Koronavirus: Vysoce nakažlivá indická varianta Delta se stává globálně dominantní, varuje Světová zdravotnická organizace

18. 6. 2021

čas čtení 6 minut
 
- Hlupáci v České republice chybně usoudili, že pandemie skončila - protože nevidí za vlastní práh - a netuší, že hrozí krutá třetí vlna pandemie vysoce nakažlivou a smrtící indickou variantou Delta, nemluvě o nebezpečí dalších variant, které se volně šíří v neočkovaných zemích třetího světa a brzo dojdou i do Evropy. Cestování z ČR do zahraničí není omezeno a Češi přivezou nákazu z Jančurových vlaků, jimiž za levné peníze houfně pocestují do Chorvatska. Jeden český diplomat mě dnes upozornil, že žádná protikoronavirová opatření se teď v Česku dělat nebudou, protože se zase blíží volby. Vlna úmrtí bude následovat až po nich. V ČR je proti nebezpečné variantě Delta druhou vakcínou dosud chráněno jen něco málo nad 23 procent obyvatelstva. Je to katastrofa. Je urgentně nutné očkovat oběma vakcínami všechny české občany. (JČ)

Ve čtvrtek 17.6. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 163 denních nákaz, od předchozího dne je to nárůst o 29 nákaz.. V ČR do 17.6. zemřelo  30 275 lidí, od předchozího dne je to nárůst o 18 mrtvých. V nemocnicích je 107 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 665 818 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 4 619 417 osob, druhou dávkou 2 323 105 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 23  procent obyvatelstva. 

V Londýně se v sobotu tvořily mnohahodinové fronty, když bylo na fotbalových  stadionech a na mnoha dalších místech uspořádáno hromadné očkování proti covidu a vyzváni byli všichni dosud neočkovaní občané od 18 let, aby se dostavili na očkování - bez předchozí registrace a bez jakýchkoliv dokumentů. Očkování bylo zpřístupněno komukoliv, britským občanům i cizincům:


- Brazílie už zaznamenala více než půl milionu mrtvých na covid. Tisíce lidí v Brazílii demonstrovaly proti reakci prezidena Bolsonara na pandemii.

- Spojené státy proočkovaly více než 317,1 milionu vakcín.

- Británie v sobotu zaznamenala 10 321 nových nákaz. Dalších 14 osob zemřelo.
- Soumya Swaminathan, hlavní vědec Světové zdravotnické organizace, varoval v pátek, že indická varianta Delta se stává globálně dominantní verzí koronaviru.

- Trajektorie covidu v Africe je nesmírně znepokojující, konstatoval Mike Ryan, hlavní expert Světové zdravotnické organizace pro krize. Upozornil, že Afrika minulý týden registrovala jen 5 procent globálních nákaz na covid a 2,2 procenta úmrtí. Jenže v Africe se netestuje a úmrtí se řádně neregistrují. Je nesmírně znepokojující, že nikdo neví, co se tam vlastně děje, upozornil Ryan.

- Covid zůstává vážnou a smrtelnou hrozbou pro neočkované osoby, varoval v pátek americký prezident Joe Biden.

- Brazilská varianta koronaviru  P1 usmrcuje těhotné matky a jejich nenarozené děti. V jednom z nejpostiženějších brazilských měst, v městě Sao Paolo umírá na covid nyní 42 těhotných matek každý týden. ZDE  Američtí epidemiologové jsou vážně znepokojeni brazilskou variantou P1, též známou jako Gamma. Je přítomna v četných státech USA a na americkém západě a severovýchodě tvoří více než 15 procent všech nákaz. ZDE 


 - Rusko zaznamenalo v sobotu 17 906 nových nákaz, včetně rekordního počtu 9120 nákaz v Moskvě, celkem je v Rusku registrováno 5,3 milionů nákaz. Ruská vláda potvrdila dalších 466 mrtvých za posledních 24 hodin, celkem podle ní v Rusku zemřelo na covid 128 911. Ruský statistický úřad však do konce dubna zaznamenal 270 000 úmrtí na covid.

- V Německu stoupl denní počet nákaz o 1108 na 3 721 139, zemřelo dalších 99 osob, celkem v Německu zemřelo 90 369 lidí.

- V Británii probíhá třetí vlna pandemie, řekl v sobotu vládní vědecká poradce profesor Adam Finn, člen vládního Společného výboru pro vakcinaci a imunizaci.

- 65 procent Američanů bylo očkováno alespoň jednou dávkou, jenže ta proti indické variantě koronaviru nechrání. Republikány ovládané americké státy se očkování vyhýbají. Do 4. července zřejmě nebude proočkováno 70 procent Američanů, jak Biden sliboval. V USA stále umírá na covid asi 400 lidí denně, na české poměry by to bylo cca 13 denních mrtvých. V ČR ale od středy do čtvrtka bylo zaznamenáno 18 mrtvých na covid.
 

- Počet nákaz variantou Delta stoupl v Británii na 75 953, uvádí organizace Public Health England, ale údaje jsou asi tři týdny staré.  V pátek Británie registrovala 10 476 nových nákaz a 11 úmrtí. Ve čtvrtek Británie registrovala 11 007 nových nákaz. Číslo R je v Anglii 1,2-1,4 a počet nových nákaz roste denně od 3 - 6 procent, na severozápadě Anglie o 5 - 8 procent denně. 99 procent nových nákaz je indická varianta Delta. Začátkem dubna 2021 tvořila varianta Delta v Británii jen 0,2 procenta nákaz.

- Skotská premiérka Nicola Sturgeonová zakázala Skotům cestovat do severoanglických měst Manchesteru a Salfordu, protože to jsou ohniska nákazy.

- Při zkoumání původu koronaviru ukazují nové informace, že únik koronaviru z laboratoře v Číně zřejmě nebyl původem nákazy.

- Mlčenlivá katastrofa: Jižní Amerika prohrává bitvu s koronavirem. Paraguay zaznamenala 18.09 úmrtí na milion obyvatel, ve srovnání s 2,71 v Indii, 1.01 v USA a O.14 v Británii. Paraguay, Suriname, Argentina, Uruguay, Colombia, Brazil a Peru jsou obětí mlčenlivého zabíjení covidem - do zpráv se to nedostává. I v Peru, které je na sedmém místě, je počet mrtvých 9,12 na milion.  Hrozí vznik nových smrtících variant. ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

-1
Vytisknout
8286

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2021