Chybějící článek mezi plazy a savci nalezen

31. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

V Brazílii byl objeven nový druh předka savců, který žil před dvě stě miliony let. Cynodonti, kteří se podobali dnešním malým hlodavcům, byli dlouzí pouhých 20 cm a vážili něco málo přes 15 gramů. Morganucodon byl dříve považován za nejstaršího savce na Zemi a jeho fosilie pocházejí z doby před asi 205 miliony let. Objev lebky cynodonta pomohl vědcům lépe pochopit vývoj savců. Díky tomu, že se zachovalo 95 % jejích částí, je tato fosilie nejkompletnější lebkou svého druhu, která kdy byla nalezena.


 
Studium cynodontů je dobrým zdrojem informací o evoluci savců, protože oba druhy jsou součástí stejné vývojové osy. Podle autorů objevu, paleontologa Sergia Furtada Cabreiry a biologa Lúcia Roberta da Silva, obou z Brazilské luteránské univerzity (Ulbra), je jednou ze struktur, která odhaluje příbuznost mezi oběma skupinami, čelist.

Cynodonti měli čelist tvořenou zubní kostí a dalšími menšími postdentálními kostmi, podobně jako plazi. Naproti tomu savci mají čelist tvořenou jedinou kostí. Během evolučního procesu se ze zadních čelistních kostí cynodontů staly středoušní kosti savců. Cynodonti tak představují mezistupeň mezi primitivními vícečelistními živočichy a savci.

Právě proto je nalezená fosilie v obci Dona Francisca v brazilském státě Rio Grande do Sul tak cenná: její čelist je velmi dobře zachovaná, stejně jako celá lebka. Místo je vědci považováno za ráj triasových zkamenělin (před 251 miliony až 199 miliony 600 tisíci lety).

K diferenciaci prvních savců došlo na rozhraní triasu a jury, přibližně před 215 miliony let. Cynodonti a savci patří do linie savců, formálně nazývané Synapsida, která se vyvinula nezávisle na druhé linii tetrapodů (obratlovců se čtyřmi končetinami), linii plazů neboli Sauropsida. Ta zahrnuje mimo jiné želvy, krokodýly, ještěry, dinosaury a ptáky. Stejně jako sauropsidi jsou synapsidy amniotičtí tetrapodi, kteří mají na rozdíl od obojživelníků vnitřní oplození a nejsou při rozmnožování závislí na vodě.

Synapsida je monofyletická skupina, tj. přirozená skupina, která sdružuje všechny potomky společného předka, včetně vymřelých a žijících forem. 

Ačkoli byla v minulosti poměrně rozmanitá a tvořily ji různé podskupiny, jako například pelykosauři, dinocefalové, anomodonti, terocefalové a cynodonti, jedinými současnými zástupci rodu Synapsida jsou savci. Zjednodušeně lze říci, že savci jsou špičkou ledovce linie Synapsida. 

Evoluční historie synapsidů začíná pelykosaury, nejprimitivnějšími členy skupiny, které později nahradily pokročilejší formy, Therapsida. Do posledně jmenované skupiny patří cynodonti a savci. Ve velmi jednoduché analogii si můžeme toto monofyletické seskupení představit jako řadu matrjošek. Savci by byli nejmenší panenkou v řadě, kterou by zahrnovala panenka Cynodontia. Ta by byla obklopena panenkou Therapsida, která by zase byla vložena do větší panenky zvané Synapsida.

Během evoluce cynodontů docházelo k různým anatomickým změnám, které vyvrcholily vznikem typických znaků savců, jako jsou komplexní změny chrupu, žvýkací funkce, sekundární kostěné patro, lebečně-čelistní kloub, sluchový aparát a postkraniální kostra.

Teprve od 80. let 20. století přinesly objevy nových fosilních taxonů cynodontů a kompletnějších fosilií bazálních savců především ze svrchního triasu a spodní jury Evropy, Asie, jižní Afriky a Jižní Ameriky (Brazílie a Argentina) podstatný pokrok v poznání anatomických kroků při vzniku savců. 

Odhalil se další bod v linii evoluce, který pomohl doplnit skládačku života na Zemi. 

0
Vytisknout
1593

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2024