Jaderný program: USA varují Írán, že existují "nediplomatické" možnosti

15. 10. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Spojené státy "až dosud" nevidí na íránské straně ochotu seriózně se angažovat v jednáních o jaderné dohodě. 

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken naznačil, že by mohlo dojít k použití síly, pokud se Írán nevrátí k jednacímu stolu kvůli snaze zachránit jadernou dohodu z roku 2015. Írán je viněn z toho, že dohodu porušuje obohacováním uranu.

Spojené státy a Izrael ve středu vydaly prohlášení, že zkoumají další možnosti, jak jednat vůči Íránu, pokud se Teherán v dobré víře nevrátí k jednáním ohledně záchrany jaderné dohody JCPOA.

Po jednání s ministry zahraničí Izraele a Spojených arabských emirátů Blinken řekl, že na stole jsou "jiné možnosti", pokud by Írán odmítl nabídku znova plnit dohodu, zatímco se k ní USA vrátí.

"Stále zkoumáme všechny možnosti, jak se vyrovnat s výzvou představovanou Íránem," řekl ministr. "A dál věříme, že diplomacie je nejúčinnější způsob, jak to udělat. Ale v diplomacii je k jednání potřeba dvou stran a až dosud jsme u Íránu neviděli ochotu to udělat."

Možná nediplomatická řešení by mohla zahrnovat vojenskou sílu, ale také další zpřísnění sankcí proti Íránu nebo akci v utajení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
8088

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2021