ZRYCHLUJÍCÍ SE FAŠIZACE ČESKÉ SPOLEČNOSTI:

"Šibenic je jenom pár": Policie tolerovala šibenice a oprátky, zatkla levičáky

2. 7. 2015

čas čtení 3 minuty


Dnes jsem se zúčastnil "sluníčkářské" demonstrace, píše Michal Uhl na Facebooku. Byla hned vedle kamarádů a přívrženců Adama B. Bartoše a Tomia Okamury, kteří se rozhodli zatočit s migranty, muslimy a další verbeží. Obě dvě demonstrace byly řádně nahlášeny.

Upozorňoval jsem velitele zásahu, že ty šibenice nejsou ok. A že to je vyhrožování smrtí, což není úplně v souladu s ústavním pořádkem – velitel zásahu (policista služební průkaz: 213437) reagoval, že pokud mám pocit, že se děje něco nezákonného, mám to jít ohlásit na služebnu.

Už opravdový fašismus

2. 7. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta



Skromná, leč viditelná pieta vyjadřující vděk zesnulému Nicholasi Wintonovi u sousoší připomínajícím záchranu 669 dětí během 2. světové války na hlavním pražském vlakovém nádraží. Jak mohou Češi, tváří v tvář vlastní minulosti, jednat tak nelidsky a odmítat pomoc těm, kteří jsou právě teď v nouzi? Dnes potřebují pomoc děti ze Sýrie, Eritreje, Iráku či Afghánistánu. Lůza se schází na Václavském náměstí a vyhrožuje "vlastizrádcům" oprátkou...

Na fašistické demonstraci nebyli zatčeni fašisté, ale levicoví aktivisté...

2. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Dnes jsem byl podpořit protestní demonstraci proti shluku protipřistěhovaleckých a fašistických příznivců Tomio Okamury a Adama Bartoše na Václavském náměstí, píše performer, umělec a disident Milan Kohout.

Během akce se na mě chtěl vrhnout jakýsi fašoun s výkřikem :"Kohoute, tebe oběsím."

I podal jsem na něj trestní oznámení.

Na konci protestní akce, kdy jsem sepisoval na strážníci oznámení, byli samozřejmě zatčení kolegové anarchističtí odpůrci stále více se fašizující české společnosti.

Na fotografii je zatčený politolog z pražské filozofické fakulty UK Ondřej Slačálek.

Tradiční česká šibenice, aneb Nakoukání do podstaty vlastenecké gultůry

2. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Extremistické názory byly v české společnosti dlouhodobě stigmatizovány a marginalizovány shodně všemi politickými subjekty i médii. V mediální rovině toto pravidlo neprolomil ani tak bulvár, jako již před mnoha lety v rámci opovrženíhodného byznysplánu server Parlamentní listy. Proto lůza přinášející do hlavního města radostnou zvěst šibenice nemluví do větru. Proces začínal nenápadně před lety v Parlamentních listech - a ti, kdo obtěžovali mnohé jejich přispěvatele dotazy, proč podporují příšerný a nebezpečný projekt, byli označováni za naivy a nechápavce.

Když lůza jde městem s šibenicí, a kdo se jí postaví, skončí ve vězení ZDE, stát dává najevo, pro koho tu vlastně je a co hájí. Humanismus je zločinem, kdežto průvod se šibenicemi oficiálně patří k podstatě české gultůry.

Kohouta tu nikdo věšet nebude!

2. 7. 2015 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta


Ať visim
jestli se řadíme k zemím
kde je stále populární
sportovní disciplína vis volný
coby součást dialogu
mezi hmotou a duchem

Ať visim
jestli nenastal čas balit kufry

Ale kam se vrtnout?

Na severu je zima
na východě je Putin
jih praská ve švech
a západ? ...

Tak to snad ať raději visim

Proč mlčí "kulturní fronta" k hysterii ohledně uprchlíků a islámu?

2. 7. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Už dávno, dlouhou dobu jsem vždy při poslouchání patetického řečnění o tom, že na zločiny nacismu nesmíme zapomenout, abychom nikdy nepřipustili jejich návrat, měl takový divný pocit, že ve skutečnosti na tom nikomu nezáleží.

Vždyť ani čeští polistopadoví komunisté, od nichž odešli různí kariéristé se svazácky pravicovými názory, si za těch 25 let nevzali žádnou vskutku protinacistickou agendu: žádný tvrdý boj s anticiganismem, s pohrdáním bezdomovci nebo chudými lidmi.

Polsko nechce imigranty. Poláci jim nerozumějí, nelíbí se jim

2. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Počet žadatelů o azyl ve středovýchodní Evropě na tisíc obyvatel, rok 2014. V Česku: 0,11!!



"Nechceme tady ty teroristy," řekla polská důchodkyně na dotaz, co si myslí o plánech EU rozmístit uprchlíky po evropském kontinentu. "Viděli jste, co dělají na Západě?"

Je to v Polsku populární, i když nepochopitelný názor, píše v deníku Guardian Adam Leszczyński z listu Gazeta Wyborcza. Na Polsko nemá uprchlická krize v Evropě skoro vůbec žádný vliv a Polsko přijímá jen neuvěřitelně malý počet imigrantů. Přesto mají Poláci snad nejdrsnější názory na imigranty na celém evropském kontinentu. Podle průzkumů veřejného mínění zastává stejný názor, jako varšavská babička, citovaná výše, sedmdesát procent Poláků. Podle jiného průzkumu si 69 procent Poláků nepřeje, aby v Polsku žili neběloši. Drtivá většina Poláků je přesvědčena, že imigranti berou Polákům práci a že jejich přítomnost škodí ekonomice. Je to názor, který středovýchodní Evropa sdílí, navzdory tomu, že do ní plyne jen absolutní minimum uprchlíků.

"Polsko nikdy nevedlo vážnou veřejnou debatu o uprchlících. Nikdo se nikdy nepokusil vysvětlit Polákům, že jednou z morálních a oficiálních povinností členských zemí EU je pomáhat těm, kteří hledají útočiště, protože jsou pronásledováni," vysvětluje Weronika Rokicka z polské pobočky Amnesty International. "Vláda by měla uspořádat velkou výchovnou kampaň. Léta to nikdo neudělal a teď, když vznikla krize, Poláci jsou naprosto nepřipraveni."

Za mimořádného stavu v osmdesátých letech dostávalo mnoho Poláků ze Západu balíky s šatstvem a s potravinami. Za posledních deset let dostalo Polsko od Evropské unie mnoho milionů eur rozvojové ekonomické pomoci.

Vládnoucí politická strana i pravicová opoziční Strana práva a spravedlnosti patří ke generaci, která často hledala v osmdesátých letech na Západě politický azyl a obyčejně ho dostala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Střední Evropa ostudně odmítla přijmout uprchlíky

2. 7. 2015

čas čtení 5 minut

Ti politikové z Evropské unie, kteří zažili ve střední a východní Evropě komunismus, vědí, co byla povinná vojenská služba a jak ji lidé nenáviděli. Výcvik byl ideologický, militaristický a protizápadní. Ale aspoň v komunistických státech netrvala povinná vojenská služba navždy, píše Judy Dempsey.

Středoevropští politikové by měli tuto dobu srovna s tím, co se děje v dnešní Eritreji. Možná, že by je to přimělo, aby se přestali bránit proti navrhovanému systému kvót pro desetitisíce uprchlíků, většinou pocházejících z Eritreje a Sýrie, kteří prchají před válkou a útlakem.

Styďte se!!

Vyměním Konvičku za muslima

2. 7. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Že prý za to mohou elity. Prý je příliš snadné obviňovat "prostředního" člověka z xenofobie. Nuže, tahle vrcholně urážlivá kritika malých, každodenních zločinů proti lidskosti není věnována prostředním lidem. Je věnována všem, kdo se, ať už oprávněně nebo pod vlivem ztráty sebereflexe, za elitu považují a přitom jim je vlastní přetékající talíř největší ctností. Shame on you! Styďte se!

Rozhovor Britských listů 11:

Ztratili Češi lidskost?

26. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Podle mezinárodního práva to není otázka, jestli je nějaký stát vinen nebo nevinen. Je to spíš o odpovědnosti."



Rozhovor Jana Čulíka s Andrewem Stroehleinem, evropským ředitelem pro média z lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. června 2015.

Britské špionážní středisko GCHQ špehovalo lidskoprávní organizaci Amnesty International

2. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International odsoudila protizákonné špehování, které proti ní provádělo britské výzvědné středisko GCHQ jako "šokující". Britský vládní vyšetřovací tribunál ve středu potvrdil, že k ilegálnímu špehování pracovníků Amnesty International skutečně docházelo. Salil Shetty, generální tajemník AI, konstatoval: "Je šokující, že to, co se normálně prezentuje jako doména despotických vládců, prováděla na britském území britská vláda. Jak máme dělat svou nesmírně důležitou práci po celém světa, jestliže obránci lidských práv a oběti pronásledování nyní musejí předpokládat, že jejich důvěrná korespondence s námi končí v rukou vlád.

Po půldruhém roce podávání trestních oznámení a nejrůznějšího popírání a lží, které následovaly, máme nyní potvrzení, že jsme byli obětí masového špehování od britské vlády. Odhalení, že britská vláda špehovala Amnesty International, dokazuje jak nedostatečné jsou britské zákony o odposleších a dohledu nad občany. Kdyby neskladovali naše materiály déle, než jim bylo dovoleno, nikdy bychom se o špehování nedověděli. A co je horší, jejich praxe byla považována za zcela legální."

Podrobnosti v angličtině ZDE

STÍŽNOST RADĚ ČESKÉHO ROZHLASU

Petr Žantovský odvysílal nepravdivou informaci

2. 7. 2015 / Štěpán Kotrba

čas čtení 23 minut

Rada Českého rozhlasu

Český rozhlas

Vinohradská 12

120 99 Praha 2

V Praze 27. 6. 2015

Stížnost na porušení zákona o ČRo a hrubé porušení Kodexu Českého rozhlasu komentátorem Petrem Žantovským a editorem pořadu Názory a argumenty

Fakta: Autor Petr Žantovský připravil pro pořad Názory a argumenty stanice ČRo Plus komentář, který byl odvysílán a 26. června 2015 zveřejněn též v textové podobě pod titulkem "Petr Žantovský: Unie páchá sebevraždu". Komentář se týká takzvané "svobody panoramatu", ke které se vyjadřoval Výbor pro právní záležitosti Evropského parlamentu. Komentář je veřejně přístupný.

Zdroj:

Šéfka MMF, vyzývající Řeky, aby platili daně, musela přiznat, že sama daně neplatí

2. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu, která vyvolala zuřivou reakci od Řeků, když jim doporučila, aby platili daně, neplatí sama daně vůbec žádné. Musela to přiznat na Facebooku, poté, co urazila Řeky tvrzením, že krize v Řecku je "částečně způsobena tolika Řeky, kteří se snaží vyhýbat placení daní". Byla posléze sama donucena přiznat, že svůj plat ve výši 467 940 amerických dolarů ročně a její další příplatky ve výši 83 760 dolarů ročně dostává zcela nezdaněný.

Lagardeová vydělává více než americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron, kteří oba platí daně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Západ se zbytečně bojí ruské informační války

2. 7. 2015

čas čtení 4 minuty

Než Západ zahájí kontrapropagandu vůči Rusku, měl by vážně zauvažovat o slabosti a o důsledcích ruské propagandistické kampaně, píše v listě Moscow Times profesor New York University Mark Galeotti.

Kreml samozřejmě vede mnohofrontální, multimediální kampaň, jejímž cílem je ochromit vůli a jednotu Západu. Jenže je to primárně negativní kampaň. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že důvěra a dobrá vůle vůči Rusku mizí, Například z průzkumů Pew Research Center vyplývá, že v letech 2013-2014 v žádném regionu světa nedošlo k zvýšení pozitivního vnímání Ruska a záporné postoje vůči Rusku v Evropě stouply z 54 na 74 procenta.

Zemřel Sir Nicholas Winton

1. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Sir Nicholas Winton, který zorganizoval záchranu 669 dětí určených pro deportaci do nacistických koncentračních táborů, dnes zemřel ve věku 106 let. Winton pracoval jako makléř, když zorgaanizoval vlaky, které odvezly židovské děti z okupované Prahy do Británie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Merkelová odmítla Tsiprasův pokus o kompromis

1. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Německá kancléřka zdůraznila, že Německo bude jednat s Řeckem až po nedělním referendu

Německo odmítlo Tsiprasův návrh na kompromis, který ustoupil některým klíčovým požadavkům věřitelů. Merkelová konstatovala v německém parlamentu, že nemá cenu vyjednávat s vládou Alexise Tsiprase před nedělním referendem.

Její ministr financí Wolfgang Schäuble Tsiprase ostře kritizoval: "Řecko je v obtížné situaci čistě v důsledku chování řecké vlády. Když Řecko obviňuje lidi v zahraničí, nemá to nic společného s realitou. Řecká vláda svým občanům nijak nepomáhá, když činí naprosto lživá prohlášení. Nikdo jiný vinu za jejich situaci nenese.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Není omluvou, že server publikuje VŠECHNO

1. 7. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Znovu opakuji, že omluvou za to, že někdo bude publikovat názor "Jsme ohroženi malými zelenými mužíčky", "Cikáni do plynu" nebo "Uprchlíci jsou špinaví" či "Celosvětové hnutí zednářů se nás snaží zničit" nemůže být, že zároveň publikuji názory typu "Cikáni nepatří do plynu", "Uprchlíci nejsou špinaví" či "Celosvětové spiknutí zednářů neexistuje", či "Malými zelenými mužíčky ohroženi nejsme".

Pašeráci prodávají evropský sen a hlupáci jsou slepí...

1. 7. 2015 / Štěpán Kotrba

čas čtení 18 minut

Server Parlamentní listy možná je bulvární a možná se specializuje na vydávání nesmyslů…, jak píše Jan Čulík ve filipice proti Parlamentním listům "O legitimizaci nepřijatelného", týkající se fenoménu migrace. Možná.To je věc NÁZORU. Faktem je, že bulvární titulkování každému serveru zvyšuje čtenost (placen je pouze z reklamy), stejně jako ostatním „seriózním“ médiím. Čtenost Parlamentních listů je desetinásobná oproti čtenosti Britských listů.

Řecko: Tsipras nabídl věřitelům ústupky

1. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Řecký premiér Alexis Tsipras nabídl nové ústupky věřitelům. V dopise uvedl, že je připraven přijmout většinu podmínek, které byly na stole před selháním jednání a vypsáním referenda.

Řecká levice reagovala se zuřivostí na zprávu, že se Tsipras "podrobil věřitelům"

1. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Zprávu, že řecký premiér přijal podmínky věřitelů Řecka (i když za určitých podmínek) přijala levice v Řecku se zuřivostí. Komunistická strana Řecka dohodu charakterizovala jako "nejhorší možnou". Antikapitalistický blok Antarsya také vydal ostrý útok proti řecké vládě, s tím, že je to třetí záchranný balíček, který dál prohloubí chudobu Řeků. Z obou reakcí vyplývá, že bude pro řeckou vládnoucí levicovou koalici velmi obtížné realizovat jakoukoliv dohodu, uzavřenou s věřiteli. Vznikají spekulace, že Tsipras nedělní referendum zruší.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rusko zastavilo dodávky plynu Ukrajině

1. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ruská plynařská společnost Gazprom dnes oznámila, že zastavuje všechny dodávky zemního plynu Ukrajině, poté co Kyjev včera oznámil okamžité přerušení nákupu ruského plynu.

"Ukrajina nezaplatila za červencové dodávky plynu," tvrdí Gazprom v prohlášení. "Gazprom zastavil dodávky plynu na Ukrajinu od 10:00 1. července," říká prohlášení a zdůrazňuje, že bez platby předem na Ukrajinu nebude posílat žádný plyn.

Zdroj v angličtině: ZDE

Pozvěte osamělé staré lidi do svých domovů, naléhá na Brity tamější ministr zdravotnictví

1. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Lidé by měli zvát osamělé staré lidi, aby s nimi na určitou dobu žili v jejich domě či bytě, aby se tak omezila jejich izolace a snížil počet důchodců, kteří umírají "osamocenou smrtí", argumentuje britský konzervativní ministr zdravotnictví Jeremy Hunt.

Hunt také naléhá, aby lidé byli častěji a v těsnějším styku se staršími příbuznými, přáteli a sousedy. Hunt poukazuje na případ muže, který byl tento týden nalezen v Edinburku až tři roky po jeho smrti. Poukazuje také na to, že se v Anglii koná denně osm pohřbů osamělých starých lidí, které financují komunální úřady.

PŘEČETLI JSME:

Uherské Hradiště: Místní se báli, že k nim dorazila skupina imigrantů

30. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Policie zadržela podezřelou jedenáctičlennou skupinku bez pasů v centru Uherského Hradiště. Poté, co je odvedli na stanici zjistili, že jde o soubor z afrického Beninu, který ve městě vystupoval v rámci Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici.

Místní se báli, že k nim dorazila vlna imigrantů.

Zdroj: ZDE

Švédsko u firmy Saab objednalo nové ponorky

1. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Smlouva mezi firmou Saab a švédskou armádou na dvě ponorky v ceně 1,04 miliardy dolarů "posílí zaměstnanost" ve skandinávské zemi, prohlásil výkonný ředitel firmy Håkan Buskhe na politické konferenci ve Visby.

Věř ve své úzkosti a touhy, aneb Orgie samolibosti

1. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Jedním z mnoha pozoruhodných rysů příznivců Putinova Ruska v české kotlině je klasická orwellovská schopnost doublethinku. Týž člověk klidně tvrdí, že EU je jen prodloužená ruka USA, takže ruská invaze na Ukrajině je údajně plně odůvodněná. V jiném kontextu ale trvá na tom, že USA EU překáží a chtějí ji tedy zničit. Jednou se dozvíte, že krvežíznivé NATO promyšleně chystá 3. světovou válku; ale jindy stejný člověk označí veškeré obavy z války za naprostý nesmysl. Logická soudržnost zastávaných názorů je to poslední, co lze očekávat.

Pro některé je nepřítel vztažnou soustavou k pochopení sebe sama

1. 7. 2015 / Daniel Rejman

čas čtení 3 minuty

„Mít nepřítele je důležité nejen k tomu, abychom vymezili vlastní identitu, ale i k tomu, abychom si obstarali překážku, na níž můžeme poměřovat svůj systém hodnot a na níž při konfrontaci můžeme předvést svou hodnotu. Chybí-li tudíž nepřítel, je potřeba si ho vykonstruovat,“ píše ve svém eseji Vytváření nepřítele italský estetik, sémiolog a především spisovatel Umberto Eco.

Trojí krize Evropy: co pro Evropu znamenají hranice

1. 7. 2015 / George Friedman

čas čtení 16 minut

Dnešní Evropa je kontinent hranic. Druhý nejmenší světadíl má přes padesát navzájem odlišných, suverénních národních států. Mnohé z nich jsou součástí Evropské unie. Jádrem projektu EU je snaha omezit moc a význam těchto hranic bez toho, že by byly skutečně zrušeny – což je teoreticky vzato dosažitelný cíl. Dějiny ale nejsou k teoretickým řešením laskavé.

I mně je hanba – reakce na článek „občana České republiky“

1. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Poslední dobou jsem stále zahanben, protože jsem také občanem ČR, podobné názory ZDE slýchám často kolem sebe, stejně tak v médiích nebo od našich politiků, píše čtenář Jiří Chaloupka.

Ti lidé zachraňují svojí rodinu před ničemnými režimy, srovnatelné většina z nás nezažila. Aby to dokázali, jsou ochotni zaplatit vše co mají, utéct od příbuzných a přátel do vzdálené země, v které nebudou rozumět ani slovo. Musí mít opravdu vážný důvod, aby takto riskovali. Pomoc budou potřebovat zpočátku určitě, ale na jiný kontinent se stěhují proto, že u nich doma a blízkém okolí se nedá žít, necestují kvůli dávkám.

To se vážně, český národe, chceš chovat tak sobecky, že odmítneš pomoci?

Stejně důležitá je zodpovědnost. Žijeme v EU a buďme za ní rádi. Systém to zatím dokonalý není, ale udržuje mír a spolupráci i mezi národy, které se v historii tak moc nemusely. Evropa chce spravedlivě rozdělovat uprchlíky a nám se to nelíbí? EU nám nevnucuje všechny uprchlíky, pouze velmi malou část z nich a (dle mého mírné) kvóty jistě zohlednily mimo jiné i poměrnou chudobu vůči jiným členským státům. Nemůžeme očekávat, že EU bude slabším pomáhat a problémy zůstanou jen těm silnějším. Migrace je problém celé unie, ne jen Itálie, Řecka nebo Německa.

Jsme součástí unie, tak se tak chovejme.

MMF: Věřiteli navrhovaná politika škrtů by vedla k nezvládnutelné zadluženosti Řecka

30. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Z tajných dokumentů vyplývá, že podle odhadů věřitelů Řecka by byla jeho zadluženost v roce 2020 stále ještě ve výši 118 procent HDP, i kdyby kompletně přijalo politiku škrtů, kterou navrhuje trojka.

Řecko by roku 2030 čelilo nezvládnutelné míře zadluženosti, i kdyby nyní přijalo kompletně veškerá daňová opatření a veškeré škrty, které od něho vyžaduje trojka. Vyplývá to z nezveřejněných dokumentů, vypracovaných jeho třemi hlavními věřiteli.

"LId se o vás dozvídá a je mu hamba"

30. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Vážený deníku, dokud bude u vás pracovat pan Čulík, nepřispěji ani korunu. Stydím se za takové lidi, jako je pan Čulík, ten by se měl spíše zajímat o to, jak naše české děti nemají peníze na léčbu, sbíráme pro ně víčka, jak hodně rodin žije na hranici bídy. Až potkám venku člověka tmavé pleti, pošlu ho přímo do vaší redakce, aby jste (sic) mu poskytly (sic) zázemí, lásku a stravu. Kdysi jste bývali solidní noviny, zveřejňovali příběhy lidí, teď o tom silně pochybuji. Věřte že lid se o vás dozvídá a je mu hamba (sic).

Občan České republiky.

O legitimizaci nepřijatelného

29. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Bulvární server Parlamentní listy se specializuje na vydávání nejrůznějších nesmyslů, například zcela nepodložených a nezdokladovaných tvrzení vojáka v penzi Skácela, který tvrdil, že požadavek, že Česká republika má přijmout 1300 uprchlíků (Německo jich přijalo 100 000) "je invaze, kterou někdo řídí, aby nás zničil. Nedojímá mě, že se utopili". A četné mnohé další, Parlamentní listy matou veřejnost blbostmi, které zveřejňují v obrovské míře, každý den.

Paranoidní nesmysly se jistě dobře čtou, zvlášť když jsou emocionálně formulovány. Co to ale dělá s atmosférou v zemi? Bude editor Polanský skutečně chtít žít v zemi, v níž systematicky na svém serveru legitimizuje nesmysly, pitomosti a bláboly? Je sice jistě velmi příjemné šířením nesmyslů vydělávat, avšak pan Polanský posunuje Českou republiku velmi blízko Rusku, kde média také šíří naprosté pitomosti. Legitimizace a normalizace nesmyslů je velmi vážná věc.

Uvědomují si to ve Velké Británii, kde podepsalo více než 120 poslanců z Dolní sněmovny dopis, požadující, aby veřejnoprávní rozhlas a televize BBC nepoužívaly výrazu "Islámský stát" pro patologicky vražedné uskupení, které vzniklo na Blízkém východě. Jak poslanci Dolní sněmovny zdůrazňují, toto uskupení není ani islámské, ani to není stát. Normalizace a legitimizace nesmyslů je nebezpečná. Destabilizuje zemi.

Stiglitz: Hlasoval bych proti politice škrtů v Řecku

30. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Ekonomická argumentace podkládající "záchranný program" trojky pro Řecko je zoufale špatná. Vedla k poklesu HDP Řecka o 25 procent. Žádná jiná krize nebyla tak úmyslně vyvolána s tak katastrofálními důsledky. Nezaměstnanost mladých lidí v Řecku nyní je vyšší než 60 procent. Je šokující, že trojka odmítá za to přijmou odpovědnost a stále vyžaduje, aby Řecko dosáhlo primárního rozpočtového přebytku 3,5 procent HDP do roku 2018.

Norsko vyžaduje, aby mu katolická církev vrátila 4,6 milionů euro

30. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Norská vláda požaduje, aby norskému státu vrátila katolická církev asi 4,6 milionů euro, protože církev vědomě přeháněla počet věřících. Oznámila to katolická diecéze v Oslo. Od února, kdy to zjistily úřady, prohledávala policie církevní budovy.

Úřady obviňují církev, že si vypisovala z telefonního seznamu jména imigrantů a registrovala je automaticky jako věřící, pokud pocházeli z převážně katolické země. Týkalo se to především Poláků. Cílem bylo zvýšit státní příspěvek na církev. V roce 2014 církev v Oslo uváděla počet věřících jako 140 000, dvojnásobný v poměru k roku 2010. Církev odmítá příspěvek vrátit, avšak policie případ vyšetřuje jako závažný podvod.

Podrobnosti v němčině ZDE

Kasino Syriza, aneb Když hra končí

30. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Řecký ministr financí Janis Varufakis se specializuje na teorii her. Magazín BBC toho minulý týden využil k prognóze výsledků jednání o řeckých půjčkách na základě známého "vězňova dilematu" ZDE. Dospěl k názoru, že "se dohodnou", protože odchodem Řecka z eurozóny by mohly ztratit obě strany - a nikdo prý nedokáže přesně předpovědět, zda by eurozóna přežila, nebo by došlo k nastartování jejího rozpadu.

Rusko odmítlo požadavek, aby byl ustaven tribunál OSN pro stíhání osob podezřelých ze sestřelení letadla MH17

27. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Gennadij Gatilov, náměstek ruského ministra zahraničí, odmítl návrhy na ustavení tribunálu OSN pro proces s osobami odpovědnými za sestřelení malajského letadla MH17 loni na východní Ukrajině. Řekl: "Jsme proti tomu. Není to vhodné a bylo by to kontraproduktivní."

Holandsko, Malajsko a tři další země požadují vytvoření tribunálu OSN, který by vyšetřil incident z července 2014, kdy zahynulo všech 298 cestujících a členů posádky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Evropští politikové: Tsipras je hrozbou evropskému pořádku

30. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel řekl nahlas to, co si myslí evropští politikové: že Tsipras je hrozbou evropskému pořádku

Jediný den před ukončením evropského záchranného balíčku varovali důrazně vedoucí západoevropští politikové Řeky, že pokud budou v nedělním referendu hlasovat proti přijetí podmínek věřitelů, znamená to rozloučit se s eurem.

Politikové byli bledí, rezignovaní, zoufalí a prosili Atény, aby si věc rozmyslela a ustoupila od okraje propasti.

Jak je to s přijímáním uprchlíků v Německu

30. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Krátký postřeh od mého německého známého k tématu přijímání uprchlíků v Německu versus v České republice, píše Nikola Slabáková.

„Většina uprchlíků například ze Sýrie pochází ze střední střídy a jsou velmi dobře vzdělaní. Můj lékař zde v Hamburku, kterého znám již léta, získal dva lékařské tituly tady v Německu, jeho rodina pochází z Aleppa v Sýrii. Založil tu (v Německu) nadaci na pomoc Sýrii a já pro tuto zemi také přispívám. Na zítřek večer jsme jako členové nadace pozváni na setkání.

Co potřebuje škola nejvíc? Jaké učitele? (Jaké žáky?)

30. 6. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut

Žactvo sice již dostalo svá vysvědčení, takže tam bychom již dostali nějakou představu třeba o aktuálních výsledcích. Problém ovšem může být s objektivitou tohoto papírového pohledu. Také by se mohlo zdát, že všechno stojí a padá na objektu pedagogické činnosti, tedy na žákyních a žácích. Což nemusí být automaticky pravda, i když to tak na první pohled vypadá. Vždyť můžeme stále znovu a snad docela oprávněně opakovat, že žák má být pozorný, zodpovědný, pečlivý… Atd.

Proč ne „Česko“?

30. 6. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

Zrovna nedávno (23. 6.) jsem opět slyšel na ČT24, že v programu Hyde Park výraz „v Čechách“ byl uplatněn zase nejednou ve významu „ČR“. Ač jsem ten program nesledoval, byl asi jinak na úrovni. Termín „Česko“ ovšem kupodivu stále nemá „na růžích ustláno“.

David Cameron společnosti BBC:

Nenazývejte teroristy jménem "Islámský stát", nejsou to muslimové

29. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

V reakci na násilný útok v Tunisku, při němž zahynulo 30 britských turistů, apeloval konzervativní britský premiér David Cameron na BBC, aby pro teroristy nepoužívala název "Islámský stát". Zdůraznil, že je to hrůzný barbarský režim, který je perverzí islámu a na nějž většina muslimů pohlíží s hrůzou.

Británie podle Camerona podnikne proti teroristům "širokospektrální akce". Cílem britského vojenského angažmá v Iráku je rozdrtit Isis v Iráku i v Sýrii. Cameron dodal, že v Sýrii vznikla ISIS v důsledku "strašlivého zacházení" se sunnitskými komunitami, jehož se dopouští syrský prezident Assad.

Podrobnosti v angličtině ZDE

29287

Zločinem je ideologizace xenofobie

Xenofobie je přirozenost, to je její největší hrozba

29. 6. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Jan Čulík vyzývá k tomu, abychom se postavili zločinné xenofobii. „Hysterická antiislámská kampaň českých médií a protiislámských aktivistů je zločinecká, protože povede k ztrátám na životech.“ To je příliš velká zkratka, která vede k dojmu, že zastávání xenofobních postojů je něco trestuhodného, něco, co by si žádný člověk neměl připustit a co by měl zcela vytlačit ze svého smýšlení. Obávám se, že taková zkratka povede k podobnému morálnímu pokrytectví, na němž Sigmund Freud vystavěl teorii psychoanalýzy…

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2015

2. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

V květnu 2015 přispělo 146 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 35 258,16 Kč. Příjem z reklamy byl 23 115 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2015 165 038,78 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26055