Teror v pražském metru

9. 6. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

K tomu též: Teror  v pražském metru II

Ve čtvrtek ve 12.49 se stala na stanici pražského metra Staroměstská jedné naší spolupracovnici neuvěřitelná scéna.

Před vstupem do metra si prostřednictvím mobilu zakoupila jízdenku.

Po vstupu do metra a po příchodu na nástupiště jí zastavili revizoři a chtěli po ní jízdenku.

Ukázalo se, že zakoupená jízdenka dosud nepřišla. Spolupracovnice revizorům ukázala, že si na svém mobilu před okamžikem jízdenku zakoupila.

To revizorům nestačilo a začali od cestující vymáhat pokutu 1000 Kč.

Během cca dvaceti vteřin po zahájení útoku revizorů zakoupená jízdenka na mobil naší spolupracovnice došla, revizoři to viděli.

Revizorům to nestačilo, dál vyžadovali pokutu 1000 Kč a začali na spolupracovnici fyzicky útočit.

Podařilo se jí vysmeknout a utéct.

Co to je za chování?

PS. K tomu ještě dodatek. Minulý týden nás v Praze navštiívila americká turistka, která si pro jízdu pražskými dopravními prostředky pořídila trvalou jízdenku za 350 Kč. V lanovce na Petřín dostala od revizora pokutu 1000 Kč, protože si zakoupenou jízdenku neoznačila. Nikdo turisty neupozorní, že si jízdenku musejí označit a okrádání nevědomých turistů, kteří si zakoupí jízdenku v dobré víře, je zřejmě pro Dopravní podniky v Praze výhodným doplňkem jejich příjmů.

Turistka uvedla, že pokutu zaplatila kredit kartou a své bance po odjezdu z České republiky oznámí, že šlo o bankovní podvod a požádá a zrušení transakce. Což je vlastně pravda.

PPS. Předpisy DPP uvádějí, že do přepravního prostoru má právo cestující vstoupit "pouze s platnou jízdenkou". A tady samozřejmě tedy rakousko-uherským a komunistickým způsobem funguje úřední šiml a předpis je interpretován záměrně brutálně, aby mohl DPP "vydělávat". V normálních společnostech funguje totiž princip dobré víry. Jestliže tedy cestující ukáže revizorovi, že si jízdenku zakoupil, a jízdenka do dvaceti vteřin při rozhovoru s revizorem cestujícímu na mobil přijde, a on přesto od cestujícího vyžaduje pokutu 1000 Kč, a začne ho fyzicky napadat, je to naprosto necivilizovaná prasárna, proti níž by slušní politikové měli okamžitě zasáhnout.

Jeden pražský radní nám napsal: "No jo, ale to by si cestující mohl mobilem tu jízdenku koupit, až když revizora uvidí."

No a co? Cílem je snad, aby cestující měl jízdenku, ne aby byl terorizován a vydírán pro peníze... ?

3
Vytisknout
12362

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2022