Alexej Navalnyj zatčen po návratu do Moskvy

18. 1. 2021

čas čtení 8 minut
Aktualizace: Navalnyj byl odvezen do nechvalné známé věznice Matroskaja Tišina, kde byl zavražděn právník Sergej Magnickij.


Ruské orgány ho obviňují, že nedodržel podmínky ochranného dohledu a nechodil se hlásit na policii. To nemohl, protože byl otráven novičokem a léčil se v Německu, kde mu lékaři zachránili život. Jeho zatčení je naprosto cynickým činem Putinovy vlády, ovšem zároveň signalizuje, že má Putin s Navalným problém. Guardian spekuluje, že by Putinův režim mohl Navalného protizákonně věznit léta. Na letiště ho přišly přivítat stovky až tisíce stoupenců, ruský režim proto letadlo přesměroval na jiné letiště.




Povzbuzující je, že proti Navalného zatčení - po čtyřech letech, kdy Trump lezl Putinovi kamsi - okamžitě na Twitteru protestoval Jake Sullivan, Bidenův poradce pro bezpečnost státu:


Jake Sullivan: Pan Navalný by měl být okamžitě propuštěn a pachatelé tohoto šokujícího útoku na jeho život musejí být pohnáni k odpvoědnosti. Útoky Kremlu na pana Navalného nejsou jen porušování lidských práv, ale i urážkou ruského lidu, který chce, aby jeho hlasy byly slyšeny,.

Navalnyj sám na Twitteru ironicky komentoval Putina i Medveděva:

"Když s přáteli čekáte na přílet letada..."


Cynické zatčení Alexeje Navalného vyvolalo řadu rozhořčených reakcí. Politikové i řadoví občané oceňují Navalného odvahu.

Guy Verhofstadt, Evropský parlament: Nemyslím, že bych měl odvahu dělat to, co dělá Navalnyj. Takže alespoň udělejme všechno, co je v našich silách na jeho podporu a pomoc:



Protestovala i Světlana Tichanovskaja:  Zatčení Navalného na letišti v Moskvě je nebezpečný krok směrem k likvidaci politických alternativ pro Rusy. Bělorusko je svědkem, kam vede takového zacházení s politickými oponenty. Toto neslouží zájmům ruského lidu ani země.

Mimochodem, Bělorusové dál, i za mrazu -25 stupňů Celsia, demonstrují za demokracii a proti Lukašenkovi:

Jeho odvaha je neuvěřitelná, po tom, co všechno mu už udělali:



Bill Browder, americký podnikatel, který s hrůzou poznal praktiky ruského mafiánského režimu, když se tam pokusil podnikat: Zdá se, že Putin dělá všechno, co je v jeho silách, aby udělal z Navalného národního hrdinu. Poté, co Navalného otrávil, což vyžadovalo, aby mu němečtí lékaři zachránili život, ho Putin zatýká po návratu pro porušení ochranného dohledu, protože byl Navalnyj v Německu!


Představitel EU pro zahraničněpolitické záležitosti Joseph Borrell Fontelles: Ruské úřady musejí respektovat práva Alexeje Navalného a okamžitě ho propustit. Politizace soudnictví je nepřijatelná.


Jak vypadá odvaha:


Proti sprostému a cynickému zatčení Navalného právem protestovali i Tomáš Petříček


a Andrej Babiš



Podporu Navalnému vyjádřil i whistleblower z americké NSA Edward Snowden, který žije v emigraci v Rusku:
Edward Snowden: Zdá se me, že Navalného zatčení je opakování chyb, které se dělaly v sovětské éře, vidíme to nyní i jinde v akcích proti Assangeovi a ve válce proti whistleblowerům. U států vzniká alergie vůči opozici - ale systémy, které nejsou schopny přijímat disent, to nepřežijí. Propusťte ho.


Končící americká vláda, která Putinův režim skoro nikdy nekritizovala, také v neděli večer odsoudila Navalného zatčení. Trumpův ministr zahraničí Mike Pompeo uvedl, že Washington ostře odsuzuje Navalného zatčení. Charakterizoval ho jako "nejnovější v sérii pokusů umlčet Navalného a další opoziční osobnosti a nezávislé hlasy, které jsou kritické vůči ruským úřadům. Sebevědomí političtí vedoucí představitelé se neobávají konkurenčních hlasů, ani nepáchají násilí proti ni ani politické oponenty nezákonně nevězní," řekl Pompeio.

Amnesty International rychle vyhlásila Navalného "vězněm svědomí". Upozornila, že byl "zbaven svobody za svůj pokojný politický aktivismus a za využívání svobody projevu".

Navalného zatčení také odsoudili činitelé Evropské unie a někteří z nich žádají nové sankce proti Rusku za porušování lidských práv.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas se vyjádřil: "Rusko zavazuje jeho vlastní ústava i mezinárodní povinnosti k dodržování zákonnosti a k ochraně občanských práv. Tyto zásady musejí, samozřejmě být použity i pro Alexeje Navalného. Musí být okamžitě propuštěn."

Stoupenci Navalného dočasně nebyli schopni ho nalézt a začali tweetovat pod hashtagem "Kde je Navalnyj?". Požadovali informace o jeho zatčení, Pozdě v neděli večer uvedla jeho právnička, že je Navalnyj zadržován na policejní stanici nedaleko letiště, ale že jí nebylo dovoleno se s ním setkat.

Ruští činitelé Navalného zatčení bagatelizovují. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov tvrdil, že o jeho zatčení neslyšel: "Prosím vysvětlete? On byl zatčen v Německu? Nerozumím."

Dmitrij Kiseljov srovnal na ruské státní televizi Navalného návrat z Německa k cestě Vladimíra Iljiče Lenina v roce 1917 zapečetěným vlakem do Ruska a charakterizoval to jako "revoluční přistání".

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničáí řekl, že západní politikové se snaží "odvracet pozornost od své vlastní hluboké krize". ZDE 

0
Vytisknout
6068

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2021