Role Íránu během posledního konfliktu v Gaze

18. 6. 2021

čas čtení 3 minuty
Zmínky o Íránu v komentářích o střetech mezi Izraelem a palestinskými frakcemi v Gaze zjevně chyběly, ačkoliv dvě primární teroristické organizace, Hamás a Islámský džihád, přemrštěně chválily Teherán a jeho regionální proxies za poskytování vojenských schopností a financí, napsal Oved Lobel.

Navíc způsob, jakým byl konflikt rámcován, jak uskupeními v Gaze, tak širšími íránskými regionálními sítěmi, od Hizballáhu v Libanonu až po Húsie v Jemenu, jasně ukazuje, že všichni považují své regionální bitvy za pouhé fronty integrovaného transnacionálního džihádu zaměřeného proti Izraeli a vedeného íránskými Revolučními gardami.

Jak Islámský džihád a Hamás po léta opakovaně tvrdí, měly by jen malou kapacitu zahajovat tyto války proti Izraeli bez výcviku, financování, dodávek zbraní a expertízy íránských Revolučních gard. Nejen že Írán poskytuje zbraně a rakety, ale také zřídil lokální produkční kapacitu pro všechny své proxies a vycvičil operativce ve věcech technických aspektů, dokonce cíleně navrhl jednodušší rakety jako Badr-3, které mohou být snadno vyráběny v Gaze.

Nic z toho není zvlášť nové. Co však v posledním kole bojů nové bylo je velmi otevřená podpora [jemenských] Húsiů, jak prakticky, tak rétoricky. Jakmile bylo vyhlášeno příměří, zástupci Hamásu a Islámského džihádu přednesli nadšené projevy v Sanáa chválící Húsie za jejich roli ve "vítězství" a lokální zástupce Hamásu předal Húsiům cenu za jejich finanční a logistickou podporu.

Během konfliktu Húsiové sbírali peníze na válku. V Sýrii se zástupce Húsiů údajně setkal se zástupcem Islámského džihádu, aby jednali o průběhu bojů.

Integrace všech íránských proxies údajně šla ještě dál. Podle al-Akbaru Húsiové kontaktovali Hamás a požádali jej o koordináty uvnitř Izraele ve snaze zaměřit na ně jemenské rakety a bezpilotní bojové prostředky. Nicméně Hamás informoval Sanáa, že situace na bojišti je "velmi dobrá". Neověřená zpráva Mašrek News spojených s Revolučními gardami tvrdí, že Jemenec z bašty Húsiů v Sanáa byl během konfliktu zabit v Gaze, čímž se stal "prvním jemenským mučedníkem v boji proti sionistickému nepříteli".

Vyjádření jako z úst člena politbyra Húsiů Abd al-Wahhába al-Mahbašího ("Jedinou cestou je cesta do Jeruzaléma, cesta džihádu proti Židům") jsou všudypřítomná a Húsiové otevřeně rekrutují Jemence, aby "osvobodili mešitu al-Aksá" v Jeruzalémě.

Rakety a bezpilotní bojové letouny vzlétaly z Libanonu a Sýrie, a možná i z Iráku, díky íránským proxies, což indikuje koordinaci napříč všemi frontami.

Vzhledem k tomu, jak integrovány jsou palestinské teroristické frakce do sítě proxies íránských Revolučních gard a jak na nich operačně závisejí, není jasné, proč média a ostatní komentátoři takřka univerzálně zamlčují centrální roli Íránu.

Trvalým cílem Hamásu i Islámského džihádu je zničit Izrael a založit islámský stát. Jejich válka má jen málo společného s napětím v Jeruzalémě, ačkoliv mnozí toto spojení propagují. Spíše jde o výhonky probíhajícího íránského panislámského křižáckého tažení proti existenci Izraele.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5814

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2021