Bolsonaro prchá před policií na motorovém člunu

30. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 13 minut
 
Tzv. "superlive" na YouTube předpovídající, co se stane, kinematografickéýútěk na motorovém člunu se třemi syny v 5.50 ráno, zátah federální policie na jeho dům na pláži o deset minut později, nalezený notebook tajné služby, exprezident v úkrytu, zběsilá pravice v zoufalství: další skandální kapitola pádu Jaira Bolsonara a jeho gangu.

 
Komik Bill Maher se ve Spojených státech proslavil svým pořadem Politically Incorrect na počátku devadesátých  let, kdy tento pojem ještě nebyl tak rozšířený jako v posledních letech. Nakonec byl vyhozen z televizní stanice ABC, kde se jeho pořad vysílal každý večer, za vtip o amerických vojácích ve válce v Iráku, když útoky na Světové obchodní centrum a Pentagon vytvořily v USA stalinistickou atmosféru a média se sjednotila ve prospěch přešlapů Bílého domu. 

Později se Maher vzrátil v pořadu kabelové televize HBO nazvaném Real Time, kde se třemi hosty velmi politicky nekorektně diskutuje o problémech týdne.

Přestože je ve svých názorech liberální - podporuje potraty, volnou konzumaci marihuany a natočil film (Religulous) zesměšňující náboženství -, je Maher napadán radikální levicí za to, že se vyslovuje proti tomu, čemu se říká "woke", což je slovo, které používají krajně pravicoví populisté pejorativně, podobně jako se v Česku používají výrazy libtard nebo sluníčkář. Jedná se o identitářštější a dogmatičtější křídlo levice, které někdy hraničí s fašismem mravů, protože chce svůj městský a intelektualizovaný liberalismus vnutit univerzálně. 

Ve svém posledním pořadu si Maher přál, aby Spojené státy byly jako Brazílie, která na rozdíl od Američanů stíhá každého ze spiklenců, kteří zničili budovy prezidenta, Senátu a Nejvyššího soudu, podněcované zběsilou a lživou rétorikou bývalého prezidenta Jaira Bolsonara. Komik a moderátor v pátek poukázal na to, že zatímco Donald Trump stále může znovu kandidovat, jeho tropický totem ztratil na 8 let politická práva.


Maher ještě netušil, že tento týden začne dalším krokem k potrestání všech nezákonných, autokratických činů připomínajících diktaturu, které podnikla vláda bývalého kapitána, jenž byl před pětatřiceti lety vyloučen z armády za to, že na protest proti nezvýšení platů důstojníků plánoval bombový útok ve vlastních kasárnách. V pondělí v šest hodin ráno vtrhla do domu Bolsonarovy rodiny na pláži (v Angra dos Reis nedaleko Ria de Janeira) federální policie, brazilská FBI.

Přestože předešlou noc až do půlnoci pořádali tzv. superlive na YouTube, kde exprezident spolu se svými syny Fláviem, Carlosem a Eduardem hovořil o obviněních, která proti nim byla dosud vznesena, o zatýkání spojenců, záhadně čtveřice v pět hodin padesát minut ráno opustila dům a odjela na motorovém člunu na moře. Když přijela policie, byl dům prázdný. Měli štěstí, nebo dostali tip?

Bolsonaro během té "superlive" varoval, že nadcházející dny budou pro něj a pravici těžké, čímž dal další důkaz, že věděl, co se chystá. 

Minulý týden prohledala policie dům bývalého Bolsonarova osobního strážce AlexandreaRamagema, kterého se Bolsonaro snažil jmenovat ředitelem federální policie, ale Nejvyšší soud mu v tom zabránil, Ramagem se poté stal ředitelem brazilské zpravodajské (čti špionážní) agentury Abin. Policie v jeho domě  našla mnoho usvědčujících věcí, včetně notebooku patřícího tajné službě, který mu umožňoval přístup ke všemu, co se v agentuře dělo. 

Vyšetřování poukazuje na využívání agentury ke špehování tisíců odpůrců a osobních nepřátel prezidenta a jeho dětí pomocí izraelského softwaru FirstMile, který umožňuje sledovat mobilní telefony. 

V rámci agentury byla vytvořena paralelní skupina, která se zodpovídala přímo prezidentovu synovi číslo 2, známému jako Carluxo. Sloužila k získávání informací pro síť šiřitelů falešných zpráv a útoků na levici. Skupina byla nazývána Kabinet nenávisti aměla své fyzické sídlo vedle prezidentovy kanceláře. V jejím čele stál Carluxo, který, přestože byl zvolen jako radní v Rio de Janeiru, vzdáleném 2000 kilometrů od paláce Planalto v Brasílii, žil a pracoval po boku svého otce.

Carluxo je otevřeně a nepokrytě zodpovědný za Bolsonarovo zvolení. Bývalý prezident se nikdy netajil tím, že ani neumí otevřít Twitter a že vše s jeho jménem na sociálních sítích je přímým dílem jeho syna 02 (Nula-dvě, jak mu říká). Carlosovi se podařilo svézt se na vlně revolty, která se zvedla v roce 2015, kdy vyšly najevo skandály kolem miliardářovy korupce za Lulovy vlády (2003-2010). Do té doby byl Lula natolik populární, že všichni další prezidentští kandidáti jeho vládu chválili a slibovali pokračování a rozšíření jeho programu. Na konci svého druhého funkčního období měl Lula 83procentní podporu. 

Pocit zrady, který pociťovaly miliony Lulových fanoušků, je vedl od lásky k nenávisti, jenže v Brazílii nebyl žádný jiný populární a všeobecně známý vůdce.

Bolsonara znal prakticky každý Brazilec, jenže negativně. Stal se nejčastějším terčem komediálních pořadů pro svůj hrubý styl a kontroverzní výroky, například že by raději měl syna grázla než homosexuála nebo že ženu je třeba čas od času zbít, aby si vážila svého manžela. Nebo že řešením, jak skoncovat s chudobou ve favelách, je vjet tam se samopaly a tanky a pozabíjet jich desetitisíce. Tyto výroky vyvolávaly smích a opovržení, dokud se Carluxovi orwellovsky nepodařilo převrátit obraz svého otce naruby a udělat z něj anti-Lulu, a tedy toho, kdo je proti všemu, co levice prosazuje.

Ze dne na den, vzhledem k lidské přirozenosti, která se snaží být součástí kmene, týmu, a jakmile se ocitne uvnitř skupiny, má tendenci slepě přizpůsobovat své staré zásady a pojmy zásadám a pojmům své skupiny, aby nebyla vyloučena a neztratila ochranu a přijetí, začali občané, kteří neměli nic proti homosexuálům nebo levici, následovat vedení své nové kliky. 

Lula, který byl po desetiletí ikonou boje proti korupci, způsobil takové zklamání, že vše, co představoval, bylo vyhozeno do koše spolu s ním. Z 83 procent lidí, kteří ho podporovali, se asi 35 procent zklamaných přidalo k 17 procentům, která již byla proti bývalému odboráři, jenž byl jediným populárním vůdcem vzpoury proti vojenskému režimu (1964-1985). Tato migrace tvořila většinu, která v roce 2018 dovedla Bolsonara k vítězství. 

Lula se nadále těšil masivní podpoře téměř poloviny obyvatelstva, a to i v době, kdy byl téměř dva roky vězněn na základě obvinění, která byla později zrušena z procesních důvodů (bez přihlédnutí k podstatě obvinění). Bolsonaro během své vlády ztratil podporu kvůli svým agresivním postojům, nehumánní politice, podezřelým akcím, popírání závažnosti pandemie koronaviru a odporu k očkování. V důsledku toho se misky vah opět přiklonily ve prospěch Luly, ale vždy s téměř polovinou obyvatelstva na druhé straně, což udržovalo polarizaci, která zničila rodiny a přátelství a také způsobila několik úmrtí v důsledku rvaček mezi  lulisty a bolsonaristy.

Caluxova mašinérie falešných zpráv neboli fake news měla rozhodující vliv, protože se lidé přesvědčili o pravdivosti mnoha obvinění vznesených proti Lulovi, a od té doby byli ochotni věřit mnoha dalším obviněním, tentokrát již nepravdivým, která vyprodukoval a šířil tento systém vytvořený s otevřenou a deklarovanou pomocí Steva Bannona, který pomohl Trumpovi dostat se do Bílého domu. 

Během Bolsonarovy vlády, jak se to stává ve všech mafiánských či diktátorských prostředích, upadlo v nemilost několik spojenců, kteří se stali nespokojenými při sebemenší kritice nebo projevu slabé loajality vůči kapitánovi. A jeden po druhém si nechali zničit život špionážní agenturou, Carlosem a jeho kabinetem nenávisti. Ze dne na den se jména, která se stala ikonami pravice, jako například soudce Sérgio Moro, který odsoudil Lulu na 12 let vězení a souhlasil s tím, že se stane Bolsonarovým ministrem spravedlnosti, stala vyvrheli pro tytéž lidi, kteří ho do té doby zbožňovali, jen proto, že si dovolil říct, že tehdejší prezident vznesl požadavky, kterým nemohl vyhovět, protože byly v rozporu s pravidly.

Moro byl nakonec vyhozen právě proto, že odmítl akceptovat tuto "tajnou" tajnou službu vytvořenou Carluxem. 

Přestože se o tom všem všeobecně vědělo a mluvilo, protože neexistoval žádný důkaz, příznivci Bolsonarovy rodiny tvrdili, že jde jen o fámy. Bolsonaro se objevuje na videu pořízeném během jeho mandátu, kde na uzavřeném setkání se svými ministry otevřeně říká, že se nesmířil s tím, že mu policie a zpravodajská služba nehlásí vše, co se týká jeho dětí, které jsou stíhány za různé trestné činy. Hlasitě vykřikoval, že ho předpisy nezajímají, že se nesmíří s tím, že nebude o všem informován jako první, i kdyby je měl jednoho po druhém vyhazovat, dokud nebude mít ve vedení policie a špionážního centra své věrné spojence. 

Nyní, po ranní razii ve všech Carluxových domech a kancelářích, byly shromážděny další solidní důkazy o tomto únosu brazilské demokracie, například další Abinův notebook, který umožňuje přístup ke všemu, co agentura shromažďuje, a také zprávy z mobilních telefonů vyměňované mezi členy falešné zpravodajské mašinérie, tj. kabinetu nenávisti. 

Bolsonarův klan utekl jako Al Caponeho pohůnci do moře, aby nebyl vyfotografován vedle federální policií ve svém domě a aby Carluxo nebyl odveden k podání svědectví. Nikdo z nich dosud neposkytl žádnou výpověď a nadále se skrývají. Na žádného z nich (zatím) není vydán zatykač. Ti, kteří jsou vinni, však instinktivně utíkají.

Ultrapravice samozřejmě nevěří v Carluxovu vinu nebo otevřeně říká, že měl pravdu, když špehoval "komunisty", že jsme v poslední kulturní válce, kde je třeba navždy zlikvidovat levici a že všechno pro tento cíl je dovoleno. Spojenečtí ultrapravičáci obviňují Nejvyšší soud a federální policii z toho, že pracují  na Lulovu objednávku, podobně jako to dělají trumpisté v USA s Joem Bidenem v souvislosti s postupem justice proti tento největšímu podvodníkovi na světě. 

Heslem je "narativ". To se stalo slovem, které krajní pravice používá nejčastěji. Slouží k vyvrácení jakéhokoli obvinění. Znamená, že jde jen o formátovaný příběh, který vyprávějí komunisté, zatímco pravda je složitější a očišťuje je, i když na povrchu vše vypadá, že jsou vinni. Jako když se křesťané přesvědčují, že Bůh má nějaký vyšší, nepochopitelný cíl, když dopustí holocaust nebo znásilnění dítěte. Pro člověka je těžké chtít opustit ochranné teplo svého kmene. Znamenalo by to přiznat, že se dlouho mýlil. 

Ačkoli existuje jádro ortodoxně věrné jak Lulovi, tak Bolsonarovi, ti méně vášniví oscilují mezi jedním a druhým, což v tuto chvíli dává Lulovi výhodu.

Maher tedy neměl ve své ódě na Brazílii úplně pravdu. Je pravda, že brazilský soudní systém se ukázal jako naprosto profesionální, neutrální, iniciativní, neúplatný a pilný. Stejná federální policie, která před několika lety zatkla Lulu a mnoho jeho spojenců, nyní zatýká Bolsonarovy spojence a mohla by se dostat i k jeho nejmilejšímu synovi. 

Lze očekávat, že Bolsonaro bude na obranu svého syna bojovat zuby nehty a v případě potřeby se pokusí zemi zapálit. Přestože je při obhajobě křesťanské morálky pokrytec (je několikrát rozvedený, v manželství měl dítě s milenkou, šíří nenávist), je pravda, že neochvějně brání své tři děti z prvního manželství (otevřeně útočí na svého syna Jaira Renana, který byl zaregistrován až dva roky po narození, kdy test DNA prokázal jeho otcovství, plod mimomanželského vztahu; a říká, že její nejmladší dítě, dospívající dívka, se narodila s vagínou v důsledku slabosti, kterou měl při souloži. A nikdy o dceři nemluví. Na fotografii z jeho nedávných narozenin bylo vidět, jak se vedle něj krčí a snaží se vymanit z jeho objetí). 

V případě, že bude Carluxo zatčen, bude Bolsonaro kdákat, jak jen to půjde. A jeho nejzarytější fanoušci ho budou následovat. 

Slovo Brazílie pochází z názvu stromu, jehož dřevo se v Evropě hojně používalo jako palivové, a je odvozeno od slova "brasa" neboli žár. Toto brazilské dřevo nebo "brasil" znamená něco, co hoří žárem. Takže ve skutečnosti neexistuje vhodnější název pro Brazílii...

3
Vytisknout
2444

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2024