Omezený postup ruské armády v Donbasu v ostrém kontrastu s náklady a ztrátami

9. 6. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty
Tom Cooper je jeden z nejsledovanějších komentátorů k dění na Ukrajině, autor desítek a spoluautor stovek knih zejména k nedávným válkám. Není to úplně jednoduché čtení, protože se to hemží vojenskými zkratkami a terminologií, přesto doporučuji, píše na sociální síti Jiří Hlavenka. Tom Cooper píše o ruské invazi na Ukrajině od začátku a vždy byl velmi střízlivý a opatrný. Z jeho posledního shrnutí mě nicméně zaujalo následující...

1) Je vidět, že pokročilé obranné (zejména dělostřelecké) systémy proudí na ukrajinskou stranu fronty velmi pomalu. Zřejmě jsme v tomto byli nemístní optimisté z neznalosti - tohle prostě není jednoduché. Schválit, připravit k transportu, převést přes půl zeměkoule, po Ukrajině s velkou opatrností a krytím dostat na frontu - o aspoň adekvátním výcviku obsluhy, který může trvat měsíce, nemluvě. Tom Cooper píše o systémech IRIS-T (1), které má Ukrajina dostat dva nebo tři, přičemž ale uvádí, že JEDEN každý může účinně chránit město velikosti Záporoží (tři čtvrtě miliónové město!). Jenomže na Ukrajinu se zřejmě dostanou až koncem roku...
Ještě k dodávkám dělostřeleckých systémů: celkem přes 200 špičkových zařízení (M777, Krab, M109, česká Dana, slovenská Zuzana atd) - jenomže vše bude zřejmě někde mezi červencem a srpnem. V té době, píše Cooper, bude mít Ukrajina zřejmě nejmocnější dělostřeleckou výbavu na světě.... Ale až mezi červencem a srpnem.

2) Cooper píše, že Rusko evidentně vzdalo snahu zasáhnout dodávané zbraně "po cestě", nicméně způsobilo nemalou škodu již dříve na rafineriích a dalších ropných zařízeních. Ukrajina má tak nedostatek paliva, pro vojenské i civilní účely.

3) Klíčová scéna Donbas se podle Coopera vyvíjí vlastně dobře - což moc nevypadá podle toho, že vnímáme, že Rusové vytrvale postupují a obsazují. Jenomže dle Coopera zde Rusko soustředilo už prakticky vše co mu zbylo (stáhli spoustu praporních skupin, tedy BTG z jiných míst fronty) na velmi úzkém úseku fronty. Tam se prokousávájí vpřed o jednotky kilometrů, přičemž ale trpí velké ztráty na technice i personálu. Ukrajinci ustupují, ale takticky a pomalu, pásmo za pásmem, a působí Rusům velké ztráty.

4) Pozitivní zprávy jsou zejména z posledních několika dní. Nehleďme na to, že Rusové obsadí Severodoněck, který stejně kompletně zničili a je jim celkem k ničemu. Ukazuje se, píše Cooper, že i pár kusů dodaných FH70 z Itálie a Estonska a M777 od Američanů (dělostřelectvo s dalekým dosahem) je velmi účinné a ničí Rusům techniku kus po kusu. Cooper komentuje, že Rusům už prostě došla pára na další větší postupy (kéž by). (zdroje (2) (3)

5) Zajímavý Cooperův postřeh je, že Rusko dnes má zřejmě jedinou špičkově vyzbrojenou a vycvičenou jednotku (dá-li se to tak říci), což jsou "Wagnerovci", žoldnéři působící mimo pravidelnou armádu, a nasazuje je tam, kde potřebuje prorazit. Wagnerovci jsou banda válčící všude na světě, kde Putin potřebuje dělat bordel, ale jejich počet není velký, naštěstí. (Jak moc analogií nalézáme: Wagnerovci/Waffen SS, mimochodem jejich šéf se s nacistickými insigniemi a kérkou fotí...).

6) Zajímavá je ukrajinská protiofenzíva kousek od Chersonu, která je podle všeho nikoli klamná, ale opravdová a Ukrajinci postupují, rozšiřují předpolí, osvobozují/obsazují obce. Dle Coopera už i zde jsou v plné práci M777 a ničí ruskou techniku. Situace je ale dosti nejasná - málo informací.
(Západní dělostřelecké systémy mají dostřel 20-30 km, což je podobné jako u těch ruských - měly by mít ale lepší reálné bojové parametry, alespoň dle dostupných informací. Ty ukrajinské jsou o generaci starší a ruskému dělostřelectvu nestačí - nedostřelí na ně a jsou tak bezbranně ničeny z dálky.).

0
Vytisknout
8330

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2022