Rusko omezuje finanční podporu pro Podněstří

20. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Region, který se odtrhl od Moldavska, závisí ze 70 procent na dotacích z Ruska, které Rusko nyní omezuje

Důchodcům ve vzbouřenecké republice Podněstří od loňského léta přestala chodit dotace 200 rublů (cca 80 Kč) měsíčně, kterou předtím pravidelně dostávali z Ruska.

V Podněstří žije několik stovek tisíc obyvatel, většinou etnických Rusů a Ukrajinců. Podněstří se r. 1992 prohlásilo nezávislou na republice Moldavsko a místní separatisté za pomoci ruské armády porazili moldavskou armádu. Od té doby přežití Podněstří závisí na přítomnosti ruských jednotek a na dotacích z Kremlu.

Nyní zřejmě Rusko už v důsledku vlastních hospodářských problémů přestává mít možnost Podněstří dotovat. Podle prokremelského listu Nězavisimaja gazeta Moskva v lednu odmítla rozšířit dotaci pro Podněstří ve výši 100 milionů dolarů. Moskva tradičně hradila 70 procent rozpočtu. Podle vysokého podněsterského politika však Moskva je nadále ochotna Transnistrii podporovat, ovšem už nikoliv v dosavadním rozsahu. Přestala Podněstří dodávat plyn zadarmo, důchodci už nemají možnost používat veřejné dopravy zadarmo, platy ve státní službě byly sníženy o 20 procent a dotace pro důchodce byly zastaveny.

Deník Guardian nedávno upozornil, že propad hodnoty ruského rublu je katastrofou pro devět bývalých zemí Sovětského svazu, které závisejí do značné míry na příjmech svých občanů, pracujících v Rusku a posílajících peníze domů. Podle Světové banky závisí 21 procent ekonomiky Arménie, 12 procent Gruzie, 31,5 procent Kyrgyzstánu, 25 procent Moldavska, 42 procent Tádžikistánu, 5,5 procent Ukrajiny, 4,5 procent Lotyšska, 2,5 procenta Ázerbajdžánu a 12 procent Uzbekistánu na penězích, posílaných domů imigranty z Ruska.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7576

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2015