Prohnilí proti COVIDu

13. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Systém Reservatic sloužící k rezervaci zájemců o antigenní testy obsahuje marketingový skript společností Seznam, Google a Facebook a posílá data registrovaných reklamním společnostem. Za zapojení prvku ostravské společnosti do státního systému zodpovídá agentura NAKIT spadající formálně pod ministerstvo vnitra. V čele NAKITu však stojí jako ředitel vládní zmocněnec pro digitalizaci Ing. Vladimír Dzurilla přímo podléhající premiéru Babišovi.


Prvky na webových stránkách, na nichž se v některých nemocnicích registrujete k antigenním testům, odesílají vaše osobní údaje firmám, které jich pak využívají k cílení reklamy. Jednu z výjimek představuje pražská nemocnice v Motole, která obešla vládní nabídku softwaru a rezervační systém si na webu spravuje sama.

Dokážete si představit, jak zmíněná informace dopadne na již tak mizernou ochotu Čechů nechat se očkovat proti COVIDu-19? Jak ovlivní využití rezervačního systému k vakcinaci, až ho úřady pozítří spustí pro nejstarší občany a k prvnímu únoru pro všechny ostatní?

Co asi udělají s informací o podloudném shromažďování osobních údajů příznivci konspirací, kteří se již předtím obávali, že spolu s injekcí vakcíny budou údajně "očipováni" a poté sledováni?

Kdyby chtěl někdo cíleně podkopávat důvěru veřejnosti v neobyčejně mizerně propagovanou vládní vakcinační kampaň, nemohl zřejmě udělat nic účinnějšího, než schválit pro rezervaci k testům systém Reservatic nedovoleně zpracovávající data uživatelů.

Je snad ale taková politováníhodná událost za působení Babišovy vlády pouhou nešťastnou náhodou? Jak to, že agentura NAKIT, která se prsí, že údajně zajišťuje ochranu osobních údajů ("Bezpečnost digitálních služeb a komunikací je naší nejvyšší prioritou"), vůbec dala svolení k použití softwaru zneužívajícího data uživatelů?

Bohužel musím trvat na názoru, že v o náhodu nejspíše nepůjde - protože svým charakterem kauza odkazuje na procesy, které mají systémový charakter. Hyenismus ANO v rámci pandemie otevřel ohromný dodatečný prostor pro zapáchající kšefty porušující všechny zásady správně vedených veřejných zakázek. Brněnská kauza Stoka pouze poskytla zvídavé veřejnosti malé okénko k nahlédnutí do prostoru systematického faltýnkovského vymáhání vejvaru za zajištění úspěchu při výběru veřejných zakázek. To se svým způsobem stalo normou ještě v oposmluvních dobách - teprve "protikorupční" ANO je však dovedlo k naprosté dokonalosti.

V nemalé míře může beztrestně postupovat takto nestydatě i proto, že fanatizovaná lůza na každém kroku vdechující jedovatý oxid zemaničitý nenávidí až za hrob novináře, kteří o vládním korupčnictví informují, a nevěří proto ani řádce z toho, co o jejích idolech napíší.

Jak tedy mohou vůbec v ČR prohnilí bojovat proti COVIDu?

Jednoduchá odpověď zní: Neobyčejně mizerně.

Podrobnější odpověď pak: Takovým způsobem, že se budou nakonec snažit vytřískat peníze ještě i ze zbytečné smrti desetitisíců spoluobčanů, kterou zavinili - a tím si podříznou větev, na které sami sedí.

2
Vytisknout
9965

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2021