Britové v loutkovém procesu na okupované Ukrajině odsouzeni k smrti

10. 6. 2022

čas čtení 4 minuty
Aiden Aslin a Shaun Pinner byli zajati, když bojovali v ukrajinské armádě, informuje Andrew Roth.Byli jejími členy dávno před ruskou invazí. Žijí na Ukrajině. Mají ukrajinské manželky.

Proruské úřady odsoudily k smrti dva britské muže a marockého státního příslušníka zajaté při boji v ukrajinské armádě v Mariupolu.

Soud na Rusy kontrolované východní Ukrajině "odsoudil" Aidena Aslina a Shauna Pinnera po jeden den trvajícím procesu, jenž pozorovatelé označili za "loutkový proces" se "smyšleným obviněním", který měl napodobit soudní řízení proti ruským vojákům v Kyjevě.

Osmadvacetiletý Aslin z Newarku a osmačtyřicetiletý Pinner z Watfordu byli soudem "odsouzeni" na rusky kontrolovaném území v Doněcku spolu se Saaudunem Brahimem za obvinění z "terorismu".

Oba Britové uvedli, že sloužili s ukrajinské námořní pěchotě, což je činí aktivními vojáky, kteří by měli být chráněni Ženevskými úmluvami o válečných zajatcích. Ruská státní média však vylíčila muže jako žoldáky a soud je odsoudil na základě obvinění, že "byli žoldáky".

Ve středu státní zpravodajská agentura Ria Novosti sdílela záběry mužů, kteří se přiznali k obvinění proti nim, které také zahrnovalo terorismus, spáchání trestného činu v rámci zločinné skupiny a násilný uchopení moci nebo násilným udržování moci.

Proruské úřady tvrdily, že činnost žalovaných "vedla k úmrtí a zranění civilistů, jakož i k poškození civilní a sociální infrastruktury".

Proces proběhl v uzavřeném režimu a pouze malé fragmenty řízení byly zveřejněny prostřednictvím prokremelských médií.

Úřady uvedly, že muži budou mít jeden měsíc na odvolání proti svému trestu, a pokud by bylo přijato odvolání, mohli by místo trestu smrti obdržet doživotí nebo pětadvacetiletý trest odnětí svobody.

Předpokládá se, že Rusko používá tento proces částečně k vyvíjení tlaku na Británii a může usilovat výměnu vězňů za ruské vojáky odsouzené z vraždy a dalších válečných zločinů během invaze Ruska na Ukrajinu. V Rusku je moratorium na trest smrti, ale ne na území, které zabralo na východní Ukrajině.

Ukrajina odsoudila tři ruské vojáky k trestům odnětí svobody za válečné zločiny spojené s ruskou ofenzívou, která začala 24. února. Jednadvacetiletý Vadim Šišimarin byl 23. května odsouzen na doživotí za zabití dvaašedesátiletého civilisty v severovýchodní oblasti Sumy na Ukrajině na začátku války. 31. května byli dělostřelci Alexandr Bobikin a Alexandr Ivanov odsouzeni na více než 11 let vězení za ostřelování populačních středisek, které "porušilo válečné právo a válečné zvyklosti".

Ve svém prohlášení začátkem tohoto týdne Aslinova rodina uvedla, že téměř čtyři roky sloužil v ukrajinské námořní pěchotě a "v rozporu s propagandou Kremlu není dobrovolníkem, žoldákem nebo špionem".

Rodina také obvinila Rusko z porušení Ženevských úmluv publikací videa, na němž Aslin "hovoří pod nátlakem a jasně utrpěl fyzická zranění".

Mluvčí úřadu britského premiéra řekl: "Jsme samozřejmě hluboce znepokojeni. Neustále jsme říkali, že váleční zajatci by neměli být využíváni pro politické účely. Víte, že podle válečných vězňů Ženevské kongresu mají právo na imunitu kombatantů."

"Budeme tedy i nadále spolupracovat s ukrajinskými úřady, abychom se pokusili zajistit propuštění všech britských státních příslušníků, kteří sloužili v ukrajinských ozbrojených silách a kteří jsou drženi jako váleční zajatci."

Poslanec Robert Jenrick řekl BBC Radio 4, že proces je "naprosto pobuřujícím porušením mezinárodního práva a měl by být odsouzen".

"Ruské úřady se rozhodly udělat z těchto dvou britských státních příslušníků odstrašující příklad a myslím, že je to naprosto ostudné." Řekl, že doufá, že k výměně vězňů dojde "v blízké budoucnosti".

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5026

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2022