18211

Krize na Blízkém východě: Koordinátorka OSN pro pomoc v Gaze varovala, že nic nemůže "nahradit" palestinskou agenturu OSN pro uprchlíky UNRWA

31. 1. 2024

čas čtení 12 minut

- OSN ani Evropská unie ani její jednotlivé členské státy nedostaly žádné důkazy od Izraele, že by pracovníci UNRWA byli součástí Hamásu. Evropské státy suspendovaly financování UNRWA jen na základě novinových zpráv:





"Neexistuje způsob, jak by jakákoli organizace mohla nahradit obrovskou kapacitu, strukturu UNRWA - její schopnosti a znalosti obyvatelstva v Gaze," uvedla koordinátorka pomoci Sigrid Kaagová.

Několik zemí, včetně USA, Velké Británie, Německa a Austrálie, pozastavilo financování UNRWA poté, co byli někteří zaměstnanci údajně zapleteni do útoků Hamásu na Izrael.

UNRWA tvrdí, že v souvislosti s obviněním Izraele, že se 12 jejích zaměstnanců podílelo na útocích Hamásu, jednala neprodleně, a dodává, že snížení financování by se dotklo i obyčejných Palestinců.

- Generální tajemník OSN António Guterres se v úterý v New Yorku více než dvě hodiny setkával s desítkami dárců UNRWA, aby s nimi projednal opatření přijímaná v reakci na obvinění Izraele, že se někteří zaměstnanci agentury podíleli na útoku ozbrojenců Hamásu ze 7. října
.

Tisková agentura Reuters uvedla, že několik velvyslanců označilo setkání za konstruktivní.

Guterres apeloval na země, které pozastavily financování agentury OSN pro palestinské uprchlíky, aby to znovu zvážily, a na "další země, včetně těch v regionu, aby se také přidaly," řekl novinářům po jednání palestinský vyslanec OSN Rijád Mansúr.

Čínský velvyslanec v OSN Zhang Jun uvedl, že Guterres dárcům sdělil informace o jednotlivých obviněních vznesených proti pracovníkům UNRWA.

"Nacházíme se ve velmi kritické chvíli při zvládání humanitární katastrofy v Gaze a válka stále pokračuje... neměli bychom dovolit, aby tyto jednotlivé případy rozmělnily naši pozornost při snaze o příměří," řekl Čang novinářům.

Obvinění se dostala na veřejnost v pátek, kdy UNRWA oznámila, že propustila některé zaměstnance poté, co Izrael poskytl agentuře informace. Guterres v neděli uvedl, že z 12 zapletených osob bylo devět propuštěno, jedna je mrtvá a totožnost zbývajících dvou se objasňuje.

Spojené státy - největší dárce UNRWA - spolu s řadou dalších zemí dočasně pozastavily své financování.

Americký velvyslanec při OSN již dříve v úterý uvedl, že UNRWA musí provést "zásadní změny", než Washington financování obnoví.

- WHO kritizuje "vážný nedostatek" léků, pohonných hmot a potravin v Násirově nemocnici


Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, šéf Světové zdravotnické organizace (WHO), uvedl, že nemocnice Nasser v jižní Gaze funguje jen "minimálně" a potýká se s nedostatkem hlavních zdrojů.

Nemocnice - největší zbývající zdravotnické zařízení v Gaze - se nachází v jižním městě Chán Júnis, které je pod trvalým útokem izraelských sil.

Ačkoli WHO uvádí, že v pondělí byla schopna dodat některé zdravotnické potřeby, stále chybí "specializovaní lékaři", "léky, kyslík, potraviny, palivo" a "způsoby likvidace pevného odpadu".

Snahy o dodání potravin do nemocnice se zpozdily, uvedl Tedros.

    Dnes kvůli zpoždění kolem kontrolního stanoviště odvezly dovážené potraviny davy lidí a opět se nedostaly k Násirovi. To podtrhuje naprosté zoufalství lidí v Gaze, kteří žijí v pekelných podmínkách, včetně krutého hladu. Nadále se snažíme získat povolení k dodávkám paliva do nemocnice.
ike

 20116

Netanjahu vyloučil dohodu o příměří, která by znamenala stažení Izraele z Gazy

31. 1. 2024

čas čtení 5 minut


Izraelský premiér také říká, že nepřijme žádné příměří, které by vyžadovalo propuštění tisíců palestinských vězňů

 
Benjamin Netanjahu prohlásil, že nepřijme žádnou dohodu o příměří, která by vyžadovala propuštění tisíců palestinských vězňů nebo odchod izraelských jednotek z Gazy, zatímco vůdce Hamásu Ismail Haníja prohlásil, že je ochoten odjet do Káhiry, aby o těchto návrzích jednal.

Haníja uvedl, že cílem skupiny zůstává ukončení izraelské vojenské ofenzívy v Gaze a zajištění úplného stažení izraelských sil z tohoto území.

Ačkoli bylo známo, že Izrael by takové podmínky jen těžko přijal, Egypt, Katar a USA doufají, že se obě strany podaří přesvědčit, aby přijaly alespoň měsíc trvající příměří, které nabízí šanci na propuštění téměř všech rukojmích.

 18211

Naléhavost humanitární pomoci pro takřka 11 milionů vysídlených Súdánců

31. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Podle nových údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) je nyní v důsledku konfliktů v Súdánu vysídleno ohromujících 10,7 milionu lidí, z toho devět milionů uvnitř země. Organizace vyzývá ke společnému mezinárodnímu úsilí s cílem urychleně zintenzivnit humanitární pomoc při největším vysídlení na světě.

 19221

Vše děláme pro sociální blaho člověka a jeho udržitelnou budoucnost. Co je to “BLAHO”, vážení politici?

30. 1. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 3 minuty

Maso bude vbrzku …

Nevíte, kde leží “Brzko?”

(lidový vtip na projev prezidenta Československa - Antonína Novotného)

S opravdovou hrůzou sleduji, jak se obor sociální práce dostává svými posledními nápady - například nepřipravené sloučení dávek -  téměř do svého komatu. Je moji profesní povinností se ozvat. Skoro celý rok 2023 jsem se snažil využít určitého mediálního zájmu díky udělení ceny Gratias 2023, kterou jsem obdržel na základě nominace svých kolegyň a kolegů a velmi otevřeně popsat stav terénní sociální práce. Zejména laickou veřejnost jasně a srozumitelně informovat o stavu našeho oboru. S velkým smutkem si musím přiznat, že změna k lepšímu se během roku 2023 a začátkem roku 2024 v mém milovaném oboru nekonala. Spíše naopak.

 16578

Osud lidovců a krajské volby na jižní Moravě

30. 1. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Jihomoravský hejtman Jan Grolich, jeden z mála lidoveckých politiků, kteří na mě působí sympaticky, v pondělí ve Dvaceti minutách Radiožurnálu prohlásil, že lidovci by se měli vymezovat vůči pirátům. A to ve dvou oblastech: bydlení a digitalizace. Věcně by to snad mohlo dávat smysl.

 22079

Nejvyšší ukrajinský generál odmítl Zelenského žádost, aby odstoupil z funkce

31. 1. 2024

čas čtení 5 minut

 
Konflikt mezi prezidentem a populárním vojenským velitelem Valerijem Zálužným zavinily osobnostní střety
 

Volodymyr Zelenskyj v pondělí požádal svého nejvyššího vojenského velitele Valerije Zálužného, aby odstoupil, ale populární generál to odmítl, což vyvolalo spekulace, že bude místo toho odvolán.

Napětí mezi oběma činiteli v souvislosti s neúspěchem letní ukrajinské protiofenzívy doutnalo již několik týdnů, ale přesto byl návrh, že by Zálužnyj mohl být donucen k odchodu, pro mnohé šokem.



 19422

Soudkyně rozhodla, že 56 miliard dolarů odměny, který Elon Musk dostává od Tesly, je příliš mnoho.

31. 1. 2024

čas čtení 5 minut

 
Soudkyně rozhodla, že jeho plat - šestkrát vyšší než souhrnný plat 200 nejlépe placených manažerů v roce 2021 - byl stanoven nevhodně

 

Soudkyně v Delaware v úterý rozhodl ve prospěch investorů, kteří napadli platový balík miliardáře Elona Muska ve výši 56 miliard dolarů  od společnosti Tesla jako nepřiměřeně vysoký, vyplývá ze soudního spisu. Soudkyně shledala, že Muskovy odměny byly nevhodně stanoveny představenstvem výrobce elektromobilů, a balík zrušil. Pokud rozhodnutí přežije případné odvolání, bude muset představenstvo Tesly přijít s novým balíkem odměn pro Muska.
 

 22160

Izraelský parlament odhlasoval vyloučení poslance za podporu jihoafrické žaloby proti Izraeli u Mezinárodního soudního dvoru

31. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta


Sněmovní výbor Knesetu v úterý odhlasoval vyloučení poslance parlamentu za stranu Hadaš Ofera Cassifa na základě jeho veřejné podpory žaloby Jihoafrické republiky podané k Mezinárodnímu soudnímu dvoru a obviňující Izrael z genocidy.

30. ledna 2024, doporučil sněmovní výbor Knesetu (izraelského parlamentu) většinou hlasů 14:2 vyloučení poslance Knesetu  Ofera Cassifa ze zákonodárného sboru. Toto rozhodnutí představuje první případ takového hlasování o vyloučení poslance. Plénum Knesetu nyní provede hlasování, a aby bylo vyloučení poslance Cassifa schváleno, musí pro něj hlasovat minimálně 90 ze 120 poslanců. Návrh na vyloučení  Cassifa z izraelského Knesetu vychází především z jeho veřejné podpory jihoafrické žaloby obviňující Izrael z genocidy Palestinců v Gaze u Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu, což podle parlamentního výboru představuje "podporu ozbrojeného boje proti státu Izrael".

Zdroj v angličtině ZDE

 

 22362

Izraelské speciální jednotky převlečené za lékaře zabily v nemocnici na Západním břehu Jordánu tři muže: Jeden byl ochrnutý

31. 1. 2024

čas čtení 5 minut


Izraelští protiterorističtí důstojníci vstoupili do nemocnice Ibn Sina v Dženinu v lékařských úborech a ženských šatech

 
Izraelské síly převlečené do lékařských úborů a ženských šatů zabily při tajné operaci v nemocnici v okupovaném městě Dženin na Západním břehu Jordánu tři muže, které označily za militanty.

Protiteroristická jednotka pohraniční policie a jednotka vnitřních bezpečnostních sil, známá jako Šin Bet, vstoupily v úterý brzy ráno do nemocnice Ibn Sina na okraji městského uprchlického tábora, ukázaly kamerové záznamy z následků operace.

 22360

Izraelské zpravodajské služby publikovaly podrobnosti o vazbách pracovníků agentury OSN na útok ze 7. října

31. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Asi 10 % z 12 000 zaměstnanců palestinské humanitární agentury v Gaze má vazby na militanty, tvrdí Carrie Keller-Lynn a David Luhnow. Palestinské zdroje upozorňují, že Carrie Keller-Lynn je činitelkou izraelské armády, a není tedy nezávislý zdroj. Zdrojem těchto údajných informací je izraelská rozvědka a izraelská armáda.

 22358

Francouzští zemědělci jsou pro Evropu rakovinou a mohou za velkou část přistěhovalecké vlny

31. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

 Stávky a Francie jsou jako pivo a Češi. Nedílná součást jejich osobnosti. Tamní zemědělci, kteří v současnosti protestují, jsou však plevelem, který je třeba vytrhat. Francouzi jsou na své zemědělství hrdí, ale pravda je, že se tato skupina stala paralelní mocenskou mašinérií, která škodí celé Evropě a fatálně se přelévá do Afriky a do Jižní Ameriky.


 16879

USA poprvé po 15 letech rozmístí jaderné zbraně v Británii

31. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Spojené státy se uprostřed zvýšené hrozby ze strany Ruska rozhodly vrátit jaderné zbraně do Velké Británie, uvádějí dokumenty Pentagonu. Nálože budou poprvé od roku 2008 rozmístěny na letecké základně Lakenheath v Suffolku. Jejich síla bude třikrát vyšší než síla bomby svržené na Hirošimu v roce 1945.

 19468

Francouzský návrh na zavedení "zaručené svobody" potratů zaznamenal velké vítězství v dolní komoře parlamentu

31. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

 

Změnu ústavy může čekat boj v Senátu poté, co národní shromáždění schválilo opatření 493 hlasy proti 30 hlasům



Dolní komora francouzského parlamentu drtivou většinou schválila opatření, které má do ústavy zapsat potraty jako "zaručenou svobodu", což je slib, který loni učinil prezident Emmanuel Macron.

Kontroverzní plán však nyní putuje do horní komory Senátu, kde narazí na odpor konzervativních Republikánů a krajně pravicového Národního shromáždění.

 20988

Za íránskou velkou strategií stojí chaos

31. 1. 2024

čas čtení 11 minut

Reportáže z Izraele na konci loňského roku ve mně vyvolaly různé emoce, v neposlední řadě neustálý pocit mírné klaustrofobie. Ani kvůli raketám Hamásu, které mě postupně donutily schovat se do protileteckých krytů, ani kvůli kolosální izraelské reakci, kterou jsem slyšel hřmít nad hlavou. Kamkoli jsem cestoval, ať už to bylo na okraj Gazy na jihu nebo k libanonské hranici na severu, cítil jsem se obklopen Íránem, píše David Patrikarakos.

 20068

Rusko "teprve začíná pociťovat plnou váhu sankcí"

31. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Jednou z největších tragédií naší doby je stále kratší doba, kterou vnímají lidé a vlády ohledně toho, co dělají a co se děje. Pokud politika nedosáhne svých cílů rychle a pokud možno okamžitě, stále více lidí a úředníků je připraveno prohlásit ji za neúspěch a požadovat, aby se změnila.

 19556

Španělsko rozšiřuje vyšetřování ruského zapojení do plánů na nezávislost Katalánska

31. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Španělský soudce vyšetřující ruské vměšování do procesu nezávislosti Katalánska prodloužil vyšetřování o dalších šest měsíců poté, co obdržel anonymní dopis obsahující článek, který identifikuje Rusa, který nabídl katalánským separatistům 500 miliard dolarů a malou armádu, pokud se odtrhnou od Madridu, upozorňuje Antonio Baquero Iglesias.

 21014

Krize na Blízkém východě: USA stále řeší útok povstaleckým dronem

30. 1. 2024

čas čtení 18 minut

IDF zabily tři Palestince v nemocnici na Západním břehu; Guterres se setká s dárci UNRWA

Izraelské síly vtrhly do nemocnice Ibn Sina v Džanínu; generální tajemník OSN uspořádá schůzku poté, co země pozastavily financování.

- Izraelci protestují proti poskytování humanitární pomoci dětem a civilistům v  Gaze.  Na hraniční přechod Kerem Šalom mezi Izraelem a Gazou dorazili protestující již sedmý den po sobě. Skupina, v níž jsou i rodinní příslušníci některých osob držených Hamásem jako rukojmí, se snaží zablokovat dodávky humanitární pomoci do pásma Gazy.

Deník Times of Israel přinesl prohlášení organizace Tzav 9, která za protesty stojí. V prohlášení se uvádí: "Není logické, aby se nákladní automobily dostaly přímo do rukou teroristů Hamásu. Jsme připraveni na tuto těžkou chvíli společně s tisíci příznivci, kteří požadují, aby byly dodávky Hamásu zastaveny. Žádná pomoc by neměla projít, dokud se nevrátí poslední z rukojmích."

- Generální tajemník OSN se setká s klíčovými dárcovskými zeměmi pro UNRWA

Generální tajemník OSN António Guterres se podle svého mluvčího v úterý v New Yorku setká s klíčovými dárcovskými zeměmi UNRWA.

Schůzka se koná poté, co Izrael obvinil 12 zaměstnanců této agentury OSN pro palestinské uprchlíky z účasti na útocích ze 7. října, informuje agentura France-Presse.

Několik zemí, včetně Spojených států, Francie, Velké Británie, Německa a Japonska, oznámilo pozastavení dalšího financování agentury.

"Generální tajemník je osobně zděšen obviněními proti zaměstnancům UNRWA," uvedl v pondělí Guterresův mluvčí Stephane Dujarric.

"Jeho vzkaz dárcům - zejména těm, kteří pozastavili své příspěvky - však zní, aby alespoň zaručili kontinuitu činnosti UNRWA, neboť v celém regionu pracují desítky tisíc obětavých zaměstnanců."

Guterres se již v pondělí setkal se zástupkyní Washingtonu při OSN Lindou Thomasovou-Greenfieldovou a "v úterý [odpoledne] zde v New Yorku uspořádá setkání s hlavními dárci pro UNRWA," řekl Dujarric.

"Generální tajemník také jedná s vedením UNRWA a dárci UNRWA, jakož i s regionálními představiteli, jako je jordánský král Abdulláh, s nímž před chvílí hovořil, a egyptský prezident (Abdel Fattáh) as-Sísí."

UNRWA uvedla, že v souvislosti s obviněními jednala okamžitě, ale že snížení finančních prostředků se dotkne obyčejných Palestinců.


 

 22348

Ukončete spolupráci s Izraelem, nepodporujte genocidu

30. 1. 2024

čas čtení 7 minut

 

Prohlášení iniciativy Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě k rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora v Haagu

„Víme velmi dobře, že naše svoboda není úplná bez svobody Palestinců.“

Nelson Mandela, první prezident JAR po ukončení apartheidu

Vítáme rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora v Haagu z 26. ledna 2024 ve věci jihoafrické žaloby na Izrael jako základ k dalšímu vyšetřování podezření z páchání genocidy v Pásmu Gazy. Tím, že soud potvrdil legitimitu tohoto podání a vyzval Izrael k ukončení všech akcí, které by mohly mít genocidní povahu, uznal pravděpodobné riziko, že Izrael v Gaze genocidu skutečně páchá. Dal tak za pravdu jihoafrickým žalobcům a dalším advokátům práv Palestinců, kteří od počátku varují, že masivní cílené zabíjení civilistů, vysídlování a destrukce Gazy mohou mít charakter genocidního jednání.

 20705

Neuvěřitelné. Whistleblower, který prozradil, že Trump neplatí žádné daně, byl odsouzen natvrdo na pět let do vězení

30. 1. 2024

čas čtení 6 minut

 
 

Bývalý spolupracovník amerického daňového úřadu, který vyzradil řadu důvěrných daňových přiznání nejbohatších Američanů, včetně přiznání  Donalda Trumpa, byl v pondělí odsouzen k maximálnímu trestu pěti let odnětí svobody, píše Washington Post.


Osmatřicetiletý Littlejohn se přiznal, že v roce 2019 vyzradil důvěrné informace o Trumpových daních deníku New York Times a v následujícím roce to zopakoval a poskytl daňová přiznání a finanční údaje tisíců bohatých Američanů pro server ProPublica.

Zpravodajské organizace zveřejnily zprávy, z nichž vyplývá, že Trump a nejbohatší Američané po léta platili malé nebo neplatili vůbec žádné federální daně. Americká okresní soudkyně Ana C. Reyesová, která Littlejohnovi vynesla rozsudek, při říjnovém slyšení zdůraznila, že "tento nezákonný čin bude mít vážné následky". Bez ohledu na Littlejohnovy motivy soudkyně uvedla, že "lidé, kteří berou zákon do svých rukou, jsou nepřijatelní". Pozn. red. Zjevně povědomí, že whistlebloweři dělají službu veřejnému zájmu, k soudkyni Reysové dosud neproniklo.

 22354

Bolsonaro prchá před policií na motorovém člunu

30. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 13 minut

 
Tzv. "superlive" na YouTube předpovídající, co se stane, kinematografickéýútěk na motorovém člunu se třemi syny v 5.50 ráno, zátah federální policie na jeho dům na pláži o deset minut později, nalezený notebook tajné služby, exprezident v úkrytu, zběsilá pravice v zoufalství: další skandální kapitola pádu Jaira Bolsonara a jeho gangu.

 16578

Nespoléhejte na stát!

30. 1. 2024 / Wenzel Lischka

čas čtení 1 minuta


Více jak třicet let nám obyčejným občanům různí profesionální přátelé lidu vykládají, že nemáme spoléhat na stát. Jelikož nejsem dost chytrý, trvalo mi dosti dlouho, než jsem jejich moudrá a dobře míněná slova pochopil. Měli bychom si ona upřímná slova všichni vzít k srdci.

Nyní jsem pro politiku nespoléhání na stát všemi deseti. Pouze mi na té politice trochu vadí, že stát ještě jaksi spoléhá na nás obyčejné občany. Tato jednostranná závislost musí být pro stát velice bolestivá. Chtělo by to politiku nespoléhání dotáhnout až do úplného konce.

 19850

Další kolo debat o ceně potravin, nyní všichni proti výrobcům

29. 1. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

 



A máme tu zase, pořád dokola, téma ceny potravin. Opět nedělní Otázky V. Moravce, opět stejné obsazení: ministr zemědělství a zástupci zemědělců, výrobců a obchodu. Co je nového? Ceny potravin proti očekávání, zdá se, nerostou. Zdá se. Data Českého statistického úřadu totiž zatím nejsou k dispozici. Do značné míry, když se budu soustředit skutečně na téma ceny potravin a nikoli na stížnosti zemědělců, výrobců a obchodníků na byrokracii, regulaci, green deal atd., se situace změnila poměrně zásadně.

 22357

Chybějící článek mezi plazy a savci nalezen

31. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty


V Brazílii byl objeven nový druh předka savců, který žil před dvě stě miliony let. Cynodonti, kteří se podobali dnešním malým hlodavcům, byli dlouzí pouhých 20 cm a vážili něco málo přes 15 gramů. Morganucodon byl dříve považován za nejstaršího savce na Zemi a jeho fosilie pocházejí z doby před asi 205 miliony let. Objev lebky cynodonta pomohl vědcům lépe pochopit vývoj savců. Díky tomu, že se zachovalo 95 % jejích částí, je tato fosilie nejkompletnější lebkou svého druhu, která kdy byla nalezena.


 22356

Jak válka zničila Gazu - vizuální vyšetřování

30. 1. 2024

čas čtení 11 minut

K 17. lednu bylo v Gaze  poškozeno 142 900 až 176 900 budov

Satelitní snímky a důkazy z otevřených zdrojů odhalují ničení civilní infrastruktury Izraelem ve válce proti Hamásu

Vyšetřování deníku Guardian podrobně popsalo masové ničení budov a pozemků ve třech čtvrtích Gazy. Soubor fotografií a analýz je ZDE.

Na základě satelitních snímků a důkazů z otevřených zdrojů vyšetřování zjistilo jen v těchto třech místech  poškození více než 250 obytných budov, 17 škol a univerzit, 16 mešit, tří nemocnic, tří hřbitovů a 150 zemědělských skleníků.

V průběhu izraelské války proti Hamásu v Gaze, která byla zahájena po útoku Hamásu na Izrael 7. října, byly celé budovy srovnány se zemí, pole srovnána se zemí a modlitebny vymazány z mapy.

 22355

'Hodně z toho je lajdáctví': biolog, který nachází chyby ve vědeckých pracích

30. 1. 2024

čas čtení 5 minut

 
Sholto David označil tisíce vědeckých prací za chybné, většinou kvůli obavám z možné manipulace s obrázky


Když Sholto David loni na podzim skončil v zaměstnání, mohl si hledat jiné místo, vzít si volno na cestování nebo vzít  stan a nasednout na kolo. David, biolog žijící v Pontypriddu ve Walesu, se však vrhl na poněkud obskurní koníček: hledání chyb ve vědeckých pracích a na snahu o jejich nápravu.

David říká, že je to práce do značné míry nevděčná. Vědci se často brání že jejich studie jsou naprosto v pořádku, odmítají na jeho kritiku reagovat. Podobně postupují i redaktoři časopisů, kteří jeho dopisy ignorují, odmítají, nebo na ně reagují nesmírně pomalu.

 20705

Abychom Trumpa porazili, musíme vědět, proč ho Američané stále volí. Psychologové možná znají odpověď

30. 1. 2024

čas čtení 6 minut

 
Americká kultura je inkubátorem "vnějších hodnot". Nikdo je neztělesňuje tak silně jako republikánský favorit.

Nabízí se mnoho vysvětlení pro pokračující vzestup Donalda Trumpa a nezlomnost jeho podpory, i když se hromadí jeho nehoráznosti a trestní oznámení proti němu. Některá z těchto vysvětlení jsou silná. Nikde jsem však neviděl zmíněno jedno, které by podle mého názoru mohlo být nejdůležitější: Trump je králem zastánců vnějších hodnot, píše George Monbiot.

Někteří psychologové se domnívají, že naše hodnoty mají tendenci se shlukovat kolem určitých pólů, označovaných jako "vnitřní" a "vnější". Lidé se silným souborem vnitřních hodnot inklinují k empatii, intimitě a sebepřijetí. Bývají otevření výzvám a změnám, zajímají se o univerzální práva a rovnost a chrání ostatní lidi a živý svět.

 22343

Krize na Blízkém východě: Írán popírá, že by se podílel na útoku bezpilotního letounu v Jordánsku, při kterém zahynuli američtí vojáci

29. 1. 2024

čas čtení 14 minut

 
Palestinská tisková agentura Wafa uvádí, že při nejnovějším izraelském bombardování pásma Gazy byly zabity "desítky civilistů, převážně dětí a žen".


    Izraelské vojenské síly provedly intenzivní a prudké nálety zaměřené na čtvrť Al-Zaytoun jižně od města Gazy a na oblast Tal Al-Hawa západně od města, které vedly k zabití několika lidí a způsobily mnohočetné ztráty na životech.

V neděli v noci bylo nejméně 23 civilistů zabito a další zraněni při izraelském náletu, jehož cílem byl obydlený dům patřící rodině Al-Mutwi západně od tábora Nuseirat.

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu v pátek sdělil Izraeli, že musí "přijmout veškerá opatření, která jsou v jeho moci", aby upustil od zabíjení Palestinců v rozporu s úmluvou o genocidě.

- Izraelští ministři vyzývají k přesídlení Gazy Izraelci a "dobrovolnému odchodu" Palestinců

Krajně pravicoví izraelští ministři a ministři patřící ke straně Likud Benjamina Netanjahua se zúčastnili konference o přesídlení Gazy, na které ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir prohlásil, že Izraelci musí "najít legální způsob dobrovolné emigrace (Palestinců)", informoval deník Haaretz.

Konference, která se konala v neděli v Jeruzalémě, se zúčastnily tisíce lidí včetně ministra financí Bezalela Smotricha a dalších členů Knesetu a koaliční vlády, rabínů, aktivistů za osady a rodin vojáků bojujících v Gaze.

Ben Gvir ve svém projevu řekl:

    Pokud nechceme další 7. říjen, musíme se vrátit domů a ovládnout [Gazu]. Musíme najít legální způsob dobrovolné emigrace [Palestinců] a vynést rozsudky smrti nad teroristy ... Obracím se na vás, pane premiére [Benjamine] Netanjahu: nastal čas odvážných rozhodnutí.

Členové strany Likud, kteří o "dobrovolné emigraci" Palestinců otevřeně hovoří od začátku války, se podle Haaretzu na konferenci k tomuto tématu vrátili.

Ministr pro komunikaci Šlomo Karhi řekl, že ve válce "'dobrovolný' je občas stav, který [někomu] vnucujete, dokud nedá souhlas".

Ministr cestovního ruchu Haim Katz mezitím prohlásil: "Dnes, po 18 letech [od stažení z Gazy], máme možnost obnovit a rozšířit území Izraele. Je to naše poslední příležitost."
 

 19506

EU se chystá zruinovat ekonomiku Maďarska

29. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Aktualizace: EU se po zveřejnění tohoto dokumentu hájí, že prý "nechce zruinovat ekonomiku Maďarska"

Podle tajného interního dokumentu vypracoval Brusel plán na sabotáž maďarské ekonomiky, pokud Viktor Orbán tento týden zablokuje balík pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur.

Dokument popisuje ekonomické slabiny Budapeště & jak jich využít.
 
Dokument, který připravili úředníci z @EUCouncil, uvádí, jak může EU blok vyvolat run na maďarskou měnu, zvýšit její výpůjční náklady a ohrozit "pracovní místa a růst" tím, že vyděsí investory a trhy slibem, že sBudapešti přeruší veškeré financování

Výbušná hrozba Bruselu vůči ekonomice jednoho z vlastních členských států představuje významnou eskalaci v boji mezi EU a jejím nejvíce proruským členem a ukazuje rozsah hněvu nad Orbánovým odmítnutím dohodnout se se svými spojenci na kompromisu ohledně financování Kyjeva.

Maďarský ministr pro EU @JanosBoka_HU řekl v neděli, že Budapešť "nepodléhá nátlaku", "nevytváří spojení mezi podporou Ukrajiny a přístupem k fondům EU" a odmítá, aby tak činily i jiné strany. .

Skutečnou zbraní je - jako vždy - ekonomika, hlupáku.

Viz níže:

 20699

V květnových volbách do Evropského parlamentu se očekává posun doprava v celé EU

29. 1. 2024

čas čtení 7 minut

 
První průzkumy naznačují silný výsledek protievropských populistických hnutí ve většině zemí EU


V nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v roce 2024 se v mnoha členských státech EU očekává posun doprava, přičemž populistické radikálně pravicové strany mohou výrazně posílit na úkor středolevých a zelených stran, píše server Intellinews.

Podle výzkumu Evropské rady pro zahraniční vztahy (ECFR), který vychází z prvních údajů z průzkumů veřejného mínění, se očekává, že protievropská populistická hnutí povedou v devíti členských státech včetně všech zemí Visegrádské čtyřky, České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska. V dalších devíti zemích, včetně Bulharska a Rumunska v jihovýchodní Evropě a pobaltských států Estonska a Lotyšska, si podle odhadů zajistí druhé nebo třetí místo.

 19506

Maďarská krajní pravice by si, pokud Ukrajina prohraje, nárokovala pro Maďarsko region na Ukrajině

29. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Maďarská krajně pravicová strana Naše vlast by si v případě ztráty ukrajinské státnosti v důsledku ruské invaze nárokovala západní oblast Ukrajiny, kde žije asi 150 000 etnických Maďarů, uvedl v sobotu pozdě večer její lídr.

Lídr Naší vlasti Laszlo Toroczkai to uvedl na konferenci, kde strana, která má ve 199členném maďarském parlamentu šest zákonodárců, hostila krajně pravicové lídry mimo jiné z německé AfD a nizozemského Fóra pro demokracii.

"Pokud jde o válku na Ukrajině, naše poselství je velmi jednoduché: okamžité příměří, mír a řešení prostřednictvím rozhovorů," řekl Toroczkai ve videu zveřejněném na webových stránkách své strany a vyzval k autonomii pro etnické Maďary na západní Ukrajině.

 20965

Žádný stát není židovský

29. 1. 2024 / Joseph Grim Feinberg

čas čtení 24 minut

V českých médiích pořád slýchám o nějakém „židovském státu“. Já však žádný židovský stát neznám.

Vím samozřejmě, že Deklarace nezávislosti Státu Izrael píše o „založení židovského státu“. A vím, že od roku 1985 izraelský Základní zákon definuje Izrael jako „židovský a demokratický stát“. A vím, že nový Základní zákon z roku 2018 definuje Izrael jako „národní stát židovského lidu“. To ještě neznamená, že „Izrael“ a „židovský stát“ jsou synonymy, jak to českém mediálním pojmosloví zní. Neznamená to, že Izrael správně vykládá přívlastek „židovský“ jeho vztah k pojmu stát.

Rozčílený důchodce Ústavnímu soudu

29. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Pozn. red.: Rozčílený důchodce píše Ústavnímu soudu. Ano, samozřejmě je šokující, že Fialova vláda řeší státní deficit na úkor důchodců, namísto toho, aby zdanila oligarchy. Je ovšem pozoruhodné, jak pan Tomek podléhá fake news. Tradiční představa o Spojených státech, jimž leze česká vláda kamsi, už nefunguje, vzhledem k tomu, že vítězí Donald Trump.  Je absolutně nesporné, že ČR musí podstatnou měrou investovat do své obrany, vzhledem k hrozbě útoku z Ruska, i když stíhačky by to asi být neměly. Nenávist vůči údajným "zeleným extremistům z Evropské unie" je také hloupá, protože proti globálnímu oteplování je nutno podniknout razantní akce, jinak lidstvo zahyne. Důchodci panu Tomkovi to však zřejmě už může být jedno. Nenávist vůči bolševikům po více než pětatřiceti letech od jejich pádu je možná taky už trochu zastaralá, i když ji v ČR nadšeně živí mnozí.

Adresát: soudce – zpravodaj Vojtěch Šimíček    

Dobrý den, chtěl bych Vám pogratulovat k Vašemu vysoce inteligentnímu rozhodnutí. Protože se nejednalo o snížení Vašich příliš vysokých platů, ale o okradení důchodců, kteří mají za rok tolik, co Vy za měsíc, tak je to přirozeně ústavně v pořádku.

29738

Izrael a Palestina: Kolektivní Západ je globálním páriou

29. 1. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v pátek zveřejnil předběžná opatření poté, co Jihoafrická republika (JAR) obvinila Izrael z genocidy v Gaze s tím, že “přinejmenším některá obvinění”, která JAR předložila, jsou “věrohodná”.  ICJ zdůraznil, že Izrael se musí řídit Úmluvou o zabránění a trestání zločinu genocidia, přičemž musí podniknout urgentní kroky k zastavení zabíjení civilistů v Gaze a ničení jejich životního prostoru. Izrael však tento závažný apel okázale ignoruje, když pokračuje ve vraždění Palestinců i nadále. Konečný výrok soudu, zda Izrael skutečně páchá, či nepáchá v Gaze genocidu se patrně dozvíme až za několik let, nicméně pouhá možnost, že tomu tak může být, je zásadní ranou pro Izrael a jeho západní patrony a spojence včetně České republiky.

 16578

Hádání o příležitostech

29. 1. 2024 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty

Ani se mi do tohoto tématu moc nechtělo. Ale nechť. Dodržuje pravidla svého Principu skromnosti, začínám ranní rituál snídaně hudbou. Je to jen náhoda, ale dnes mi z mé sbírky CD koncertuje Frank Kaderabek. Báječný trumpetista. Jeho jméno mne přimělo, abych se na něj podíval, co je vlastně zač. Tak jasně české jméno. Franta Kadeřábek. Byl to ale Američan, narozený v Chicagu a nedávno, vloni v prosinci umřel v úctyhodném věku.

V tom poslaneckém blbnutí a omlouvám se za to slovo, ale v době, která je všechno, jen ne lehká, mne nic jiného, tak případného, nenapadá. Je to asi jako by se na potápějícím se Titaniku lidé hádali, zda se má v kavárně hrát valčík nebo tango.

Izraelci vyvíjejí nátlak na britská média, aby vyhodila novináře, kteří poukazuijí na jejich trestné činy

29. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Proti tomuto koordinovanému úsilí cizího státu, který se snaží vyhnout odpovědnosti, o nepatřičné ovlivňování svobody tisku v Británii se MUSÍ postavit každý z nás. Jedná se o ohrožení základní svobody: odpovědnosti moci. Nemlčte.

(James O'Brien z rozhlasové stanice LBC není jediným, koho se Izraelci snaží nechat vyhodit.)


James O'Brien: "O'Brien je svatouškovské prase, které se snaží vyvolávat v Británii ještě víc antisemitismu. Bude mít z toho krev na rukou. Je to bezpochyby tajný antisemita a měl by být odstraněn z toho rozhlasu LBC, kde má velmi nebezpečný vliv."

To píše Jill z Brightonu, a ta reaguje na otázku, kterou jsem vznesl v souvislosti s tímto rozhovorem:

"Je tomu tak, že to vypadá, že izraelská velvyslankyně v Británii ospravedlňuje zničení všech domovů, škol a nemocnic (!) v pásmu Gaza?"

Izraelská velvyslankyně v Británii: "Jedna věc, kterou si uvědomujeme, je, že všechny školy, každá mešita, každý druhý dům mají přístup do tunelů. Takže - !

Moderátor: "To je argument pro zničení celé Gazy? Všechny budovy, které tam jsou? "

Izraelská velvyslankyně v Británii: "Máte jiné řešení, jak zničit - - "

James O'Brien:
"To jsem já, svatouškovské prase, které se snaží vyvolat v Británii víc antisemitismu, tím, že se vás ptám, co že si myslíte, že říká izraelská velvyslankyně v Británii."

Počet úmrtí na rakovinu střev u osob mladších 50 let vzroste

29. 1. 2024

čas čtení 7 minut


Podle odborníků jsou alarmující prognózy pro rok 2024 důsledkem nárůstu obezity, špatného stravování a nedostatku fyzické aktivity

S časným vznikem rakoviny tlustého střeva je spojena konzumace alkoholu
 
Podle prognóz, které jsou podle odborníků alarmující a vyplývají z nárůstu obezity, špatného stravování a nedostatku fyzické aktivity, se počet úmrtí na rakovinu střev ve Spojeném království ve věku do 50 let letos zvýší o třetinu. Alarmující nárůst úmrtí na rakovinu střev se očekává i v ostatních evropských zemích.

Předpokládá se, že v Británii v roce 2024 vzroste počet úmrtí mezi osobami ve věku 25 až 49 let o 39 % u žen a o 26 % u mužů ve srovnání s průměrem let 2015 až 2019, což je poslední pětileté období, za které byly údaje zkoumány. Zjištění byla zveřejněna v časopise Annals of Oncology.

Izraelští ministři se účastnili akce požadující vystěhování Palestinců z Gazy - což by bylo proti mezinárodnímu právu

29. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Nedělní akce v Jeruzalémě vyvolala zděšené reakce z jiných částí izraelského politického spektra a kritiku ze strany USA, nejdůležitějšího spojence Izraele.

Vůdce opozice Jair Lapid prohlásil, že koaliční vláda zvolená v roce 2022 "dosáhla nového dna", a dodal:
"Představuje to mezinárodní škody, podkopává to potenciální jednání, ohrožuje to vojáky a odráží to vážný nedostatek odpovědnosti."

Vysoce postavený americký představitel řekl izraelskému deníku Yedioth Ahronoth:

"Konference radikální pravice s výzvami k obnovení židovského osídlení v Gaze je prostě odpudivá. Je to strašná chyba Netanjahua, který tomu nezabránil. Vyvolává to otázky, zda má Bibi vůbec ruce na kormidle."

Netanjahuův úřad se ke konferenci nevyjádřil, ale když byl den předtím na konferenci dotázán, uvedl, že účastníci mají "právo na svůj názor".

Premiér již dříve odmítl návrhy, že Izrael po skončení války obnoví v Gaze civilní přítomnost. Začátkem tohoto měsíce však prohlásil, že "nepřistoupí na kompromis ohledně plné izraelské bezpečnostní kontroly nad celým územím západně od [řeky] Jordánu - a je proti vytvoření palestinského státu".

 22342

Už vím, jak mohlo dojít k holocaustu

29. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Vážený pane Čulíku,

děkuji za to co děláte, píše Jan Molič.

Na základě konfliktu v Gaze jsem si uvědomil, jak mohlo dojít k holokaustu. Absolutně nechápu nekritickou podporu Izraele u lidí, kteří se jinak považují za intelektuály a humanisty (!)

Říká se, že lidé zpívají písničku těch, kteří je platí. Jenže tady nikdo nikoho neplatí a přece ji zpívají. Čím to je, že lidé selektivně vypnou kritičnost? Předtím kritizovali USA, Rusko, dokonce chápali že jsou to státy řízené mocenskými klikami. V případě Izraele jako by totéž neviděli. Jako by pro ně byli Židé vyvolení, ačkoli jsou národem stejným jako třeba Maďaři. Nebo jako by Netanjahu měl nějaké boží požehnání, přestože oni v boha nevěří, navíc je to stejný člověk prahnoucí po moci jako stovky mu podobných v jiných státech, třeba v Maďarsku. Nebo snad mají morální bianco šek dělat si co chtějí díky holokaustu?

Nebo je to celé prostší? Totiž "naši" vs "cizáci"? (mnozí intelektuálové si na tu intelektuálnost jen hrají, ale jsou ovládáni pravěkým kmenovým uvažováním).

 20613

Bývalá NDR: AfD těsně prohrála první volby po odhalení schůzky o masové deportaci imigrantů

29. 1. 2024

čas čtení 5 minut


Druhé kolo okresního kola voleb v Durynsku je bedlivě sledováno, aby se zjistilo, zda obrovské protesty proti straně AfD v Německu snížily její podporu
 

Krajně pravicová populistická strana Alternative für Deutschland těsně prohrála ve svém prvním volebním testu od chvíle, kdy vyšlo najevo její zapojení do plánu na masovou deportaci cizinců, který vyvolal obrovské protesty po celém Německu. Její kandidát prohrál s konzervativním soupeřem v okresních správních volbách, jejichž význam rezonoval daleko za hranicemi místní oblasti.

V těsném druhém kole v okrese Saale-Orla v jihovýchodní spolkové zemi Durynsko připravil kandidáta AfD Uweho Thruma o vítězství jeho soupeř z řad křesťanských demokratů (CDU) Christian Herrgott o 4,6 procentního bodu.

 22352

TZ: Potravinové banky v roce 2023 dokázaly uspokojit nárůst poptávky po potravinové pomoci

29. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Pozn. red. Je šokující, že lidé v ČR musejí záviset na potravinových bankách. To je tedy kapitalismus.


Praha 29. 1. 2024: Potravinové banky shromáždily v roce 2023 celkem 13 200 tun potravin a pomohly více než 400 tisícům lidí v nouzi. Jedná se o meziroční navýšení počtu podpořených lidí o 30 procent. Systém potravinové pomoci se tak stává nezastupitelným prostředkem pomoci lidem v nouzi.

13505