Bidenova administrativa: Prezident sestavuje různorodý kabinet

16. 11. 2020

čas čtení 1 minuta
Joe Biden sestavuje slíbený různorodý kabinet, kde je Michele Flournoyová údajně hlavní kandidátkou na ministryni obrany a Susan Riceová na ministryni zahraničí, uvádí Oliver Milman.


Flournoyová byla vysoce postavenou bezpečnostní poradkyní v administrativách Billa Clintona a Baracka Obamy a je považována za politicky umírněnou. Pokud se stane první americkou ministryní obrany, potenciálně může čelit úkolu nasadit armádu během distribuce vakcíny proti koronaviru. Bude se zřejmě snažit obnovit mezinárodní reputaci USA, když v březnu na konferenci prohlásila, že si to vyžádá spousty práce a řadu let.

Biden, který prohlásil, že chce být prezidentem všech Američanů, bude čelit potížím při schvalování svého kabinetu, pokud by si Republikáni udrželi kontrolu nad Senátem i po druhém kole voleb v Georgii, které proběhne v lednu. Pokud ale nabídne umírněné kandidáty nebo dokonce Republikány, riskuje hněv levicového křídla Demokratů.

Susan Riceová, která v Obamově administrativě působila jako poradkyně pro národní bezpečnost a velvyslankyně v OSN, je považována za bezpečnou volbu pro ministerstvo zahraničí, ačkoliv někteří Republikáni mohou kritizovat její zavádějící prohlášení k útoku na americký konzulát v Libyi v roce 2012, při němž zemřeli čtyři Američané.

Bývalý starosta města South Bend v Indianě Pete Buttigieg (mj. prosazuje legalizaci marihuany - pozn. BL), který vedl kampaň za Bidena poté, co upustil od prezidentské kandidatury, by mohl působit jako velvyslanec při OSN.

Guvernérka Fedu a další umírněná politička Lael Brainardová je přední kandidátkou na post ministryně financí, zatímco nedávno poražený senátor za Alabamu Doug Jones (další umírněný - BL) nebo Sally Yatesová, kterou Trump vyhodil z místa úřadující ministryně spravedlnosti, mohou obsadit toto ministerstvo.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

USA
0
Vytisknout
5770

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2020