Rusové navzdory režimní propagandě považují ČR spíše za přátelský stát

18. 6. 2021

čas čtení 1 minuta
Před několika týdny ruská vláda zveřejnila seznam nepřátelských států. Byly na něm jen dvě země, USA a ČR, ale úřady daly najevo, že seznam bude časem rozšiřován. Agentura Levada nyní provedla průzkum, který ukazuje, že Rusové mají vlastní představy o nepřátelích.

Nepřekvapí, pokud ruští občané souhlasí s vládou v tom, že Spojené státy jsou nepřátelská země. Avšak 42 % jich považuje Českou republiku za přátelský stát - a jen 35 % za nepřátelský, nehledě k tomu, co putinský režim tvrdí.



V 90. letech jen 13 % Rusů zastávalo názor, že jejich země má v zahraničí nepřátele. Dnes si to už myslí 83 % z nich. USA dnes považuje za nepřítele 66 %, zatímco v roce 2018 to bylo 78 %. 40 % uvedlo, že nepřítelem je Ukrajina. A 28 % označilo za nepřítele Británii.

Ve srovnání s loňským rokem klesl počet těch, kdo za nepřítele považují Británii, Gruzii, Estonsko, Lotyšsko, Litvu a Polsko. Jedinými nepřáteli identifikovanými letošními respondenty častěji než vloni jsou USA, Ukrajina a ČR.

Pokud jde o země přátelské, v minulosti byla vedoucí trojka Bělorusko, Čína a Kazachstán. S velkým odstupem následují Arménie, Ázerbájdžán, Indie, Kyrgyzstán, Německo a Sýrie. Německo je přitom jedinou evropskou zemí na seznamu deseti hlavních přátel identifikovaném respondenty agentury Levada.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
6289

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2021