Bělorusko: Lukašenko vyhrožuje přerušením dodávek plynu do Evropy

12. 11. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Minsk hrozí "důraznou" reakcí na nové evropské sankce. 

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko pohrozil přerušením dodávek zemního plynu vedených přes jeho zemi do EU kvůli novým sankcím, které unie vyhlásila kvůli probíhající pohraniční krizi.

"Nenecháme se zastrašit žádnou potenciální akcí běloruského režimu používají plyn jako nástroj," reagovala mluvčí EU.

Sankce byly oznámeny v reakci na migrační krizi na běloruských hranicích s Polskem, Litvou a Lotyšskem, kterou zmíněné země považují za pomstu za dřívější sankce proti Minsku. Situace na unijních hranicích s Běloruskem je považována za taktiku "hybridní války" uplatněnou proti sousedům běloruského režimu a obecněji proti EU.

"Udržujeme Evropu v teple a přesto nám vyhrožují, že uzavřou hranice," prohlásil běloruský prezident. "A co když zastavíme plyn? Proto bych radil lídrům Polska, Litvy a dalším šílencům, aby mysleli, než cokoliv řeknou," dodal.

Poukázal také na fakt, že ruský plynovod Jamal vedoucí přes Bělorusko v poslední době přepravil z Ruska nižší množství plynu.

Běloruský prezident také varoval, že pokud budou zavedeny nové "nepřijatelné" sankce, "země odpoví".

Mluvčí Evropské komise Dana Spinantová zdůraznila, že "zemní plyn je zásadní komoditou a neměl by být používán ke geopolitickým cílům, a stejně tak lidé".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5156

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2021