Vliv ve střední a jihovýchodní Evropě se dá jednoduše nakoupit

18. 2. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut
  • Investice uskupení PPF do médií a telekomunikací v podbřišku Evropy pokračují

  • Je možné v zemích jako je Vučićovo Srbsko či Orbánovo Maďarsko vůbec hovořit o oddělení politické a hospodářské moci?

  • A může se Česko odstřihnout od vlivu obchodních partnerů Orbána a Vučiće?

Na začátku tohoto týdne skupina PPF oznámila akvizici chorvatské televize RTL. Stane se tak prostřednictvím společnosti CME, kterou PPF přebrala v letech 2019-2020, a která je významným provozovatelem sítě televizních stanic ve střední a jihovýchodní Evropě.

Zesnulý miliardář Petr Kellner, který byl nedávno prezidentem Zemanem vyznamenán řádem Bílého lva in memoriam, byl po převzetí CME vyzván českými i mezinárodními novinářskými organizacemi k veřejnému přihlášení se k ochraně mediálních svobod a redakční nezávislosti v médiích ve vlastnictví PPF.

Expanze PPF na jihovýchod Evropy se odehrává v době, kdy jsou média na západním Balkáně pod politickým tlakem, který se na rozdíl od rozpadu Jugoslávie a vlády Slobodana Miloševiče odehrává v naprosto rozdílných geopolitických podmínkách. Navíc se tak děje na několika úrovních a v několika zemích bývalé Jugoslávie paralelně.

Situace v Srbsku, kde Vučićova "Srbská pokroková strana" pomocí veřejných institucí a spřízněných soukromých firem systematicky omezuje dosah vůči vládě kritických médií, je již několik let předmětem mezinárodní kritiky. Útoky krajně pravicových chuligánů na novináře pak zavdávají k polemikám a srovnáním s podmínkami novinářů v putinovském Rusku.

Tyto nerovné tržní podmínky pro média, která nejsou spřízněna s vládnoucí stranou v Srbsku, nijak nebránily představitelům PPF v tom, aby partnerství mezi Telenorem a Telekomem v Srbsku (Telekom Srbija obchod interně popisuje jako likvidaci konkurence – více v BL ZDE) prezentovali jako ryze obchodně motivovanou záležitost. Bosna a Hercegovina, kde také působí Telekom Srbija, je pak vystavena systematické dezinformační kampani ze strany Srbska.

V srbské entitě v rámci Bosny, Republice Srpske, se pak Miloradu Dodikovi podařilo vytvořit mediální ekosystém postavený na kleptokratických vztazích a opanovaní veřejné debaty srbským nacionalismem, popíráním genocidy během války v Bosně a neutuchajícím tvarováním mediálního diskursu vybičovaným stavem ohrožení. Milorad Dodik a jeho okolí bylo v lednu sankcionováno americkou administrativou pro destabilizaci Bosny a Hercegoviny prostřednictvím médií.

Možná ještě více zarážející pak je míra výpadů proti novinářům v unijním Slovinsku ze strany vládnoucí SDS a premiéra Janši, která vrcholila v téměř ročním blokováním financování Slovinské tiskové agentury či personálních změnách ve veřejnoprávních médiích. (Pro srovnání – i přes propad je Slovinsko v Press Freedom Indexu pro rok 2021 na 36. místě, tedy se srovnatelně se propadajícím Českem na 40. místě. Dále pro srovnání: USA je 44., Německo 13., Chorvatsko 56., BiH 58. a Srbsko 93.).

Oddělení obchodů a politiky, které se odehrálo jenom v mediálních výstupech

V této souvislosti stojí za zmínku, že český pravicový server Echo24, podobně jako ekonomicky laděný E15 ze skupiny Czech News Center, kde je většinový vlastník obchodní partner PPF Daniel Křetínský, tak mediální kontroverze skupiny PPF nijak nezmiňují a kromě striktně ekonomických údajů, tak velkou část textu zabírá přetisknuté tiskové prohlášení české skupiny.

Také přední seriózní portál Aktualne.cz, který v minulosti publikoval ceněnou a mezinárodně citovanou investigativní reportáž o financování mediální kampaně ze strany PPF ve prospěch Číny, se v této souvislosti soustředí především na obchodní ukazatele.

Aktualne.cz si ale všímá synergií, které nákupy televizních stanic ze strany uskupeni se silným mediálním a telekomunikačním zázemím, nabízí v oblasti streamovacích služeb a tvorby obsahu. V kombinaci se slabě regulovaným odvětvím a silným klientelismem se takové prostředí podobá podmínkám, ve kterých se PPF zrodila.

Ekonomická a politická moc v zemích jako je Vučićovo Srbsko či Orbánovo Maďarsko je propojená do takové míry, že někteří analytici hovoří o schopnosti tamějších vládnoucích stran a jejich okolí udržet si penězovody na veřejné zdroje i v případě porážek v letošních volbách.

Možná proto není překvapivé, že si PPF udržuje výborné vztahy s firmami z Vučićova a Orbánova okolí (viz nedávný prodej Telenoru Černá hora firmě 4iG spjaté s Fideszem).

Soudě podle aukce na 5G kmitočty v Česku či vyplacení podílu v ČD Telematice, tak se PPF dařilo držet dobré vztahy i s Babišovým ANO. V tomto ohledu může být z Andreje Babiše důstojný pokračovatel politiky Miloše Zemana na Pražském hradě. A z koketování s autoritářským populismem v Česku chronická noční můra na pokračování. p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } a:link { color: #0563c1 }

2
Vytisknout
9908

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2022