"Pokud Putin na Ukrajině vyhraje, Rusko čeká stalinský fašismus. Prohraje-li, přijde hitlerovská varianta"

3. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
Většina analytiků je přesvědčena, že budoucnost Ruska závisí do značné míry na výsledku Putinovy války na Ukrajině. Přitom většina také věří, že pokud Putin na Ukrajině vyhraje, čekají Rusko temné dny; ale že pokud prohraje, může mít Rusko šanci stát se svobodnějším, demokratičtějším a federativním státem. Politolog Sergej Medveděv si to nemyslí.

Podle něj sice budoucnost Ruska může záviset na výsledku války, ale způsoby velmi odlišnými a znepokojivějšími.

Pokud Putin na Ukrajině vyhraje, Rusko bude čelit stalinistickému fašismu; ale pokud prohraje, bude čelit hitlerovské variantě. Putinovo vítězství na Ukrajině by tedy podle Medveděva vedlo k rozšíření represí doma a agresi v zahraničí podobně jako Stalina po roce 1945; ale porážka by sama o sobě nutně neotevřela cestu k pokroku.

Místo toho by porážka mohla živit novou vlnu revanšistických nálad v Rusku, vlnu, která se může ukázat ještě totalitnější, represivnější a agresivnější, než na jakou v posledních několika letech dohlížel sám Putin.

Nestačí Putina porazit. Ani jeho odstranění nebude stačit k tomu, aby se zabránilo dalšímu katastrofickému cyklu v ruských dějinách. Místo toho musí být svět připraven podniknout kroky, které zajistí nejen to, že Putin prohraje, ale také to, že Rusko nezůstane v pozici, kdy v Moskvě může vzniknout nová hitlerovská vláda.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
6861

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2023