Co se odehraje na summitu v Petrohradě?

5. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Aspoň podle zasedacího pořádku se snaží Rusové, aby se Obama a Putin nepoprali, píše v deníku Guardian Ian Traynor. Na čtvrteční recepci v říšském Konstantinově paláci v Petrohradu byl zasedací pořádek přepracován, aby mezi Putinem a Obamou sedělo nejméně pět dalších politiků. "Putin má nahrbené držení těla, vystupuje jako znuděný školák v poslední lavici ve třídě," tak ho charakterizoval Obama. "Pracujeme, o některých otázkách se hádáme. Jsme lidi. Někdy se jeden z nás rozčílí," řekl Putin.

Před petrohradským summitem G20 se měl konat rusko-americký summit. Ten byl kvůli Snowdenovi zrušen. Stalo se to poprvé za posledních padesát let.

Souběžně s petrohradským summitem G20 se koná schůzka ministrů zahraničí a obrany členských zemí EU v nedalekém Vilniusu. Účastnit se má i americký ministr zahraničí John Kerry. Problémem je, že evropská politika vůči Sýrii neexistuje.

Existuje rozpadlá britská politika, relativně agresivní francouzská politika a výrazně mlčenlivá německá politika. Svou podstatou je německá politika blízká politice ruské než americké, ale Němci se to neodváží říct nahlas poté, co Berlín vyvolal nevoli, když se před útokem na Libyi rozhodl postavit se na stranu Ruska a Číny proti USA, Británii a Francii.

Útok na Libyi je hlavním důvodem, proč nechce Putin přestat blokovat Radu bezpečnosti OSN. V případě věci Libye Rusko ustoupilo a zdrželo se hlasování. Souhlasilo tak s vytvořením bezletové zóny nad Libyí a s leteckými údery na ochranu civilistů. Argumentují, že západ jejich dobrou vůli zneužil a že mandát byl použit k vedení války s cílem svrhnout Kaddáfího a změnit v Libyi režim.

Druhým hlavním důvodem, proč Putin blokuje širší mezinárodní konsensus o Sýrii je, že se Rusko obává, že v Sýrii zvítězí islámští fundamentalisté, pokud Američané zahájí kampaň, jejímž cílem by bylo svržení Assada.

"Lidé říkají, že Izraelci předali Američanům záznamy syrských telefonních rozhovorů. Na to se budou politikové na summitu G20 ptát Obamy," vysvětlil jeden činitel. "Budou se ptát: Jaké máte důkazy, co chcete dělat, jaký je plán na potom, co když Sýrie realizuje odvetu, jaké jsou vaše cíle? Potřebujeme seriozní analýzu."

V posledních dnech zveřejnili Němci, Britové, Američané a Francouzi fragmenty výzvědných informací, které naznačují - i když nikoliv přesvědčivě - že útok chemickými zbraněmi spáchal Assadův režim.

Rusové to odmítají přijmout jako konečné důkazy a budou mít jistě vlastní výzvědné informace. Avšak pokud by očekávané důkazy od inspektorů OSN prokázaly rostoucí přesvědčení, že za útok může Assad, Putin může mít problém.

"Putin začíná být nervózní," řekl jeden činitel. "Že to spáchal Assad, je téměř jisté. Až to bude stoprocentně prokázáno, Putin se octne v neuvěřitelně obtížné pozici. Jestliže bude k dispozici tolik důkazů, že dál to popírat bude nemožné, mezi Ruskem a USA bude muset dojít k nějaké dohodě."

Putin nevyloučil možnost vojenského zásahu v Sýrii, pokud ho schválí Rada bezpečnosti OSN - kterou ale on může blokovat.

Assadův další hlavní spojenec, Írán, by také mohl zaujmout kritickou roli vůči chemickým zbraním, v důsledku traumatu ze širokého používání chemických zbraní proti Íránu Saddámem Husajnem v osmdesátých letech Akbar Hasemi Rafsanjani, bývalý íránský prezident, obvinil z chemického útoku tento týden Assada.

Optimisté tvrdí, že nynější situace může vést k diplomatickému konsensu mezi západem, Ruskem a Íránem.

"Je velmi výhodné, že se zrovna koná tento summit," řekl jeden bývalý vysoký činitel EU. "Politická strategie by měla dostat Rusko a Írán na správnou stranu. To by měl být hlavní cíl, i když to nemusí vést ke svržení Assada."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10728

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2013