Británie: Hádky a hašteření v dysfunkční Downing Street

12. 11. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty


Mnozí pracovníci Bílého domu během Trumpovy prezidentury svědčili o tom, že se Trump chová jako naprostý idiot a že celý Bílý dům je permanentně v chaosu.

Není divu, že nyní přicházejí tytéž zprávy od "malého Trumpa", z Downing Street, kde se snaží neuměle zastávat funkci britského premiéra nekompetentní, rozmazlený podvodník a lhář Boris Johnson.

Podobně jako Donald Trump zanedbal Boris Johnson letos na jaře koronavirovou pandemii a zavedl lockdown příliš pozdě, takže zemřelo v Británii o desetitisíce lidí více, než by bývalo zemřelo, kdyby jednal rozhodně, profesionálně a včas. Jediným účinným prostředkem proti pandemii je rozsáhlé a efektivní systematické testování a trasování nakažených osob a jejich karanténa. Johnsonovi se nikdy nepodařilo takový systém uvést v provoz.

Na podzim pak - neuvěřitelně - udělal Johnson tutéž chybu jako na jaře. Přestože vědci požadovali už v září, aby zavedl krátkodobý přísný lockdown, odmítal to po dlouhé týdny udělat, až k zavedení lockdownu byl přinucen okolnostmi teprve začátkem listopadu. Mezitím zemřely další tisíce lidí. Ve středu Británie registrovala téměř 600 mrtvých a překročila hranici celkového počtu od začátku pandemie 50 000 mrtvých. Johnson při své nekompetenci od jara udělat snad třicet náhlých obratů o 180 stupňů ve své politice.

Ve středu večer vyvřel na veřejnost zuřivý interní hašteřivý skandál v Downing Street, který plně svědčí o nefunkčnosti tohoto úřadu.


Náhle rezignoval jeden z nejbližších poradců Borise Johnsona a blízký spojenec Johnsonova Rasputina, "poradce" Dominica Cummingse Lee Cain. Cain oznámil, že odchází ze své dosavadní funkce ředitele Downing Street pro komunikace poté, co ministři a poradci - a pozoruhodně i Johnsonova milenka Carrie Symondsová - co ta má do toho co mluvit?? - protestovali proti jeho povýšení do funkce šéfa štábu.

Cainova rezignace prý také vážně zpochybňuje Cummingsovu budoucnost. Mnozí pozorovatelé poukazují na to, že ve své neschopnosti Johnson vlastně v Británii nevládne, že vládne arogantní a brutální Cummings a že Johnson je jen jeho poskok. Cummings nyní zuří, že povýšení jeho spojence ve válce proti britské Konzervativní straně a proti britské státní službě, bylo zrušeno. Cain, byl donucen k odchodu - zřejmě především pod tlakem milenky na Johnsona.

Šílená hádka mezi Cummingsem a Johnsonem:

Westminster je ve středu večer v horečce. Telefonuje konzervativní poslanec, že právě probíhá "obrovská hádka mezi Cummingsem a premiérem. Cummings řekl Johnsonovi: "Jestliže já jdu, tak se mnou jdou všichni" - měl tím na mysli další poradce.


Konflikt odráží vnitřní chaos a nefunkčnost premiérského úřadu v době, kdy v Británii už zemřelo na koronavirus více než 50 000 osob, píše Guardian. Kritikové vlády opakovaně poukazují na to, jak hádky mezi členy Johnsonova týmu - a jeho odmítnutí vyhodit Cummingse letos v květnu, kdy Cummings spektakulárně porušil předpisy lockdownu a vydal se autem na vzdálenost 400 km v době, kdy měli Britové zakázáno kamkoliv cestovat - ochromuje úsilí Británie zvládnout pandemii.

Cain se v Downing Street choval stejně agresivně jako Cummings. Potíž se současnou britskou vládou je v tom, že při utváření pracovního týmu v Downing Street a na vysokých místech státních úředníků, ministrů a poradců Johnson se řídil výlučně ideologií.

Středeční reportáž Channel 4 News ukázala, že do vedení britského státu byli za Johnsona kooptováni všichni vedoucí činitelé probrexitové kampaně Vote Leave před referendem o brexitu v červnu 2016. Jinými slovy, ideologičtí, ultranacionalističtí maniaci. Samozřejmě, že byli na pandemii a na řešení jakýchkoliv úkolů naprosto krátcí. To se děje, když si vybíráte lidi do vysokých funkcí na základě ideologie, nikoliv kompetence. Známe to z komunismu:




Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
6949

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2020