ČR: Proč se pro očkování nepoužívají data zdravotních pojišťoven?

15. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Se vzrůstajícím znepokojením sleduji dění kolem opatření vlády ke koronaviru. Nyní je v centru pozornosti organizace očkování. Doposud jsem nenarazila na žádnou informaci, proč nejsou využita data zdravotních pojišťoven (ZP) pro realizaci očkování, ptá se Jarmila Dymáková. 

ZP již 30 let shromažďují údaje o svých pojištěncích, s každým účtem za poskytnutou péči danému pojištěnci zaslaným do ZP z ambulancí, nemocnic i  laboratoří odchází i informace o diagnózách včetně komplikací a komorbidit – v této oblasti pracuji ji déle než 20 let.

Vláda netuší, že tato data existují?

Proč do očkování se nezapojí ZP - nakonec ho budou přece platit! Ušetřil by se minimálně čas na vyplňování formulářů. Průměrný programátor by za pár hodin vytvořil aplikaci pro pořadník na základě věku a komplikací s přiřazenými vahami (závažnost by přiřadili lékaři). Místo toho, jak zaznělo včera v ČT, zájemci o očkování mají dokládat lékařskými zprávami, že trpí komplikací a mají mít v očkování přednost. Takže miliony lidí (jen s diabetem se léčí téměř milion lidí v ČR) mají obíhat lékaře, zdržovat je a dále úspěšně šířit nákazu!

Očkovací skandál ve Státním zdravotním ústavu je jen špičkou ledovce. Přednostní očkování pro své i nezdravotnické zaměstnance zavedly některé soukromé kliniky i nemocnice. Proč také ne, žádné sankce jim přece nehrozí, že?

1
Vytisknout
6482

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2021