Německo slibuje Ukrajině moderní systémy protivzdušné obrany

2. 6. 2022

čas čtení 1 minuta
Německý kancléř Olaf Scholz ve svém projevu v Bundestagu řekl, že Německo dodá Ukrajině moderní systémy protivzdušné obrany IRIS-T.

Německý lídr řekl, že s pomocí těchto systémů bude Ukrajina moci "chránit celé velké město před ruskými leteckými útoky".

Scholz také řekl, že Německo se zavázalo poskytnout Ukrajině sledovací radar, který je schopen detekovat nepřátelské houfnice, minomety a raketové dělostřelectvo.

Kromě toho Scholz řekl, že Berlín pošle na Ukrajinu v úzké koordinaci se Spojenými státy několik raketometů. Ukrajinští představitelé uvedli, že tyto systémy nebudou použity proti ruskému území.

Německá zpravodajská agentura dpa uvedla, že Berlín plánuje poslat čtyři raketomety na Ukrajinu, přičemž USA vycvičí ukrajinské vojáky, aby tyto systémy používali.

Rozhodnutí USA a Německa dodat ukrajinským silám systémy raketové a protivzdušné obrany bylo "dobrou zprávou pro Ukrajinu a velmi špatnou zprávou pro obsluhy ruského dělostřelectva a velitele dělostřelectva," řekl DW Frank Ledwidge, vojenský analytik z University of Portsmouth.

Ledwidge řekl, že bude trvat měsíce, než bude možné efektivně použít americké raketové dělostřelecké systémy s vysokou mobilitou na Ukrajině.

Ukrajina by je pravděpodobně použila ve spojení s protivzdušnou obranou a radarovými systémy IRIS-T, které by Německo vyslalo.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5575

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2022