FBI prověřuje tisíce členů Národní gardy z obavy před násilným útokem proti Bidenově inauguraci

19. 1. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Tisíce osob z vojenského personálu, který má ve středu zajišťovat bezpečí při prezidentské inauguraci Joea Bidena, prověřuje FBI z obav, že by mohlo dojít k násilnému útoku příslušníků samotných bezpečnostních sborů.

Největší bezpečnostní operace pro prezidentské předání moci proměnila části Washingtonu v pevnost, barikády, žiletkový drát a téměř třímetrové ploty s cílem zabránit dalšímu násilnému útoku, k jakému došlo 6. ledna na Kapitol, kdy na sídlo americké demokracie zaútočil dav povzbuzovaný k tomu Donaldem Trumpem.

Příslušníci Národní gardy se podrobují výcviku ve volném čase, mají civilní zaměstnání nebo studují. Do Washingtonu jich bylo rychle povoláno asi 25 000.

 

Vládnou obavy, že někteří tito lidé by mohli být hrozbou novému prezidentu a dalším činitelům. Proto je FBI prověřuje. Nejméně dva členové Národní gardy v aktivní službě byli zatčeni v souvislosti s útokem na Kapitol. Z videí, natočených při útoku, je zjevné, že někteří útočníci měli vojenský výcvik a útok byl pečlivě koordinován a plánován.

Pentagon obdržel loni od FBI informace o vyšetřování 143 případů extremismu. 68 těchto vyšetřování se týkalo buď současných, nebo bývalých členů Národní gardy.

Trump údajně plánuje před odchodem z funkce omilostnit až 100 lidí. Nebude se účastnit Bidenovy inaugurace. Požádal o vojenskou ceremonii na Joint Base Andrews s vojenskou kapelou a červeným kobercem. Ve středu dopoledne, v den inaugurace, odletí Trump na své sídlo na Floridě v Mar-a-Lago do nejisté budoucnosti. Za vyvolání násilí proti Kapitolu ho Sněmovna reprezentantů podruhé podrobila impeachmentu. Čeká ho proces v Senátu a možný zákaz budoucí kandidatury.

Až převezme ve středu Joe Biden prezidentský úřad, počet mrtvých na koronavirus v USA zřejmě překročí 400 000. Pandemie patří ke "čtyřem krizím", které Biden definoval. Další tři jsou ekonomika, klima a rasová nespravedlnost.

Biden hned po inauguraci vydá celou řadu exekutivních příkazů, jimiž zruší nejkontroverznější Trumpova rozhodnutí. Vrátí Spojené státy do pařížské dohody o klimatu a do íránské jaderné dohody. Zrychlí dodávku vakcín proti covidu a zruší zákaz vstupu muslimů z některých zemí do USA.


Donald Trump stále tvrdí, že zvítězil v prezidentských volbách. Jeho ministr spravedlnosti William Barr mu řekl otevřeně do očí, že tvrdí nesmysly. Rudi Giuliani, dosud Trumpův osobní právník, Trumpa nebude hájit při procesu v Senátu během jeho druhého impeachmentu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

"Zvednutá tíže" - obálka nového vydání New Yorkeru. Nepotřebuje komentář:




 

0
Vytisknout
4935

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2021