Levné antidepresivum "může snížit počet hospitalizací s COVIDem"

29. 10. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Nyní je třeba mj. prozkoumat, zda lék lze kombinovat s jinými terapiemi. 

Levné antidepresivum snižuje podíl hospitalizací mezi dospělými COVIDovými pacienty s vysokým rizikem. Uvádí to studie, která pátrala po existujících preparátech schopných použití k novým účelům ve snaze léčit koronavirus.

Výzkumníci testovali lék předepisovaný na depresi a obsesivně-kompulzívní poruchu, protože je znám tím, že omezuje záněty a podle menších studií vypadal slibně.

Nyní sdíleli výsledky americkými instituty národního zdraví, které publikovali předpisy pro léčbu. A doufají, že se dočkají i doporučení Světové zdravotnické organizace.

Preparát fluvoxamin by znamenal léčbu jednoho pacienta s COVIDem za 4 dolary. Léčba protilátkami například stojí asi 2 000 dolarů a experimentální antivirotikum firmy Merck asi 700 dolarů. Někteří experti předpovídají, že nakonec budou používány různé léčebné postupy ve vzájemné kombinaci.

Výzkumníci testovali preparát při léčbě takřka 1 500 Brazilců nedávno infikovaných koronavirem, kteří byli ohroženi vážným průběhem onemocnění kvůli dalším zdravotním problémům jako cukrovka. Zhruba polovina brala doma po dobu deseti dnů antidepresivum, zbytek placebo. Obě skupiny byly sledovány po dobu čtyř týdnů, aby se zjistilo, kdo skončil v nemocnici nebo strávil více času na pohotovosti, když jsou nemocnice plné.

Ve skupině beroucí lék potřebovalo hospitalizaci 11 %, kdežto ve skupině s placebem 16 %. Výsledky byly publikovány v časopise Lancet Global Health. Nezávislí experti poté doporučili studii předčasně ukončit, protože výsledky byly zřejmé.

Otázkou zůstává vhodné dávkování, zda by lék prospěl i pacientům s nižším rizikem a zda lze kombinovat další terapie.

Projekt zkoumal osm existujících přípravků, aby zjistil, zda by mohly fungovat proti koronaviru. Projekt stále testuje lék proti hepatitidě, ale všechny ostatní přípravky včetně metforminu, hydroxychlorochinu (Plaquenil) a ivermektinu byly vyloučeny.

Levné generikum a proticovidová pilulka firmy Merck fungují odlišně a "mohou být komplementární", tvrdí doktor Paul Sax z Harvard Medical School, který se na studii nepodílel. Počátkem října Merck požádal o povolení svého přípravku v USA a EU.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
8212

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2021