Triumfy brexitu: Jídlo pro chudé dítě na deset dní

15. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Brexitéři demagogicky slibovali Britům, že jim ve vztazích s EU zajistí stejné podmínky, jaké měli coby občané členské země unie, ale navíc ještě ušetřené příspěvky pro unijní rozpočet bude možno přesměrovat do britského zdravotnictví a na sociální výdaje. - Jak to dopadlo ve skutečnosti lze sledovat i v kauze, kterou na Twitteru vyvolala uživatelka s nickem Roadside Mum žijící s dětmi v dodávce kdesi ve Skotsku.

Pozn. red.: Doplňme. Těch fotografií děsivě ubohých "potravinových dávek" pro chudé děti zveřejnili Britové na Twitteru mnoho. Nejnovější zpráva je, že Johnsonova vláda nyní rozhodla, že o zimních prázdninách v únoru ZASE nebudou školní děti dostávat obědy. Předtím po celý rok trvala kontroverze, kdy fotbalová celebrita Marcus Rashford úspěšně donutila britskou vládu, aby poskytovala školním dětem obědy i v lockdownu. Teď se Johnson a jeho kumpáni znovu rozhodli, že to o prázdninácjh nebude. Proč? Vzniká nový obrovský skandál.


Ta nafotila balíček jídla pro chudé dítě na deset dní v nominální ceně 30 liber (zhruba 880 korun).

Původně rodiče chudých dětí dostávali v Británii zdarma poukázky na jídlo pro své potomky ("stravenky"). Pak ale konzervativci přišli  s tvrzením, že někteří nezodpovědní rodiče poukázky údajně utrácejí za cigarety a alkohol.

Místo doladění systému poukázek přišla Johnsonova konzervativní vláda s geniálním nápadem: Děti budou tedy dostávat přímo jídlo, aby se zabránilo zneužívání systému. A vládní kontrakt byl přiklepnut soukromé cateringové společnosti Chartwells.

Výsledkem "nápravy" je ovšem mnohem masivnější zneužívání systému podpory chudých dětí, než v nedávné minulosti. Místo aby některé chudé děti okrádali nezodpovědní rodiče, všechny ve velkém stylu okrádá Chartwells, která jim dodává jídlo nanejvýš tak v ceně 6 liber (177 korun), ale vládě za to účtuje liber 30.

Dámy a pánové, nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má?

Následoval samozřejmě skandál epických rozměrů, který kromě Chartwells nepříjemně zasáhl i Johnsonovu vládu.

Kdo ovšem není patřičně hrdý, že pro své dítě dostává k obědu celou jednu britskou bramboru z Kentu, ten si britské občanství vlastně vůbec nezaslouží. Co říkáte?

0
Vytisknout
9359

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2021