"Rusům se nedaří porazit Ukrajince v boji, a tak rasisté záměrně ničí zemi a mění ji v poušť"

13. 5. 2022

čas čtení 18 minut
- Ruská duma se usnesla, že je potřeba denacifikovat Polsko:




- Zničený ruský vrtulník na Ukrajině. Na palubě: ukradená pračka
. Podle některých prý potřebuje ruská armáda elektroniku z praček pro své vojenské systémy, protože nemá přístup k západnímu dovozu:







- Rusko od soboty přeruší dodávky elektřiny do Finska

Rusko v sobotu od jedné hodiny ráno přeruší dodávky elektřiny do Finska, uvedla společnost RAO Nordic, která je dodavatelem elektřiny, a to v souvislosti s rostoucím napětím kvůli snaze Helsinek vstoupit do NATO. Rusko tvrdí, že problémem jsou platby.

RAO Nordic, dceřiná společnost ruského státního energetického holdingu Inter RAO, v prohlášení uvedla, že je "nucena pozastavit dovoz elektřiny", a to od 14. května.

Finští představitelé včera prohlásili, že země musí "neprodleně" požádat o vstup do aliance NATO. V reakci na to Kreml prohlásil, že Rusko bude "rozhodně" vnímat finské členství jako hrozbu, a ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Moskva bude "nucena podniknout reciproční kroky, vojensko-technické i jiné".

- Spotřebitelská inflace v Rusku v dubnu meziročně zrychlila na 17,83 %, což je nejvyšší úroveň od ledna 2002, uvedla agentura Reuters.

 Vysoká inflace je již několik let hlavním problémem domácností, protože snižuje životní úroveň, jejíž pokles bude letos ještě prohlouben prudkým poklesem ekonomiky.

-  Podle místních představitelů a britských zpravodajských služeb Ukrajinci odrazili několik pokusů Rusů o překročení strategicky významné řeky v Donbasu a způsobili přitom velké ztráty.
Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti, uvedl, že ruské síly byly třikrát odraženy, když se pokoušely překročit řeku Siverský Donec 20 km západně od Severodoněcku, přičemž přišly o obrněnou techniku a mostní zařízení.

- Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že Kyjev doufá ve vyzbrojení milionu lidí, protože se země připravuje na "novou, dlouhou fázi války".
Varoval, že "nás čekají nesmírně těžké týdny" a že Ukrajina v tomto obtížném období potřebuje "jednotu, soudržnost, vůli a trpělivost".
 



- Zelenskij  je "připraven mluvit s Putinem"

Volodymyr Zelenskij zopakoval nabídku na přímé rozhovory s Vladimirem Putinem

Výchozím bodem pro případné rozhovory mezi oběma lídry by mělo být stažení Ruska z Ukrajiny, uvedl Zelenskyj v rozhovoru pro italskou televizi RAI 1.

Zelenskij řekl: "Jako prezident jsem připraven jednat s Putinem, ale pouze s ním. Bez jakýchkoli jeho prostředníků. A v rámci dialogu, nikoliv ultimát.:

Ukrajina a Rusko nejednaly tváří v tvář od 29. března. Agentura Interfax citovala hlavního moskevského vyjednavače Vladimira Medinského, podle něhož se mírové rozhovory vedou na dálku.

Zelenskij rovněž vyloučil návrhy, že by Ukrajina měla učinit ústupky v zájmu zajištění mírové dohody, která by Putinovi umožnila zachovat si tvář, a dodal, že Ukrajina nebude dělat kompromisy ohledně své územní celistvosti.

Řekl: "Odejděte z tohoto území, které okupujete od 24. února. To je první jasný krok k tomu, abychom mohli o něčem jednat."

- Americký ministr obrany Lloyd Austin hovořil se svým ruským protějškem Sergejem Šojgu poprvé od doby před vpádem moskevských vojsk na Ukrajinu 24. února, uvedl Pentagon.

Austin "vyzval k okamžitému příměří na Ukrajině a zdůraznil důležitost zachování komunikačních linek", dodal Kirby.

- Spojené království vydalo sankce proti tuctu členů rodiny a nejbližšího okolí Vladimira Putina, včetně jeho dlouholeté přítelkyně,
s odůvodněním, že vzhledem k tomu, že ruský prezident oficiálně vlastní jen skromný majetek, jsou to právě tito lidé, kteří pomáhají podporovat jeho okázalý životní styl.

- V Kyjevě se od neděle zmírní zákaz vycházení, oznámil na Telegramu starosta města Vitalij Kličko.

- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po odchodu z pátečních modliteb v Istanbulu před novináři poznamenal, že Turecko neuvítá vstup Švédska ani Finska do NATO.

"V současné době sledujeme vývoj ohledně Švédska a Finska, ale nemáme z toho pozitivní pocit," řekl.

"Nechceme se dopustit chyby," dodal. "Skandinávské země jsou pro teroristické organizace něco jako penziony. Abychom šli ještě dál, mají také křesla ve svých parlamentech."

- Rusko obviněno z násilné deportace 210 000 dětí z Ukrajiny

Ukrajinská ombudsmanka pro lidská práva Ljudmyla Denisová uvedla, že mezi 1,2 milionu Ukrajinců, kteří byli podle Kyjeva deportováni proti své vůli, je více než 210 000 dětí.

- Ukrajina požádala země G7, aby zabavily ruská aktiva a předaly je Kyjevu na pomoc při obnově země, uvedl její ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Kuleba uvedl: "Děkujeme za podporu: Kanada to již udělala a mám pocit, že ostatní k tomu dospějí spíše dříve než později. Mluvíme o stovkách miliard dolarů. Rusko musí zaplatit."


- Švédsko se přiblížilo ke změně své desítky let trvající politiky vojenské neangažovanosti poté, co přezkum bezpečnostní politiky dospěl k závěru, že vstup do NATO by měl "odstrašující účinek" na riziko konfliktu v severní Evropě.

Ve zprávě se uvádí, že členství Švédska v NATO by "zvýšilo práh vojenských konfliktů a mělo by tak odstrašující účinek v severní Evropě". Zpráva se zastavila u konkrétních doporučení, ale poznamenala, že "není reálné rozvíjet bilaterální obranné aliance mimo stávající evropské a euroatlantické struktury".


- Ukrajina odrazila ruský pokus o překročení řeky Donbas, potvrdilo Spojené království.



- Ukrajinské síly úspěšně zabránily ruským pokusům překročit řeku Siverskij Doněc v Donbasu, uvedlo britské ministerstvo obrany ve své nejnovější zpravodajské informaci, přičemž snímky naznačují, že Rusko "ztratilo významné obrněné manévrové prvky nejméně jedné praporní taktické skupiny".


Ve středu ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo snímky toho, co podle něj byly zničené ruské tanky a další výzbroj ve vesnici Bilohorivka poblíž strategického města Lysyčansk, které je v držení Ukrajiny.

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že pokus o přejezd ukazuje, pod jakým tlakem se ruská armáda nachází:

"Pokud Rusové upustí od snahy o postup z Izjumu, budou moci ukrajinské síly soustředit své úsilí na obranu Severodoněcku-Lysyčanska nebo v nejhorším případě na prolomení ruského obklíčení před pádem těchto sídel.

Thinktank však také poznamenal, že ruské síly pravděpodobně od 12. května kontrolují téměř celé město Rubižne a s největší pravděpodobností se zmocnily města Voevodivka severně od Severodoněcku.

    V nadcházejících dnech pravděpodobně zahájí pozemní ofenzívu na Severodoněck nebo jeho okolí. Relativní úspěch ruských operací v této oblasti v kombinaci s jejich neúspěchem při postupu z Izjumu a výrazným poklesem energie tohoto pokusu o postup naznačují, že se možná vzdávají postupu na ose Izjum.

Zpráva rovněž uvádí, že ruské síly posilují své pozice na Hadím ostrově v Černém moři ve snaze zablokovat ukrajinské námořní komunikace poblíž klíčového přístavního města Oděsa.

- Neúspěšný přechod přes řeku ukazuje, že ruští velitelé jsou pod tlakem, tvrdí britské ministerstvo obrany

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že neúspěšné překročení řeky Siverskij Doněc ruskými silami v Donbasu ukazuje, pod jakým tlakem jsou ruští velitelé:

    Provádění přechodů přes řeku ve sporném prostředí je vysoce riskantní manévr a svědčí o tlaku, kterému jsou ruští velitelé vystaveni, aby dosáhli pokroku ve svých operacích na východní Ukrajině.

    Ruským silám se nepodařilo dosáhnout žádného významného pokroku, přestože po stažení a přesunu jednotek z Kyjevské a Černihovské oblasti soustředily v této oblasti své síly.

Ve středu ukrajinské síly úspěšně zabránily přechodu a zveřejnily snímky, které podle MO naznačují, že Rusko "ztratilo významné obrněné manévrové prvky nejméně jedné praporní taktické skupiny".

Snímky ukazují zničené ruské tanky a další výzbroj v obci Bilohorivka, nedaleko strategického města Lysyčansk ovládaného Ukrajinou.

Britské ministerstvo obrany rovněž uvedlo, že Rusko "vynakládá značné úsilí v okolí Izjumu a Severodoněcku ve snaze dosáhnout průlomu směrem ke Slovjansku a Kramatorsku".

Hlavním cílem na této ose je obklíčení ukrajinských sil v oblasti operace společných sil a jejich izolace od podpory nebo posílení jednotkami na západě země.





 
- Ukrajina tvrdí, že poškodila logistickou loď ruského námořnictva poblíž Hadího ostrova, malého, ale strategického stanoviště v Černém moři, informuje agentura Reuters.

"Díky akci našich námořníků se podpůrná loď Vsevolod Bobrov vznítila - je to jedna z nejnovějších v ruské flotile," uvedl Serhij Bratčuk, mluvčí Oděské oblastní vojenské správy.
 
Satelitní snímky poskytnuté soukromou americkou společností Maxar ukázaly následky podle ní pravděpodobného raketového útoku na ruské výsadkové plavidlo třídy Serna poblíž ostrova poblíž námořní hranice Ukrajiny s Rumunskem.

Snímky rovněž ukázaly nedávné poškození budov na ostrově.

Obnovené boje v okolí Hadího ostrova v posledních dnech se podle některých představitelů obrany mohou stát bitvou o kontrolu západního pobřeží Černého moře, protože ruské síly se snaží prosadit na severu a východě Ukrajiny.

  Ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj v pátek  ráno na Telegramu zveřejnil krátkou zprávu. Uvedl, že Rusové "vyvinuli veškeré úsilí k prolomení obrany v Luhanské oblasti" a pokusili se zaútočit na "Rubižne, Zolote, Nizhne, předměstí Severodoněcku".

Řekl, že se Rusové znovu pokoušejí překročit Siverský Doněc, a označil je za "rasisty" a "idioty". Poté řekl: "Rusům se nedaří porazit Ukrajince v boji, a tak rasisté záměrně ničí region a mění ho v poušť. Většina našich osad je ze 70 % zničena, ty, které jsou pod okupací, ještě více."

- Ruské velvyslanectví v Lotyšsku vydalo ostře formulované prohlášení k včerejšímu rozhodnutí Rigy pozastavit ochranu sovětských památek na svém území
. Velvyslanectví v něm uvádí:

"Jsme pobouřeni rozhodnutím lotyšské Saeimy jednostranně pozastavit platnost článku 13 rusko-lotyšské mezivládní dohody z 30. dubna 1994, který lotyšské straně ukládá chránit, udržovat a pečovat o památníky.

    Tento zrádný a neodůvodněný krok nemá morální ani právní opodstatnění a představuje hrubé porušení všeobecně uznávaných zásad a norem mezinárodního práva, včetně ustanovení právě této smlouvy.

    Tato situace jasně ukazuje celému odpovědnému mezinárodnímu společenství pravou tvář politické elity současného Lotyšska: cynismus, dvojí standardy, naprosté odmítání civilizovaných způsobů řešení mezistátních otázek a bezostyšné ignorování základních zásad mezinárodního práva. V Lotyšsku se objevuje problém vyrovnání se s vlastní historickou minulostí.

Lotyšský parlament v čtvrtek  odhlasoval, že ochrana sovětských památek bude pozastavena, dokud ruská vojska neopustí Ukrajinu. Poslankyně Krista Baumane uvedla, že pomníky jsou symbolem ruské okupace a ruských zločinů na Ukrajině."

Malý počet zákonodárců se postavil proti tomuto kroku s tím, že se jedná o památníky vítězství nad nacismem ve druhé světové válce, které nemají nic společného se současným konfliktem.

- Nerušte sankce vůči Rusku, dokud všechna vojska neopustí Ukrajinu, říká britská ministryně zahraničí

Mezinárodní sankce vůči Rusku by měly zůstat v platnosti, dokud všechna jeho vojska neopustí Ukrajinu, řekla podle BBC britská ministryně zahraničí Liz Trussová na setkání svých kolegů z G7 v Německu.

"Putin se na světové scéně ponižuje. Musíme zajistit, aby na Ukrajině čelil porážce, která mu odepře jakýkoli prospěch a v konečném důsledku omezí další agresi," uvedla.
 
"Nejlepší dlouhodobou bezpečnost pro Ukrajinu přinese to, že se bude moci bránit sama. To znamená poskytnout Ukrajině jasnou cestu k vybavení odpovídajícímu standardům NATO," řekla.

Trussová byla obviněna z riskantního přístupu k válce, který by mohl situaci ještě více rozdmýchat a ohrozit případná mírová jednání nebo šance na deeskalaci.
 
- Ruské ministerstvo zahraničí v Moskvě uvedlo, že pokud Helsinky požádají o vstup do NATO, budou muset podniknout "vojensko-technické" kroky poté, co finský prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marin prohlásili, že Finsko musí požádat o vstup do vojenské aliance "bezodkladně". Očekává se, že Švédsko bude následovat během několika dní.

- Rusko by podle zpráv mohlo v pátek, den poté, co finští představitelé prohlásili, že podají žádost o vstup do NATO, přerušit dodávky plynu do Finska.


- Republikánský senátor Rand Paul zablokoval v americkém Senátu přijetí zákona o pomoci Ukrajině ve výši 40 miliard dolarů. Paul požadoval změny, včetně zřízení generálního inspektora, který by dohlížel na to, jak je tato částka vynakládána.

-  Michael Carpenter, velvyslanec USA při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), uvedl, že "nejméně několik tisíc Ukrajinců" bylo posláno do takzvaných "filtračních center" v Rusku, kde jsou podrobováni "brutálním výslechům". Další desítky tisíc lidí byly evakuovány do Ruska nebo na území kontrolované Ruskem. Carpenter uvedl, že jeden z přeživších řekl, že "všichni se bojí, že budou odvezeni do Doněcku", kde by se mohli stát obětí "dalšího vyšetřování nebo vraždy".

- Na třídenním zasedání ministrů zahraničí a zemědělství zemí G7 v Německu se projednávají naléhavá opatření k prolomení ruské blokády vývozu obilí z ukrajinských přístavů, včetně snahy otevřít trasy přes Rumunsko a Baltské moře. Před válkou se většina potravin, které Ukrajina vyprodukovala - a které by stačily k nasycení 400 milionů lidí - vyvážela přes jejích sedm černomořských přístavů.


- Ukrajinská protiofenzíva v okolí severovýchodního Charkova "začíná vypadat velmi podobně jako protiofenzíva, která nakonec vyhnala ruské jednotky z Kyjeva a zcela opustila západní Ukrajinu", uvedl Institut pro studium války ve svém nejnovějším hodnocení konfliktu.

Ten "nutil ruské velení k těžkým rozhodnutím", mimo jiné tím, že ruské jednotky zaměřily své bombardování na útok na ukrajinské jednotky, a nikoli na město.

Ruské síly mezitím možná upouštějí od snahy obklíčit ukrajinské jednotky podél linie Izjum-Slovjansk-Debalcevsko na východě Ukrajiny ve prospěch mělčího obklíčení měst Severodoněck a Lysyčansk v Luhansku.

Podle institutu však "není jasné, zda ruské síly mohou Severodoněck a Lysyčansk obklíčit, natož dobýt, i když své úsilí soustředí na tento značně redukovaný cíl".

Ruské ofenzívy se v průběhu této války zadrhly pokaždé, když zasáhly zastavěnou oblast, a v těchto oblastech tomu pravděpodobně nebude jinak.

Pokračující a rozšiřující se zprávy o demoralizaci a odmítání bojovat mezi ruskými jednotkami naznačují, že efektivní bojová síla ruských jednotek na východě je nadále nízká a může dále klesat.

Pokud Rusové upustí od snah o postup z Izjumu, budou navíc ukrajinské síly schopny soustředit své úsilí na obranu Severodoněcku-Lysyčanska nebo v nejhorším případě na prolomení ruského obklíčení před pádem těchto sídel.

Thinktank však také poznamenal, že ruské síly pravděpodobně od 12. května kontrolují téměř celé město Rubižne a s největší pravděpodobností se zmocnily města Voevodivka severně od Severodoněcku.

    V nadcházejících dnech pravděpodobně zahájí pozemní ofenzívu na Severodoněck nebo jeho okolí. Relativní úspěch ruských operací v této oblasti v kombinaci s jejich neúspěchem při postupu z Izyumu a výrazným poklesem energie tohoto pokusu o postup naznačují, že se možná vzdávají postupu na ose Izyum.

Zpráva rovněž uvádí, že ruské síly posilují své pozice na Hadím ostrově v Černém moři ve snaze zablokovat ukrajinské námořní komunikace poblíž klíčového přístavního města Oděsa.

-  Provádění přechodů přes řeku ve sporném prostředí je vysoce riskantní manévr a svědčí o tlaku, kterému jsou ruští velitelé vystaveni, aby dosáhli pokroku ve svých operacích na východní Ukrajině.

    Ruským silám se nepodařilo dosáhnout žádného významného pokroku, přestože po stažení a přesunu jednotek z Kyjevské a Černihovské oblasti soustředily v této oblasti své síly.

Rovněž uvedla, že Rusko "vynakládá značné úsilí v okolí Iziumu a Severodoněcku ve snaze dosáhnout průlomu směrem ke Slovjansku a Kramatorsku".

    Hlavním cílem na této ose je obklíčení ukrajinských sil v oblasti operace společných sil a jejich izolace od podpory nebo posílení jednotkami na západě země.


-  Rada OSN pro lidská práva přijala rezoluci, která má vyšetřit týrání ze strany ruských jednotek v těch částech Ukrajiny, které byly dříve pod jejich kontrolou, s cílem pohnat odpovědné osoby k odpovědnosti. Rezoluce byla přijata výraznou většinou hlasů, přičemž 33 členů hlasovalo pro a dva členové - Čína a Eritrea - byli proti. Dvanáct členů se zdrželo hlasování.

0
Vytisknout
5579

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2022