorů stavu společnosti je kromě úrovně sociálního a zdravotnického systému kvalita systému vzdělávacího.

Kabinet Petra Nečase reprezentovaly tři strany (později čtvrtý subjekt, který se odloupl z jedné ze tří parlamentních stran, aby fungoval bez opory v podobě demokratických voleb, zato s novým politickým programem, o němž voliči nerozhodovali): ODS, TOP09 a VV. Každá z těchto stran měla minimálně jednoho politika, jehož můžeme považovat za symbol způsobu vládnutí. Hned na začátku (ne)fungování Nečasova kabinetu zacloumala jeho stabilitou korupční aféra ministra životního prostředí, P. Drobila (ODS). Rozkladem sociálního systému s podezřením na "malou domů" proslul pro změnu ministr J. Drábek (TOP09). Třetím "D", jež může sloužit jako symbol trojkoaliční vlády, je potom exministr školství, J. Dobeš (VV).

Přestane česká "pravice" posunovat Českou republiku na východ?

4. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Abych parafrázovala slova Miroslava Kalouska a další politiky TOP 09: Tyto volby budou o tom, jestli voliči konečně odmítnou, aby jejich pravicoví politici udržovali Českou republiku svojí argumentací na postkomunistickém Východě, nebo jestli se z ní konečně stane demokracie západního typu, kde dochází k výměně moci bez hysterie. Nejsem tím nekritická k levicovým politikům, ale argumentační schémata tohoto typu jsou opravdu typická pro českou pravici, píše Veronika Sušová-Salminen.

Podrobnosti ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2013

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V červenci 2013 přispělo finančně na Britské listy 774 osob bankovním příkazem celkovou částkou 405 442,98 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2013 částkou 2282,51 Kč. (Finanční příspěvky poukázané Britským listům v červenci prostřednictvím mobilu budou zprostředkovatelskou firmou Airtoy poskytnuty až za dva měsíce, částka za červenec byla 77662.82 Kč.)

Zůstatek byl koncem července 2013 437 922,03 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

88872