Putin nařídil, aby na východní Ukrajinu vstoupili ruští vojáci na "mírové operace"

22. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

Vladimir Putin nařídil "mírové operace" v Doněcké lidové republice a Luhanské lidové republice, dvou územích na východě Ukrajiny, která v pondělí Putin uznal za nezávislá.


Vladimir Putin nařídil své armádě, aby vstoupila do Ruskem kontrolovaných oblastí na jihovýchodě Ukrajiny v návaznosti na rozhodnutí uznat tato území za nezávislé státy.

Rozhodnutí vyslat své vojáky k plnění "mírových úkolů" bude na Ukrajině a u dalších západních spojenců vnímáno jako okupace regionu a pravděpodobně vyvolá tvrdé sankce a ukrajinskou vojenskou reakci.

Nasazení vojsk bylo odhaleno v textu dvou smluvních dokumentů, které Putin v úterý podepsal s vůdci separatistických republik.

"Ti, kteří se vydali cestou násilí, krveprolití a bezpráví, neuznávali a neuznávají žádné jiné řešení donbaského problému než vojenské," řekl Putin. "Proto se domnívám, že je nutné přijmout dávno zpožděné rozhodnutí o okamžitém uznání nezávislosti a svrchovanosti Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky" - ruských zástupných států na východě Ukrajiny.

Třetí článek smluv stanovil "provádění mírových funkcí ozbrojenými silami Ruské federace" v Luhanské a Doněcké lidové republice, které Ukrajina a většina světa považuje za svrchované ukrajinské území.

V pondělí večer ukrajinští představitelé uvedli, že ruské jednotky již možná vstoupily na území separatistů. Uvedli, že místní lidé ve městě Makiivka, 15 km západně od Doněcku ovládaného povstalci, viděli něco, co vypadalo jako ruská obrněná vozidla v pohybu.

Jeden ze zdrojů - který si nepřál být jmenován - uvedl, že "obrovská kolona ruských obrněných transportérů a další techniky jede už hodinu a půl". Byl spatřen, jak směřuje na sever k městu Jasynuvata, rovněž v Doněcké oblasti.

Na videu zveřejněném Ukrajinou se zdálo, že kolona vojenských vozidel se pohybuje v konvoji po silnici. Podle úředníků nebylo možné určit, zda vojáci patří k pravidelné ruské armádě, nebo jsou z Ruskem kontrolovaných separatistických jednotek.

Zdroj v angličtině ZDE

2
Vytisknout
4943

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2022