Putin varoval Spojené státy před vojenským zásahem v Sýrii: "Máme své plány"

4. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Vladimír Putin varoval USA před vojenskými akcemi v Sýrii. Uvedl, že Rusko má "plány", jak by reagovalo, pokud by k vojenskému zásahu došlo.

Americký prezident Barack Obama poprvé prezentoval v rámci kampaně Bílého domu získat na svou stranu skeptiky v Kongresu své plány na americké vojenské akce jako součást širší strategie, jejímž cílem je svrhnout Bashara al Assada.

V rozhovoru s tiskovou kanceláří Associated Press a prvním okruhem ruské státní televize řekl Putin, že je "příliš brzo" hovořit o tom, co Rusko udělá, pokud Spojené státy zaútočí na Sýrii, ale dodal: "Máme své vlastní představy o tom, co uděláme a jak to uděláme, pokud se situace vyvine směrem k použití síly. Máme své plány."

Zároveň Putin dodal, že Rusko nevylučuje podporu rezoluci OSN požadující vojenský zásah v Sýrii, pokud by se dokázalo, že Damašek použil jedovatý plyn proti vlastním občanům. Charakterizoval však představu, že by syrské vládní jednotky použily chemických zbraní v době, kdy, jak uvedl, vítězily a byly si dobře vědomy důsledků takového činu, jako "absurdní".

Američtí senátoři zahájí ve středu sérii hlasování s cílem schválit devadesátidenní období, během něhož by Spojené státy provedly vojenské akce proti Sýrii. Nový návrh rezoluce schválili šéfové senátního výboru pro zahraniční vztahy poté, co ministr zahraničí John Kerry důrazně argumentoval pro vojenský zásah proti Assadovu režimu. Obama si zajistil podporu vedení Republikánské strany na klíčové schůzce v Bílém domě.

Obama v úterý odcestoval do Evropy na zřejmě rozhádanou schůzku průmyslových států G20. Po krátké návštěvě Švédska pocestuje Obama do Petrohradu.

Putin uvedl v úterý, že Moskva dodala určité součástky systému protiletecké obrany S-300 Sýrii, ale zastavila další zásilky. Varoval: "Pokud uvidíme, že se činí kroky, které porušují existující mezinárodní normy, budeme uvažovat o tom, jak bychom měli jednat v budoucnosti, zejména co se týče dodávek takových citlivých zbranů do určitých regionů světa."

Tento výrok by mohl být zastřenou hrozbou, že bude obnoven kontrakt na dodávku systému S-300 do Íránu, který Rusko pod silným nátlakem z Izraele a z USA před několika lety zrušilo.

Ve Washingtonu podpořili v úterý klíčoví členové Kongresu americkou vládu. Při zasedání senátního výboru pro zahraniční vztahy byli Kerry a ministr obrany Chuck Hagel energicky vyslýcháni ohledně role pozemních vojsk, ale dostalo se jim jinak sympatizujícího přijetí.

Senátní výbor večer vypracoval změny návrhu Bílého domu pro schválení vojenských akcí proti Sýrii. Výbor určil šedesátidenní období, během něhož by USA mohly podniknout omezené vojenské akce proti Sýrii s možností prodloužení tohoto období o 30 dní. Demokratičtí členové výboru také do rezoluce včlenili zákaz použití amerických pozemních vojsk v Sýrii.

ČLenové senátního výboru nyní budou hlasovat o jednotlivých dodatcích. Sněmovna reprezentantů, kde bude mít Obama zřejmě větší problémy, uspořádá veřejné slyšení ve středu. Plné hlasování obou komor se bude konat v pondělí.

Skeptické republikány, jak se zdá, přesvědčila agresivnější rétorika z Bílého domu. Prezident Obama naznačil, že jeho dlouhodobým cílem je svrhnout prezidenta Assada.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11709

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2013