Rusko: Po vládě teroru přijde buď slabá dočasná vláda, nebo rozpad na regiony

16. 6. 2021

čas čtení 2 minuty
Putinův režim se mezi lety 2011-2019 nacházel ve stavu systémové krize. Od té doby se posunul ke katastrofě, napsal Anatolij Něsmijan ("El Murid"). Hlavní rozdíl mezi krizí a katastrofou spočívá v tom, že ze systémové krize se režim může vzpamatovat, ale z katastrofy výstup neexistuje.

Jak je nyní zřejmé, režim se posunul od prvního ke druhému v době tzv. květnových dekretů.

Ty se týkaly optimalizace systému a redistribuce zdrojů od struktur považovaných za druhořadé za účelem přežití systému jako celku, i když tyto "sekundární" struktury zajišťovaly důležité funkce jako vzdělávání a zdravotní péče.

Tento pokus v Rusku nevyšel, protože celá vládnoucí elita vykazuje neuvěřitelně mizernou intelektuální kvalitu. Jakmile ztratila hojné zisky z exportu ropy, její příslušníci jednoduše nevěděli, co dál.

Putin a spol. váhali se změnami, protože očekávali, že ceny ropy se opět zvednou a budou moci pokračovat jako dřív. A začalo být zřejmé, že že ceny už se nazpět nevrátí, krize už byla tak hluboká, že se nedala zvládnout.

Květnové dekrety znamenaly katastrofu a zřetelně se to ukázalo během pandemie, jenže kořeny jsou mnohem starší. Některé části putinského systému jsou dosud ve stavu krize. Ale spolu s ostatními jako celek míří do zdi.

Rozhodnutí režimu přejít k teroru jen zdůrazňuje jeho zoufalství, když dřívější metody administrativy přestaly fungovat. Rovnováha cukru a biče, na které dřívější metody stály, už neexistuje.

Pokud by Putin zaměstnával talentované lidi, mohl by dokázat změnit kurz a změnit zásadním způsobem své základní rysy. Proto přišel teror; sám ale neskončí, protože bude ukončen teprve tehdy, až se zvrhne v zabírání majetku.

Současná fáze katastrofy putinského režimu potrvá zhruba 12-18 měsíců. Poté se část špičky pokusí o puč a svalení odpovědnosti za problémy na ty, které svrhla. Jenže to se nemusí podařit a pučisty to může stát život.

Pokud puč neuspěje, může vzniknout občanská válka, s různou intenzitou v různých částech země. Případná prozatímní vláda po puči bude slabá a začne se hroutit prakticky v den, kdy vznikne.

Jinak řečeno, teror a občanská válka nebudou znamenat konec katastrofy. Půjde jen o dva další kroky na dlouhé a děsivé cestě.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
6215

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2021