Výměna válečných zajatců vyvolává naději pro Ukrajinu?

22. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Ukrajinské jednotky a proruští separatisté si pozdě v noci v sobotu vzájemně vyměnili téměř 200 válečných zajatců. Došlo k tomu několik hodin poté, co vzbouřenci oznámili, že začnou v neděli stahovat těžké zbraně z fronty.

Podle listu Times jde o první vážnější náznak deeskalace války na východní Ukrajině od příměří, které bylo předminulý týden dohodnuto v Minsku.

Pavel Felgenhauer: Mír na Ukrajině nebude. Rusko se chystá k velké válce v horizontu deseti let

22. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Vojenský analytik Novoj gazety Pavel Felgenhauer poskytl rozsáhlý rozhovor serveru The Village ZDE. Kromě kritického hodnocení ruských ozbrojených sil poměřovaných jednostranně západními technickými standardy (bez ohledu na poslední doktrinální změny v Rusku, které kladou důraz na integraci nevojenských prostředků a napadení protivníkovi vůle k odporu) poskytuje rozhovor vhled do ruských plánů ohledně Ukrajiny i dalšího vývoje bezpečnostní situace. Felgenhauer, který v minulosti upozornil na řadu důležitých faktů v kauze války proti Gruzii, vidí věc jednoznačně: Masivní program zbrojení, který Putinovo Rusko v minulých letech přijalo, směřuje k přípravě na velkou válku v horizontu deseti let.

Paul Mason: Řecko dostalo svou dohodu. Ale jestli ji v pondělí EU neschválí, "je konec"

21. 2. 2015

čas čtení 4 minuty



Tato strategická krize neskončila. Avšak škoda, způsobená důvěře a solidaritě, tím, že jeden stát - Německo, se snaží donutit voličstvo v jiném státě k totální kapitulaci - je reálná. Zeptal jsem se Dijseelbloema na tiskové konferenci: "Co řeknete řeckému lidu, jehož demokracii jste právě zlikvidovali?" Odpověděl, že si nemyslí, že to je objektivní otázka. V tom si nerozumíme.

Návrh dohody neposkytuje Německu všechno, co chtělo, upozorňuje komentátor Channel Four News Paul Mason. Dovoluje Řecku, aby měnilo svůj letošní fiskální cíl. To znamená, že Řecko smí produkovat menší rozpočtový přebytek, dosud nespecifikovaný. Kromě toho, jak uvedl Varoufakis, existuje "tvůrčí nejednoznačnost" ohledně rozpočtových přebytků, které má Řecko produkovat v dalších letech.

Guardian: Svržený ukrajinský prezident vyhrožuje, že se vrátí, rakety vzbouřenců ohrožují mírový plán

22. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Zdiskreditovaný prezident Viktor Janukovyč promluvil z exilu v Rusku, zatímco tisíce lidí v Moskvě demonstrovaly za Putina

Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč kontroverzně promluvil ze svého dobrovolného exilu v Rusku, těsně rok poté, co utekl z Kyjeva, a vyhrožoval, že se na Ukrajinu vrátí, kde "ulehčí lidem život" a pomůže ukončit válku. Bylo to jeho první veřejné vystoupení na prvním kanálu ruské státní televize od dvou bizarních tiskových konferencí v Rostovu na Donu v únoru a v březnu 2014? kdy Janukovyč tvrdil, že je stále ještě ukrajinským prezidentem.

Britský suchý humor

22. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ruské bombardéry se v poslední době více než čtyřicetkrát přiblížily k britskému vzdušnému prostoru. Karikaturista deníku Daily Telegraph k tomu otiskl tento suchý kreslený komentář:



"Už jsme asi skoro zpátky nad Británii, vidím samé ruské bombardéry."

Zdroj: ZDE

O českých Romech v Cannes, hádky před smrtí a pitomost z České televize

22. 2. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut

Při příležitosti vítězství filmu Cesta ven na Českých lvech zveřejňujeme znovu příspěvek, který vyšel v BL 10. července 2014.

Cesta ven (2014), film režiséra Petra Václava, je oslavován, protože to byl první český film, který byl nyní po dlouhých šestnácti letech vybrán na filmový festival do Cannes. Vypovídá to tak trochu o tom, co si asi myslí vnější svět o současné české filmové produkci. Kde jsou ty doby, kdy český film vyhrával v Cannes hlavní cenu; dnes musíme být vděčni, když nějaký český film výjimečně na tomto filmovém festivalu aspoň odpromítají. Přitom musím po jeho čtvrtečním zhlédnutí konstatovat, že Václavův snímek není nijak výjimečný a nepřináší vlastně nic nového. Je to film poctivý a slušný, i když trochu zdlouhavý, ale je zjevné, že se do Cannes dostal nikoliv pro své mimořádné kvality, avšak v důsledku jeho ultra-aktuálního tématu, jímž je diskriminace a útlak Romů v České republice.

Díra u Hanušovic: Děsivý obraz současné české venkovské společnosti

22. 2. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut

V souvislosti s oceněním na Českých lvech publikujeme znovu článek, který původně v BL vyšel 9. července 2014.

Režisérský debut herce Miroslava Krobota Díra u Hanušovic (2014), který se v Karlových Varech promítal v hlavní soutěži a do českých kin přijde koncem července, je seriozním a velmi deprimujícím pokusem o analýzu české národní totožnosti. Svým způsobem film připomíná obdobně deprimující snímek Jana Krause Městečko (2003), což je taky úpěnlivý film o lidské ubohosti. "Díra" z názvu filmu neznamená "kráter", ale prostě zapadlá, nevýznamná vesnice (do angličtiny ten název přeložili jako Nowhere in Moravia).

Co k tomu filmu říct.

ISIS poráží Hollywood

21. 2. 2015

čas čtení 5 minut

Svět je fascinován brutalitou ISIS, mnohem více obětí umírá z úplně jiných příčin.

Zabíjení, kterého se dopouští bojovníci Islámského státu, je záměrně děsivé i podivně intimní. Je designováno k šíření, které pomáhá Islámskému státu budovat značku násilí, jež šokuje brutalitou a zároveň jej divák pociťuje stejně blízko jako rodinné obrázky v jeho smartphonu. ISIS se tato taktika excelentně daří, všímá si deník NY Times v článku, který upozorňuje na fakt, že třeba jen následkem sudových bomb, které používají vládní vojska v současné Sýrii, umírá mnohem více lidí, než kolik jich popravil ISIS.

Západ je už ale natolik otupený každodenním přísunem násilí, že pozornost upoutají jen ty nejotřesnější obrazy.

Tsipras: "Vyhráli jsme bitvu, ale budoucnost bude obtížná"

21. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Řecký premiér Alexis Tsipras tvrdí, že jeho země zvítězila v důležité bitvě, ale musí ještě vyhrát celou válku. Řeckému národu dále řekl, že před jeho protiškrtovou vládou nyní leží nejtěžší práce.

Páteční dohoda s Euroskupinou, která nyní závisí na tom, že Atény musejí do pondělka navrhnout reformy přijatelné pro EU a MMF, má být překlenovacím mostem, který by umožnil Řecku opustit nenáviděnou éru mezinárodního dohledu a tvrdých škrtů a přejít k období růstu, které chce vytvořit nová řecká vláda.

Co znamená plán destabilizace Ukrajiny v držení Novoj gazety?

21. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Originál údajného plánu destabilizace Ukrajiny připraveného v Kremlu, o němž včera informovalo Echo Moskvy ZDE, nebyl dosud publikován. K tomu má dojít příští týden. V tuto chvíli však nelze s jistotou říci ani to, zda k publikaci opravdu dojde - může se objevit mocenský zásah proti redakci pod libovolnou záminkou - natož pak posoudit pravost dokumentu.

Všechny následující závěry tedy mají nezbytně hypotetický charakter. Ve vztahu k současnému Kremlu vyznačujícímu se extrémní uzavřeností a netransparentností rozhodovacích procesů je totiž možné postupovat jen dvěma způsoby: Buď se zřeknout veškerých závěrů až do otevření archivů za padesát let, nebo se pohybovat v rovině hypotézy či myšlenkového experimentu.

Ukrajina se obává útoku na Mariupol

21. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Probíhající tankový útok na obec Šyrokyne, četné lety ruských průzkumných dronů a shromažďování ruských jednotek, zbraní a zásob na jihovýchodě vyvolávají v Kyjevě obavy, že se připravuje útok na přístav Mariupol.

EU znovu vnutila Řecku program škrtů

21. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Pravicová ortodoxie, která dominuje myšlení v Bruselu, se prosadila nad nešťastnými Řeky. Dohoda, která byla uzavřena v pátek, je první etapou likvidace snah zrušit proškrtovou politiku, argumentuje Guardian.

Řecko má v eurozóně mnoho nepřátel. Země, které trpí politikou škrtů, kterou na ně uvalil Brusel - Portugalsko a Irsko - i ty, které hrají radikální roli při jejím vynucování - Německo, Holandsko a Finsko - všechny chtějí, aby radikální levicová vláda Syrizy v Aténách dál prováděla politiku utahování opasků. Francie a Itálie stojí pokorně stranou a nabízejí sice vřelá slova pro Řecko, ale nic jiného.

Lidé věřící hoaxům o Romech se zároveň považují za dobře informované.

Slovo „Rom“ v titulku přináší českým médiím čtenost

20. 2. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

„Podle části mladých lidí je projevem rasismu jakákoli trestná činnost, které se dopustí Rom na příslušníkovi majority, což je samozřejmě nesmysl,“ říká Jaroslav Valůch z iniciativy HateFree, kterou zaštiťuje Agentura pro sociální začleňování (odbor Úřadu vlády). Průzkum, který byl v rámci kampaně za otupení xenofobie mezi mladými lidmi proveden, poukazuje na fakt, že řada mladých rasismus rozezná, ale zároveň ho aplikuje. A taky na značnou asymetrii v posuzování rasismu majority a minority. Své postoje podle všeho získávají v největší míře od rodičů. Rasismu se dopouštějí i čelní politici, podle Valůcha ale nejsou pro mladé lidi opinion makery. Máme se z toho radovat?

Channel Four News: Debalceve: Kde lidé sbírají těstoviny mezi odpadky

20. 2. 2015

čas čtení 3 minuty



Alex Thomson: Válečnými troskami... Nápis Debalceve jaksi přežil... A tím vším, vjíždíme do města, kde konečně, je nejhlasitějším hlukem zpěv ptáků, ne bombardování.

Zadupávají ukrajinskou vlajku do prachu. Kozáčtí vojáci. Jeden z nich nám řekl: "Vyřiďte světu, že Debalceva dobyli kozáci!" Vladimír Putin se posmíval Ukrajině ohledně této bitvy. Říkal, že je nepochopitelné, jak může ukrajinská armáda prohrát v boji s hrstkou horníků a traktoristů. No tak, Vladimíre, jsou to pěkní horníci... Jsou to pěkní traktoristé...

Jeden z těchto vojáků nám řekl rovnou: "Já jsem z Moskvy."

Euroskupina schválila rozšíření finanční podpory pro Řecko o čtyři měsíce

20. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Euroskupina schválila rozšíření finanční podpory pro Řecko o čtyři měsíce, avšak Atény dohodu už charakterizují jako "politicky jedovatou". Premiér Alexis Tsipras bude téměř jistě čelit zuřivé reakci od militantů ve své stran Syriza a od populistické pravicové strany Anel, která je menším partnerem ve vládní koalici. "Řecko učinilo obrovské ústupky, politicky jedovaté ústupky pro vládu," konstatoval Pavlos Tzimas pro SKAI news. Reformy musí schválit řecký parlament.

Šéf euroskupiny Dijsselbloem řekl na tiskové konferenci v Bruselu, že Řecko v pondělí předloží seznam reformních opatření a instituce pak posoudí, zda jsou dostatečně podstatné.

V diskusi na Channel Four News po vyhlášení této informace v pátek večer vyjádřila analytička německého listu Die Zeit přesvědčení, že se EU s Řeckem dohodne, protože "nejde pouze o hospodářské, ale i o politické a vojenské záležitosti" a Evropa si nemůže v této chvíli dovolit ztratit Řecko.

Ekonomický komentátor britského konzervativního deníku Daily Telegraph Evans-Pritchard napsal na Twitteru: "Poté, co jsem vyslechl všechny strany, euroskupina kapitulovala do stejné míry jako Řecko. Idiocie Trojky, která požadovala od Řecka fiskální waterboarding, byla zrušena."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ruský expanzionismus se může stát existenční hrozbou Evropě, varoval vysoký generál z NATO

20. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Britský generál Sir Adrian Bradshaw konstatoval, že NATO potřebuje konvenční jednotky rychlé reakce a schopnost bojovat proti ruské propagandě

Ruské expanzionistické ambice by se rychle mohly stát "zjevnou existenční hrozbou nám všem" řekl nejvyšší britský představitel v NATO, generál Sir Adrian Bradshaw, náměstek velitele jednotek NATO v Evropě. V přednášce v britském Royal United Services Institute Bradshaw zdůraznil, že aliance si musí vytvořit konvenční jednotky rychlé reakce a schopnost neutralizovat ruské schopnosti donucování a propagandy.

Salon kritického myšlení: Zahraniční zpravodajství - úhel pohledu

20. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

V pondělí 23. 2. 2015 proběhne v pořadí druhé setkání obnoveného Salonu kritického myšlení. Tématem bude Zahraniční zpravodajství a úhel pohledu na události, které v drtivé většině vnímáme ve zprostředkované a leckdy důkladně předžvýkané podobě. V souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině a tendencím k promítání ideologických postojů, sympatií a antipatií při snaze popsat a pochopit tamní události je toto téma vysoce aktuální a, jak už to při kritickém pojetí bývá, otevírá mnohem širší a podstatnější otázky v pozadí.

Setkání Salonu proběhne  v baru a galerii NAPA, Prokopská 8, Praha 1- Malá Strana v pondělí 23. 2. od 17:00. Účastnický poplatek činí 30 Kč.

Angela Merkelová hovořila ve čtvrtek hodinu s Alexisem Tsiprasem

20. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

V pátek od 16.30 se v Bruselu bude konat zasedání evropských ministrů financí, která má řešit řeckou finanční krizi. Ve čtvrtek večer hovořila německá kancléřka Angela Merkelová telefonicky hodinu s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem. Činitelé v Řecku popsali rozhovory, které se nevedly v angličtině, ale pomocí tlumočníků, jako "konstruktivní" a zdůraznili, že obě strany se snaží najít řešení. Merkelová, dodali Řekové, má prý vstřícnější postoj než Schäuble. Německá kancléřka opakovaně zdůraznila, že si přeje, aby Řecko zůstalo v eurozóně.

V pátek ráno uvedl německý komisař pro EU Güenther Oettinger, že Řecko a jeho věřitelé by měli být schopni dosáhnout dohody, avšak bude zřejmě zapotřebí další schůzky šéfů eurozóny příští týden.

Ve čtvrtek hovořil Tsipras také s francouzským premiérem Hollandem a s vedoucími představiteli Itálie. Hollande údajně Řecko podporuje.

V pátek v poledne řekli německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Hollande na společné tiskové konferenci v Paříži, že všechny členské země mají společný cíl, a to udržet Řecko v eurozóně. Dodala ale, že Řecko bude muset "podstatně zlepšit" svou nabídku podmínek prodloužení svého financování. Hollande tvrdil, že prý neexistuje žádný scénář, že by Řecko opustilo eurozónu.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Populační pokles a Velký ekonomický obrat

20. 2. 2015 / George Friedman

čas čtení 13 minut

Resumé: Z mé argumentace vyplývá, že populační pokles významně promění fungování ekonomik, ale v pokročilé průmyslové části světa, na rozdíl od některých jeho jiných částí, nebude znamenat katastrofu – zcela naopak. Asi nejdůležitější změnou bude, že tam, kde měli uplynulých 500 let navrch bankéři a finančníci, ve společnosti s nedostatkem pracovních sil budou mít klíčové postavení ti, kdo budou moci zprostředkovat přístup k jejich rezervám. Nedovedu si představit, jak bude tento podnikatelský model vypadat, ale nepochybuji, že to vyřeší jiní.

Británie a EU se "v krizi na Ukrajině chovají nekompetentně"

20. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Zdrcující analýza britské Horní sněmovny zjistila, že odbornost britského ministerstva zahraničí v problematice týkající se Ruska drasticky poklesla

Británie tupě vkráčela do krize na Ukrajině a není tak aktivní ani viditelná, jak by měla být, praví se ve zdrcující zprávě britského a evropského přístupu ke krizi na Ukrajině, kterou vypracoval hlavní výbor Horní sněmovny pro zahraniční záležitosti.

Američtí a britští špioni mají přístup k miliardám mobilních telefonů na celém světě

20. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Američtí a britští špioni hackersky pronikli do největšího výrobce sim karet, což jim poskytlo neomezený přístup ke komunikaci prostřednictvím miliard mobilních telefonů po celém světě.

Americká National Security Agency a britská GCQH hackersky pronikly do firmy Gemalto, což je holandský výrobce sim karet, a ukradli tam šifrovací klíče. Ty jim umožňují tajně monitorovat telefonní rozhovory i data. Vyplývá to z dokumentů, nově zveřejněných americkým whistleblowerem Edwardem Snowdenem. Špionážní agentury tím porušily holandský zákon a zřejmě i zákony mnoha dalších zemí světa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Řecko vzdorně odmítlo německou blokaci svého návrhu na dohodu v eurozóně

20. 2. 2015

čas čtení 4 minuty

Neexistuje žádný makroekonomický argument pro další fiskální utahování opasků. Jediným důvodem je, že nás chtějí potrestat, řekl Janis Varoufakis.

Řecko se zapřísáhlo, že v pátek na jednání s euroskupinou odmítne veškeré požadavky, aby provádělo další škrty. Řecký ministr financí Janis Varoufakis zdůraznil, že nemůže dojít k dohodě, pokud bude eurozóna dál naléhat, aby Řecko dále plnilo podmínky "záchranného balíčku" Trojky-MMF, podle něhož má Řecko zvýšit svůj rozpočtový přebytek do příštího roku z 1,5 procenta HDP na 4,5 procenta HDP.

Německo odmítlo žádost Řecka o prodloužení půjčky

19. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Uvedlo, že Řecko nesplnilo podmínky, které vyžaduje eurozóna. Ministři z eurozóny se mají sejít v pátek ve snaze dosáhnout dohody. Bude to jejich třetí pokus za posledních 10 dnů.

Evropská komise předtím charakterizovala řecký návrh, široce považovaný za významný ústupek ze strany Řecka, jako pozitivní krok, který by mohl vést ke kompromisu. Podle informací Channel Four News ze čtvrtečního večera zůstává odrazovým můstkem k pátečnímu jednání ministrů financí stále ještě dokument předložený Řeckem, který schválila Evropská komise, přestože ho německé ministerstvo financí odmítlo. Páteční jednání bude tedy zcela klíčové.

Bude-li Řecko donuceno odejít z eurozóny, němečtí daňoví poplatníci budou muset uhradit stovky miliard euro

19. 2. 2015

čas čtení 5 minut

Jestliže nyní bude Řecko donuceno k bankrotu, němečtí občané okamžitě zjistí, že zmizela obrovská finanční částka, investovaná do zahraničí bez hlasování v německém parlamentě a bez jejich souhlasu. Povede to k rezignaci Angely Merkelové?

Politickou rozbuškou pro řeckou nákazu v Evropě je obskurní mechanismus, který používá série ústředních bank k vzájemnému vyrovnávání účtů, upozorňuje v deníku Daily Telegraph Ambrose Evans-Pritchard.

Pokud bude Řecko donuceno uprostřed rozbrojů opustit eurozónu, ta země nejen nikdy nesplatí "záchranné" balíčky, které jí poskytl EMU, ale také nikdy nesplatí svá pasiva v rámci tzv. "Cíle2", která dluží Evropské ústřední bance.

Guardian: Řecko se vzdalo Bruselu

19. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Řecko ustoupilo intenzivnímu nátlaku svých partnerů v eurozóně a bude dál provádět vládní škrty. To je, otevřeně řečeno, jediný způsob, jak je možno interpretovat informaci, že Řecko oficiálně požádalo o půlroční prodloužení své dosavadní dohody s eurozónou. Už nikdo nepředstírá, že by měla být ta dohoda nahrazena novou, mírnější dohodou bez podmínek. Nenáviděná Trojka Evropské centrální banky, Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu bude dalšího půl roku dohlížet na řeckou ekonomiku, to je něco, co bylo až do teď pro stranu Syriza naprosto nepřijatelné.

Rusko omezuje finanční podporu pro Podněstří

20. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Region, který se odtrhl od Moldavska, závisí ze 70 procent na dotacích z Ruska, které Rusko nyní omezuje

Důchodcům ve vzbouřenecké republice Podněstří od loňského léta přestala chodit dotace 200 rublů (cca 80 Kč) měsíčně, kterou předtím pravidelně dostávali z Ruska.

V Podněstří žije několik stovek tisíc obyvatel, většinou etnických Rusů a Ukrajinců. Podněstří se r. 1992 prohlásilo nezávislou na republice Moldavsko a místní separatisté za pomoci ruské armády porazili moldavskou armádu. Od té doby přežití Podněstří závisí na přítomnosti ruských jednotek a na dotacích z Kremlu.

Ruská kolektivní neuróza a budoucí politika Západu

20. 2. 2015 / Andreas Umland

čas čtení 1 minuta

Strategickou výzvou pro Západ nebude v následujících letech jen Ukrajina a Ukrajina sama nebude až takovou výzvou. Širším a hlubším problémem je, že největší evropský národ, Rusové, má nyní ve své většině hluboce konspirologický a manicheistický pohled na vztahy mezi Ruskem a Západem, pokud ne na vztahy se světem všeobecně. Veřejný politický diskurs v Rusku, jak je šířen hlavními televizními kanály kontrolovanými Kremlem, se stal paralelní realitou.

Fantóm "ekonomického vítězství" na Ukrajině

20. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Šidítko, kterým se Západ tváří v tvář vítězstvím Vladimira Putina na Ukrajině utěšuje, se jmenuje "ekonomické vítězství". Pamětníci si však jistě vzpomenou na okřídlený výrok baby Jagy ze slavného Mrazíka: "Ty máš svaly, já mám čáry!" - A také na to, jak toto soupeření skončilo.

Pokud by Rusko napadlo pobaltské země způsobem, jímž ruská armáda nyní bojuje na Ukrajině, NATO jim nepomůže

19. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Informovaly o tom ve svých večerních zprávách Channel Four News. Z rozhovoru s odbornicí ze strategického Royal United Service Institute vyplynulo, že hybridní válka, jakou v současnosti vede na ukrajinském území ruská armáda, se z právního hlediska nepovažuje za skutečnou invazi, a pokud by takto Rusko zaútočilo na pobaltské země, které jsou členy NATO, nebude to důvodem, aby je NATO začalo vojensky bránit, protože hybridní válka neaktivuje článek 5 smlouvy Severoatlatického společenství o vzájemné vojenské pomoci členských zemí.

Vlastníci listu Daily Telegraph si z banky HSBC vzali půjčku čtvrt miliardy liber

20. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Vlastníci konzervativního britského deníku Daily Telegraph Frederick a David Barclay si vzali od banky HSBC v prosinci 2012 půjčku čtvrt miliardy liber na záchranu své krachující balíkové firmy Yodel. Bývalý hlavní komentátor tohoto listu Peter Oborne argumentuje, že od začátku roku 2013 došlo k výrazné změně redakční politiky tohoto listu, který od té doby se prý začal vyhýbat vydávaní kritických informací o bance HSBC.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Peter Oborne požaduje nezávislé vyšetřování redakční linie Daily Telegraphu ohledně skandálu v HSBC

18. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Bývalý hlavní politický komentátor deníku Daily Telegraph Peter Oborne požaduje nezávislé vyšetřování redakční linie konzervativniho deníku Daily Telegraph, který téměř úplně potlačil informace o skandálu v bance HSBC, aby nepřišel o její reklamu. Oborne tuto praxi charakterizoval jako "podvod na čtenářích". Dodal, že zaměstnanci deníku Daily Telegraph nemají vůbec žádnou důvěru v management ani ve vlastníky listu. "Zjistil jsem jako novinář, že je mi z toho špatně," řekl Oborne ve středu v rozhovoru v rozhlase BBC. Podrobnosti v angličtině ZDE

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Co když jen každý osmý "separatista" pochází z východní Ukrajiny?

20. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Vladimir Putin opakuje jako mantru, že nemá žádný vliv na proruské "separatisty" bojující na východní Ukrajině. Tvrdí, že konflikt je vnitřní záležitostí sousední země. Avšak předseda Nadace Heinricha Bölla Ralf Fücks během nedávné cesty zjistil, že zhruba jen 10-15% bojovníků samozvaných republik tvoří obyvatelé Donbasu. Ostatní byli infiltrováni přes ruskou hranici.

Vrcholí tvrdý boj o chemičku Oleo Chemical. S účastí státu.

20. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Donath Business & Media

Investigativní server motejlek.com se včera ZDE obsáhle věnoval aktuálním událostem kolem chemičky Oleo Chemical, které, neodolá-li vnějším tlakům, hrozí zánik. Chemička jako jediná v ČR vyrábí biopaliva 2. generace FAME. Veškerá produkce je určena na export. Na rozdíl od společnosti Agrofert, vlastněné ministrem Babišem, je však nevyrábí z řepky, ale z kafilerního tuku, pro jehož výrobu není třeba zabírat rozsáhlé zemědělské plochy s negativními dopady na volně žijící faunu.

Channel Four News: Obrovské ponížení pro Ukrajinu i její stoupence

19. 2. 2015

čas čtení 3 minuty



Alex Thomson: Takže dnes nechť není nikdo na pochybách: Ruští vzbouřenci a jejich podpora v Moskvě obrovským způsobem ponížili Kyjev, Ukrajinu, prezidenta Porošenka, ale také jeho a ukrajinské vojenské a politické stoupence. Nejen v Evropě, ale také v USA. Kam vede cesta odtud? Jen pošetilec by se to snažil určit. Řeknu vám ale jednu věc: Ve vzbouřeneckých jednotkách je velké množství mladých mužů, kteří jsou přesvědčeni, že vítězí, mají energii, provádějí ofenzívu a chtějí bojovat dál.

Guardian: Západ by mohl na Ukrajině zvítězit hospodářskou pomocí

19. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Ukrajina si opakovaně trpce uvědomuje, že nad Ruskem nelze vyhrát. Rusové mohou vždycky vyslat další vojenské jednotky, kdykoliv ukrajinská armáda začíná vítězit. To, jak to vojensky dopadlo v Debalceve, je jen nejnovější připomínkou, že vojenská situace na Ukrajině je asymetrická a ve výhodě jsou Rusové a separatisté, píše se v redakčním komentáři deníku Guardian.

Neskákejte, sakra, do sněhu, napomíná bostonský starosta své obyvatele

19. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Od konce ledna je město Boston v USA zahlceno více než dvěma metry sněhu. Vzhledem k tomu, že se ve městě tedy nedá dělat skoro nic jiného, obyvatelé skáčou z oken svých domů do sněhu, někdy i z prvního patra. Videozáznamy jsou ZDE. Bostonský starosta apeloval na spoluobčany, aby "s těmi nesmysly přestali". "Toto není hora šílenců. Je to město Boston."

Bída české žurnalistiky

19. 2. 2015 / Tomáš Kindl

čas čtení 8 minut

Co slovo, to dezinformace. Bohužel jen s trochou nadsázky tak lze označit stovky mediálních zpráv o kouření v restauracích, které za poslední půlrok vyšly v novinách či na internetu nebo byly odvysílány v televizi či rozhlasu. Je zajímavé, kolik chyb lze napáchat v něčem tak legislativně banálním. V následujících odstavcích se pokusím některé z nich vysvětlit.

Německý expert: Mír na Ukrajině je nepravděpodobný, "separatisté" otevřeně deklarovali další válečné cíle

19. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Gerhard Simon, expert na Východní Evropu z Univerzity v Kolíně nad Rýnem, byl ve vysílání televize ARD velmi skeptický k možnosti ukončení bojů na Ukrajině, a to i po obsazení Debalceva. Konstatoval, že "separatisté" otevřeně deklarovali své válečné cíle: Obsadit celý Donbas, změnit Ukrajinu, uvěznit prezidenta Porošenka a zastřelit premiéra Jaceňuka.

Dalším bezprostředním cílem útoku je přístav Mariupol a patrně také město Arťomovsk severně od Debalceva. Pokud boje neustanou, Západ musí přehodnotit dosavadní přístup, protože bude zřejmé, že plán na deeskalaci konfliktu selhal. Nelze vylučovat ani dodávky zbraní Ukrajině, ačkoliv by to bylo nepopulární.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Klinika, dvě kliniky, tisíc klinik...

19. 2. 2015 / Ondřej Plachý

čas čtení 5 minut

Od chvíle, kdy policie vyklidila žižkovské autonomní sociální centrum Klinika, uplynuly již dva měsíce. Její okna sice stále zůstávají zabedněná, ale aktivisté ve své snaze o získání objektu bývalé Kliniky významně pokročili. V současné chvíli jsou již jen krok od jejího získání do podnájmu (zadarmo) na několik měsíců od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Zároveň se z hlavních organizátorů staly mediálně známé tváře, když se jim podařilo na celou situaci upozornit média a získat si pozornost širší společnosti. Celá kauza se dostala až na stůl ministra financí Andreje Babiše, který pro něj typickým způsobem prohlásil, že Kliniku zařídí. Jestliže ÚZSVM autonomní sociální centrum Klinika skutečně aktivistům umožní používat, bude to znamenat průlom v přístupu úřadů ke squattingu pro celou Českou republiku.

Spojené státy otevřeně obvinily Rusko z porušení příměří

18. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

USA přímo obvinily Rusko z porušení příměří na Ukrajině a spolu s ostatními členy Rady bezpečnosti OSN pohrdavě odmítly rezoluci OSN, kterou připravila Moskva a kterou příměří mělo být schváleno.

Ruská rezoluce byla v úterý večer nakonec schválena i s podporou USA, ale celá řada členů Rady bezpečnosti OSN postoj Ruska odsoudila.

Rusko má s Litvou vážný problém: Kaliningradskou enklávu

18. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

V kontextu konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou se hodně hoří o hybridní válce. Uvažuje se, že v budoucnu Vladimir Putin zaútočí na (estonskou) Narvu, Moskva bude "zachraňovat" ruskojazyčnou část Lotyšska nebo Klajpedský kraj (jedinou část Litvy, kde žije necelá třetina etnických Rusů). Jenže válka může být konvenční a v tom případě se první obětí stane Litva, přes kterou bude velmi vhodně veden koridor z Kaliningradu do Běloruska.

Ruské bombardéry se znovu přiblížily Británii

19. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Britské vojenské letectvo znovu eskortovalo dva ruské bombardéry, které se přiblížily k jihoanglickému pobřeží u hrabství Cornwall. Moskva zároveň reagovala zlobně na varování britského ministra obrany Michaela Fallona, že Rusko může ohrozit pobaltské země.

Britské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské bombardéry "nenarušily britský vzdušný prostor", avšak toto listu Guardian zpochybnila občanka z Cornwallu, Sue Bamford, 45, která viděla, jak ruský bombardér letí nad územím Cornwallu, když jela automobilem v autoškole.

Vyvolává to otázky, zda západní vládní instituce záměrně neutajují případy ruské agrese, aby Rusko "nerozzlobily". Britské listy mají k dispozici informaci, že existuje dokumentace agresivního chování ruských vojenských jednotek během ofenzívy na východní Ukrajině, ale některé západní státy brání jejímu zveřejnění, aby to "neohrozilo příměří z Minsku".

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Příměří" umožnilo Kremlu soustředit síly k dobytí Debalceva

18. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Bylo by nespravedlivé říci, že zatím poslední ukrajinské "příměří" uzavřené v Minsku je vysloveně k ničemu. Umožnilo (pro)ruské straně stáhnout síly z ostatních úseků fronty, protože na nich nehrozí žádná ukrajinská odlehčovací ofenziva, a dobýt strategicky důležitý komunikační uzel Debalceve. Kdyby příměří nebylo, minimálně by taková útočná operace prováděná přiměřeně menšími silami zabrala mnohem více času.

Řešení, které by pomohlo odstranit řeckou finanční krizi?

18. 2. 2015

čas čtení 6 minut

Srovnejte podmínky, které eurozóna požaduje od řecké vlády, s podmínkami, jaké byly nabídnuty bankám. Ministři eurozóny nyní požadují, aby se Řecko bezpodmínečně vzdalo. Jde o národní ponížení, které je výsměchem demokracii. Ale když se zachraňovaly banky, vlády rychle vykouzlily potřebné peníze skoro bez jakýchkoliv podmínek. Skromně požádaly banky o několik formálních reforem a pak si zakryly oči, když banky ty požadavky ignorovaly, píše v nesmírně zajímavém článku v deníku Guardian George Monbiot.

Úroveň politické reality a politické satiry v ČR je překvapivě na stejné úrovni

Kancelář Blaník: WTF??

18. 2. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Člověk by řekl, že čím absurdnější je v dané společnosti politická situace, čím bizarnější jsou postavy reálných politiků, čím větší nesmysly říkají a čím větších pitomostí se dopouštějí, tím jednodušší je udělat politickou satiru. Ne vždy. I přes mnohé pokusy se dá konstatovat, že v ČR skutečná politická satira stále chybí a i když tvůrci seriálu Kancelář Blaník slibovali, že to chtějí změnit, stav trvá. Tvrzení, že tohle má být česká obdoba seriálu BBC The Thick of It (v ČR známé pod distribučním překladem Je to soda) je jen špatný vtip, na nichž je celý seriál založen. Člověk nutně nabude dojmu, že se autoři dívali na něco úplně jiného…

Pussy Riot vydaly píseň "Nemohu dýchat", na protest proti zabití Američana Erica Garnera

18. 2. 2015

čas čtení 1 minuta



Nový videoklip skupiny Pussy Riot, natočený v angličtině, "I can´t breathe", je inspirován smrtí Erica Garnera, jehož zabili loni v červenci v New Yorku policisté. Píseň je věnována Garnerovi a "všem, kdo trpí státním terorem - kdo jsou zabíjeni, dušeni a umírají v důsledku války a policejního násilí. Je věnována politickým vězňům i demonstrantům v ulicích, kteří bojují za změnu."

Podle deníku Guardian je píseň "I can´t breathe" také přesvědčivým protestem proti politické situaci v Rusku a Putinově krvavé utajované válce na Ukrajině. Videoklip, v němž jsou obě členky Pussy Riot pohřbívány zaživa, je obdobou tajných pohřbů stovek ruských vojáků, kteří zahynuli při bojích ruské armády na Ukrajině.

Rusko se "hluboce změnilo" od doby, kdy Pussy Riot natočily své poslední video v roce 2014. Obě aktivistky konstatují: "Od loňského jara žijeme v podmínkách války a nenávisti vůči ostatnímu světu, což Kreml nazývá ´Ruským jarem´ Uvědomujeme si, že Rusko se, co se týče ostatního světa, nyní pohřbívá zaživa."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Doněcká lidová republika:

"V Debalceve zahynuly tisíce ukrajinských vojáků"

18. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Během operace separatistů v městě Debalceve "byly zničeny" dva až tři tisíce ukrajinských vojáků, sdělili moskevské tiskové kanceláři Interfax zástupci samoztané Doněcké lidové republiky. Jeden z vojenských zdrojů informuje, že ztráty ukrajinských jednotek v Debalcevu dosahují dva tisíce mrtvých. Eduard Basurin, náměstek ministra obrany DLR sdělil tiskové kanceláři Interfax: "Předpokládali jsme, že se v kotli nachází asi deset tisíc ukrajinských vojáků, tři tisíce jich bylo zničeno."

Podrobnosti v ruštině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2015

14. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

V lednu 2015 přispělo 374 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 53 044,79 Kč (a další částkou ve výši 48 781 Kč na pomoc důchodkyni v nouzi, žíjící na Praze 8), dále dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2014 částkou 3675,74 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2015 260 035,26 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
74314