Macron se snaží zorganizovat summit s Putinem

21. 2. 2022

čas čtení 2 minuty
- Francouzský prezident Emmanuel Macron pozval Vladimira Putina a Joea Bidena na summit zaměřený na deeskalaci ukrajinské krize a tito politikové s tím v zásadě souhlasili, a to i přes další varování USA, že stále hrozí útok Ruska proti Ukrajině. Návrh na uspořádání summitu - který se uskuteční pouze v případě, že Rusko nenapadne Ukrajinu - následoval po sérii telefonátů, které Macron uskutečnil ve snaze deeskalovat napětí, mimo jiné s Borisem Johnsonem, Joem Bidenem a po dvou telefonátech s Putinem.


 

- Americká administrativa signalizovala ochotu pracovat na diplomatickém řešení, ale zopakovala svůj názor, že ruské jednotky dostaly příkaz k invazi na Ukrajinu. Tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová ve svém prohlášení uvedla: "Jsme vždy připraveni na diplomacii. Jsme také připraveni vyvodit rychlé a přísné důsledky, pokud se Rusko místo toho rozhodne pro válku. A v současné době se zdá, že Rusko pokračuje v přípravách na plnohodnotný útok na Ukrajinu, který se uskuteční velmi brzy."

- V pondělí se v Bruselu sejdou ministři zahraničí Evropské unie a šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell uvedl, že EU návrh summitu podporuje.

- Mezitím USA tvrdí, že ruskéjednotky "vytvářejí seznamy identifikovaných Ukrajinců, kteří mají být v případě invaze zabiti nebo posláni do táborů", jak vyplývá z uniklého dopisu, který USA zaslaly šéfce OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové.

- Americká administrativa údajně připravila první balíček sankcí proti Rusku, který zahrnuje zákaz americkým finančním institucím zpracovávat transakce pro velké ruské banky. Agentura Reuters uvádí, že cílem opatření je poškodit ruskou ekonomiku přerušením "korespondenčních" bankovních vztahů mezi cílovými ruskými bankami a americkými bankami, které umožňují mezinárodní platby. Sankce budou zavedeny pouze v případě, že Rusko provede invazi, přestože ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval k zavedení sankcí dříve, než Rusko takovou akci podnikne.

- Satelitní snímky ukazují nové rozmístění ruských vojáků a obrněné techniky na farmách, v lesích a na polích, přičemž některé z nich se nacházejí pouhých 15 km od hranic s Ukrajinou. Snímky, které byly pořízeny v neděli, ukazují "změnu ve struktuře dříve pozorovaných rozmístění". Ruské jednotky v Bělorusku v počtu 30 000 osob měly v neděli ukončit vojenské cvičení, ale bylo oznámeno, že bude prodlouženo, protože "napětí stále doutná". Mezitím ukrajinská armáda obvinila jednotky podporované Ruskem, že se během neděle dopustily 80 případů porušení příměří v separatistických regionech.

0
Vytisknout
5352

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2022